Logo Fietsen123

Page

Deze leuke dingen kun je doen in Bretagne

Bretagne leent zich uitstekend voor een ontspannen vakantie, met al het moois dat Frankrijk te bieden heeft. Wandelen, fietsen, over markten struinen of uitkijken over zee: deze leuke dingen kun je doen in Bretagne.

Wandelen langs spectaculaire rotspartijen

Door Frankrijk zijn tientallen langeafstandswandelingen uitgezet, zogenaamde Grandes Randonnées. Eén van de mooiste is de GR34: een route van bijna 2000 kilometer van Vitré in het binnenland naar Saint-Nazaire. Onderweg volg je de adembenemende kustlijn van Bretagne, wat zorgt voor prachtige vergezichten over de turquoise zee. Je ziet spectaculaire rotspartijen, lieflijke baaitjes en duinen. Bovendien passeer je gezellige plaatsjes.

Net als de langeafstandswandelpaden in Nederland is de GR34 gemarkeerd met rood-witte stickers en verfstrepen. Het is aan te raden om voor de zekerheid ook een boekje met de route mee te nemen.

Oversteken naar Île de Batz

Vanuit de oude haven van Roscoff bereik je per boot in een kwartier het Île de Batz, een idyllisch eilandje met een gastvrije bevolking. Dankzij de warme golfstroom is het klimaat er heel aangenaam. Dat is niet alleen prettig voor de bewoners, maar ook voor de planten: op het eiland worden veel groenten verbouwd en er is een populaire botanische tuin, de Jardin Exotique Georges Delaselle. Hier zijn meer dan 2500 plantensoorten te zien, waaronder een collectie palmbomen.

Er is een wandelroute langs de kust van een kilometer of 12, maar als je minder tijd hebt is een goed alternatief een fiets huren in de haven. Omdat er nauwelijks auto’s rijden op dit eiland, kun je heerlijk rustig rondfietsen. Ga naar de mooie strandjes in het noorden en maak ook zeker een stop bij de vuurtoren in het westen. In de zomermaanden is de vuurtoren geopend voor publiek en word je eenmaal boven beloond met een prachtig uitzicht.

Over lokale markten struinen

Op de vele markten in Bretagne is het fijn rondslenteren. Proef hier en daar een hapje, doe inkopen bij de boer en zie vanaf een terras het Franse leven aan je voorbij trekken. In Rennes is elke zaterdagochtend de op-een-na-grootste markt van heel Frankrijk, de Marché des Lices.Zo’n 300 handelaren verkopen er in en rondom twee markthallen lokale producten, zoals vis, vlees, kazen, fruit, groenten, boter, bloemen, jam, brood, cider en de traditionele galette-saucisse.

Een andere bijzondere markt is de oestermarkt in Cancale, waar je oesters vers uit de baaien in de buurt proeft. De overdekte markt van Dinard is een goede plek om souvenirs te shoppen. Je vindt er mooie kleding, sieraden, kaarsen, zeep en andere hebbedingetjes. En in het centrum van Questembert bevindt zich een historische markthal uit de 16eeeuw. Elke maandagochtend krijgt deze zijn oorspronkelijke functie weer terug als de stalletjes met delicatessen opengaan.

Vuurtorens beklimmen

Bretagne heeft een kustlijn van bijna 2700 kilometer lang en het is dan ook niet zo vreemd dat deze regio de hoogste vuurtoren-dichtheid van Frankrijk heeft. Maar liefst 52 vuurtorens markeren de kust en eilandjes van Bretagne. Sommige zijn toegankelijk voor publiek. Bijvoorbeeld de natuurstenen vuurtoren bij Plouguerneau, op Île Vierge. Deze biedt een geweldig uitzicht over de ‘abers’, riviermondingen vergelijkbaar met de Noorse fjorden.

Een andere interessante vuurtoren is die van Ouessant, de Phare du Stiff. Deze bestaat niet uit één maar twee torens. De ene bevat de trap, de andere de lamp. Deze vuurtoren staat er al sinds 1700 en is dan ook de oudste vuurtoren van Bretagne. Bij de vuurtoren is ook een tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van de torens.

Fotogenieke havens

Ook zonder te klimmen, kun je genieten van het uitzicht op zee. Ontspannen vanachter een kopje koffie (of een glas wijn) op een terras in één van de fotogenieke havens bijvoorbeeld. Zo waan je je in de haven van Saint-Goustan in Auray in de middeleeuwen. Vanaf de hoge kade met vakwerkhuizen zie je de bootjes voorbij dobberen.

De haven van Doëlan kan ook zo op een ansichtkaart worden afgebeeld. Dit schilderachtige haventje ligt in een diepe inham waar twee gestreepte vuurtorens uitkijken over de zee. Je ziet er witte huisjes, felgroene heuvels en vissersbootjes.

Auteur: Jolanda Niemantsverdriet


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Wat vindt u het meest vervelende weer om in te fietsen? Kies A B C of D

Wat vindt u het meest vervelende/irritante weer om in te fietsen? Laat het ons weten! A: Fietsen met heel heet weer B: Fietsen in de kou/sneeuw/gladheid C: Fietsen in de regen D: Fietsen …

Nieuws

Wat is uw grootste fietsergernis? Kies A, B, C of D

Waaraan stoort u zich het meest tijdens een recreatieve fietstocht? (A: Mensen die drie breed fietsen, B: Hardrijdende automobilisten C: Slecht wegdek/fietspad D: Wielrenners). Of heeft u …

Nieuws

Elektrische fiets onderweg opladen met zonnepaneel op fietstas

Het bedrijf Mihatra komt met een innovatieve oplossing: een fietstas met zonnecollectoren. Dat betekent dat uw elektrische fiets oplaadt tijdens het fietsen, maar ook als u een kopje koffie…

Nieuws

Fietsersbond e-biketest 2016

Net als Plus Magazine testte de Fietsersbond deze maand een heleboel nieuwe e-bikes. Welke innovaties zijn er en welke fietsen kwamen als beste uit de test? U ziet het in dit filmpje. M…

Fietsvakanties

Het mooiste van Bretagne op de fiets

Bretagne kent een goed fietsroutenetwerk en het gebied leent zich dan ook prima voor mooie verkenningstochten. Naast de Voies Vertes lopen er ook nog drie langeafstandsroutes door Bretagne:…