Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsroutes in romantisch Saarland

Met een afwisselende geschiedenis, romantische oude steden en dorpjes en ongerepte natuur is Saarland een perfect startpunt voor een mooie fietsroute.

Saar-Elzasroute

De Saar-Elzasroute laat je het beste van Duitsland en Frankrijk zien. Vanuit Trier, samen met Worms de oudste stad van Duitsland, fiets je een prachtige route van 280 kilometer richting het mooie Straatsburg met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar neem eerst eens de tijd om Trier uitgebreid te bekijken: je vindt hier een schat aan cultureel erfgoed. Denk aan de Dom van Trier, de Abdij Sint-Matthias, een Romeinse stadspoort en amfitheater en diverse interessante musea.

De route neemt je mee langs Saarbrücken. Deze prachtige stad huisvest een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland: de Ludwigskirche. Ook de St. Johanner Markt in het oude centrum is een bezoekje meer dan waard, met allerlei leuke winkeltjes, restaurants en verrassende steegjes.

Een andere bijzondere stad op de route is Saarlouis. Deze stad aan de Saar dankt zijn naam aan Zonnekoning Lodewijk XIV, die een vestingstad aan de Saar wilde hebben. Deze stad werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban. De imposante vesting is grotendeels intact gebleven.

En vergeet de Völklinger Hütte, een voormalige ijzersmelterij en nu cultureel centrum, en porseleinstad Mettlach vooral niet, met het hoofdkantoor van Villeroy & Boch in een voormalige Benedictijner abdij.

Cultuurfietstocht van Saarbrücken naar Trier

Deze mooie route neemt je mee van Saarbrücken naar Trier en komt voor een deel overeen met de Saar-Elzasroute. Met 105 kilometer is deze route echter een stuk toegankelijker. Nadeel is wel dat je de mooie Elzas niet doorkruist.

Rivierentocht Rijn-Moezel-Saar

Zoals de naam al aangeeft, neemt deze route je mee langs drie prachtige rivieren: de Rijn, Moezel en Saar. Het laatste deel van de route ligt in Saarland, waar je onder andere de Völklinger Hütte, porseleinstad Mettlach en historische Saarbrücken kunt bewonderen.

De route start in Koblenz, een stad met een prachtig historisch centrum met diverse mooie kerken, kastelen en forten en interessante musea.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Elektrische Fietsen

E-bike test 2016 (deel 1)

De verkoop van e-bikes blijft stijgen. Inmiddels heeft één op de vijf verkochte fietsen elektrische trapondersteuning. Ieder jaar komen er nieuwe modellen op de markt. Pluslezers testen twa…

Nieuws

Fiets en e-bike halen auto in

Nederlanders pakken voor kleine afstanden – tot 7,5 kilometer – vaker de fiets dan de auto. Op de langere afstanden – 7,5 tot 15 kilometer – blijft de auto vooralsnog het populairst, maar o…

Nieuws

Garantievoorwaarden e-bikes onder de maat

Hoewel gemiddeld twee keer zo duur als een gewone fiets vliegen de e-bikes al een paar jaar de winkels uit. Bij zo’n dure aanschaf verwacht je als consument ook goede garantievoorwaarden, m…

Nieuws

Duitsers fietsen het liefst in Nederland

Nederland is weer uitgeroepen tot de favoriete buitenlandse vakantiebestemmingen voor Duitse fietsers. Dit heeft de Duitse fietsclub ADFC bekend gemaakt. Voorgaande jaren waren Oostenrijk, …

Blog

Bert blogt: Drie routes tussen Brabant en Limburg

Vorige week verbleven we in Helmond en we hebben natuurlijk de gelegenheid benut om daar in de buurt wat fietsroutes te verkennen. De omgeving bleek prachtig. Mooie open landschappen, heide…