Logo Fietsen123

Page

De mooiste plaatsjes van Bretagne

De Franse regio Bretagne beslaat vier departementen en 27.208 vierkante kilometer. Het is de meest westelijke regio, gelegen op een schiereiland met in het noorden het Kanaal en in het zuiden de Atlantische Oceaan. Hoe vind je je weg in dit grote gebied? Bezoekers van een site die beoordelingen over vakantiebestemmingen verzamelt, gaven cijfers aan de plaatsen in Bretagne. Deze plaatsjes eindigden in de top-10 en zijn dus zeker een bezoekje waard.

Crozon

Een authentieke plek op de verste punt van het schiereiland. In augustus organiseren ze daar elk jaar het Festival du Bout du Monde, een muziekfestival dat letterlijk het festival van ‘het einde van de wereld’ heet. Crozon is een handige uitvalsbasis voor je vakantie. Omdat het wat groter is, is het van alle gemakken voorzien, en eromheen vind je allerlei pittoreske gehuchtjes.

Quimper

Meer naar het zuiden, zo’n 20 kilometer landinwaarts, vind je Quimper. Dit is de hoofdstad van het Keltische cultuurgebied van Bretagne. Een mooi plaatsje voor cultuurliefhebbers, want er zijn onder andere een beroemde gotische kathedraal, typische vakwerkhuizen en een oude stadsmuur te zien. In Quimper kun je ook een museum met Bretonse kunst bezoeken.

Trélévern

Aan de noordkust, de Côte d’Armor, ligt Trélévern. Een klein, gemoedelijk dorp met een kiezel- en zandstrand waar je terecht kunt voor watersporten zoals zeilen. Trélévern is ideaal als je op zoek bent naar rust en natuur. Vooral het landschap en de uitzichten over de baai maken Trélévern een fijne plek om te verblijven.

Bénodet

Houd je van strand of watersport, maar niet van een grote massa toeristen? Dan is Bénodet perfect. Wandel over de uitgestrekte zandstranden of ga het water op met een kano of rondvaartboot. Het gezellige, maar rustige plaatsje heeft een boulevard waar het heerlijk flaneren is en waar je de vissen kunt zien zwemmen. Ook is er een vissershaven en een prachtige baai tegenover de Glénan archipel.

Sarzeau

Geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis? Dan is Sarzeau een goede keuze. In de Middeleeuwen logeerden de hertogen van Bretagne in het Château de Suscinio, een 13e eeuwse burcht die je nog steeds kunt bezoeken. Daarnaast zijn er hunebedden en menhirs te zien: grote stenen die door prehistorische volkeren in formaties werden neergezet en waarschijnlijk als heiligdom werden beschouwd. En wil je na het proeven van een glaasje cider meer weten over dit appeldrankje met alcohol? Breng dan een bezoek aan het cidermuseum van Sarzeau.

Carnac-Plage

Carnac is bekend vanwege de prehistorische monumenten die uit grote rijen stenen bestaan, de megalieten van Carnac. Een paar kilometer zuidelijker ligt Carnac-Plage, een gezellig drukke badplaats waar je terecht kunt voor winkeltjes, zon, zee en strand, maar ook voor fiets- en wandeltochten.

Quiberon

Ooit was Quiberon een eiland, maar door aanslibbing zit het nu vast aan het vasteland. Dit schiereiland bevindt zich in het zuiden van Bretagne, aan de Golf van Biskaje. De omgeving kenmerkt zich door uitgestrekte zandstranden en ruige kusten. De westkust, de Côte Sauvage, is de wat ruwere kant met kliffen, grotten en duizelingwekkende afgronden. Zeker als het waait, gaat beukt de zee hier op de rotsen. Een geweldig gezicht, maar geen plek om te zwemmen. De oostkust is rustiger en daar vind je veel zandstranden, maar daar is het wel wat drukker hartje zomer.

Saint Malo

St. Malo is een oude vestingstad met een historische omwalling van 1,8 kilometer waar je overheen kunt wandelen, met uitzicht op zee. Binnen de stadsmuren, de Ville Intra-Muros, slenter je door smalle straatjes. Bekijk de forten en strijk daarna neer op een van de vele terrasjes.
Een topattractie is het grand aquarium, een aquarium met bijzondere vissen en waterdieren, waar je je goed kunt vermaken als het weer een dagje tegen zit.

Dinard

Een chique badplaats aan de Smaragdkust, dat is Dinard. Halverwege de 19eeeuw bouwden de gefortuneerden hier hun villa’s. Je kunt er fantastisch langs de zee wandelen, met aan de ene kant uitzicht op de markante villa’s en de andere kant uitzicht op schattige eilandjes. Of blijf in het plaatsje voor de galeries, smalle straatjes en marktjes.

Locronan

Locronan is een karakteristiek stadje met granieten huizen, geplaveide straatjes en charmante gebouwen. Het historische centrum is autoluw. De winkeltjes en restaurants hebben ouderwetse borden op de gevel die de sfeer nog authentieker maken. Omdat het zo schilderachtig is, zijn er verschillende films opgenomen in Locronan, zoals ‘Un long dimanche de fiançailles’.

Auteur: Jolanda Niemantsverdriet


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsersbond organiseert wederom Fiets Telweek

Maandag 18 september aanstaande start de derde editie van de Nationale Fiets Telweek, het grootste fietsonderzoek van Nederland. De speciale app van de Fiets Telweek registreert automatisch…

Nieuws

Fietsers en wandelaars zijn het gezondst!

Er bestaat een duidelijke samenhang tussen gezondheid en reisgedrag, zo blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het instituut heeft gekeken naar de mate w…

Nieuws

Fietsers beoordelen Nederland met ruime voldoende

Nederland wordt door recreatieve fietsers beoordeeld met een ruime voldoende. In een onderzoek naar recreatief fietsen onder ruim 11.000 fietsers geven ondervraagden ons land een gemiddeld…

Nieuws

Welk type fietszadel heb ik nodig?

Last van zadelpijn? U bent zeker niet de enige. Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen. Een goed zadel kan de klachten verminderen of zelfs helemaal wegnemen…

Nieuws

Drie mooie routes voor de nazomer

De Nederlandse nazomer biedt vaak prachtig fietsweer en daarom hebben we drie mooie en afwisselende routes uitgezocht. Het Reitdiepgebied (Groningen, 51 km) Deze route neemt je mee door …