Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

De Duitse roots van ons Koningshuis

Het Nederlandse Koningshuis vindt zijn oorsprong in Duitsland. Diverse kastelen in Midden- en Noord-Duitsland vertellen de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.

Fietsen langs de stamboom

Op de fiets kun je de interessante geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau volgen. De Oranjeroute neemt je vanuit Kleve mee langs prachtige kastelen, steden en natuurgebieden, om uiteindelijk te eindigen bij Bad Bentheim, aan de grens met Nederland. Een deel van de route volgt bestaande langeafstandsroutes en de overige trajecten zijn bewegwijzerd met Oranjeroutebordjes.

Steden en kastelen van de Oranjes

Een belangrijk deel van de route leidt van Nassau naar Bad Arolsen. Op dit deel van de route liggen een aantal steden en kastelen die erg belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Nassau

De zoons van Dudo van Laurenburg, Rupert I en Arnold I bouwden in Nassau een nieuwe burcht: Kasteel Nassau. Door zijn huwelijk met Beatrix van Limburg werden vervolgens de eerste banden tussen het Huis Nassau en de Nederlanden gesmeed. Hun kleinzoon, Hendrik I, was de eerste die zich Graaf van Nassau noemde. In de burcht is een restaurant gevestigd waar je heerlijk kunt eten.

Diez

De stad Diez – ook wel Dietz – was de hoofdplaats van het graafschap Diez. Na de middeleeuwen kwam het graafschap in handen van het Huis Nassau, dat hier een kasteel liet bouwen: Slot Oranienstein. Na het overlijden van stadhouder Willem III, kwamen de bezittingen in Diez in handen van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, waarmee de geslachten Nassau-Dietz en Oranje-Nassau verbonden werden. Tot op de dag van vandaag draagt de vorst van Nederland de titel graaf/gravin van Dietz.

Braunfels

Met een historisch centrum vol met vakwerkhuizen en een imposant slot dat hoog boven de stad ligt, is Braunfels de uitgelezen plek om terug te gaan in de tijd. De prachtige natuur die de stad omgeeft, maakt het een mooi beginpunt van tal van wandel- en fietsroutes. Braunfels raakte verbonden met de Oranjes door de geboorte van Amalia van Solms-Braunfels, die later met Frederik Hendrik van Oranje trouwde.

Dillenburg

Een van de laatste uitbreidingen van de machtspositie van het Huis Nassau onder Hendrik II was de bouw van het bekende Slot Dillenburg (zie foto), in de gelijknamige plaats in Hessen. Het huidige slot is gebouwd op de plek van de oorspronkelijke houten burcht. Dillenburg is vooral bekend omdat Willem van Oranje en zijn zoon Maurits hier geboren zijn.

De kenmerkende toren die het huidige slot kenmerkt – de Wilhelmsturm – is in 1873 gebouwd ter nagedachtenis aan Willem van Oranje. In het slot is het Oranje-Nassaumuseum gevestigd.

Bad Arolsen

De stad Bad Arolsen, in de deelstaat Hessen, staat vooral bekend om het imposante paleis dat bij de stad ligt. In dit paleis werd het voortbestaan van het Huis Oranje bezegeld. In de tweede helft van de 19de eeuw leek de dynastie van Oranje-Nassau uit te sterven, omdat koning Willem III al op leeftijd was en zijn zoons ofwel al overleden waren of geen partner en kinderen hadden. Uit zijn huwelijk met de veel jongere Emma van Waldeck-Pyrmont, geboren in Bad Arolsen, kwam een dochter voort: de latere koningin Wilhelmina.

Nog meer paleizen

De Paleizen van Oranje

Slot Oranienstein bij de stad Diez is slechts een van de vier paleizen in Duitsland die vernoemd zijn naar de Oranjes. Een van de andere bestaat inmiddels niet meer: Slot Oranienhof bij Kreuznach. De andere twee zijn Slot Oranienburg in de stad Oranienburg in Brandenburg en Slot Oranienbaum bij Oranienbaum. Oranienburg is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en Oranienbaum is een prachtig voorbeeld van de Hollandse barokstijl.

Stolberg en Wernigerode

De stad Stolberg en het gelijknamige kasteel staan in Nederland vooral bekend als geboorteplaats van Juliana van Stolberg-Wernigerode, de moeder van Willem van Oranje. Het kasteel is opengesteld voor publiek, maar ook de stad, met zijn vele vakwerkhuizen en interessante musea, is een bezoek meer dan waard. Ook Wernigerode, een stad die in handen was van de Graven van Stolberg, is een bezoek waard, met prachtige historische bouwwerken in het centrum en een majestueus slot dat hoog boven de stad uittorent.

Het Neuschwanstein van het noorden

Aan het meer van Schwerin ligt het sprookjesachtige Kasteel van Schwerin, een van de mooiste kastelen van Noord-Duitsland. De indrukwekkende architectuur en de mooie omgeving hebben het de naam 'Neuschwanstein van het noorden' opgeleverd. Prins Hendrik heeft in het kasteel gewoond, maar tegenwoordig is het de zetel van het parlement van Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De riemaandrijving: een goed alternatief voor de traditionele fietsketting?

Het systeem bestaat inmiddels al een aantal jaren, maar in het begin werd er nog vrij weinig aandacht besteed aan de riem als alternatief voor de fietsketting. Tegenwoordig zie je deze zoge…

Nieuws

Natuur en ontspanning in Hongarije

Van uitgestrekte poesta’s en kristalheldere meren tot ruige hooggebergten en wonderlijke grottenstelsels: de afwisselende natuur van Hongarije biedt je tal van mogelijkheden om heerlijk tot…

Nieuws

Fietsdeelsystemen in Europa

In bijna alle grote Europese steden kom je ze tegen: de sightseeingbussen die je in relatief korte tijd langs de hoogtepunten van de stad rijden. Maar het kan ook anders: met de fiets! In j…

Nieuws

Daarom kun je fietsen niet verleren

Fietsen hoort bij de Nederlandse cultuur: je krijgt het met de paplepel ingegoten en leert het bijna nog eerder dan lopen. En net als lopen, kun je fietsen niet zomaar verleren. Of je nu ee…

Nieuws

Voorbereid met de auto op reis

Met de auto op reis betekent pure vrijheid. Toch kan zo’n reis nog aardig in de papieren lopen als u pech onderweg krijgt of tegen een fikse boete aanloopt. Veel narigheid voorkomt u met ee…