Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Fietsen langs de Donau

De Donau – de op een na langste rivier van Europa – biedt prachtige mogelijkheden om een afwisselende route te fietsen. Maak kennis met de verschillende Donauroutes in Duitsland.

Donau-Ilz-Radweg

Deze prachtige route neemt je mee door het dal van de Ilz. De bron van deze rivier ligt in het Beierse Woud en wordt gevormd door de samenkomst van de rivieren Grote Ohe en Kleine Ohe.

De Donau-Ilz-Radweg start in Niederalteich en neemt je over een afstand van 55 kilometer mee naar Kalteneck/ Hutthurm. Onderweg kom je langs een aantal mooie bezienswaardigheden.

Een daarvan is de Abdij van Niederaltaich. De abdij werd in de 8ste eeuw gesticht, maar aan het begin van de 19de werd de abdij ontbonden en werden de meeste gebouwen gesloopt. Een eeuw later is er een nieuwe abdij gebouwd, die nu een van de hoogtepunten van het dorp Niederalteich is.

Ook kun je het Wilde Westen beleven in Pullman City, nabij Eging am See. Dit stadje, dat in de typische Westernstijl is gebouwd, neemt je mee terug naar de tijd van cowboys en indianen, met diverse leuke shows, winkels en activiteiten.

Het Museumdorp Beierse Woud is een van de grootste openluchtmusea van Europa. Hier staan 150 gebouwen uit de periode tussen 1580 tot 1850 en met een historische collectie van zo’n 60.000 voorwerpen wordt het leven van vroeger in en rond het Beierse Woud tot leven gebracht.

Donau-Neckar-Radweg

De Neckar is een zijrivier van de Rijn en ontspringt in het Zwarte Woud, om ter hoogte van Mannheim in de Rijn uit te monden. Langs de Donau en de Neckar loopt de Donau-Neckar-Radweg die je van Immendingen over een lengte van 37,3 kilometer meeneemt naar Deißlingen.

De route start in Immendingen, een plaats die vooral bekendstaat om de Donauversinkung. Dit is een serie van zinkgaten waar zo’n 155 dagen per jaar al het water van de Donau in wegzinkt. Hierbij valt de bedding volledig droog. Het water komt dan terecht in de Aachquelle, een waterrijke karstbron. De Donauversinkung is een populaire toeristische attractie. Ook ligt hier het natuurreservaat Höwenegg. Verder vind je bij Immendingen nog een aantal kastelen en het benedictijnerklooster Amtenhausen.

Trossingen is een echte muziekstad: de beroemde University of Music Trossingen is hier gevestigd. Ook heeft harmonicaproducent Hohner hier zijn hoofdkantoor en vind je er het Deutsches Harmonikamuseum.

De Donauradweg

De Donauradweg volgt de rivier gedurende zo’n 110 kilometer en start in de prachtige stad Ulm. De stad, die tegenwoordig veel moderne bebouwing heeft door grootschalige verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, staat bekend om het Munster van Ulm, met de hoogste kerktoren van de wereld.

Onderweg kom je onder andere langs de voormalige abdijkerk van de abdij van Elchingen, de historische steden Gundelfingen an der Donau, Höchstädt an der Donau en Donauwörth en prachtige natuurgebieden langs de oever van de Donau.

Andere routes langs de Donau zijn:

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Premie zorgverzekering stijgt naar 100 euro

Nederlanders zijn volgend jaar gemiddeld 100 euro per maand kwijt aan premie voor de basiszorgverzekering. Dat is ongeveer 3 euro meer dan in 2015, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)…

Nieuws

Gezellig samen fietsen.... met je kat! Leuke video

Samen fietsen is een stuk gezelliger dan alleen moet deze man gedacht hebben. Zijn kat vindt het zo te zien ook heerlijk om mee te rijden. Hij geeft kopjes en kijkt vrolijk om zich heen. Ne…

Nieuws

Tips tegen brandgevaar accu’s

Door een productiefout, bij overbelasting of kortsluiting kan de accu van een elektrische fiets in extreme gevallen in brand vliegen. Met deze tips bescherm je je accu. Toezicht Laad de …

Nieuws

Snelheidsrecord fietsen verbroken: 333 km/u!

Gisteren is het snelheidsrecord op een fiets verbroken. Een Fransman verbrak zijn eigen record door 333 kilometer per uur te rijden op een raketfiets. De 32-jarige François Gissy gaf…

Nieuws

Kwart fietsers vindt e-bike gevaarlijk

Eén op de vier fietsers vindt de e-bike gevaarlijker dan een gewone fiets, zo blijkt uit onderzoek van fietswebsite Fietsen123.nl. Dit betekent dat fietsers de e-bike nu minder gevaarlijk v…