Logo Fietsen123

Page

10 Bretonse delicatessen die je niet mag missen

Frankrijk is hét land voor wie van lekker eten houdt: knapperig stokbrood, geurige kaasjes en natuurlijk wijn. Bovendien kent elke regio zo zijn culinaire specialiteiten. Deze tien delicatessen mag je niet missen als je in Bretagne bent. Sterker nog, je zou er bijna voor naar het Bretonse schiereiland rijden.

1. Fruits de mer

Bretagne is omgeven door zee en dus de perfecte plek voor het eten van zeevruchten. Bestel zo’n enorm plateau met fruits de mer en de vakantie kan beginnen. Afhankelijk van het seizoen, word je getrakteerd op verschillende schaal- en schelpdieren. Denk aan oesters, garnalen, langoustines, zeeslakken, krab, zeespin, venusschelpen en alikruiken.

2. Fleur de sel

Het duurste – en volgens menig kok lekkerste – zout komt uit Bretagne en heet fleur de sel. Onder andere in Guérande bevinden zich zoutmoerassen waar dit zout geoogst wordt. Het zilte zeewater stroomt via kanaaltjes in bassins, zodat zoutpanarbeiders de bovenste laag met gekristalliseerd zout eraf kunnen scheppen. Dit is tijdrovend handwerk wat alleen kan plaatsvinden bij de juiste weersomstandigheden en dat verklaart dan ook de hoge prijs die je voor fleur de sel betaalt. In Bretagne kun je een bezoek brengen aan deze bijzondere zoutpannen.

3. Crêpes

Misschien zijn ze nog wel lekkerder dan onze pannenkoeken: de Franse crêpes die hun oorsprong vinden in Bretagne. Deze dunne pannenkoekjes worden gemaakt van witte bloem en traditioneel gebakken op een ronde, gietijzeren plaat. Meestal eet je ze met wat zoets erop, zoals suiker, jam, chocoladesaus of nutella.

4. Artisjokken

Thuis nemen we meestal genoegen met artisjokken uit blik of pot, maar die smaken totaal anders dan de verse variant. In de lente en zomer staan de velden in Bretagne vol met artisjokken. Vergeet ze dus niet een keer te bestellen. Meestal verschijnen ze gekookt op tafel, met een vinaigrette of aioli erbij. Het is de bedoeling dat je de blaadjes een-voor-een loshaalt, in de saus dipt en vervolgens het eetbare gedeelte eraf schraapt. Zijn de blaadjes op, dan kun je aan het hooi en de bodem beginnen.

5. Kouign-amann

De droom van echte zoetekauwen is de kouign-amann. Voor dit gebakje vouwen bakkers boter en suiker in lagen brooddeeg, ongeveer met dezelfde techniek als waarmee ze bladerdeeg maken. Vervolgens rijst het geheel langzaam in de oven. Het resultaat is een knapperig, boterig en gekarameliseerd hapje dat lijkt op een kruising tussen suikerbrood en een croissantje. De naam stamt uit het Bretons en betekent taart (kouign) boter (amann). Kopen bij de boulangerie? Je spreekt het uit als kwie-aman.

6. Galette-saucisse

Nog een pannenkoekvariant is de galette. Galettes zijn dikker dan crêpes en gemaakt van boekweitmeel, ook wel ble noir of sarrasin genoemd. Je combineert ze met hartige ingrediënten. Zo rollen ze in het oosten van Bretagne vaak een worstje van varkensvlees in hun galette. Zo’n galette-saucisse eet je uit het vuistje als een hotdog, bijvoorbeeld bij feestjes en evenementen.

7. Oesters

Liefhebbers van oesters kunnen hun hart ophalen in Bretagne. Het wemelt er namelijk van de oesterkwekerijen. In het fraaie havenstadje Cancale is zelfs een museum gewijd aan de oester en kun je de allerbeste oesters eten, met een volle, ziltige smaak. Op de markt koop je ze rechtstreeks van de kweker. Verser en voordeliger proefde je ze nog nooit.

8. Andouille

Avonturiers wagen zich aan een stukje andouille. Van buiten ziet het eruit als een alledaagse worst, maar de binnenkant zal voor velen een (misschien onaangename) verrassing blijken. Andouille is gemaakt van varkensingewanden en heeft een hele sterke geur en smaak en rubberachtige textuur. In Bretagne beleggen ze wel eens galettes met plakjes andouille. In andere delen van Frankrijk eten ze vooral de kleinere variant, andouillettes, met frietjes erbij.

9. Gezouten boter

Voeg je zout aan boter toe, dan is het langer houdbaar. Eigenlijk is gezouten boter dus vooral een praktische uitvinding, maar wie het een keer op een vers stokbroodje heeft gesmeerd, weet dat het ook een traktatie is. In Bretagne vind je allerlei soorten gezouten boter, zelfs in de supermarkt, waaronder boter met het befaamde fleur de sel. Ze gebruiken het in allerhande baksels en gerechten, zoals in gezouten karamel en de hierboven al genoemde kouign-amann.

10. Cider

Bij al dit lekkers moet uiteraard ook een glaasje geserveerd worden. Bretagne is een ciderstreek. Bij een crêpe of galette past uitstekend zo’n glaasje mousserende appeldrank. De cider uit Bretagne en Normandië is de enige met het label ‘Indication Géographique Protégée’ (IGP), een beschermde oorsprongsbenaming.

Auteur: Jolanda Niemantsverdriet


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fiets is in Nederland populairder dan ooit

Uit cijfers van de brancheorganisaties RAI Vereniging en de Bovag blijkt dat de fiets in Nederland populairder is dan ooit. Vorig jaar werd legden we per inwoner gemiddeld 1018 kilometer af…

Nieuws

Fietsroute in Utrecht: Nationaal Landschap Rivierengebied (43 km)

Zoekt u een leuk uitje voor morgen? Het belooft een heerlijke fietsdag te worden. Een aangename temperatuur van 22 graden met een licht briesje. Ideaal! Het Nationaal Landschap Rivierengebi…

Nieuws

Nieuwe regels speed-pedelec blijken onhaalbaar

De speed-pedelec, de e-bike met een topsnelheid van 45 kilometer per uur, valt per 1 januari 2017 onder nieuwe regelgeving. Met nog zo'n zes weken te gaan tot die deadline, blijkt de uitvoe…

Nieuws

Vind uw fiets terug met een slimme fietsbel

Bent u in het bezit van een smartphone? Dan kunt u daar binnenkort waarschijnlijk ook een slimme bel aan toevoegen. Ruben van der Vleuten schroefde een reguliere fietsbel open en koppelde d…

Nieuws

Fietsen langs kastelen in het oosten

Maak kennis met de mooiste kastelen in Overijssel en Gelderland, sommige goed bewaard, andere slechts nog een ruïne. Op deze zes routes ga je terug in de tijd naar kastelen en havezaten van…