Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsen langs de Donau

De Donau – de op een na langste rivier van Europa – biedt prachtige mogelijkheden om een afwisselende route te fietsen. Maak kennis met de verschillende Donauroutes in Duitsland.

Donau-Ilz-Radweg

Deze prachtige route neemt je mee door het dal van de Ilz. De bron van deze rivier ligt in het Beierse Woud en wordt gevormd door de samenkomst van de rivieren Grote Ohe en Kleine Ohe.

De Donau-Ilz-Radweg start in Niederalteich en neemt je over een afstand van 55 kilometer mee naar Kalteneck/ Hutthurm. Onderweg kom je langs een aantal mooie bezienswaardigheden.

Een daarvan is de Abdij van Niederaltaich. De abdij werd in de 8ste eeuw gesticht, maar aan het begin van de 19de werd de abdij ontbonden en werden de meeste gebouwen gesloopt. Een eeuw later is er een nieuwe abdij gebouwd, die nu een van de hoogtepunten van het dorp Niederalteich is.

Ook kun je het Wilde Westen beleven in Pullman City, nabij Eging am See. Dit stadje, dat in de typische Westernstijl is gebouwd, neemt je mee terug naar de tijd van cowboys en indianen, met diverse leuke shows, winkels en activiteiten.

Het Museumdorp Beierse Woud is een van de grootste openluchtmusea van Europa. Hier staan 150 gebouwen uit de periode tussen 1580 tot 1850 en met een historische collectie van zo’n 60.000 voorwerpen wordt het leven van vroeger in en rond het Beierse Woud tot leven gebracht.

Donau-Neckar-Radweg

De Neckar is een zijrivier van de Rijn en ontspringt in het Zwarte Woud, om ter hoogte van Mannheim in de Rijn uit te monden. Langs de Donau en de Neckar loopt de Donau-Neckar-Radweg die je van Immendingen over een lengte van 37,3 kilometer meeneemt naar Deißlingen.

De route start in Immendingen, een plaats die vooral bekendstaat om de Donauversinkung. Dit is een serie van zinkgaten waar zo’n 155 dagen per jaar al het water van de Donau in wegzinkt. Hierbij valt de bedding volledig droog. Het water komt dan terecht in de Aachquelle, een waterrijke karstbron. De Donauversinkung is een populaire toeristische attractie. Ook ligt hier het natuurreservaat Höwenegg. Verder vind je bij Immendingen nog een aantal kastelen en het benedictijnerklooster Amtenhausen.

Trossingen is een echte muziekstad: de beroemde University of Music Trossingen is hier gevestigd. Ook heeft harmonicaproducent Hohner hier zijn hoofdkantoor en vind je er het Deutsches Harmonikamuseum.

De Donauradweg

De Donauradweg volgt de rivier gedurende zo’n 110 kilometer en start in de prachtige stad Ulm. De stad, die tegenwoordig veel moderne bebouwing heeft door grootschalige verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, staat bekend om het Munster van Ulm, met de hoogste kerktoren van de wereld.

Onderweg kom je onder andere langs de voormalige abdijkerk van de abdij van Elchingen, de historische steden Gundelfingen an der Donau, Höchstädt an der Donau en Donauwörth en prachtige natuurgebieden langs de oever van de Donau.

Andere routes langs de Donau zijn:

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De fietsstraat: welke regels gelden daar?

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor sommige straten als fietsstraat in te richten. Een goed initiatief, maar helaas verstaan fietsers en automobilisten elkaar niet altijd even goed. Vraag i…

Nieuws

Goed fietsen: een kwestie van juiste houding en fietsafstelling

Om prettig te fietsen, is het belangrijk dat je de juiste zitpositie en -houding aanneemt. De positie van je stuur en het zadel zijn hierbij essentieel. We leggen uit hoe je je fiets goed a…

Nieuws

Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld: bekijk de beelden

Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. De bouw is gisteren officieel gestart. De megastalling komt onder een verhoogd stationsplein aan de sta…

Nieuws

Snel oversteken met de FLIP in Rotterdam

Auto’s lijken bij kruispunten altijd maar door te mogen rijden, terwijl je als fietser eindeloos moet wachten. Rotterdam heeft een oplossing: de FLIP, of Fiets Licht Informatiepaneel. Niet …

Prijsvraag

Maak kans op een weekendje weg en een fietsatlas t.w.v. €350!

Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een weekendje weg naar Roompot Vakantieparken en een ANWB fietsatlas, samen t.w.v. €350! We kijken graag over de grenzen. Een fietsliefhebber ko…