Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsroutes in romantisch Saarland

Met een afwisselende geschiedenis, romantische oude steden en dorpjes en ongerepte natuur is Saarland een perfect startpunt voor een mooie fietsroute.

Saar-Elzasroute

De Saar-Elzasroute laat je het beste van Duitsland en Frankrijk zien. Vanuit Trier, samen met Worms de oudste stad van Duitsland, fiets je een prachtige route van 280 kilometer richting het mooie Straatsburg met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar neem eerst eens de tijd om Trier uitgebreid te bekijken: je vindt hier een schat aan cultureel erfgoed. Denk aan de Dom van Trier, de Abdij Sint-Matthias, een Romeinse stadspoort en amfitheater en diverse interessante musea.

De route neemt je mee langs Saarbrücken. Deze prachtige stad huisvest een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland: de Ludwigskirche. Ook de St. Johanner Markt in het oude centrum is een bezoekje meer dan waard, met allerlei leuke winkeltjes, restaurants en verrassende steegjes.

Een andere bijzondere stad op de route is Saarlouis. Deze stad aan de Saar dankt zijn naam aan Zonnekoning Lodewijk XIV, die een vestingstad aan de Saar wilde hebben. Deze stad werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban. De imposante vesting is grotendeels intact gebleven.

En vergeet de Völklinger Hütte, een voormalige ijzersmelterij en nu cultureel centrum, en porseleinstad Mettlach vooral niet, met het hoofdkantoor van Villeroy & Boch in een voormalige Benedictijner abdij.

Cultuurfietstocht van Saarbrücken naar Trier

Deze mooie route neemt je mee van Saarbrücken naar Trier en komt voor een deel overeen met de Saar-Elzasroute. Met 105 kilometer is deze route echter een stuk toegankelijker. Nadeel is wel dat je de mooie Elzas niet doorkruist.

Rivierentocht Rijn-Moezel-Saar

Zoals de naam al aangeeft, neemt deze route je mee langs drie prachtige rivieren: de Rijn, Moezel en Saar. Het laatste deel van de route ligt in Saarland, waar je onder andere de Völklinger Hütte, porseleinstad Mettlach en historische Saarbrücken kunt bewonderen.

De route start in Koblenz, een stad met een prachtig historisch centrum met diverse mooie kerken, kastelen en forten en interessante musea.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Routenieuws

Vijf architectuurroutes

Nederland heeft een aantal prachtige karakteristieke gebouwen. Wat denkt u van de kubuswoningen, Zaanse schans en de historie in Delfzijl. Voor u vijf architectuurroutes op een rij. Kubuswo…

Nieuws

Duizenden schoolkinderen krijgen gratis fietshelm

Dit schooljaar krijgen dertienduizend Nederlandse schoolkinderen tussen de zes en acht jaar oud een gratis fietshelm in het kader van een project van de ANWB en de Edwin van der Sar Foundat…

Nieuws

Vijf mooie kastelenroutes in Vlaanderen

Kastelen kijken vanaf de fiets: dat is het originele idee achter deze verschillende kastelenroutes in Vlaanderen. U fietst langs bijzondere kastelen, het ene nog imposanter dan het andere. …

Nieuws

Gelderland nipt Fietsprovincie van het Jaar 2017

Uit een onderzoek van fietsenwebsite Fietsen123 blijkt dat de provincie Gelderland de meest populaire fietsprovincie is. Aan het onderzoek werd deelgenomen door bijna 2.600 respondenten. De…

Nieuws

Gazelle roept fietsen terug wegens kwetsbare voorvork

Fietsfabrikant Gazelle roept duizenden fietsen terug van fietsers, winkeliers en verkooppunten. Het gaat om enkele modellen van de Gazelle Esprit C7 uit 2016 en 2017, die zijn uitgerust met…