Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsroutes in romantisch Saarland

Met een afwisselende geschiedenis, romantische oude steden en dorpjes en ongerepte natuur is Saarland een perfect startpunt voor een mooie fietsroute.

Saar-Elzasroute

De Saar-Elzasroute laat je het beste van Duitsland en Frankrijk zien. Vanuit Trier, samen met Worms de oudste stad van Duitsland, fiets je een prachtige route van 280 kilometer richting het mooie Straatsburg met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar neem eerst eens de tijd om Trier uitgebreid te bekijken: je vindt hier een schat aan cultureel erfgoed. Denk aan de Dom van Trier, de Abdij Sint-Matthias, een Romeinse stadspoort en amfitheater en diverse interessante musea.

De route neemt je mee langs Saarbrücken. Deze prachtige stad huisvest een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland: de Ludwigskirche. Ook de St. Johanner Markt in het oude centrum is een bezoekje meer dan waard, met allerlei leuke winkeltjes, restaurants en verrassende steegjes.

Een andere bijzondere stad op de route is Saarlouis. Deze stad aan de Saar dankt zijn naam aan Zonnekoning Lodewijk XIV, die een vestingstad aan de Saar wilde hebben. Deze stad werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban. De imposante vesting is grotendeels intact gebleven.

En vergeet de Völklinger Hütte, een voormalige ijzersmelterij en nu cultureel centrum, en porseleinstad Mettlach vooral niet, met het hoofdkantoor van Villeroy & Boch in een voormalige Benedictijner abdij.

Cultuurfietstocht van Saarbrücken naar Trier

Deze mooie route neemt je mee van Saarbrücken naar Trier en komt voor een deel overeen met de Saar-Elzasroute. Met 105 kilometer is deze route echter een stuk toegankelijker. Nadeel is wel dat je de mooie Elzas niet doorkruist.

Rivierentocht Rijn-Moezel-Saar

Zoals de naam al aangeeft, neemt deze route je mee langs drie prachtige rivieren: de Rijn, Moezel en Saar. Het laatste deel van de route ligt in Saarland, waar je onder andere de Völklinger Hütte, porseleinstad Mettlach en historische Saarbrücken kunt bewonderen.

De route start in Koblenz, een stad met een prachtig historisch centrum met diverse mooie kerken, kastelen en forten en interessante musea.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Nominaties Fietsroute van het Jaar 2015 bekend

De Tour de Manche in Frankrijk en Engeland en de Alpe Adria Radweg in Oostenrijk en Italië zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2015. Op zaterdag 31 januari 2015, tijdens d…

Nieuws

Meer fietsen dan inwoners in Nederland

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat Nederland vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen fietsen telt. Dit is een stijging van 200.000 in 2014. Dit komt erop neer dat een Nederlander gemiddeld 1…

Nieuws

Vijf fietsroutes door de mooiste gebieden van Nederland

We selecteerden vijf bijzondere routes die u enkele prachtige delen van Nederland zullen laten ervaren. Fiets over de wereldberoemde Kinderdijk, met veel prachtige molens. Of bezoek het min…

Nieuws

Zorg goed voor je fiets: smeer je ketting

De ketting is een belangrijk onderdeel van je fiets. Verzorg deze dan ook goed en smeer hem op de juiste manier. Ketting smeren Een fietsketting smeren kan het beste met olie. Hoe vaak j…

Nieuws

Drie prachtige bos- en heideroutes

Het hoogtepunt van de bloei van de heidevelden mag dan voorbij zijn, de aanblik van de hei is nog steeds indrukwekkend. Met deze drie speciaal geselecteerde routes kunt u genieten van de na…