Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

De Duitse roots van ons Koningshuis

Het Nederlandse Koningshuis vindt zijn oorsprong in Duitsland. Diverse kastelen in Midden- en Noord-Duitsland vertellen de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.

Fietsen langs de stamboom

Op de fiets kun je de interessante geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau volgen. De Oranjeroute neemt je vanuit Kleve mee langs prachtige kastelen, steden en natuurgebieden, om uiteindelijk te eindigen bij Bad Bentheim, aan de grens met Nederland. Een deel van de route volgt bestaande langeafstandsroutes en de overige trajecten zijn bewegwijzerd met Oranjeroutebordjes.

Steden en kastelen van de Oranjes

Een belangrijk deel van de route leidt van Nassau naar Bad Arolsen. Op dit deel van de route liggen een aantal steden en kastelen die erg belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Nassau

De zoons van Dudo van Laurenburg, Rupert I en Arnold I bouwden in Nassau een nieuwe burcht: Kasteel Nassau. Door zijn huwelijk met Beatrix van Limburg werden vervolgens de eerste banden tussen het Huis Nassau en de Nederlanden gesmeed. Hun kleinzoon, Hendrik I, was de eerste die zich Graaf van Nassau noemde. In de burcht is een restaurant gevestigd waar je heerlijk kunt eten.

Diez

De stad Diez – ook wel Dietz – was de hoofdplaats van het graafschap Diez. Na de middeleeuwen kwam het graafschap in handen van het Huis Nassau, dat hier een kasteel liet bouwen: Slot Oranienstein. Na het overlijden van stadhouder Willem III, kwamen de bezittingen in Diez in handen van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, waarmee de geslachten Nassau-Dietz en Oranje-Nassau verbonden werden. Tot op de dag van vandaag draagt de vorst van Nederland de titel graaf/gravin van Dietz.

Braunfels

Met een historisch centrum vol met vakwerkhuizen en een imposant slot dat hoog boven de stad ligt, is Braunfels de uitgelezen plek om terug te gaan in de tijd. De prachtige natuur die de stad omgeeft, maakt het een mooi beginpunt van tal van wandel- en fietsroutes. Braunfels raakte verbonden met de Oranjes door de geboorte van Amalia van Solms-Braunfels, die later met Frederik Hendrik van Oranje trouwde.

Dillenburg

Een van de laatste uitbreidingen van de machtspositie van het Huis Nassau onder Hendrik II was de bouw van het bekende Slot Dillenburg, in de gelijknamige plaats in Hessen. Op de plek van de oorspronkelijke burcht is in 1873 een toren – de Wilhelmsturm – gebouwd (zie foto) ter nagedachtenis aan Willem van Oranje. Dillenburg is namelijk vooral bekend omdat Willem van Oranje en zijn zoon Maurits hier geboren zijn. In het slot is het Oranje-Nassaumuseum gevestigd.

Bad Arolsen

De stad Bad Arolsen, in de deelstaat Hessen, staat vooral bekend om het imposante paleis dat bij de stad ligt. In dit paleis werd het voortbestaan van het Huis Oranje bezegeld. In de tweede helft van de 19de eeuw leek de dynastie van Oranje-Nassau uit te sterven, omdat koning Willem III al op leeftijd was en zijn zoons ofwel al overleden waren of geen partner en kinderen hadden. Uit zijn huwelijk met de veel jongere Emma van Waldeck-Pyrmont, geboren in Bad Arolsen, kwam een dochter voort: de latere koningin Wilhelmina.

Nog meer paleizen

De Paleizen van Oranje

Slot Oranienstein bij de stad Diez is slechts een van de vier paleizen in Duitsland die vernoemd zijn naar de Oranjes. Een van de andere bestaat inmiddels niet meer: Slot Oranienhof bij Kreuznach. De andere twee zijn Slot Oranienburg in de stad Oranienburg in Brandenburg en Slot Oranienbaum bij Oranienbaum. Oranienburg is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en Oranienbaum is een prachtig voorbeeld van de Hollandse barokstijl.

Stolberg en Wernigerode

De stad Stolberg en het gelijknamige kasteel staan in Nederland vooral bekend als geboorteplaats van Juliana van Stolberg-Wernigerode, de moeder van Willem van Oranje. Het kasteel is opengesteld voor publiek, maar ook de stad, met zijn vele vakwerkhuizen en interessante musea, is een bezoek meer dan waard. Ook Wernigerode, een stad die in handen was van de Graven van Stolberg, is een bezoek waard, met prachtige historische bouwwerken in het centrum en een majestueus slot dat hoog boven de stad uittorent.

Het Neuschwanstein van het noorden

Aan het meer van Schwerin ligt het sprookjesachtige slot van Schwerin, een van de mooiste kastelen van Noord-Duitsland. De indrukwekkende architectuur en de mooie omgeving hebben het de naam 'Neuschwanstein van het noorden' opgeleverd. Prins Hendrik heeft in het kasteel gewoond. Tegenwoordig zetelt hier het parlement van Mecklenburg-Voorpommeren, maar dit mooie paleis is ook te bezichtigen.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Draadloos laadstation voor elektrische fietsen

Studenten en onderzoekers van de TU Delft hebben het eerste draadloze laadstation voor elektrische fietsen ontwikkeld. Het laadstation is tot stand gekomen als afstudeerproject van meerdere…

Nieuws

Gemeenten compenseren zorgkosten verschillend

Door het wegvallen van twee landelijke regelingen mogen de gemeenten nu naar eigen inzicht chronisch zieken en gehandicapten compenseren, met grote verschillen tot gevolg. Vervangen In 201…

Nieuws

Nationale Fiets Telweek was groot succes

Het eerste Nationale fietsonderzoek is een succes gebleken. 55.000 deelnemers downloadden en activeerden de app, ruim 20% meer dan beoogd. NOS, RTL, Omroep Max en diverse radiozenders en kr…

Nieuws

Merendeel Vlaamse fietspaden onder de maat

Net als de Nederlandse wil ook de Belgische overheid dat de bevolking vaker voor de fiets kiest: beter voor het milieu en beter voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt echter dat de Vlaams…

Nieuws

Gazelle bouwt hypermoderne fabriek achter monumentale gevel

Al ruim honderd jaar staat Gazelle aan de top van de Nederlandse fietsenmarkt, maar dat betekent voor het bedrijf geenszins dat er achterover wordt geleund. In september dit jaar opent de f…