Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsroutes in romantisch Saarland

Met een afwisselende geschiedenis, romantische oude steden en dorpjes en ongerepte natuur is Saarland een perfect startpunt voor een mooie fietsroute.

Saar-Elzasroute

De Saar-Elzasroute laat je het beste van Duitsland en Frankrijk zien. Vanuit Trier, samen met Worms de oudste stad van Duitsland, fiets je een prachtige route van 280 kilometer richting het mooie Straatsburg met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar neem eerst eens de tijd om Trier uitgebreid te bekijken: je vindt hier een schat aan cultureel erfgoed. Denk aan de Dom van Trier, de Abdij Sint-Matthias, een Romeinse stadspoort en amfitheater en diverse interessante musea.

De route neemt je mee langs Saarbrücken. Deze prachtige stad huisvest een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland: de Ludwigskirche. Ook de St. Johanner Markt in het oude centrum is een bezoekje meer dan waard, met allerlei leuke winkeltjes, restaurants en verrassende steegjes.

Een andere bijzondere stad op de route is Saarlouis. Deze stad aan de Saar dankt zijn naam aan Zonnekoning Lodewijk XIV, die een vestingstad aan de Saar wilde hebben. Deze stad werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban. De imposante vesting is grotendeels intact gebleven.

En vergeet de Völklinger Hütte, een voormalige ijzersmelterij en nu cultureel centrum, en porseleinstad Mettlach vooral niet, met het hoofdkantoor van Villeroy & Boch in een voormalige Benedictijner abdij.

Cultuurfietstocht van Saarbrücken naar Trier

Deze mooie route neemt je mee van Saarbrücken naar Trier en komt voor een deel overeen met de Saar-Elzasroute. Met 105 kilometer is deze route echter een stuk toegankelijker. Nadeel is wel dat je de mooie Elzas niet doorkruist.

Rivierentocht Rijn-Moezel-Saar

Zoals de naam al aangeeft, neemt deze route je mee langs drie prachtige rivieren: de Rijn, Moezel en Saar. Het laatste deel van de route ligt in Saarland, waar je onder andere de Völklinger Hütte, porseleinstad Mettlach en historische Saarbrücken kunt bewonderen.

De route start in Koblenz, een stad met een prachtig historisch centrum met diverse mooie kerken, kastelen en forten en interessante musea.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Tips tegen diefstal van je fiets

Voorkomen is beter dan genezen, zorg er dus voor dat je fiets goed op slot staat. Met deze tips maak je het de dieven erg lastig. Is je fiets toch gestolen? Dan is het verstandig snel te ha…

Nieuws

Accu e-bike zorgt voor problemen en onduidelijkheid

Accu’s blijken een bron van problemen en onduidelijkheid onder de gebruikers van een e-bike. De populariteit van de e-bike neemt toe dus dat het aantal meldingen toeneemt, is logisch. Een n…

Nieuws

EU onderzoekt ontwijking van antidumpwet fietsen door China

Vanaf vorig jaar moeten Chinese fietsproducenten een extra heffing betalen om te mogen exporteren naar Europa. De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de ontwijking van Chinese…

Nieuws

Leuk filmpje: fiets rijdt verder zonder fietser

Tijdens deze cross valt de deelnemer, maar de fiets rijdt gewoon verder de heuvels af! Hij moet rennen om zijn fiets in te halen. Wat helaas niet lijkt te lukken. Zijn eigen fiets is hem te…

Nieuws

Fietsers die druk zijn met hun smartphone blijven beschermd

Ook als een fietser drukker is met zijn smartphone dan met het verkeer en daardoor een ongeval veroorzaakt, dan blijft artikel 185 van de Wegenverkeerswet van kracht. Volgens dit artikel is…