Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Brandenburg: fiets- en wandelhotspot

Maak kennis met het historische Brandenburg, vroeger een van de belangrijkste vorstendommen van het Heilige Roomse Rijk en het latere Pruisische Rijk. Te voet of op de fiets kun je optimaal genieten van de rijke geschiedenis van Brandenburg.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.

Brandenburg ligt helemaal in het oosten van Duitsland, rondom de hoofdstad Berlijn, die vroeger ook bij Brandenburg hoorde. Een groot deel van deze dunbevolkte deelstaat bestaat uit meren, rivieren, ongerepte natuurgebieden en prachtige cultuurlandschappen. Dat maakt Brandenburg bij uitstek geschikt voor de actieve vakantieganger die van rust, natuur en cultuur houdt. Veel fietsroutes liggen langs de rivieren en meren van Brandenburg. Het bekendste is de Elbe-radweg, die je meeneemt door het prachtige stroomgebied van de Elbe. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi zijn bijvoorbeeld de Gurkenradweg – door het bijzondere Spreewald – of de Havelradweg – langs de oever van de Havel.

UNESCO Werelderfgoed en Biosfeerreservaten in Brandenburg

Brandenburg is een bron van cultuur- en natuurschatten: veel gebouwen en natuurgebieden zijn hier op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Zo vind je in Potsdam, de huidige hoofdstad van Brandenburg, het Park Sanssouci, met onder andere het Slot Sanssouci, het Orangeriepaleis, het Neues Palais en het Belvédère. Andere Werelderfgoederen in Potsdam zijn Slot Babelsberg – het zomerpaleis van keizer Wilhelm I – de Neuer Garten en de Russische kolonie Alexandrowka.

Buiten Potsdam liggen een aantal UNESCO Biosfeerreservaten. Een daarvan is het Spreewald, wellicht het bijzonderste natuurgebied van Brandenburg. Dit veengebied in het zuidoosten van de deelstaat wordt weleens vergeleken met Giethoorn en dat komt vooral vanwege de kleine historische dorpjes die aan de verschillende waterwegen liggen.

Een ander Biosfeerreservaat is Schorfheide-Chorin, ten noordoosten van Berlijn. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland en bestaat uit oude loofbossen en elzenbronbossen. In dit gebied kom je bijzondere dier- en vogelsoorten tegen, zoals de wolf, eland, zwarte ooievaar en schreeuwarend.

Brandenburg an der Havel: de vroegere hoofdstad

De vroegere hoofdstad van Brandenburg dankt zijn naam aan de ligging aan de rivier de Havel, die de stad in tweeën deelt. Het historische centrum van de stad ligt verspreid over drie eilanden in de Havel.

Het hart van de stad wordt gevormd door het zogenaamde Dominsel, waar de grote kathedraal van de stad, de HH. Petrus en Paulusdom, staat. Andere interessante bouwwerken in de stad zijn de Sint-Catharinakerk, het oude raadhuis en de stadsmuren, waarvan nog vier torens bewaard zijn gebleven.

Holland in Brandenburg

De stad Oranienburg heeft duidelijke banden met Nederland. Oorspronkelijk heette deze stad Bötzow, maar de naam veranderde toen Frederik Willem van Brandenburg de stad schonk aan zijn echtgenote, Louise Henriëtte van Oranje-Nassau. In de stad werd Slot Oranienburg in Hollands classicistische stijl gebouwd.

En krijg je heimwee naar Hollandse huisjes? Dan kun je een bezoek brengen aan het Holländisches Viertel in Potsdam, waar je het grootste aantal woningen in Hollandse Stijl buiten Nederland in Europa vindt.

Theater en muziek in Cottbus

De stad Cottbus ligt in het zuiden van Brandenburg. Waar veel andere grote steden in de deelstaat een indrukwekkende historische architectuur hebben om de cultuur beluste toerist te trekken, kan Cottbus vooral bouwen op theaters, theatergezelschappen en muziekensembles. In de stad vind je, naast diverse andere theaters en evenementenzalen, ook het enige staatstheater van Brandenburg, waar toneel, muziektheater en ballet worden opgevoerd.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Met de fiets naar school: per jaar 12 doden en 230 gewonde kinderen

Er vallen in Nederland jaarlijks ongeveer 35 verkeersdoden onder kinderen van 0-14 jaar. Eén op de drie van die slachtoffers is daarbij op weg naar school of komt terug. Volgens de r…

Nieuws

Fietsenverkoop in België gestegen

In België zijn vorig jaar bijna acht procent meer fietsen verkocht. Er gingen 436.549 tweewielers over de toonbank. Dat maakte de organisator van de fietsbeurs in Kortrijk bekend. Dat …

Nieuws

Man bouwt een vliegende fiets

Deze man wilde een vliegende machine maken. Nadat hij een aantal ideeën toegezonden had gekregen, is het de Hoverbike geworden. Na een aantal weken hard werken, is het hem gelukt: zijn eige…

Nieuws

6,7 kilometer fietsen, onder water! Video wereldrecord.

Onder water fietsen, dat kan natuurlijk ook, moet men gedacht hebben. De enige zichtbare aanpassingen aan de fiets zijn een paar vleugels aan de voor- en achterkant die de fiets een neerwaa…

Nieuws

Snelheid auto's technisch forceren om veiligheid fietsers te vergroten?

Om fietsers beter te beschermen wil de Fietsersbond de snelheid van auto's elektronisch begrenzen, zodat automobilisten bijvoorbeeld in woonwijken daadwerkelijk maximaal 30 km/u kunnen rijd…