Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsroutes in romantisch Saarland

Met een afwisselende geschiedenis, romantische oude steden en dorpjes en ongerepte natuur is Saarland een perfect startpunt voor een mooie fietsroute.

Saar-Elzasroute

De Saar-Elzasroute laat je het beste van Duitsland en Frankrijk zien. Vanuit Trier, samen met Worms de oudste stad van Duitsland, fiets je een prachtige route van 280 kilometer richting het mooie Straatsburg met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar neem eerst eens de tijd om Trier uitgebreid te bekijken: je vindt hier een schat aan cultureel erfgoed. Denk aan de Dom van Trier, de Abdij Sint-Matthias, een Romeinse stadspoort en amfitheater en diverse interessante musea.

De route neemt je mee langs Saarbrücken. Deze prachtige stad huisvest een van de mooiste protestantse barokkerken van Duitsland: de Ludwigskirche. Ook de St. Johanner Markt in het oude centrum is een bezoekje meer dan waard, met allerlei leuke winkeltjes, restaurants en verrassende steegjes.

Een andere bijzondere stad op de route is Saarlouis. Deze stad aan de Saar dankt zijn naam aan Zonnekoning Lodewijk XIV, die een vestingstad aan de Saar wilde hebben. Deze stad werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban. De imposante vesting is grotendeels intact gebleven.

En vergeet de Völklinger Hütte, een voormalige ijzersmelterij en nu cultureel centrum, en porseleinstad Mettlach vooral niet, met het hoofdkantoor van Villeroy & Boch in een voormalige Benedictijner abdij.

Cultuurfietstocht van Saarbrücken naar Trier

Deze mooie route neemt je mee van Saarbrücken naar Trier en komt voor een deel overeen met de Saar-Elzasroute. Met 105 kilometer is deze route echter een stuk toegankelijker. Nadeel is wel dat je de mooie Elzas niet doorkruist.

Rivierentocht Rijn-Moezel-Saar

Zoals de naam al aangeeft, neemt deze route je mee langs drie prachtige rivieren: de Rijn, Moezel en Saar. Het laatste deel van de route ligt in Saarland, waar je onder andere de Völklinger Hütte, porseleinstad Mettlach en historische Saarbrücken kunt bewonderen.

De route start in Koblenz, een stad met een prachtig historisch centrum met diverse mooie kerken, kastelen en forten en interessante musea.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Winnaars Fiets, E-bike en Speed E-bike van het Jaar 2016 bekend

De RAI Vereniging maakte onlangs de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2016, E-Bike van het Jaar 2016 en -voor de tweede keer- de Speed E-Bike van het Jaar 2016 bekend. De conc…

Nieuws

Tips om je staande te houden bij gladheid

De winter heeft z’n charmes, maar brengt voor verkeersdeelnemers ook een gevaar met zich mee: gladheid. We geven je een aantal tips om veilig de fiets te gebruiken bij gladheid. Zet je zade…

Nieuws

5 prachtige bloesem- en bollenfietsroutes

Heerlijk, het is lente! We selecteerden vijf mooie fietsroutes via het knooppuntennetwerk waarmee u langs de mooiste bloesem en bollenvelden in Nederland komt. Afhankelijk van het…

Nieuws

Accu en e-bike: zo werkt dat

Welke accu gaat het langst mee, hoe zit het met het opladen – het zijn veelgestelde vragen als het om de accu van de e-bike gaat. Fietsen123 zet de actuele stand van zaken voor u op een rij…

Fietstest

De beste e-bikes van 2018 volgens de Telegraaf

Voor haar jaarlijkse Nationale Fietstest nam de Telegraaf 26 nieuwe e-bikes onder de loep om te kijken welke e-bikes zich de beste van dit jaar mogen noemen. Bij deze test maakte de Telegra…