Logo Fietsen123

Page

Testen fietsen en toebehoren

Regelmatig krijgen wij vragen over de kwaliteit van fietsen en fietsonderdelen. Wij hebben voor u een uitgebreid overzicht gemaakt van onafhankelijke testen van fietsen en fietsaccessoires. Voor de goede orde: in toenemende mate organiseren bedrijven en concerns ook testen van hun eigen producten. Aan de objectiviteit hiervan kan soms echter worden getwijfeld. Deze testen worden daarom in deze rubriek opgenomen met de vermelding van de belanghebbende, om ze in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. VOOR DE MEEST ACTUELE TESTEN: KLIK HIER.

OVERZICHT VAN ALLE TESTEN T/M 2009:

Vouwfietsentest 2010: Brompton weer beste vouwfiets
De Brompton is nog steeds verreweg de beste vouwfiets die er te koop is. En ook de duurste. Dat is de uitkomst van het onderzoek naar vouwfietsen, dat TestKees van de Fietsersbond samen met VARA Kassa heeft verricht. ‘Maar er is ook troep op de markt’, volgens de bond: de A-bike. ‘Met stevig doorlopen ben je bijna net zo snel’.

Brompton
De volledige resultaten van de test worden gepubliceerd in het januarinummer van de Vogelvrije Fietser. Daaruit blijkt, dat de Bromtpon Regis 3 in alle opzichten uitstekend scoort. ‘Hij vouwt gemakkelijker dan alle andere vouwfietsen, is erg klein, gemakkelijk te tillen en de ketting en vieze banden zijn goed afgeschermd’. De vouwfiets had eind 2009 de adviesprijs van € 862, maar wordt dit jaar – met nog enkele verbeteringen, onder andere een naafdynamo – wel 20% duurder.

Dahon-modellen
Naast de ‘zeer goede’ Brompton Regis 3 scoort de Dahon Unu (adviesprijs € 549,-) ook verrassend ‘goed’. Dit Dahon-model, ontwikkeld voor de Nederlandse markt, wint het van het ‘redelijke’ model ‘Roo’, ‘waar niks mis mee is’ (adviesprijs € 599,--) en van het ‘minder comfortabele’ model ‘Curve’ (€ 499,-). Dahon is de grootste vouwfietsenfabrikant van de wereld.

Di Blasi
De Italiaanse vouwfiets Di Blasi kan in twee seconden opgevouwen worden dankzij dertig draaipunten, maar ‘je voelt tijdens het fietsen dat die constructie slap is’. ‘Ook de kwaliteit van de onderdelen laat te wensen over’. Kortom, voor € 799,- krijg je een ingenieuze constructie die als fiets niet overtuigt’.

Giant Halfway
De Giant Halfway (€ 699,--) is de snelste fiets uit de test en ook licht. Maar het ‘opvouwen gaat niet handig en opgevouwen blijft het een groot pakket’.

Beixo Compact
De Beixo Compact is een vouwfiets zonder ketting, maar met cardanas. Hij ’rijdt lekker, maar is niet erg snel’. Opgevouwen blijft hij erg groot en hij is erg zwaar. Prijs: € 699,--

Strida 5,2
De Strida 5,2 is de meest opvallende vouwfiets en ‘is snel en eenvoudig op te vouwen’. Het is wel een lang pakket. Hij ‘stuurt erg nerveus’. Dit model kost € 538,-. Het verbeterde model SX heeft grotere wielen met snellere bandjes en is daardoor sneller en stuurt minder nerveus. Wel is deze versie € 111,-- duurder.

Batavus Nova Versa 24
Dit is het enige model met 24 inch wielen. Daardoor fietst de Batavus Nova Versa bijna als een stadsfiets. Het heeft hetzelfde vouwmechanisme als de Dahon Roo. Maar opgevouwen is het ‘wel een groter pakketje, nog twee kilo zwaarder' en is met een prijs van € 699,-- 100 euro duurder dan de Roo.

Limit Cityhopper
Dit model van Halfords is verreweg de goedkoopste fiets uit de test. Hij 'rijdt prima', maar vouwt slecht, is zwaar en opgevouwen een ‘groot onhandig pakket’. ‘Voor die 119 euro heb je een simpele stadsfiets die je met een gewoon slot overal in de stad kunt stallen en die ook nog gratis mee mag in de trein’.

Hema on the Road
Ook de Hema heeft een goedkopere vouwfiets: € 179,-. Hij ‘rijdt opvallend goed en het zadel kan lekker hoog. Maar 'hij is wel erg zwaar en voor het vouwen heb je nogal wat kracht nodig'. De fiets heeft een derailleur. ‘Dat is vragen gezien de kwaliteit van de onderdelen en het Nederlandse klimaat om problemen’. De ribbeltjes op de handvatten ‘doen pijn aan je handen’.

A-bike Plus
Deze vouwfiets (€ 269,-) komt als ‘allerslechtste’ uit de bus. ‘Reden: er is nauwelijks op te fietsen’. ‘De A-bike fietst zwaar, zit beroerd en stuurt slecht’. Hij is nog gevaarlijk ook. ‘Met stevig doorlopen ben je bijna net zo snel en het is bovendien een stuk veiliger en comfortabeler’.

OP PAD: TEST VAN 7 SPORTIEVE VAKANTIEFIETSEN

Het ANWB outdoor magazine Op Pad heeft in nummer 7 van 2009 een zevental sportieve vakantiefietsen tot 1000 euro getest. Op pad noemt ze 'Budgetbikes'. Testwinnaar is de Ghost TR5700. Deze fiets onderscheidt zich door een sportieve zithouding, stabiel stuurgedrag en een sterke aluminium bagagedrager.

Zeven fietsen
De ANWB testte zeven 28 inch fietsen. Met elke fiets werd door het testpanel een vast traject afgelegd. Er werd met name op zithouding, stuurgedrag, verstelbaarheid en gewicht getoetst. De verschillen zitten bij de fietsen in de details. Twee van de zeven vallen iets uit de toon: de Jan Janssen Racerox en de Cube Central Pro. Het zijn de twee kaalste en ze zijn daarom vooral geschikt voor grammenjagers die met weinig bagage over het asfalt snel naar het zuiden willen. Belangrijk nadeel is namelijk dat de fietsen nerveus reageren op onverhard terrein.

Beste: Ghost TR5700
Als beste getest zijn de Staiger Ohio en de Ghost TR5700. Beiden komen goed uit de test, maar de weegschaal slaat door naar de Ghost, waarbij vooral de verstelbare stuurpen en de betere voorvork het verschil maken. De Ghost TR5700 (€ 999,-) is de testwinnaar.

Zeven nette fietsen
De volledig eindconclusie luidt als volgt: "Het zijn zeven nette fietsen waar je veel plezier van kunt hebben en de verschillen in de details zitten. Twee van de zeven vallen iets uit de toon: de Jan Janssen Racerox en de Cube Central Pro. Het zijn de twee kaalste en dus de lichtste fietsen en daarom vooral geschikt als je lichtgewicht op vakantie wilt. Onze voorkeur gaat in dit geval naar de Cube, omdat deze hoogwaardiger is afgemonteerd, maar op de Jan Janssen kun je wel weer een voordrager bevestigen. De b'Twint Riverside 7 van Decathlon is het andere uiterste. Met 17,04 kg is hij de zwaarste en hoewel de onderdelen oké zijn en de prijs prettig is, vindt iedereen hem té zwaar. Blijven er vier over. De Cannondale is de goedkoopste van de vier, maar de spatborden en de wat mindere onderdelen zetten hem op een vierde plek. De Trek is de compleetste fiets van de zeven met standaard een voordrager en een slot. Maar de Staiger en de Ghost worden net wat positiever beoordeeld. Beide schurken tegen elkaar aan, maar de weegschaal slaat door naar de Ghost, waarbij vooral de verstelbare stuurpen en de betere voorvork het verschil maken. De Ghost TR5700 (€ 999,-) is de testwinnaar."

TEST VAN 9 VOUWFIETSEN

Het maandblad Motorboot publiceert in haar augustusnummer van 2009 een paneltest van 9 vouwfietsen. De winnaar is de Beixo Compact-7.

Negen vouwfietsen
Getest werden de volgende merken en typen: de Dahon Curve (€ 499), de Dahon Glide P8 (€ 849), de Ori C14 (€ 799), de Batavus Nova Versa (€ 649), de Giant Clip (€ 749), de Strida 5.2 (€ 539), de Brompton-Ralph M3L (€ 723) en de beixo compact (€ 699). Als negende testdeelnemer werd per postorderbedrijf ook nog een echte ‘prijsvechter’ onder de loupe genomen: de Compass (€ 279,95).

Beico compact winnaar
Het eindoordeel van de jury over de uiteindelijke winnaar luidde als volgt:
"Met een eindcijfer van 7,4 is de beixo compact winnaar geworden van de vouwfietsentest van het Motorboot-Lezerspanel. Deze vouwfiets van Nederlands fabrikaat eindigde als beste op de onderdelen 'Design' (7,6), Constructie (7,9) en 'Innovatie' (7,9) en als op één na beste op 'Rijgedrag & Comfort' (7,6) en 'Prijs/kwaliteit-verhouding' (7,3). De leden van het lezerspanel kwalificeerden de beixo als een stevige, lekker rijdende fiets, die onder meer ook geschikt is voor de wat langere afstanden. Als één van de pluspunten werd de (schone) cardanaandrijving genoemd. Vanwege de forse afmetingen van de fiets in ingevouwen toestand (87 x 43 x 60 centimeter) is de € 699,- kostende beixo compact volgens het lezerspanel niet de meest geschikte vouwfiets voor boten met beperkte opbergruimte. Met als eindcijfer een 6,6 moest de beixo op dit onderdeel zes anders fietsen voor laten gaan.

Over-all klassement
Het Over-all klassement over alle onderdelen levert het volgende klassement tussen de 9 vouwfietsen op:
1. Beixo Compact: 7,4
2. Dahon Glide: 7,1 en Giant Clip: 7,1
4. Brompton-Ralph: 7,0, Batavus Nova Versa: 7,0 en Dahon Curve: 7,0
7. Compass: 6,9
8. Ori C14: 6,7
9. Strida 5.2: 6,5

Prijs-kwaliteit
Wat betreft de verhouding prijs-kwaliteit komt er een opvallende winnaar uit de bus: de Compass van postorderbedrijf Compass24. Ook qua gebruiksmogelijkheden scoort de Compass goed: een 3e plaats, met als rapportcijfer een 7,2. Dat de zeer scherp geprijsde Compass in het over-all klassement uiteindelijk genoegen moet nemen met een 7e plaats, is vooral doordat de fiets punten liet liggen op de onderdelen ‘Design’, ‘Constructie’ en ‘Innovatie’ en ‘Afmetingen’. Het klassement in deze beoordelingscategorie ziet er als volgt uit:
1. Compass: 8,0
2. Beixo Compact: 7,3 en Dahon Curve: 7,3
4. Dahon Glide: 6,9
5. Batavus Nova Versa: 6,8
6. Brompton-Ralph: 6,6
7. Giant Clip: 6,5
8. Ori C14: 5,9
9. Strida 5.2: 5,8

GPS-APPARATUUR VOOR DE FIETS

In het augustusnummer 2009 van Toeractief wordt een test van GPS-apparaten gepubliceerd. De conclusie luidt: 'Speelt geld geen rol, dan is de Oregon 400T (€ 479) onze eerste keus: erg veelzijdig en blinkt uit in bedieningsgemak. Mét OnRoute fietskaart en topografische wandelkaart een ideaal toestel voor de veeleisende recreant. Voor veel minder geld is er ook de eTrex Legend Hcx (€ 229). Je kunt er kaarten in opslaan, routes uitzetten, volgen en opslaan, hij is waterdicht en kan tegen een stootje.

'De beste E-fiets hoeft niet de duurste te zijn'

'De beste E-fiets hoeft niet de duurste te zijn'. Zo luidt de kop van het artikel in het maandblad Plus Magazine (juni 2009) bij een test van 12 Elektrische fietsen, zoals uitgevoerd door Jan Kampers van de Accell Group, producent van onder meer Sparta, Batavus en Koga-Miyata-fietsen.

Beste bike
De fietsen zijn in de praktijk getest door ervaren fietsers, die bij de beoordeling van de fietsen op verschillende aspecten hebben gelet. De conclusie luidt, dat het lastig is ‘de beste e-bike’ aan te wijzen. Want dat hangt sterk af van het gebruik. We hebben er daarom voor gekozen de fietsen op alfabetische volgorde te bespreken'. Desalniettemin wordt toch geconcludeerd, dat 'de Sparta ION Blackline GL (€ 2.349,-) bij de testers de meeste punten scoort doordat het een complete fiets is. De Koga-Miyata Tesla Tour en de Flyer C8 komen daar dicht achteraan'.

Union Switch scoort hoger
Opvallend is de positieve beoordeling van de Union Switch (die verkocht wordt door Halfords) met een rapportcijfer van 7.7. en een adviesprijs van € 1.799,-. 'Door zijn goede rijeigenschappen en trapondersteuning scoort hij zelfs hoger dan enkele duurdere modellen'. Gesproken wordt zelfs over 'een geduchte concurrent voor de meer gerenommeerde merken'.

KINDERZITJES

In het mei/juninummer 2009 van de Vogelvrije Fietser, het tweemaandelijks tijdschrift van de Nederlandse Fietsersbond, staat een uitgebreide test van fietszitjes. De conclusie is dat de meeste zitjes die nu gebruikt worden nauwelijks of geen bescherming bieden tegen het risico op spaakbeknelling. Gelukkig bieden een aantal nieuwere fietszitjes wel goede bescherming. Drie van deze sinds 2006 geproduceerde zitjes kwamen zelfs zeer goed uit de test van de Fietsersbond.

Okbabay Sirius wint
De uitslag van de test is verrassend. Het Italiaanse zitje Okbaby Sirius wint! Het Sirius-zitje is al jaren in productie, maar is in Nederland op slechts enkele plekken te koop.

Volledige conclusie
De volledige conclusie van de test luidt als volgt: 'Als je spaakvoetjes wilt voorkomen, moet je de Okbaby Sirius kopen. Het is ook een comfortabel zitje. Het Italiaanse zitje is qua veiligheid ruwweg vergelijkbaar met de GMG Yepp uit Nederland. Het grootste nadeel van de Yepp is de omslachtige vijfpuntsgordel. Ook wordt het zwarte zitje heet in de zon. De GMG Classic biedt met de afschermplaten redelijke bescherming. Het grootste voordeel van dit model is de simpele montage en is daarom aan te raden als je hem op verschillende fietsen wilt gebruiken. Het zitgedeelte is niet geweldig comfortabel. De Bobike Maxi en Maxi+ hebben zich in de praktijk bewezen als een duurzaam ‘gooi-en-smijt-zitje’. Ook deze zitjes bieden met afschermplaten redelijke bescherming. Er zijn wel een paar duidelijke minpunten: het zitje geeft de trillingen door, het zitje wordt heet in de zon, de gordel is lastig en de voetriempjes zijn slecht. Overigens komt Bobike in september met een geheel nieuw zitje dat we dan zeker zullen testen. Dan nog de Polisport Bilby. Van dit goedkope zitje is de ophang te slap'.

10 FIETSEN TUSSEN € 629,- EN € 849,-

Het blad FietsActief van mei 2009 publiceert een test van tien nieuwe fietsen. Een panel van 16 lezers beoordeelde de fietsen met een prijskaartje tussen de € 629,- en € 849,- . Belangrijkste conclusie: de verschillen tussen de tien fietsen zijn klein. Alle fietsen scoren een ruime voldoende!

Verschillen steeds kleiner
Deze bevindingen komen overeen met eerdere bevindingen van De Telegraaf en van Fietsen Eén Twee Drie. In 2007 testte De Telegraaf 70 fietsen in negen categoriën. “Doordat de kwaliteit van de fietsen over de hele lijn steeds hoger komt te liggen, worden de verschillen tussen de zogenaamde A- en B-merken steeds kleiner”, aldus Telegraaf-testers Henk Baars en Gerrit Solleveld. “Onbekende fabrikanten monteren hun fietsen bijna hetzelfde af als de gevestigde orde, maar dan voor soms honderden euro’s goedkoper.”

Bijna geen slechte fietsen
Slechte fietsen bestaan bijna niet meer! Dat was de conclusie, die getrokken werd uit het onderzoek, dat Fietsen Eén Twee Drie eind 2007 onder haar bezoekers heeft gedaan. Niet minder dan 94% van de deelnemers beoordeelde zijn of haar fiets als 'goed' tot 'zeer goed'. Het betrof in totaal 82 (!) verschillende fietsmerken.

Tien fietsen
In FietsActief worden tien fietsen getest. Er wordt terecht geen 'beste koop' aangegeven. Wel wordt als 'opvallend' geconstateerd, dat de duurste fiets (RIH Sigma) uiteindelijk ook de meeste punten scoorde. Opvallend is ook, dat de andere duurste fiets (Trek L 400) de op één na laagste score heeft. Overigens, nog altijd een 7,03.

Scores
We vermelden hierna de volledige resultaten in de volgorde van de adviesprijs (van laagste naar hoogste) met het rapportcijfer van het lezerspanel.
- Raleigh Priority: € 629,- ; rapportcijfer: 8,04
- Target Washington De Luxe: € 699,- ; rapportcijfer: 7,45.
- Union Libra: € 749,- ; rapportcijfer: 7,30.
- Puch Excellent Plus N8: € 749,- , rapportcijfer: 6,71
- Merida Freesport Eight: € 799,- ; rapportcijfer: 8,04
- Batavus Intermezzo Deluxe: € 799,- ; rapportcijfer: 7,43
- Giant Cosmo CS3: € 739,- ; rapportcijfer: 8,14
- Gazelle Chamonix Plus: € 749,- ; rapportcijfer: 8,40
- RIH Sigma: € 849,- ; rapportcijfer: 8,41
- Trek L 400: € 849,- ; rapportcijfer: 7,03

12 FIETSCOMPUTERS

De Consumentenbond (mei 2009) test twaalf fietscomputers in de prijsklasse van € 9 tot € 70. Mét en zonder draad. Alle scoren - op één na - boven de 60 punten. De Union 5N en de VDO A8+ zijn 'de beste koop'. De duurste, de Polar CS 100b (zie foto), kan het meest. Er blijkt weinig kwaliteitsverschil te zijn tussen die mét en die zonder draad. Let echter wel op de storingsgevoeligheid.

Alle twaalf
We geven hierna alle twaalf geteste fietscomputers weer met hun adviesprijs en hun puntenresultaat. Voor de volgorde hebben we gekozen voor de prijs: van de laagste tot de hoogste adviesprijs. Assize AS500: € 9,- en 52 punten; Union 5N: € 10,- en 65 punten; Sigma BC 506: € 15,- en 68 punten; Hema Beta-2: € 15,- en 67 punten; VDO A4: € 16,- en 66 punten; Cateye Velo 5 (CC-VL510): € 17,- en 61 punten; VDO A8+: € 27,- en 66 punten; Union 9 WN: € 30,- en 61 punten; PRO DIGI-W7: € 37,- en 62 punten; Sigma BC1106 DTS: € 40,- en 68 punten; Cateye Micro Wireless: € 53,- en 70 punten en Polar CS 100b: € 70,- en 72 punten.

Beste Koop
Als alle fietscomputers getest zijn kiest de Consumentenbond steeds de beste koop. Dat is bij de bedrade systemen de Union 5N met 61 punten. Hij kost slechts € 10 (adviesprijs) en scoort op alle geteste punten minstens redelijk. Bij de draadloze systemen krijgt de VDO A8+ met 66 punten dit predicaat. Hij kost € 27 en geeft volgens de bond zeer nauwkeurig de tijd, de afstand en de snelheid weer.

Duurste kan het meest
Het duurste systeem in de test is de € 70 kostende Polar CS100b. Hij scoort als enige goed tot zeer goed op alle punten en behaalt dan ook 72 punten. "Deze computer heeft de meeste functies en kan tegen meerprijs zelfs met een hartslagmeter worden geleverd. Als je ook in de schemer en in het donker met de fiets op pad bent, is een display met achtergrondverlichting erg handig. Alleen deze Polar CS100b en de Cateye Micro Wireless (draadloos, €53) hebben deze voorziening", aldus de Bond.

Lastig te bedienen
Eigenlijk valt slechts één computer iets uit de toon. De Assize AS500 heeft als enige van de 12 systemen een 'redelijk testoordeel' met slechts 52 punten. "Hij scoort minder goed door zijn relatief moeilijke bediening via een multifunctionele, grote knop. Afhankelijk van of je op de linkerkant of de rechterkant drukt, geef je óf de opdracht om van informatiescherm te wisselen óf je verandert de instellingen. Met als gevaar dat je per ongeluk de tijd of wielmaat verandert of de trainingsdata verwijdert. Op nauwkeurigheid scoort de Assize ook lager. Bij de meeste systemen kan de wielomtrek in millimeters worden ingevoerd, maar bij de Assize alleen in hele ‘inches’ (is ongeveer 25,4 mm). Ook de Cateye Velo 5 is minder nauwkeurig in te stellen, namelijk alleen in hele centimeters".

Storingen
De Consumentenbond bespreekt in haar resultaten ook de verschillen tussen een bedraad en draadloos systeem. "Om te voorkomen dat je je toch ergert aan verspringende snelheden naast een spoorlijn, is kiezen voor een bedrade computer verstandig of neem de digitaal gecodeerde Sigma BC1106 DTS. Dit draadloze systeem ondervond als enige totaal geen storingen tijdens onze praktijktest".

Batterijgebruik
De batterijen gaan - afhankelijk van het gebruik - volgens de Test van de Consumentenbond ongeveer 2 jaar mee. "Als u de achtergrondverlichting gebruikt, loopt de levensduur terug. De bedrade computers gebruiken maar één knoopcelbatterij, de draadloze systemen hebben ook een batterij in de sensor. De prijzen per batterij lopen van € 0,80 tot € 3,80. De meeste systemen hebben een slaapstand, dat verlengt de levensduur van de batterij. Bij het verwisselen van de batterij bewaren alleen de Polar CS100b, Sigma BC1106 DTS en VDO A8+ de instellingen en data, bij de andere systemen moet je gegevens en wielmaat opnieuw invoeren".

FIETS TEST TELEGRAAF 2009

In de 'Fiets Special 2009' van De Telegraaf (22 maart 2009) worden 6 hybride fietsen en 6 stadsfietsen getest. Enthousiaste ervaringsdeskundigen van de Nederlandse Toer Fiets Unie gaven hun mening en ervaringen door. We geven hierna de resultaten door, zoals beschreven in De Telegraaf.

6 hybride fietsen
Bij de Hybrides werden zes fietsen getest. De Koga-Miyata RoadSpeed (€ 1399,-) bleek bij de testgroep favoriet. "De beste, in elk geval de prettigste. Een echte hybride die zijn naam eer aan doet. Juist vanwege het uiterlijk". Over de hybride Sparta Argeon Blackline (€ 949,-) waren de meningen wat verdeeld. "Mooie fiets met apart design", aldus Geert-Jan. Voor Rik was het veersysteem van het zadel niet ideaal. 'Het veert te veel, waardoor je gaat dansen als je meer tempo gaat fietsen'. De Gazelle Lausanne Lite (€ 1149,-) werd beoordeeld als een goede fiets. "Schakelt goed. Alleen het zadel is wat minder'. Rik had last van het harde zadel bij de vierde fiets, de Giant Techno RS3 LDS (€ 1399,-). "Dat was te hard, waardoor hij echt niet lekker zat. Het veersysteem was daarbij wel weer goed. De combinatie van aluminium en carbon maakt het frame stijf genoeg. "Een bijzondere fiets", was het oordeel over nummer vijf, de Batavus Apache Royal (€ 1299,-). 27 versnellingen, stijf frame, goede zit en een vaste voorvork, waardoor de Batavus heel erg licht fietst. De zesde fiets, de Trek T500, voelde juist weer niet goed aan volgens Johnny: 'Ik heb zeker twintig jaar niet op zo'n fiets gereden. Dus deze ervaring vind ik jammer'.

6 stadsfietsen
De testgroep beoordeeld ook zes stadsfietsen. Het prettige schakelen was bij de Gazelle Montreux Limited Edition (€ 899,-) een pluspunt. "Het zadel was wat hard", meent Geert-Jan. De stadsfiets van Giant Cosmo CS2 trendy (€ 899,-) voldeed niet helemaal aan de verwachtingen. "Hij ziet er gelikt uit, maar is het niet echt", oordeelde Rik. Bij de Batavus Crescendo Deluxe (€ 869,-) viel hem het wankele frame op. "Als je daar met een tas vol boodschappen of met een kinderzitje op gaat zitten, voelt het niet echt zeker". De stadsfiets Koga Silver Ace (€ 1299,-) vond Johnny "vreemd". Hij is hoog, waardoor je het gevoel hebt dat je meer staat dan zit. De stadsfiets Montego Elite Shadow (€ 729,-) reed lekkerder. "Alleen jammer dat je met je hiel het slot raakt'. De Union Libra (€ 749,-) was een mooi alternatief voor de vijf. Een goede middenmoter, waar eigenlijk iedereen wel tevreden over was.

E-BIKE TEST TELEGRAAF 2009

Op 22 maart 2009 verschenen de resultaten van een Test van 14 elektrische fietsen in de 'Fiets Special' van De Telegraaf. Ze worden allemaal keurig behandeld, besproken en van deskundig commentaar voorzien. Een 'beste keus' wordt door de testers niet gemaakt. Maar conclusies vallen er toch wel degelijk te trekken.

Hellingproef
Algemene conclusie kan zijn, dat een redelijk groot aantal elektrische fietsen voldoende scoren. Alleen de goedkopere E-bike, de Ambition van Montego (€ 1499,--), komt er minder florissant uit. Een opmerking als 'Voor de hellingproef geeft deze fiets te weinig ondersteuning' is nogal dodelijk voor een elektrische fiets. Ook de duurdere I-Step Tourer van Matrasports (€ 2485,-) en de Trek, Type T500E (€ 2199,--), krijgen trouwens als opmerking, dat 'de ondersteuning niet geschikt is voor mensen met weinig kracht in de benen'. De Gazelle, type Orange Innergy (€ 2199,--), krijgt op dit punt ook een kritische kanttekening: 'Fiets gaf bij normale snelheid prima ondersteuning. Op zware helling bij lage snelheid viel ondersteuning echter sterk terug'. Blijven dus 10 E-bikes over, die op een (zware) helling wel voldoen en, afgaand op dit criterium, het aanschaffen waard zijn.

Goede prijs-kwaliteit verhouding
Bekijken we vervolgens de E-bikes op prijs en kwaliteit, dan krijgen twee E-Bikes de kwalificatie 'Goede prijs-kwaliteit verhouding'. Het zijn de Union, type Switch, met als prijs € 1799,95, en de duurderde Giant, Twist Comfort CS, die € 1999,- kost. De Union Switch krijgt verder de kwalificatie 'fietst prima' mee, terwijl je bij de Giant Twist Comfort CS voor de twee honderd euro meer standaard twee in plaats van één accu hebt. De geschatte actieradius is daarom voor de Union 50 km - zoals bij de meeste E-bikes - en bij de Giant 90 km. Bij de Union is overigens wel een tweede accu aan te schaffen.

Prijssegment
Bekijken we de geteste E-bikes per prijssegment, dan blijkt in de prijsklasse tot € 1500,-- de Eco, type Explorer, met een prijs van € 1099,-- 'een goede instapfiets' te zijn. In het prijssegment tussen de 1500 en 2000 euro zijn er twee fietsen getest. Zoals gesteld blijken de Union Switch (€ 1799,85) en de Giant Twist Comfort CS (€ 1999,-) kwa prijs-kwaliteit goed te scoren. In de prijsklasse tussen 2000 en 2500 kunt u kiezen uit de volgende E-bikes, die allemaal positief scoren. Het zijn de Sachs, type Elo Bike (€ 2099,-), de Helkama, type E2800 (€ 2299,-), de Sparta, type ION GL Blackline (€ 2349,-) en de Batavus, type Padova Easy Royal (€ 2399,-). Welke u wilt kiezen hangt af van uw portemonnee en van uw persoonlijke voorkeuren: allemaal zijn ze goed, maar hebben ze ook kleine minpuntjes. De testers lijken het meest onder de indruk van de Sparta Ion GL Blackline: 'Een prachtige fiets met prima rijeigenschappen en prettige ondersteuning'. En als minpuntje: 'Wel relatief zwaar'.

Duurste categorie
In de duurste categorie tussen de 2500 en 3000 zijn er drie E-Bikes, die lof krijgen. Het zijn de Flyer, type C8, van € 2799,- ('een fiets van zeer hoge kwaliteit'), de Multicyle, type Mature-E, van € 2899,- ('Mooie fiets. Laag gewicht, zeer goede afmontage. Met zeer goede onderdelen') en de Koga Miyata, type Tesla Tour van € 2999,- ('Prachtige, maar prijzige fiets met prima rijeigenschappen'). Kortom, ook hier geldt, dat ze elkaar weinig in kwaliteit ontlopen en dat de 'prijzige' keus afhangt van uw persoonlijke voorkeur.

Meer dan 25 km
Interessant is te zien, dat twee van de geteste 14 E-bikes zelfs tot boven de wettig toegestane 25 km ondersteuning bieden. Het zijn de Sparta Ion en de Koga Miyata, die pas na 28 uur stoppen met ondersteuning. Beiden behoren tot de Accell Group. Het andere merk, dat tot dit fietsimperium behoort, de Batavus, houdt zich wel aan de regels en stopt bij 25 km.

Testers
De Telegraaf Test 2009 van de 14 E-bikes werd uitgevoerd door twee gerenommeerde testers, namelijk Ruud Worm van de website Elektrischefietsen.com en Kees Bakker van de Fietsersbond.

TWINNY LOAD XLC BikElift

De Consumentenbond heeft de XLC BikELift, de nieuwe Twinny Load Fietsendrager voor elektrische fietsen (E-bikes), aan een eerste test onderworpen. 'Kardinaal verschil met conventionele fietsdragers is dat je de Bikelift naar het wegdek kunt laten afdalen. Je hoeft er de fietsen niet op te tillen, je kunt ze er zo op rollen. Bij de proefrit met een volgeladen drager 'vonden we de Bikelift stabiel'. De Bikelift is vanaf 21 maart 2009 in de fietsenwinkel te koop.

Gewicht
De Consumentenbond noemt als grote voordeel, dat de BikELift 'je het zware tilwerk van e-bikes uit handen neemt'. Wel is 'de fietsdrager van zichzelf zwaar en volumineus. Beladen met twee e-bikes gaat het geheel snel naar de 75 kg toe'. De bond geeft daarom nadrukkelijk aan: 'Controleer of je trekhaak dat gewicht wel kan en mag dragen'.

Zwengel en accuboor
De bond maakte bij het omhoog brengen van de drager met twee elektrische fietsen gebruik van de normale bijgeleverde zwengel. Maar experimenteerde ook met een eigen accuboor. 'Na het vastzetten - via de bekende bandjes door de velgen en bevestigingsbeugels aan het frame - draai je de complete drager volgens voorschrift met de bijgeleverde zwengel omhoog. Behalve met de zwengel probeerden we de lift ook met onze accuboormachine omhoog te draaien, wat best handig gaat. Maar pas wel op bij het bereiken van de uiterste stand. Dan kan de boormachine een flinke zwiep geven en je auto en/of fietsen beschadigen. En of de accuboor het op den duur volhoudt, weten we niet'.

Stabiel
De Consumentenbond merkt op, dat de BikELift 'stabiel is tijdens de autorit'. En verder, dat 'de fietsendrager niet kantelbaar is'. Onvermeld wordt de garantie van zeven jaar, die gegeven wordt. Uiteraard 'betaal je voor het extra gemak wel'. De adviesprijs is € 549,- De Twinny Load XLC BikELift is vanaf 21 maart in de fietsenwinkel te koop.

FIETSVERZEKERINGEN (2009)

De Consumentengids van maart 2009 bevat de resultaten van een test van fietsverzekeringen voor stadsfietsen en E-bikes. Vier maatschappijen behalen de hoogste score met allen 73 punten. Het zijn (in alfabetische volgorde): de ANWB, Unigarant via internet/assurantietussenpersoon, Unigarant via de rijwielhandelaar en Univé.

Enige afstand
Daarna volgen op enige afstand Enra met 64 punten, Rijwielverzekeren.nl ook weer op enige afstand met 54 punten en tot slot Orion Direct met 52 punten en Helepolis en London Verzekeringen, beiden met 51 punten.

Voordelige keus
Eén overall 'voordeligste keus' wordt dit keer door de bond niet gegeven, 'omdat dit natuurlijk afhangt van de gewenste dekking, de woonplaats en de gekochte fiets'. Verwezen wordt naar de productvergelijker, die door de bond op internet voor haar leden wordt gepubliceerd

Onderzoeksopzet
In het onderzoek is gekeken naar beperkt casco-verzekeringen en naar volledig casco-verzekeringen voor stadsfietsen en e-bikes. Beperkt casco dekt alleen de schade door diefstal, volledig casco vergoedt ook de schade door vallen, brand, aanrijdingen, slippen en vervoersbeschadigingen. Van alle aanbieders is de premie opgevraagd van een verzekering waarbij drie jaar vooraf wordt betaald.

E-bikes vaste premie
Uit het onderzoek blijkt dat sommige aanbieders liever geen verzekering afsluiten in de 4 grote steden en/of voor fietsen duurder dan €1500. Veel maatschappijen hanteren voor elektrische fietsen, de zgn. E-bikes één vaste premie. Bij volledige cascodekking van de E-bike is Univé buiten de 4 grote steden het voordeligst, inwoners van de 4 steden zijn het voordeligst uit bij Orion Direct. De premie voor 3 jaar kost bij Univé €130. Bij louter diefstaldekking is Orion Direct het voordeligst met €123 voor 3 jaar. De keuze voor volledig casco ligt bij E-bikes dus voor de hand, aldus de Consumentenbond.

In natura of geld
De Consumentenbond geeft in zijn test ook verschillende tips. Voordat je als fietskoper een verzekering afsluit, moet je je afvragen of je na diefstal een uitkering in geld of in natura wilt hebben. Bij de ANWB, London, Univé en rijwielverzekeren.nl wordt er uitgekeerd in geld. Alle door de Consumentenbond onderzochte verzekeringen keren uit op basis van nieuwwaarde. Alleen bij Univé zijn eventuele prijsstijgingen meeverzekerd. Een uitkering 'in natura' houdt in dat de verzekeraar na diefstal een nieuwe fiets van hetzelfde merk en type levert. Dit is het geval bij Orion Direct, Helepolis en ENRA. Alleen bij Helepolis is een prijsverhoging niet meeverzekerd. Kiezen voor een andere fiets kan ook als er - zonodig - wordt bijbetaald. Bij Unigarant is de uitkering afhankelijk van de wijze waarop de verzekering is afgesloten; normaal wordt er in geld vergoed, maar als de polis via de dealer is afgesloten wordt er in natura uitgekeerd.

Twee sleutels
Houd er rekening mee, dat een verzekeraar altijd twee originele sleutels van een ART-goedgekeurd slot - waarvan één met gebruikssporen - wil zien. Dat geldt als bewijs dat de fiets op slot stond. Wanneer de fiets onafgesloten in een schuur of berging heeft gestaan, verwijst de diefstalverzekeraar meestal door naar de inboedelverzekeraar. Slechts 3 van de geteste maatschappijen gaan bij aantoonbare braakschade alsnog over tot vergoeding.

Zes Electrische Fietsen

De E-bike, een fiets met een elektrisch ‘duwtje in de rug’, is dé fietshype van nu. De Consumentenbond heeft er zes getest en de resultaten ervan gepubliceerd in de Consumentengids van maart 2009. De zes elektrische fietsen zijn van de bekende merken Koga, Batavus, Sparta, Gazelle, Giant en Union. De op één na goedkoopste (€ 1.700,--), de Giant Twist Comfort Lite, werd met 60 punten door de bond uitgeroepen tot 'beste koop'. De twee honderd euro goedkopere Union kreeg overigens slechts één punt minder, namelijk 59 punten. Koga en Batavus, de duurste modellen, kregen beiden het hoogste aantal punten, namelijk 70. Sparta ION Comfort GL en Gazelle Orange Innergy, kwa prijs behorend tot de 'middenklasse', kregen beiden 66 punten.

Testteam
Het testteam heeft bij alle e-bikes verschillende metingen uitgevoerd. Er is ondermeer gemeten en beoordeeld op energiegebruik, actieradius (hoeveel kilometer levert de accu ondersteuning zonder tussentijds opladen), gewicht en remweg. Daarnaast heeft een groep gebruikers in Nederland een afwisselend parcours met alle fietsen afgelegd. Deze gebruikers waren onervaren, zodat de gebruikersvriendelijkheid kon worden beoordeeld. Er is alleen met damesfietsen getest door de groep die bestond uit vrouwen en mannen. Damesfietsen worden meer verkocht dan herenfietsen en er is alleen gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen.

Actieradius
De Consumentenbond heeft 6 e-bikes getest, waarvan er één (Koga Tesla) een extra grote actieradius heeft (88 punten). Keerzijde hiervan is dat hij wel de zwakste ondersteuning biedt. De Union scoort daarna het beste bij de actieradius (66 punten), gevolgd door de Giant Twist Comfort Lite met 56 punten. De Gazelle Orange Innergy bezet de laatste plaats met 50 punten.

Gelijkmatige ondersteuning
De gelijkmatigheid van de ondersteuning speelt een zware rol in de test. De gebruikers geven de Batavus en Gazelle op dit aspect het hoogste oordeel. Bij de Koga is de ondersteuning het zwakst. Bij de Giant valt op dat de ondersteuning bij wegfietsen zeer snel reageert, bij de Union juist traag.

Rijcomfort
Wat betreft rijcomfort wint de Sparta ION Comfort GL het met 78 punten van de Batavus Padova Easy Supreme (77 punten). Op de laatste plaats komt de Gazelle Orange Innergy met 67 punten.

Afzonderlijke oordelen
Hierna zette we de gegevens en oordelen per fiets op een rijtje. We beginnen met de voordeligste en eindigen met de duurste.

* Union Switch
Gewicht: 27,6 kg
Richtprijs: € 1.500,-
Algemeen:
- Afneembare accu;
- 8 Naafversnellingen;
- Motor in het voorwiel.

Plus:
- Relatief lage prijs;
- Grote actieradius.
Min:
- Ondersteuning reageert traag bij wegfietsen;
- Ondersteuning minder gelijkmatig;
- Motor maakt wat geluid.

Opmerking: In de periode tussen de daadwerkelijke test en publicatie heeft Union een nieuw klokje toegepast met 3 standen en een ander rijprogramma. Dit is niet in de test meegenomen.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 59 punten (Elektrische ondersteuning: 51; Rijcomfort: 71 en Actieradius: 66 punten).

* Giant Twist Comfort Lite
Gewicht: 28,4 kg
Richtprijs: € 1.700,-
Algemeen:
- Afneembare accu;
- 7 Naafversnellingen;
- Motor in het voorwiel.

Plus:
- Ondersteuning reageert zeer snel bij wegfietsen.
Min:
- Lange oplaadtijd;
- Lader minder gemakkelijk aan te sluiten;
- Displayfuncties zeer beperkt;
- Aanduiding batterijniveau minder betrouwbaar.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 60 punten, 'beste koop'. (Elektrische ondersteuning: 68; Rijcomfort: 72; Actieradius: 56 punten).

* Sparta ION comfort GL
Gewicht: 30,4 kg
Richtprijs: € 2.300,-
Algemeen:
- Ingebouwde accu;
- 7 derailleurversnellingen;
- Motor in het achterwiel.

Plus:
- Uitgebreid display met nauwkeurige aanduiding accuniveau.
Min:
- Bediening display lastiger.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische Ondersteuning: 78; Rijcomfort: 78; Actieradius: 52 punten)

* Gazelle Orange Innergy
Gewicht: 26,8 kg
Richtprijs: € 2.150,-
Algemeen:
- Afneembare accu;
- 8 Naafversnellingen;
- Motor in het voorwiel.

Plus:
- Zeer gelijkmatige ondersteuning.
Min:
- Aanduiding batterijniveau minder duidelijk;
- Lader wordt erg warm tijdens laden.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische ondersteuning: 71; Rijcomfort: 67; Actieradius: 50 punten).

* Batavus Padova Easy Supreme
Gewicht: 29,3 kg
Richtprijs: € 2.200,-
Algemeen:
- Ingebouwde accu;
- 7 derailleurversnellingen;
- Motor in het achterwiel.

Plus:
- Gelijkmatige ondersteuning;
- Motor is geruisloos.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 84; Rijcomfort:77 en Actieradius: 52 punten).

* Koga Tesla
Gewicht: 30,4 kg
Richtprijs: € 2.800,-
Algemeen:
- Ingebouwde accu;
- 21 derailleurversnellingen;
- Motor in het achterwiel.

Plus:
- Zeer grote actieradius;
- Korte remweg;
- Motor is geruisloos.
Min:
- Relatief hoge prijs;
- Relatief zwakke ondersteuning.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 65; Rijcomfort:70 en Actieradius: 88 punten).

NEGEN FIETSTASSEN (2008)

De beste fietstassen worden ontworpen voor wereldfietsers. Onder motto ‘wat goed genoeg is voor hen, is zeker goed genoeg voor ons’ testte het ANWB fiets- en wandelmagazine Toeractief van december 2008 daarom negen sets.

Negen tassen
De volgende negen tassen werden getest: Ortlieb Roller, Plus-serie; Ortlieb Roller, Classic-serie; Ortlieb Bike, Packer Classic; Agu, Xrain-serie; Agu Quorum, Platinum-serie; Vaude Aqua-serie; Vaude Road Master-serie; Vaude Discover Pro-serie en Deuter, DS Rack Pack. Toeractief heeft al deze tassen in de praktijk getest op waterdichtheid en bevestigingsgemak en heeft gekeken naar de reflectie, de bruikbaarheid van draaggrepen en schouderbanden, de gebruiksaanwijzing en het in- en uitpakken.

Eindoordeel
Het eindoordeel van Toeractief is als volgt. "Aan alle tassen kun je jaren plezier beleven, maar drie setjes springen er duidelijk uit. Testwinnaar is de Ortlieb Roller Classics: waterdicht en onverwoestbaar. En € 194,90 is niet eens de hoofdprijs. De Deuter DS Rack Pack–serie verdient een eervolle vermelding. De tassen zijn waterdicht, wegen ‘slechts’ 1480 gr en kosten net geen € 130,-. Jammer dat Deuter er geen stuurtas bij maakt… De titel Beste Koop gaat naar de Vaude Road Master. Nee, niet waterdicht, maar wel 53 liter, een gewicht van 2650 gram en een fijne prijs van € 150,-."

FIETSPOMPEN (2008)

De publieksjury van VARA!Kassa heeft eind oktober 2008 zes fietspompen getest. Hoeveel kracht moet je zetten om de band op te pompen en hoe makkelijk kan je de pomp bevestigen. Ben je bij de ene pomp langer aan het pompen dan met de ander? De hogedrukpomp van Halfords is de winnaar.

Zes pompen
De jury probeerde de volgende fietspompen: Dresco verkrijgbaar bij de Gamma voor € 6,99, de fietspomp van de Hema van € 2,95, de hogedrukpomp van Halfords van € 12,34, Airchamp Pro algemeen verkrijgbaar voor € 23,49, SKS Rookie XL ook algemeen verkrijgbaar voor € 9,49, en ten slotte een voetpomp die ook algemeen verkrijgbaar is voor € 12,34.

Halfords best, Hema slechts
De publieksjury vond de fietspomp van de Hema het slechtst en de hogedrukpomp van de Halfords het best (zie foto).

De uitslag:
1. De hogedrukpomp van Halfords (€ 12,34)
2. Dresco, verkrijgbaar bij Gamma (€ 6,99)
3. Merkloos, algemeen verkrijgbaar (€ 12,34)
4. Airchamp Pro, algemeen verkrijgbaar (€ 23,49)
5. SKS Rookie XL, algemeen verkrijgbaar (€ 9,49)
6. Merkloos, Hema (€ 2,95)

Links
* Bekijk hier de uitzending met de deelnemers
* Bekijk hier de uitslag, zoals gegeven in de uitzending

Bakfietsentest

Zag je ze een paar jaar geleden vooral nog in Amsterdam rondpeddelen, tegenwoordig kom je ze overal in Nederland tegen: de bakfiets, met twee- of driewielen. Vooral onder moeders met kinderen zijn ze razend populair. Inmiddels is er dan ook al een flink aantal fabrikanten, die een bakfiets in het assortiment hebben. De prijzen lopen behoorlijk uiteen. Van 700,- euro voor een bakfiets op twee wielen van de Bakfietsgigant tot 3.000,- euro voor een bakfiets op drie wielen uit Denemarken. Kassa!Vara testte de bakfietsen. We citeren hun bevindingen en resultaten.

Keuze: twee of drie wielen
Nadat je bepaald hebt hoeveel geld je voor een fiets wil uitgeven komt de belangrijkste keuze: koop je een bakfiets met twee of met drie wielen. Het voordeel van een bakfiets met twee wielen is dat je wendbaar bent en makkelijk snelheid maakt. Ook is deze fiets beter om langere afstanden af te leggen. Verder is de bakfiets met twee wielen smaller waardoor je makkelijker langs stilstaande auto’s kan manoeuvreren. Nadeel is de stabiliteit met kinderen of lading in de bak bij lage snelheden of stilstand.

Vooral als je stilstaat is dat een probleem, want hoe hou je de fiets recht? Er zit wel een goede standaard op alle fietsen maar het is best lastig om die uit te klappen wanneer de bak is volgeladen. Daarmee kom je gelijk bij het grote voordeel van een bakfiets met drie wielen: die blijft gewoon rechtop staan, volgeladen of niet. Het enige waarvoor je moet oppassen is dat je niet met teveel snelheid door de bocht gaat, dan hebben de driewielers de neiging om om te slaan.

Veertien bakfietsen
Voor de vergelijking kozen we veertien verschillende bakfietsen. Daarvan konden we er uiteindelijk dertien testen, omdat er eentje op de dag van de test niet bleek te zijn geleverd. We vergeleken de fiets op de volgende onderdelen:

• Hoe wendbaar is de fiets?
• Werking van de remmen
• Hoe doen de fietsen het bergop?
• Krijg je de fiets makkelijk de stoep op?
• Hoe ziet de fiets eruit?
• Is de fiets comfortabel?
• Hoe is de constructie van de fiets?
• Is de fiets stabiel?

De bakfietsen
Ons testpanel heeft de volgende tweewieler bakfietsen getest: De Fietsfabriek (€ 1.495,-), Bakfiets.nl (€ 1.370,-), Bakfietsgigant (€ 699,-), Work Cycles (€ 1.629,-). Van de driewielers zijn de volgende bakfietsen getest: De Fietsfabriek (€ 1.995,-), Christiania (€ 1.999,-), Johnny Loco (€ 1.599,-), Nihola (€ 2.195,-), T mannetje (€ 1.895,-), Bakfiets.nl (€ 1.625,-), Babboe-big (€ 1.199,-), Deense Winther Kangaroo (€ 2.995,-) en de Boxbike van Halfords (€ 899,-).

Testpanel
Ons testpanel bestond uit twee professionals en een aantal ervaringsdeskundigen: ouders met kinderen. De professionals zijn Arend Schwab van de TU Delft en Jos Louwman, oprichter en eigenaar van MacBike. Zij hebben ALLE fietsen uitgebreid bekeken en getest. De ervaringsdeskundigen kregen ieder twee verschillende fietsen onder hun hoede. Daarbij bleek meteen dat het nog best een beetje wennen is zo’n bakfiets op twee wielen, want één van de testers viel bij het testen van de eerste fiets met kind en al op de grond. Ze hield er een pijnlijke arm aan over.

Laatste plaats
Omdat de professionals alle fietsen hebben getest, hebben we hun oordeel in de einduitslag zwaarder laten wegen dan die van de ervaringsdeskundigen. Opvallend in de uitslag is dat vrijwel alle fietsen goed scoorden als het gaat om remmen en ook over de wendbaarheid van de meeste bakfietsen was het gros van de testers redelijk tot goed te spreken. De enige bakfiets die er negatief uitsprong was de bakfiets van Halfords (Boxbike). Volgens deskundige Jos Louman stuurt die fiets slecht en zitten er te weinig versnellingen op. Arend Schwab noemt de constructie van de Halfords Boxbike bakfiets zwabberig en vindt het een zware bak. De Boxbike bakfiets van Halfords eindigt dan ook op de laatste plaats van de test.

Winnaars
De fietsen die het best uit onze vergelijking komen zijn de tweewielers van Bakfiets.nl en de fiets van Work Cycles. Daarbij moet opgemerkt worden dat de Work Cycles-fiets een gepimpte versie is van de Bakfiets.nl-fiets en er dus heel erg op lijkt. De deskundigen waren laaiend enthousiast over deze twee fietsen. De testers vonden ze minder, omdat het met kinderen aan boord best moeilijk manoeuvreren is. Bij de driewielers springen twee fietsen eruit. Dat zijn de driewieler van Bakfiets.nl en de Winther Kangaroo. Voor deze laatste fiets moet wel diep in de buidel worden getast. Hij kost maar liefst 3.000,- euro. Deskundige Jos Louman vond hem wel lekker licht, en noemde het een voordeel dat er een permanente huif op de fiets zit.

Veel goede fietsen
Als een ding duidelijk is geworden in deze bakfietsentest is dat er veel goede bakfietsen zijn. Mensen die er een willen kopen, doen er verstandig aan zelf een aantal fietsen te bekijken en te testen in de winkel. Maak er een uitgebreide testrit op, met en zonder kinderen in de bak. Alleen op die manier kan je tot een afgewogen oordeel komen en de bakfiets kopen die echt bij je past.

TEST VAN 10 DRAAGBARE LED FIETSLAMPJES

Tegenwoordig zie je steeds vaker (losse) fietslampjes die op batterijen werken, de zogenaamde LED (light emitting diode) lampjes. De Fietsersbond testte in september 2008 tien lampjes. Het op één na goedkoopste lampje, Smart White E-line, blijkt het beste te zijn! Te koop bij o.a. Halfords en Bever Zwerfsport.

Toegestaan
De draagbare led fietslampjes zijn in België wettelijk geoorloofd en worden in Nederland oogluikend door de politie toegestaan. Het is namelijk de bedoeling dat per 1 november 2008 de Nederlandse wet aangepast wordt. Draagbare fietslampjes mogen dan bevestigd worden op de romp en de rug van de fietsers. Wanneer er iemand achterop de fiets zit, mag het achterlicht op de rug van de ander worden vastgemaakt. Er blijft wel een verbod op het gebruik van de knipperstand.

Drie aspecten
De Fietsersbond heeft 10 goedkope draagbare led voorlampen getest. Ze zijn beoordeeld op drie aspecten: • zichtbaarheid, c.q. de lichtsterkte; • batterijverbruik en • prijs. We laten hierna deze resultaten volgen. Op volgorde van waardering. U ziet eerst het merk, dan het type, vervolgens de prijs, die de Fietsersbond betaalde en tot slot de verkooppunten.

Tien fietslampjes
1. Smart, White E-line, 4,99, Halfords en Bever Zwerfsport
2. Hema, brillant white Led, 8,95, Hema
3. AIM, 9,95, Profile zaken

4. Basta, Comet III, 10,95, diverse fietsenzaken
5. Mirage, witte led, 6,50, diverse fietsenzaken, Halfords

6. Hema, eigen merk, 5,50, Hema (alleen per set van voor- en achterlicht)
7. Torch, White Bright 5x, 9,00, diverse fietsenzaken
8. Dresco, 3,99, Gamma, Formido (alleen per set van voor- en achterlicht)
9. Gamma, eigen merk, 8,99, Gamma
10. Profile, eigen merk, 7,50, Profile zaken

Aanraders en afraders
De aanraders zijn de nummers één t/m drie. Het op één na goedkoopste lampje blijkt daarbij het beste te zijn! De winnaar is o.a. te koop bij Halfords en Bever Zwerfsport. De Top-3 lampjes zijn alle goed zichtbaar en daarnaast is het batterijverbruik aanmerkelijk lager dan het verbruik van de nummers vier en vijf. De afraders zijn de nummers zes t/m tien, omdat deze te slecht zichtbaar zijn.

Per stuk of per set
De lampjes zijn per stuk gekocht, maar twee zijn uitsluitend per set (d.w.z. voor- en achterlicht) verkrijgbaar. Sommige lampen zijn zowel per stuk als in een set te koop. Dat geldt onder andere voor de nummer drie de AIM lamp en nummer vier de Basta Comet III. De laatste is namelijk bij de Halfords alleen per set van € 14,95 te koop.

Let op bij Hema
Let wel op als u het lampje van de Hema op nummer twee, de brillant white Led technology, wilt aanschaffen. Bij de Hema is namelijk in eenzelfde groen doosje ook een led lampje te koop voor € 5,99. Dit lampje is te herkennen doordat er geen rood rondje op het doosje staat. Dit lampje komt niet voor in deze top10, maar is wel bekeken. Met dit lampje bent u slechter zichtbaar dan met een dynamo koplamp doordat de lamp geel is. De Hema meldde aan Kassa-VARA overigens, dat de nummer twee uit de Top-3 binnenkort niet meer wordt verkocht en wordt vervangen door een led lampje van € 2,95. Over de kwaliteit daarvan is dus nog niets te zeggen!

Achterlampen
Achterlampen zijn niet getest door de Fietsersbond, omdat uit TNO onderzoek bleek dat alle bestudeerde achterlampen qua opvallendheid vergelijkbaar of beter zijn dan de gebruikte conventionele referentie achterlichten.

TEST VAN VOUWFIETS DAHON CIAO P8 EN THOMPSON ELEGANCE-S

Het september/oktober/novembernummer 2008 van het Vlaams fietsmagazine Fietsen Moet Kunnen (FMK) testte twee fietsen:

Vouwfiets Dahon
Armand Roegers testte de vouwfiets Dahon Ciao P8. Met als adviesprijs (inclusief draagtas): € 749,-. Zijn conclusie: 'De Ciao P8 beantwoordt volkomen aan het doel waarvoor hij werd ontworpen. Snel gevouwen. En ontplooid is hij een zeer lichtlopende vouwfiets met extra lage instap waarmee je de scherpste hellingen aankunt maar even goed aan 25 km/u rijdt'. \

Thompson Elegance-S
Jef Leroy testte een van de Belgische fietsen, die 'kwalitatief absoluut vergelijkbaar zijn met fietsen die voor pakweg meer dan 1.000 euro worden verkocht'. Het is de Thompson Elegance-S, 'een topmodel van de fietsenbouwer uit Lessines op de taalgrens'. Adviesprijs: 615 euro (met Deoregroep met 24 versnellingen: € 650,-). De tester citeert aan het eind van zijn artikel een fietsverkoper in de buurt van Hasselt: 'Iemand die een Thompson koopt zie je haast nooit meer terug. Eens gekocht, valt er zelden iets te herstellen'.

TESTEN VAN GPS-APPARATUUR VOOR DE FIETS

* Toeractief testte in 2008 zeven GPS-ontvangers. Lees hier de resultaten
* De Consumentenbond testte in 2008 de fiets en wandel GPS van de ANWB, de Satmap Active 10: Lees hier het resultaat

TEST VAN 9 HYBRIDE FIETSEN

In Fiets Actief nummer 3 (juni 2008) staat een test van fietsen onder het kopje: 'Specialisten aan het werk'. Achttien lezers van het blad testen achttien hybrides. Dat wil zeggen: negen teststellen en 9 fietsmerken. Ze vallen in de prijsklasse tussen de € 799,-- en € 999,-. Winnaar is de Giant Cosmo RS2 met als adviesprijs € 899,-.

Giant Cosmo RS2: eerste
FietsActief laat in haar blad de vijf fietsen zien die het beste scoorden op de testersdag. Van de topvijf wordt overigens geen puntenaantal genoemd. In totaal werden 9 fietsen door de achttien consumenten bereden en beoordeeld. Eerste werd de Giant Cosmo RS2 (adviesprijs: € 899,-) met de volgende kenmerken: 16,4 kilo 7005 ‘Fluid Form’ Aluminium, verende voorvork, 9-speed Shimano Deore, V-Brakes-remmen, LED-verlichting voor en achter, Schwalbe ‘Giant’ banden, verstelbare stuurpen en verende zadelpen, Selle Royal zadel, Axa Defender slot, kunststof spatborden.

Multicycle Preside: tweede
Tweede werd de Multicycle Preside (adviesprijs € 999,-) met de volgende kenmerken: 17,9 kilo 7005 ‘Hydroform’ Aluminium, verende voorvork, 7-speed Shimano Nexave, Deore V-Brakes-remmen, Oplaadbare Batterij verlichting voor, LED-verlichting achter, Continental banden, verstelbare stuurpen en verende zadelpen, Selle Royal zadel, Axa Defender slot, SKS spatborden.

Sparta Argeon Black Line: derde
Op de derde plaats eindigde de Sparta Argeon Black Line (adviesprijs: € 949,-) met als kenmerken: 20,3 kilo 7005 Aluminium, X-Act verende voorvork, 9-speed Shimano Deore, Nexus Auto-L voornaaf, V-brakes remmen, Radius Halogeen lamp, LED-verlichting achter, Schwalbe Terra Cruiser banden, verstelbare stuurpen en verende Suntour zadelpen, multigrip stuur, Sparta zadel, Axa Defender slot, Sparta spatborden.

Batavus Jakima X-Light: vierde
De Batavus Jakima X-Light neemt de vierde plaats in met als adviesprijs € 999,-. Kenmerken: 16,6 kilo 7005 aluminium, carbon achter- en voorvork, 8-speed Shimano Alivio, V-brake-remmen, ledverlichting achter, Schwalbe Marathon Race-banden, verstelbare stuurpen, Selle Royal-zadel, Axa Defender-slot en Batavus-spatborden.

Trek T500: vijfde
De Trek T500 van € 899,- is vijfde geworden. De kenmerken zijn: 16,8 kilo Alpha hydroformed aluminium, verende voorvork, 8-speed Shimano Deore, V-Brake-remmen, ledverlichting, Bontrager Satellite-banden, verstelbare stuurpen en verende zadelpen, Selle Royal Freeway-zadel, Axa Defender-slot, SKS-spatborden.

Overige vier: meer dan 25 punten
De overige 4 fietsen scoorden overigens ook allen meer dan 25 punten. De Merida Freesport 500, Cannondale Trekking Comfort, Sensa Alu Superlite en de Puch State of the Art haalden daarom ook nog een ruim voldoende met respectievelijk 37,00, 36,83, 36,00 en 33,82 punten. Elke fiets kon maximaal 50 punten scoren.

ZES VAN 11 ELEKTRISCHE FIETSEN 'GOED'

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Reden voor het maandblad 'De Kampioen' van de ANWB om er 11 te laten testen. De belangrijkste conclusie in het juninummer van 2008 luidt: elektrische fietsen geven een aangenaam duwtje in de rug, maar kunnen er zelf ook nog wel een gebruiken. Zes elektrische fietsen krijgen uiteindelijk het eindoordeel 'goed'. Ze behoren wel tot de duurste. De eigen ANWB-fiets Adventure XT is ook getest en niet verzwegen wordt (lof hiervoor!), dat deze op de laatste plaats eindigt.

6 winnaars
De punten waarop het eindoordeel wordt behaald, variëren per fiets. De zes testwinnaars zijn (op volgorde van de adviesprijs): Giant Twist 1,1 (€ 1.900,-), Batavus Padova Easy (€ 2.100,-), Gazelle Easyglider (€ 2.100,-), Sparta Ion m-gear (€ 2.100,-), Flyer T8 (€ 2.700,-) en Koga Miyata Tesla (€ 2.700,-).

Redelijk tot goed
Als redelijk tot goed worden de Avancer Support (€ 1.060,-), de Harbin Evergreen (€ 1.300,-) en de Hudson Bike Alu Touring (€ 1.990,-) beoordeeld.

Tiende en elfde
Op de tiende plaats eindigt de Schwinn Transit (€ 1.870,-). Op de elfde en laatste plaats staat de eigen ANWB-fiets Adventure XT 10Ah € 1.000,-) , die als 'matig tot redelijk' wordt beoordeeld.

Actieradius
Niet onbelangrijk bij een elektrische fiets is de actieradius. Daarbij wint de Giant Twist - dankzij de standaard twee accu's - met een actieradius van 77 km. Met de Hudson Bike komt u toch ook nog zo'n 55 km, gevolgd door de Gazelle Easyglider met 42,4 km en daarna de Flyer met 39 km. De drie fietsen van de Accell-group zitten net boven de 30 of er onder: de Batavus haalt de 33,0 km; de Sparta 30,5 en de Koga Miyata slechts 27 km. De twee slechts beoordeelde fietsen hebben ook de kleinste actieradius: de Schwinn haalt de 26,5 km en de Adventure slechts 23,0 km.

Kinderschoenen
De Kampioen merkt in haar artikel op, dat de elektrische fiets populair is, maar 'dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. De beperkte actieradius en sterk wisselende oplaadtijd zijn aandachtspunten'.

TEST VAN 17 ELEKTRISCHE FIETSEN

Het vakblad Tweewieler en de website Elektrischefietsen hebben in de lente van 2008 17 elektrische fietsen (en een snorfiets) getest, variërend in prijs van € 999,- tot € 2.999,-. Duidelijk werd, waarom de winst en omzet van de Accell-groep ook in het eerste kwartaal van 2008 weer toenam. De modellen van Sparta, Koga Miyata en Batavus scoorden hoog: zowel in waardering als in prijs.

Rapportcijfers
Hierna publiceren we de uiteindelijke rapportcijfers, die de verschillende elektrische fietsen van de 16 testrijders hebben gekregen. Ze staan op volgorde van prijs:
* Ecotrade Cruiser (€ 999,-): 6,8
* Easybike Electron (€ 999,-): 6,5
* Westbike Condor (€ 1.025,-): 5,9
* Cortina S3 (€ 1.199,-): 6,8
* QWIC Windmee (€ 1.199,-): 6,2
* Heinzmann On the Road (€ 1.300,-): 6,1
* Grandeur Souplesse (€ 1.499,-): 7,1
* Montego Ambition (€ 1.499,-): 6,6
* Altra E-Liner (€ 1.499,-): 6,5
* Giant Twist (€ 1.599,-): 7,4
* eZee Sprint (€ 1.790,-): 6,3
* E-Move Evolution (€ 2.099,-): 6,2
* Helkama E2800 (€ 2.190,-): 7,0
* Batavus Padova Easy (€ 2.199,-): 8,2
* Sparta ION GL (€ 2.249,-): 8,3
* Antec Vale Easys (€ 2.285,-): 7,1
* Koga Miyata Tesla-S (€ 2.999,-): 8,3

ANWB afwezig
Opvallend is, dat het bekende merk Flyer bij de test ontbreekt. Ze wilden, dat het (tegenvallende) resultaat van de test niet gepubliceerd werd. Gazelle was wel aanwezig, maar de Innergy bleek door een technisch mankement niet te testen. Ook de elektrische fiets van de ANWB schitterde door afwezigheid. Nadat door de organisatoren diverse malen en via meerdere wegen was aangegeven dat ze aan te test konden deelnemen, liet de organisatie toch verstek gaan.

Actieradius
Jammer is, dat de test geen gegevens oplevert over de actieradius van de verschillende elektrische fietsen. Toch wel een essentiële zaak voor de beoordeling van een elektrische fiets. Ruud Worm, één van de organisatoren, plaatst zelf trouwens ook enkele kantekeningen bij de uitslag. "Van belang is dat u niet alleen uitgaat van de rapportcijfers of het merk. Door een fiets uit te proberen kunt u voor uzelf kijken of de fiets ook doet wat u ervan verwacht. De fietsen zijn door diverse mensen bekeken, dus is het een globaal beeld. En het wil absoluut niet zeggen dat de fiets met het hoogste of laagste cijfer voor u de beste of de slechtste zou zijn. Zelf proberen is de beste beoordeling".

TIEN KINDERFIETSHELMEN

De Ventura Sport Helmet van € 15,- is de 'beste koop'. Deze is verkrijgbaar bij Halfords en de Tweewielerspeciaalzaak. MET Genio komt als beste uit de test, direct gevolgd door Giro Flurry. Beiden zijn echter met de adviesprijs van € 40,-- aanmerkelijk duurder. Twee helmen scoren onder de maat op veiligheid: de helm van HEMA met artikelnummers 41.17.8-16/17 en de Volare Kinderfiets- Skatehelm. Aldus meldt de Consumentengids van april 2008 in haar test van tien kinderfietshelmen.

Terug uit de winkels
HEMA haalt de helmen inmiddels terug uit de winkels. Kopers krijgen bij inlevering van de oude een nieuwe helm. Kubbinga van Volare heeft de helmen ook teruggehaald uit de winkels en komt met een nieuw verbeterd model. Consumenten krijgen hun geld terug als zij de helm terugbrengen naar de winkel.

Beste koop
De Consumentenbond testte 10 fietshelmen voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Ze keken daarbij naar veiligheid, gebruiksgemak en comfort. Ook vroegen ze zes kinderen om aan te geven welke helm het lekkerst zit, of de sluiting van de helm makkelijk vast en los is te maken en welke helm zij ‘cool’ vinden. Beste koop (prijs-kwaliteitsverhouding) bij de kinderfietshelmen werd de Ventura Sporthelm van € 15,-. Deze is verkrijgbaar bij Halfords en de Tweewielerspeciaalzaak. MET Genio komt als beste uit de test, direct gevolgd door Giro Flurry. Beiden zijn echter met de adviesprijs van € 40,-- aanmerkelijk duurder. De helm van HEMA en de Volare krijgen geen testscore omdat de Conumentenbond deze als onvoldoende veilig ziet.

Alle fietshelmen
De volgende fietshelmen werden getest. U vindt de naam, inclusief de adviesprijs, de winkel, waar u de sporthelm kunt kopen en de uiteindelijke score op een schaal van 100 punten:
- Ventura Sport Helmet: € 15, - : Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 69 punten.
- MET Genio: € 40, - : Tweewielerspeciaalzaak; 75 punten.
- Giro Flurry: € 40, -): Tweewielerspeciaalzaak; 71 punten.
- Fastrider Kid Helmet: € 20, -: Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 69 punten.
- Widek Walt Disney Winnie the Pooh: € 30,-- : Halfords en Tweewielerspeciaalzaak, 66 punten.
- AGU Tiger/Shark: € 33,- : Tweewielerspeciaalzaak en sportzaken; 63 punten.
- Bell Amigo: € 30,- : Tweewielerspeciaalzaak; 57 punten.
- Abus New Smiley: € 30,-: Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 55 punten.
- Volare Kinderfiets - Skatehelm: € 10,- : Speelgoedzaak/fietsvakhandel/drogisterijketen; 0 punten.
- Hema art. nr. 41.17.8-17: € 7,50 : Hema en internet; 0 punten.

Plussen en minnen
Hierna volgt het overzicht van de plussen en minnen van alle helmen, zoals door de test van de Consumentenbond vastgesteld.
Veiligheid
De Ventura Sport Helmet en vervolgens de MET Genio halen de hoogste scores in de veiligheidstest.
*Alle helmen hebben een redelijke tot goede schokdemping, maar er zijn wel verschillen. De helmen van Ventura en Agu absorbeerden de schokken zowel bij lage als hoge temperaturen het best en presteren ruimschoots binnen de Europese norm. De helmen van HEMA, Bell Amigo en Abus New Smiley haalden bij koude omstandigheden maar net de norm.
*Alle helmen bleven bij een trektest aan de achterkant van de helm goed op het hoofd zitten.
* In de test op sterkte van de bandjes en de sluiting van de helm waarbij hard aan de kinband werd getrokken door er een gewicht aan te hangen, brak de sluiting van de HEMA-helm twee keer en die van Volare één keer. Bij de Volare liet ook 1 keer de riem los waar hij aan de binnenzijde van de helm vastzat. Een te grote uitrekking of het breken van de bevestiging betekent dat de helm bij een botsing los kan komen van het hoofd, waardoor het kind alsnog hoofdletsel kan oplopen.
* Alle helmen scoorden goed op de test naar voldoende gezichtsveld.

Gebruiksgemak
Het passend maken en verstellen van de riempjes gaat bij de meeste helmen moeilijk en is niet altijd duidelijk. Het is niet altijd mogelijk om de helm op maat te maken terwijl het kind de helm op heeft. Een helm die niet goed past is veel minder veilig. Let daarom bij het kopen van een helm op of het passen, openen en sluiten van de helm gemakkelijk gaat. Vier van de zes kinderen in ons panel kregen de twee delen van de gesp bij de Bell Amigo niet zelfstandig in elkaar geschoven. Het dragen van paardenstaarten en/of speldjes in het haar kan de goede pasvorm van de helm belemmeren.

Comfort
Het panel vond alle helmen lekker zitten. Er werd wel geklaagd over de bandjes en de sluiting onder de kin die bij bewegen kunnen schuren, strak zitten of ongemakkelijk aanvoelen.

Fietsspeciaalzaak of speelgoedwinkel
Er zijn behoorlijke prijsverschillen tussen de helmen uit een fietsspeciaalzaak of een ander soort winkel, zoals een speelgoedwinkel of drogist. De Consumentenbond testte 8 helmen uit de speciaalzaak en slechts 2 uit andere winkels en kan op basis daarvan niet per definitie uitspraken doen over kwaliteitsverschillen. Uit ons onderzoek blijkt dat alle helmen uit de fietsspeciaalzaken slaagden voor de veiligheidstest. Over het algemeen zagen we dat de duurdere helmen (tot € 40) hoger scoorden. Met uitzondering van de Ventura Sport Helmet en de Fastrider Kid Helmet. Beiden scoorden met een relatief lage prijs van respectievelijk € 15,- en € 19,95 hoog op veiligheid.

Coolfactor
De Consumentenbond vroeg zes kinderen in hun panel vóór de gebruikstest welke helm zij het ‘coolst’ vonden. Nadat zij de helmen hadden uitgeprobeerd vroegen ze nog een keer welke helm zij zouden kiezen. Een deel van het panel bedacht zich na de gebruikstest: zij kozen niet de ‘coolste’ maar de helm die het lekkerst zat. Uiteindelijk was dit de score:
* De Giro Flurry werd door de jongens het coolst gevonden;
* De meisjes vonden de roze helmen van MET Genio en Volare het mooist;
* Winnie the Pooh was voor het panel van 9-jarigen te kinderachtig en het minst cool.

Naar begin van deze pagina

GEEN BESTE KOOP BIJ KINDERFIETSEN

De Consumentengids van april 2008 testte 6 jongens en 6 meisjesfietsen in de maat 20”, voor kinderen van 5 tot 9 jaar. Geen van de fietsen scoorde 60 punten of meer. Dat betekent dat de bond geen predikaat 'beste koop' kon geven. Dat kwam met name door het strenge oordeel over remmen en roestbestendigheid.

Minst slecht
Batavus en Gazelle zijn de minst slechte in de test. Bij de meisjesfietsen komt Loekie ook een heel eind. Limit scoort zowel bij de jongens- als de meisjesfietsen het laagst. De gemiddelde prijs van de fietsen in het onderzoek lag rond de € 240,-. Voor de goedkoopste fiets betaalden ze € 160,-; voor de duurste € 300,-.
De resultaten van de geteste kinderfietsen zijn:
* Batavus Snake XC: € 300,-; 58 punten
* Batavus Koala: € 270,- : 54 punten
* Gazelle Prinses Isabella: € 300,-; 54 punten
* Loekie Prinses: € 260,-: 53 punten
* Gazelle Ridder Floris: € 300,-: 53 punten
* Volare Ashley: € 160,-; 48 punten
* Alpina Girl Power: € 250,-; 47 punten
* Alpina Yabber: € 250,-: 47 punten
* Loekie Streetwise: € 270,-; 47 punten
* Volare Ambush: € 160,-: 42 punten
* Limit Pink Flow : € 180,-; 41 punten
* Limit Cruizr: € 180,-; 36 punten

Remmen
Alle geteste fietsen hebben een terugtraprem, een handrem vóór en de meeste ook achter. De Consumentenbond heeft de kinderfietsen getest volgens de Europese norm voor kinderfietsen. Door de afmeting van de fietsen vallen zij eigenlijk onder de norm voor stads- en toerfietsen. Vooral bij de remmen speelt dat een belangrijke rol. De bond constateerde dat de voorremmen bijvoorbeeld veel sterker zijn dan volgens de kinderfietsennorm het geval zou mogen zijn. Té sterk naar hun oordeel. Zij vinden juist de doseerbaarheid van de remmen belangrijk. Als kinderen de voorrem van de geteste fietsen bijvoorbeeld van schrik inknijpen dan levert dat zoveel remkracht op dat het voorwiel kan blokkeren. En dat betekent al gauw een valpartij.

Handremmen voor
Op de meisjesfiets Batavus Koala na hebben alle fietsen als voorrem een V-brake. Deze rem levert een grote remkracht bij geringe knijpkracht. Dat is handig als je met zware bepakking onder aan een berg tot stilstand moet komen. Maar voor een kinderfiets remt zo’n V-brake veel te sterk. Alle fietsen in het onderzoek remmen te sterk, met uitzondering van de Loekie Prinses die wel een V-brake heeft maar niet te hard remt. Gazelle spant de kroon; deze remt zo hard dat het voorwiel gemakkelijk zal blokkeren. De Batavus Koala heeft geen V-brake en remt dus ook niet te sterk.

Power modulator
Gazelle en Batavus hebben op de jongensfietsen een ‘power modulator’, een soort remkracht begrenzer. Maar ook deze fietsen remmen te sterk. Dan rijst al snel de vraag of zo’n voorziening niet ten onrechte extra veiligheid suggereert.

Handremmen achter
De achterremmen tonen een beter beeld. Maar ook hier zijn er uitschieters. Gazelle overschrijdt de maximale remkracht op het achterwiel. Door sterke remkracht op het achterwiel kan de fiets slippen. Een slippend achterwiel is minder gevaarlijk dan een blokkerend voorwiel. De Batavus Koala zit aan de andere kant van het spectrum en haalt de minimale remkracht niet. Dat ligt niet alleen aan de andere soort rem (Cantilever), maar ook aan het ontwerp van de fiets: bij de meisjesfietsen maken de remkabels een te krappe bocht onder het zadel en staat het geheel zo sterk onder spanning dat er niet voldoende remkracht kan worden geleverd.

Terugtrapremmen
Veel terugtrapremmen remmen te hard, al is het wel minder dan bij de voorremmen. Beide Limit Cruizrs overschrijden het maximum ruimschoots en de Loekie Prinses en Limit Pink Flow gaan net over de grens heen.

Handgrepen
Behalve de Loekie hebben alle fietsen rempgrepen voor volwasenen die voor sommige volwassen mannen al moeilijk te omvatten zijn; laat staan voor kinderen. De grepen kunnen met een stelschroef afgesteld worden op de juiste maat. Alleen bij beide modellen van Limit kregen we ze niet klein genoeg.

Roest
De meeste fietsen zijn niet erg roestbestendig. Vooral bouten, moeren en wielen zijn gevoelig voor roest. Gazelle, Batavus en de Loekie Prinses zijn het beste bestand tegen roest. De Batavus Snake komt als beste uit de bus. Deze fiets heeft verschillende gelakte onderdelen, roestvrijstalen (RVS) spaken en RVS remkabels. Nadeel is dat de Batavus een open kettingkast heeft waardoor de ketting gemakkelijker roest. Dat is ook zo bij de Loekie Streetwise en de Volare Ambush. U zult vaker moeten schoonmaken en oliën; meer onderhoud dus. Bovendien bestaat bij een open kettingkast het risico dat een broek of – erger nog - vingers van spelende kinderen tussen de ketting komen.

Maten en instelbaarheid
Bij alle geteste fietsen is het zadel in hoogte, diepte en hoek verstelbaar en het stuur in hoogte en hoek. Daardoor zijn de fietsen geschikt om ‘mee te groeien’. Let er wel op dat de afstand waarover het zadel hoger of lager gezet kan worden groot genoeg is. De Consumentenbond vindt dat dit minimaal 16 cm moet zijn.

Zwaar
De kinderfietsen zijn erg zwaar, vergeleken met de gemiddelde stadsfiets uit het vorige fietsonderzoek van de bond. De fietsen hebben dikke framebuizen die weliswaar hip en stevig zijn, maar ook veel zwaarder dan nodig. Dergelijke dikke frames zijn bij stadsfietsen van aluminium; bij de kinderfietsen van staal. Een uitzondering is de Volare Ambush die ‘redelijk’ haalt als het gaat om het gewicht. Maar deze fiets is dan ook erg ‘kaal’.

Stevigheid en afwerking
Na achtereenvolgens 24 uur op de rollenbank en 50 keer omvallen is gekeken hoe de fietsen eraan toe waren. Geen van de fietsen komt er ongeschonden uit. Opvallend is dat de goedkopere fietsen van Volare en de meisjesfiets van Limit hierbij het beste scoren. Maar bij een eenvoudige fiets met minder onderdelen kan er minder kapot kan gaan. Een fiets van een bekend merk is op dit punt niet per definitie beter dan een fiets van een onbekender merk. Over het geheel gezien scoren de Batavus Snake XC en de Gazelle Isabella het hoogst voor zover het de constructie betreft.

Uitrusting
De Volare Ambush heeft geen verlichting, geen ART-keurmerk op het ringslot en geen bagagedrager. Geen van de fietsen heeft een anti-leklaag in de banden. De Limit-fietsen hebben geen ringslot. De Alpina Yabber, Batavus Snake XC en Loekie Streetwise hebben een verende voorvork. Stoer, maar niet nodig en het kan zelfs leiden tot problemen: de Alpina en de Loekie bijvoorbeeld toonden slijtage na de duurtest. Op de Limit na hadden alle meisjesfietsen een mandje voorop. Minder handig: bij de Batavus Koala is de in het stuur geïntegreerde lamp niet goed zichtbaar achter het mandje. De Batavus heeft knipperende geel/oranje ledlampjes in de trappers. Ze zijn weliswaar officieel niet toegestaan maar maken de fietsjes wel extra zichtbaar en ze komen goed door de duurtest. Verder keek de Consumentenbond of er reflectie en een bel op de fiets zat, of de handgreep aan het uiteinde van het stuur dik genoeg was, of deze er makkelijk af ging en of er uitstekende scherpe delen aan de fiets zaten.

Cool?
Uit een kleine steekproef bleek dat ouders soms nog vaker dan kinderen kijken naar het uiterlijk van de fiets bij de beslissing welke fiets zij kopen. Uiteraard onmiddellijk gevolgd door rationele zaken als degelijkheid, afwerking, veiligheid en natuurlijk de maat van de fiets. Kinderen vinden, zoals verwacht, het uiterlijk belangrijk en zijn erg modegevoelig, maar jongens wisten ook moeiteloos te noemen welke soort fiets zij cool vinden: een racefiets, stuntfiets of chopperfiets. En drie van de jonge ondervraagden willen absoluut geen fiets die voor het andere geslacht is gemaakt… De Fietsersbond adviseert om een tijdloos model te kopen zodat de fiets zonder al te veel problemen doorgeschoven kan worden naar een tweede kind of verkocht kan worden.

TEST VAN VIER STADSFIETSEN UIT DUITSLAND

Wie de Duitse en Nederlandse fietsindustrie vergelijkt, ontkomt niet aan een opmerkelijk verschil. Nederlandse merken concentreren zich op styling en ‘verkoopargumenten’. De Duitse fietsindustrie is gericht op functionaliteit en degelijkheid. De Duitse aanpak krijgt gelukkig navolging. Aldus schrijft TestKees Bakker in het januari/februarinummer 2008 van de Vogelvrije Fietser, het blad van de Nederlandse fietsersbond.

Vier stadsfietsen uit Duitsland
Bakker testte vier verschillende stadsfietsen die ontworpen zijn volgens de ‘less is more’-filosofie uit Duitsland. Het zijn de idworx Easy Eight van €2150,--, de Santos Trekking Light van €1918,- , de Koga Vector van €1399,- en de Cannondale Vintage 8 Ultra van
€1649,-.

Eindoordeel

Het eindoordeel van Kees Bakker luidt als volgt. 'De geteste fietsen rijden uitstekend. Bij alle vier fietsen heb ik het gevoel dat je een uitstekende stadsfiets krijgt waar je jaren probleemloos plezier van kan hebben. Onderhoud lijkt tot een minimum beperkt. En mocht er een keer iets kapot gaan aan de fiets dan is het gemakkelijk te verhelpen, omdat je overal probleemloos bij kunt. Een heel ander gevoel heb ik bij de luxe stadsfietsen van de bekende Nederlandse fabrikanten die ik de afgelopen jaren getest heb. Daarbij had ik vooral het gevoel: leuk ontworpen maar te veel onderdelen, te zwaar, net de verkeerde keuzes. En onderhoud aan zo’n fiets lijkt een beproeving. De geteste fietsen hebben één groot nadeel en dat is de aanschafprijs. Wil je een goedkopere stadsfiets volgens de no-nonsense filosofie, kijk dan eens naar Duitse merken als VSF, Trenga en Stevensbikes. De Courier Lite van Stevensbikes kost maar 799 euro en heeft een Nexus Premiumnaaf, Lumotec Fly koplamp, Nexus N71-naafdynamo en weegt slechts 13,8 kilo'.

VIJF VOUWFIETSEN GETEST

Een wielrenner, een vouwfietsgebruiker en een fietsenmaker hebben in november 2007 voor TROS-Radar vijf vouwfietsen getest. Met de heel dure Brompton Regis (€ 998,-) met het cijfer 7,6 als winnaar. De goedkoopste vouwfiets, de Limit Cityhopper, is vierde, kost slechts 99,-- euro en krijgt het cijfer 6,2. Onvoldoende (5,8) krijgt de kleinste vouwfiets, de A-bike, die 200 euro kost. Voor de Consumentenbond hebben 5 proefpersonen twee vouwfietsen getest: de Strida en de A-bike. Ze vinden, dat de fietsen niet precies doen wat de fabrikant belooft.

Elk onderdeel cijfer
Wielrenner Michael Vingerling is 8-voudig jeugdkampioen wielrennen en testte voor TROS-Radar het stuurgedrag, de remmen en de snelheid van de vijf vouwfietsen. Fietsenmaker Rob van Oosterhout onderzocht de hoeveelheid onderdelen, de veiligheid en de stevigheid en Marinus-Jan Veltman, fervent vouwfietser en treinreiziger, keek naar de de vouwbaarheid en het draaggemak tijdens de test. Deze 3 testpersonen gaven voor elk onderdeel een cijfer, en dit is hun conclusie.

Plaats 1 t/m 5
Op de 5e plaats komt: de kleinste vouwfiets: de A-bike. Hij krijgt een 5,8 en kost 299 euro. Veel geld voor een, volgens de drie testpersonen, onstabiele en gevaarlijke fiets. Maar licht is hij wel!
Op de 4e plaats staat de goedkoopste van de vijf, de Limit Cityhopper met een 6,2 (zie hiernaast). Hij fietst goed maar hij is zwaar en pas op de vingers bij het vouwen van de fiets! De fiets is de goedkoopste en kost slechts € 99,--.
De 3e plaats is voor de Strida 5. Een zeven voor deze fiets van bijna 500 euro. Hij heeft een mooi design maar onderdelen als een versnelling, bagagedrager en een standaard ontbreken. De een na beste plaats is voor de Dahon Vitesse D3. Hij krijgt een 7,3 en kost 489 euro. De testers vinden deze fiets makkelijk en veilig in te vouwen. De versnellingen werken goed waardoor hij makkelijk op snelheid komt.
En de vouwfiets met het hoogste cijfer, een 7,6, is de Bromptom Regis. Het is wel de duurste van de vijf: bijna 1000 euro. Maar het is een zeer complete fiets met een goede kwaliteit onderdelen. En de fiets is op te vouwen tot een klein en compact pakket.

Gezamenlijke uitkomst:
Hierna publiceren we de totaaluitkomst van de test van Radar met het cijfer en de adviesprijs:
Brompton Regis: 7,6 (€ 998)
Dahon Vitesse D3: 7,3 ( € 489
Strida: 7,0 (€ 498)
Limit Cityhopper Halfords: 6,2 (€ 99)
A-Bike: 5,8 (€ 299)

Consumentenbond: twee vouwfietsen
Voor de Consumentenbond testten 5 proefpersonen in 'een eerste indruk' twee vouwfietsen: de Strida (€ 500) en de A-bike (€ 300). Ze vonden, dat de fietsen niet precies doen wat de fabrikant belooft. We citeren de Consumentengids van november 2007.

Oordeel Strida: redelijk
De fabrikant claimt dat de fiets binnen 10 seconden in en uit te vouwen is. In de praktijk duurt dit wat langer. Hij fietst comfortabel, maar je moet geconcentreerd blijven, want het stuur maakt soms onverwachte bewegingen. Ingeklapt kan de fiets rollend verplaatst worden, maar hij blijft nog vrij lang. Dit is onhandig op een druk station en in de trein.

Oordeel A-bike: matig

Dit is een bijzonder klein opvouwbaar en licht (5,8 kg) fietsje. Makkelijk mee te nemen in trein en auto, maar een afstand van meer dan twee kilometer is op deze fiets geen pretje. Anders dan de fabrikant beweert, rijdt de A-bike niet als een gewone fiets. Om vooruit te komen moet je sneller trappen, het zadel zit niet comfortabel en hij fietst niet stabiel: het is erg lastig om in een rechte lijn te fietsen.

Naar begin van deze pagina

TEST VAN DRIE VOUWFIETSEN

De Fietsersbond Nederland onderzocht drie vouwfietsen. Twee van Amerikaanse en één van Nederlandse makelij: Dahon, Bike Friday en Beixo. De uitslag van de test is gepubliceerd in 'De Vogelvrije Fietser' van september/oktober 2007.

Dahon MU XL 20"
Dahon is de grootste vouwfietsproducent ter wereld. Kees Bakker van de Fietsersbond testte de MU XL, met meest luxe model van dit Amerikaanse merk. Zijn eindoordeel: 'Een uitstekende stadsfiets, die je ook nog kunt opvouwen. Hij kost € 900,-- euro en dat is niet duur als je kijkt naar de kwaliteit van de gebruikte onderdelen, zoals de versnellingsnaaf en de naafdynamo'. Onder de kwalificatie 'goed' staan: - 'Fietst uitstekend; - Goede onderdelen voor een stadsfiets. - Goede prijs-kwaliteitverhouding. Onder 'slecht' staan: - Gevouwen niet erg klein - Inklappend van stuur omslachtig'.

In de toelichting stelt Bakker: 'Hij doorstaat probleemloos de vergelijking met stadsfietsen van Batavus en Gazelle' en 'Een opgevouwen Brompton-pakketje is zo klein, dat het altijd mee kan naar de zitplaats in de trein. De MU XL moet op het balkon blijven'.

Beixo
De vouwfiets van Urban Bike Concepts uit Utrecht Beixo heeft geen ketting, maar een cardanaandrijving. De eerste Nederlandse fiets met een cardanas stamt al uit 1897. Maar deze aandrijving is om verschillende redenen nooit echt doorgebroken. Het eindoordeel van de Fietsersbond: 'De Beixo is een prima fiets met een aardige vernieuwing, die zich in de praktijk nog zal moeten bewijzen. Met een prijs van € 548,-- is de fiets maar zo'n 80 euro duurder dan vergelijkbare modellen van Dahon met kettingaandrijving'. Onder de kwalificatie 'goed' staan: - Prima fiets - Geen vieze ketting. Onder 'slecht' staan: - Niet snel - Cardanas moet zich nog bewijzen in duurzaamheid.
In de toelichting stelt Bakker: 'Niet erg snel. Overigens was de snelheid voldoende voor ritjes in de stad' en: 'De Beixo vouwt prima. Het vouwmechanisme en de afmeting van de opgevouwen fiets zijn vergelijkbaar met de modellen van Dahon'.

Bike Friday tikit 2 ride
Bike Friday is een Amerikaanse fabrikant van luxe handgemaakte fietsen, die na enig sleutelen in een Samsonite-koffer passen. De eindconclusie van de test luidt: 'De tikit heeft een prachtig vouwmechanisme. Daar hangt een prijskaartje aan: € 1299,-. En dat is dan ook het grote nadeel. Het mechanisme om de stuurpen te ontkoppelen is prachtig, maar de simpele oplossing van bijvoorbeeld de Brompton om de wig op de stuurpen gewoon los te draaien, werkt ook prima. En is veel goedkoper'.

Onder de kwalificatie 'goed' staan: - Prachtig vouwmechanisme - Snelle fiets. Onder 'slecht' staan: - Niet erg compact - Erg duur'. In de toelichting stelt de test: 'Ondanks alle vindingrijkheid is de opgevouwen tikit niet heel compact. Vergelijkbaar met de Dahon MU XL'.

Naar begin van deze pagina

KINDERFIETS VAN HET JAAR 2007: SHARK GAZELLE

De ANWB heeft de Shark (26 inch) van Gazelle uitgeroepen tot kinderfiets van het jaar in de categorie 'Kinderfiets voor dagelijks gebruik'. 'De Shark is een stoere en zeer degelijk afgewerkte fiets. Bovendien heeft de Shark een mooie vormgeving en kleurstelling die kinderen aanspreekt. De Shark is compleet afgemonteerd en is dan ook onder alle omstandigheden bruikbaar'.

Weinig verschil

De fietsen die zijn aangeboden voor de verkiezing zijn wat betreft afwerking en techniek behoorlijk aan elkaar gewaagd. Ook wordt de veiligheid van de fietsen steeds beter: in vergelijking met voorgaande jaren zijn er bijvoorbeeld meer toepassingen van automatische verlichting, naafdynamo’s en geïntegreerde reflectoren. Aldus de ANWB. Vanaf eind augustus zijn de Shark-modellen voor 2008 beschikbaar in de handel. De adviesprijs is € 439,-.

31 GEINIGE FIETSBELLEN

De Kampioen van de ANWB publiceerde een heuse test over geinige fietsbellen. In totaal 31 zeer uiteenlopende fietsbellen worden in het septembernummer van 2007 nader onder de loupe genomen. 7 krijgen uiteindelijk de waardering 'superbellen'. Superbel ben je, wanneer je veilig bent (goed hoorbaar op 25 meter afstand en zonder scherpe randjes), stevig (niet te makkelijk uit elkaar te halen) en handig te bedienen.

Superbel
Het merk Manybells is met vier superbellen heel sterk vertegenwoordigd in de topgroep. Kupfer Gold (adviesprijs: € 9,95), Globus (€ 4,95), Venyl (€ 4,95) en Hamburger (€ 5,25) zijn de namen van de bellen. Twee fietsbellen van het merk Dresco staan ook in de topcategorie. Het zijn Nijntje en Kinderbel. Eén fietsbel van het merk Widek met de naam Mickey staat eveneens in de Top-zeven.

Gewoon goed en redelijk
De Kampioen heeft 12 fietsbellen geplaatst in de categorie 'Gewoon goed' en 9 scoren 'Redelijk'. In beide categoriën zijn opnieuw Manybells en Widek dominant. Maar u vindt er ook bijzondere fietsbellen van het merk Cordo en speciale bellen, die bij winkelketen Halfords verkrijgbaar zijn.

Afvallers
3 fietsbellen behoren tot de categorie 'Afvallers', vanwege scherpe randen, harde uitsteeksels of een slappe constructie. Twee ervan zijn ook van Manybells (Classic Blue en Turtle) en één van Widek (Happy Faces). Opvallend, dat deze beide merken dus zowel in de topcategorie als bij de afvallers goed scoren.

TIEN FIETSDRAGERS (AUTO ZEITUNG)

Het Duitse tijdschrift Auto Zeitung heeft in nummer 14 van jaar 2007 tien fietsdragers met trekhaakbevestiging getest op montage, prijs en veiligheid.

De Twinny Load Swing CK komt met het rapportcijfer 9,1, (91% van de te behalen 500 punten) duidelijk als beste uit de test. De Thule Euroway 944 is tweede met 8,2 en de Thule Euroclassic is derde. Het - ook in Nederland verkochte - merk Übler eindigde op de vijfde plaats.

NIEUWSTE FIETSDRAGERS TWINNY LOAD (2007)

In het julinummer van het fietsmagazine Tring, het lifestylemagazine voor fietsers van het fietsmerk Batavus, zijn de nieuwste modellen uit het jaar 2007 van Twinny Load getest.

De samenvatting van de test luidt: 'De nieuwe modellen van Twinny Load zijn goede dragers, gemakkelijk in de bediening en bijzonder fraai afgewerkt. De Swing scoort iets beter vanwege een iets betere stabiliteit'. Gemiddeld beoordelingscijfers: Twinny Load Ergo CK: 7,9; Twinny Load Swing CK: 8,0 .

Naar begin van deze pagina

VIJF TOPFIETSEN

ToerActief nr. 3 van 2007 heeft de vijf paradepaardjes van de Nederlandse Fietsindustrie onder de loep genomen. Per fiets is gekeken naar rijgedrag, comfort, remmen, versnellingen en overige onderdelen als standaard en verlichting. Rijeigenschappen en comfort wogen daarbij het zwaarste mee.

Adviesprijs
Ze scoren allemaal boven de 8, dus is de prijs niet onbelangrijk. Hier volgen de vijf geteste fietsen, met hun eindcijfers, op volgorde van hun adviesprijs:
- Multicycle Intensive: 8,6 (€ 999),
- Gazelle Chamonix Gold Line: 8,5 (€ 1199),
- Rih Prisma: 8,6 (€ 1199),.
- Koga Silverace: 8,5 (€ 1249),
- Batavus Vivente: 8,8 (€ 1269).

FIETSPOMPEN

De Consumentengids van mei 2007 publiceert een test van fietspompen. De fietspomp van Halfords (voor het standaardventiel) en de fietspomp van Profile (voor het auto- en franse ventiel) komen er als winnaars uit. 'Van de negen pompen is er geen echt universeel. Een niche in de fietspompenmarkt?'

Standaardventiels/Hollands ventiel
Bij de 6 standaardventiels/Hollandse ventiels wint het oud-Hollandse model (niet de Jumbo!) van Halfords het van de vijf anderen en is nummer 1. Betaalde prijs: € 7,-.Tweede is de Beto Floor Pump, die gekocht is bij V&D voor € 2,50. Derde is de Dresdo Classic, gekocht bij Praxis voor € 14,-. Vierde is de Jumbo, gekocht bij Halfords voor €14,50. De Dresdo Classic Plus, gekocht bij Gamma voor € 12,50 is vijfde en de Dresco, eveneens gekocht bij Gamma en wel voor € 8,- wordt zesde.

Auto- en Frans ventiel
De fietspomp van Profile (betaalde prijs: € 35,-) voor het auto- en frans ventiel wordt 'een droom van een pomp' genoemd en wordt nummer 1. Gedeelde tweede eindigen de Beto Floor Pump (gekocht bij V&D voor € 2,50) en de Cordo Easy Extra (gekocht bij Nieuwenhuys Tweewielers Den Haag voor € 15,-). Derde wordt de fietspomp van de Hema, gekocht voor € 7,50.

ZEVEN HYBRIDE FIETSEN (MEI 2007)

FietsActief van mei 2007 publiceert een test van zeven hybrides. Zes lezers (drie stellen) hebben 7 hybride-fietsen (dames- en herenmodellen) van zeven bekende merken getest op de Hoge Veluwe en gaven punten voor constructie, afwerking, stuurgedrag en remmen. De duurste fiets, de Sparta Argeon van € 869,-, krijgt de hoogste score met het cijfer 8.2. En dat ondanks het feit, dat de stuurpen bij een noodstop naar beneden schiet.

Het op een na duurste model, de Trek T 400 van € 829,- , haalt een 7.7, maar wordt slechts gedeeld vierde en vijfde. Het blijft daarmee achter bij de Fuji Ultra RB 24 van € 799,- die een 8.0 score haalt. De Gazelle Cayo Comfort van € 799,-- is derde met het cijfer 7.8. Vierde en vijfde zijn de Raleigh Freedom van € 699,- en - zoals eerder gezegd - de eerder genoemde Trek T 400 van € 829,-- met het cijfer 7.7. Op de zesde plaats eindigt de Batavus Jakima van € 799,-- met 7.5 punten. De Montego Voyager, de goedkoopste fiets van € 519,-, eindigt als laatste met 6.7 punten. 'Dit ligt niet aan de kwaliteit, wel aan de fietsen náást de Montego' luidt één van de motiveringen wat cryptisch.

Geen slechte fiets
In de slotconclusie wordt geconstateerd, dat 'geen enkele fiets uiteindelijk door de mand viel'. 'Na zeven fietsen kon ik geen slechte fiets aanwijzen. Ze hebben allemaal voor- en nadelen', wordt Ilse met instemming geciteerd.

ACHT STADSFIETSEN (MEI 2007)

De goedkoopste stadsfietsen in de test van de Consumentenbond blijken de beste koop. Zowel het dames als het herenmodel van de Avancer Manhattan N7 komen al eerste uit de bus wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. Voor de adviesprijs van € 500,-- hebt u deze fiets in uw bezit. Bij de heren krijgt het model 64 en bij de dames 61 punten.

De op één na goedkoopste fiets, de Union Hydra, scoort bij de heren iets hoger dan de Avancer en krijgt daar 66 punten. De adviesprijs is € 650,- Bij de dames scoort de Union Hydra iets lager dan de Avancer met 59 punten. De hoogste score bij de herenmodellen heeft de Koga-Miyata Silver Ace met 73 punten. Maar daar betaal je dan ook het dubbele voor: € 1.250, -.

Opvallend is, dat hetzelfde model bij de dames net een tikkeltje minder scoort (72 punten) en daar tweede wordt in de totaalscore. Winnaar bij de damesmodellen is de Batavus Crescendo (adviesprijs € 830,-) met 74 punten. De minste punten van alle stadsfietsen krijgt de Sparta Amphion (evenals Batavus en Koga Miyata uit de Accell-stal), die zowel bij de dames als bij de herenmodellen als laatste eindigt met resp. 55 en 57 punten.

De Consumentenbond testte 8 stadsfietsen. Drie zijn er uit de fabrieken van de Accell-groep (Batavus, Koga-Miyata en Sparta). De overige fietsen zijn van Gazelle, Giant, Avancer, Altra en Union (model Halfords). Zowel dagelijkse gebruikers als experts hebben deze stadsfietsen getest. De sterke en zwakke punten van iedere fiets worden in het meinummer van de Consumentengids uitvoerig besproken.

Testoordeel
We geven hierna het overzicht van het uiteindelijke testoordeel van alle beoordeelde fietsen in volgorde van prijs:
* Avancer Manhattan N7: € 500,-- ; 64 en 61 punten (resp. heren- en damesmodel)
* Union Hydra: € 650,-- ; 66 en 59 punten
* Altra Discovery N8: € 700,-- ; 69 en 71 punten
* Sparta Amphion: € 750,-- ; 57 en 55 punten
* Gazelle Orange: € 800,--; 71 punten (beide modellen)
* Giant Fusion DX: € 800,--; 66 punten (beide modellen)
* Batavus Crescendo: € 830,-- ; 66 en 74 punten
* Koga Miyata: € 1250,-- ; 73 en 72 punten.

Naar begin van deze pagina

VIJF FIETSDRAGERS (MEI 2007)

De Thule Euro Way 945 is de beste koop voor een fietsdrager. Dat is de uitkomst van een test van de Consumentenbond. Een uitgebreid artikel hierover is in het meinummer 2007 van de Consumentengids gepubliceerd. Het Thule-model kreeg 67 testpunten, werd hiermee tweede in de ranglijst en heeft een adviesprijs van € 260,-.

De meeste punten kreeg overigens de Spinder Eagle RE-2-F met 69 punten. Deze fietsdrager werd eerste in de ranglijst, maar heeft een flink hogere adviesprijs, namelijk € 380,-. De andere geteste Spinder, de Hawk RH-2-F, werd vierde met 60 punten en kost aanmerkelijk minder: € 250,-. De Multa Twist met als adviesprijs € 290,- kreeg 63 punten en werd in de ranglijst derde. Van Twinny Load werden twee oude modellen getest, waarvan de Ergo CK wellicht nog hier en daar te koop is. Dit model werd vijfde, kreeg 56 punten en heeft als adviesprijs € 330,-.

In een toelichting geeft de Consumentenbond aan, dat helaas de nieuwe modellen van het populaire merk Twinny Load niet meer getest konden worden. Daarna heeft de bond in een snelle test deze nieuwe modellen onderzocht en verbeterd bevonden. Klik hier voor deze resultaten

Jammer is ook, dat het merk Uebler niet meegenomen is in de test. Uebler verklaarde tegenover ons, dat haar Multivelo fietsdrager als één van de weinige fietsdragers zeer geschikt is voor het vervoer van twee (zwaardere!) elektrische fietsen. Een onafhankelijke expert bevestigde ons dit.

Naar begin van deze pagina

ELEKTRISCHE FIETSEN (APRIL 2007)

Ruud Worm, de man achter de site Elektrische Fietsen, organiseerde een testdag op de Hoge Veluwe. Er was een breed scala aan testmodellen, variërend in prijs van € 899,- tot € 2.899,-. Getest werden 13 elektrische, dus trapondersteunende, fietsen en drie elektrische snorfietsen. Worm concludeert in de uitvoerige weergave van de test: "Het was tijdens de testdag grappig om te merken hoe verschillend mensen een fiets beoordelen. Waar de een razend enthousiast was over een bepaald model, vond de ander die helemaal niets.

Uit de testcijfers blijkt wel dat er geen slechte fietsen tussen zitten. De testcijfers zitten allemaal tussen de 8,4 en 6,2. Opvallend is wel dat de duurdere modellen over het algemeen beter scoren. Maar ook sommige goedkopere modellen doen het goed". Hij waarschuwt om al te veel af te gaan op het eindcijfer en relativeert: "Van belang is dat men niet alleen uitgaat van de cijfers. Door een fiets uit te proberen kan men voor zichzelf kijken of de fiets ook doet wat men verwacht. De fietsen zijn door diverse mensen bekeken, dus is het een globaal beeld. Dat wil dus absoluut niet zeggen dat de fiets met het hoogste of laagste cijfer voor iedereen de beste of de slechtste zou zijn. Zelf proberen is de beste beoordeling.

De testrijders hebben alle modellen onderworpen aan een visuele inspectie en er uitgebreid op gefietst. Vervolgens beoordeelden ze de testfietsen op negen verschillende punten. Alle punten zijn afzonderlijk beoordeeld en hebben een waardeoordeel gekregen. Aan de hand van deze negen toegekende cijfers is een algemeen eindcijfer berekend. Deze eindcijfers zijn:

* Greenbike RA5455N, Elektrische snorfiets (€ 1.095,-) eindcijfer: 7,2
* eZee Sprint, Elektrische fiets (€ 1.690,-), eindcijfer: 6,3
* Avancer Support, Elektrische fiets (€ 1.099,-), eindcijfer: 7,4
* Hudson Alu-Touring, Elektrische snorfiets (€ 2.099,-), eindcijfer: 7,0
* Batavus Padova Easy, Elektrische fiets (€ 1.999,-), eindcijfer: 8,0
* Qwic Easycle, Elektrische fiets (€ 899,-), eindcijfer: 6,8
* Easybike Tornado, Elektrische fiets (€ 899,-), eindcijfer: 6,7
* Sparta ION M-gear, Elektrische fiets (€ 2.099,-), eindcijfer: 7,9
* Flyer T8 Premium, Elektrische fiets (€ 2.899,-), eindcijfer: 8,4
* Hudson Alu-Electra, Elektrische snorfiets (€ 2.099,-), eindcijfer: 7,3
* Gazelle Easy Glider, Elektrische fiets (€ 2.099,-), eindcijfer: 7,3
* Linbike De Luxe E, Elektrische fiets (€ 1.595,-), eindcijfer: 6,2
* Antec Remo, Elektrische fiets (€ 2.150,-), eindcijfer: 8,0
* Koga Miyata Tesla, Elektrische fiets (€ 2.599,-), eindcijfer: 8,4
* Giant Twist 1.0, Elektrische fiets (€ 1.899,-), eindcijfer: 7,5
* Ecotrade Eco Explorer, Elektrische fiets (€ 899,-), eindcijfer: 7,3

Bikybiky

De Consumentenbond publiceert in de rubriek 'Top of flop' een test van Bikybiky. Dat is een hip kindervest met een groot handvat op de rug. Om kinderen tussen de 4 en 6 jaar de helpende hand te bieden bij het leren fietsen. We citeren de resultaten, gepubliceerd in het april-nummer 2007 van de Consumentengids.

Voor elk Nederlands kind komt het moment dat hij of zij voor het eerst leert fietsen zonder hulpwieltjes. Superspannend, ook voor mama en papa, die dit avontuur het liefst zonder nare valpartijen laten gebeuren. Met de Bikybiky, een hesje met een groot handvat op de rug, kunt u ze toch nog de helpende hand bieden. Letterlijk. Vier kinderen en hun ouders probeerden de Bikybiky. De kinderen vonden het wel interessant om het hippe hesje aan te mogen trekken, dus dat zit wel goed. En de ouders? De meesten zijn het erover eens dat ze met de Bikybiky meer hulp kunnen bieden dan zonder. Wel klaagde een lange moeder dat ze flink moest bukkken om bij het handvat te kunnen, wat op den duur nogal pijnlijk voor de rug is.
De Bikybiky ziet er stevig uit en zal een normale fietstraining wel doorstaan. Het sleutelhangertje kun je er beter afhalen, want kindervingertjes raken snel beklemd in zulke onderdelen.

De Consumentenbond classificeert de Bikybike met een plus, dus als een top en geen flop. Ze betaalden € 19,-- voor het hesje, terwijl de adviesprijs volgens de AGU - de distributeur - € 18,50 is. Ze vermelden de website, waarop in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Italiaans nadere informatie wordt gegeven. U vindt daar ook het overzicht van de verkoopadressen in Nederland en België. En zelfs een fietsdiploma voor uw kind, als hij kan fietsen zonder zijwieltjes.

Naar begin van deze pagina

TOURFIETSEN TUSSEN € 599,-- EN € 800,-- (Toeractief fietstest 2007)

Samen met fietsexperts van de ANWB hebben redacteuren en lezers van Toeractief de modellen 2007 van bekende Nederlandse fietsmerken op een aantal onderdelen getest. De resultaten werden gepubliceerd in Toeractief no.2-2007. De test gaat uitsluitend over tourfietsen met versnellingen, die in prijs variëren van € 559 tot € 800. Er zijn twee soorten tourfietsen. Het verschil zit in het soort versnelling: de naafversnelling en de derailleurversnelling. De vraag naar naafversnelling neemt toe, zeker nu hierbij 8 versnellingen mogelijk zijn. Tel daarbij op het gemak van een gesloten kettingkast zodat gevoelige onderdelen als de ketting en de tandwielen schoon blijven. Fietsen met naafversnelling zijn breed inzetbaar: zowel geschikt om mee naar het werk gaan als om de nodige boodschappen mee te doen of om fietsroutes mee te maken. Bij derailleurversnelling liggen deze onderdelen meestal wel open en bloot zodat vocht en vuil vrij spel hebben. Maar deze fietsen zijn wel vaak lichter en beter geschikt voor het fietsen in heuvels en bergen.

Derailleurfietsen
In de categorie derailleurfietsen gaat (met 8,5 als eindcijfer) de Sparta Odyssee met de overwinning strijken. Deze fiets haalt op alle onderdelen hoge scores. Daarnaast is het panel positief over de bijzondere frameconstructie en het kleurgebruik.

Het juryrapport luidde: “Zeer degelijke fiets die prettig zit en prima rijdt. Voorvork en zadelpen zorgen voor veel comfort. Minpuntjes? Ietwat korte handvatten en kabels die langs vrij scherpe randen schuren. De Sparta Odyssee heeft een aluminium frame, verende voorvork en zadelpen, V-brakes, naafdynamo, halogeen koplamp, LED achterlicht, San Marco zadel, Axa defender slot. De fiets weegt 20 kilo en kost € 729,-.
Verder getest in de categorie derailleurfietsen zijn de merken: Trek, Raleigh, Giant, Gazelle en Batavus.
De top 5 van de Toeractief fietstest luidt als volgt:
1. Sparta Odysse
2. Gazelle Bahia Comfort
3. Trek T200 Navigatrice
4. Raleigh Eagle
5. Gedeelde plaats voor de: Giant Escaper DX en de: Batavus Cayuca

Naafversnelling
In de categorie fietsen met naafversnelling heeft de redactie van Toeractief vier winnaars uitgeroepen. Qua kwaliteit liggen deze fietsen erg dicht bij elkaar. De vier winnaars zijn: Batavus Weekend, Raleigh Elan, Sparta Tyros en Target Washington.
Wie puur naar de prijzen van dit kwartet kijkt, kan enkel de Raleigh Elan en de Target Washington als winnend duo zien.

Het juryrapport over beide fietsen: "De rijeigenschappen van de Raleigh Elan zijn het sterkste punt van deze kilometervreter. De verhoudingen tussen de versnellingen zijn goed gekozen. Ander pluspunt: de kabelgeleiding. Helaas heeft de Raleigh Elan geen snelverstelbaar stuur en zit er speling op de voorvering." De fiets heeft een aluminium frame, verende voorvork & zadelpen, Shimano Nexus naaf met 8 versnellingen, rollerbrakes, naafdynamo, halogeen koplamp, LED achterlicht, Selle Royal Freeway zadel, Axa Defender slot. De fiets weegt 20,2 kilo en kost € 699,-

Wat betreft de andere winnaar uit de categorie fietsen met naafversnelling: de Target Washington. De redactie van Toeractief schrijft: "Robuust. De uitrusting ligt ondanks de vriendelijke prijs op eenhoog niveau. Opvallend: glasvezel kabels en pedalen met veel grip. Helaas zit er speling op het balhoofd. En is de afstelling van het (prettige) stuur een klusje voor krachtpatsers." De Target Washington heeft een aluminium frame, verende voorvork & zadelpen, snelverstelbaar stuur, Shimano Nexus naaf met 8 versnellingen, rollerbrakes, naafdynamo, halogeen koplamp, led achterlicht, Selle Royal zadel, AXA Defender slot. De fiets weegt 18,5 kilo en kost ook € 699,-.

VIJF VOUWFIETSEN

FietsActief van december 2006 test vijf vouwfietsen, maar komt niet tot een duidelijke favoriete keuze. Alle vijf fietsen blijken hun voordelen en ook wat nadeeltjes te hebben. Dat zal wel te maken hebben met de constatering, dat 'vouwfietsen geen gewone fietsen zijn. Ze zijn niet goed instelbaar en maar verkrijgbaar in één maat'.

De conclusie van de test luidt als volgt: 'De Batavus Nova Versa is nog het meest instelbaar van de vijf geteste fietsen. Dit komt vooral omdat de stuurpen instelbaar is. De Strida3 is het minst instelbaar. De zadelhoogte is eenmalig instelbaar en met het stuur is helemaal niets te doen. Bij de drie andere fietsen is de zadelhoogte instelbaar. Bij de Multicycle 16" en de Gazelle Tranza Pure ook de stuurhoogte. Het opbouwen gaat niet bij alle fietsen altijd even logisch en gemakkelijk. Hierbij komt de Dahon Ciao als beste naar voren. Alleen de Strida3 is opgevouwen te verrijden. Door de geringe instelbaarheid is het comfort van de vijf fietsen niet hoog. De Ciao heeft als enige vering in de zadelpen. De Mulitcyle en de Strida3 hebben geen ergonomische handvatten'.

Bij de test wordt overigens opgemerkt, dat het 'niet gelukt' was om het merk Brompton mee te nemen. Alle 5 vouwfietsen worden verder apart behandeld. De Batavus Nova Versa (adviesprijs: € 699,--) kenmerkt zich door grotere wielen (24 inch) dan de overige. De Dahon Ciao (€ 649,-) is dit jaar uitgeroepen tot Fiets van het Jaar 2006. De Gazelle Tranza Pure kost € 599,-- . De Multicyle 16" (€ 699,--) heeft een innovatieve automatische versnellingsnaaf. En de Strida3 (€ 498,-) is een heel speciale vouwfiets: 'een driehoekig frame met daaraan wielen, een stuur en een zadel'. In het begin is het fietsen even wennen, maar na 15 minuten 'fiets je heerlijk weg'.

KRATHOUDER

Top noch flop. Dat is het resultaat van de test van de Krathouder - de Crate-mate - op de Fiets. De Consumentengids doet in haar decembernummer van 2006 verslag. We geven hierna het oordeel van de Consumentenbond.

Een zware krat vervoeren op de fiets is geen sinecure. De Crate-mate is een houder voor op de bagagedrager om kratten te vervoeren. We probeerden de Crate-mate met een krat bier (24 flesjes) van ruim 12 kilo en een boodschappenkrant met zo'n 7,5 kilo aan boodschappen. Op een traject met bochten, drempels en (fiets)bruggen en apart met slingerend rijden en stoepranden op- en afrijden.
De Crate-Maste blijkt vooral geschikt voor de 'klassieke 'bagagedragers, met twee brede stangen in de lengterichting en dunnere overdwars. Op dragers met een ander 'patroon' of met dikkere stangen in de lengterichting (zoals bij Omafietsen) is het lastiger of niet mogelijk om de Mate te plaatsen.

Bij onze Crate-mate ontbrak een gebruiksaanwijzing. De aanwijzingen op de Mate zelf zijn nogal onduidelijk. Desondanks leverde de bevestiging weinig problemen op. Ook lukte het uiteindelijk iedereen om de krat goed op de Crate-mate te plaatsen. Ook in de fietsproef bleef de krat stevig staan. Een minpunt is dat de rubberen antistlipstukjes loslieten, toen we de Mate met krat en al over de bagagedrager schoven. En de Crate-mate kan er niets aan veranderen dat een zwaarbeladen fiets nogal wiebelig is. De Crate-mate heeft dus wat nadelen, maar is wel een handig hulpmiddel om een krat stevig op de fiets te bevestigen. Dus gaf de Consumentenbond de krattenhouder in de rubriek Top of Flop een plus én een min.

KOPLAMPEN

De koplampen van de Duitse merken B&M en Inoled hebben als enige op goede wijze gebruik gemaakt van de Luxeon-led, het ideale lampje voor fietsers van Philips. Aldus een test van De Vogelvrije Fietser (november/december 2006), het blad van de Nederlandse Fietsersbond. We geven hierna de gegevens van alle geteste dynamokoplampen en batterijkoplampen.

Dynamokoplampen:

* B&M D'Lumotec oval senso plus (prijsindicatie 60 euro) Zeer Goed
De D'Lumotec oval met luxeon led geeft duidelijk meer licht dan de uitvoering met halogeenlamp. Niet verwonderlijk, wan B&M is één van de weinige fabrikanten die voor een ideale belasting van 3 watt heeft gekozen. De lamp geeft een prima lichtbundel waarmee zowel de weg voor je al de omgeving direct om de fiets goed belicht worden. De constructie is prima. Hij kost 60 euro, 20 euro meer dan de halogeenversie.
* Inoled inolight 20+ (89 euro) Zeer goed
De inoled vormt de lichtbundel door de led op een spiegel te richten. Het licht komt via de spiegel op straat. Het resultaat is een mooie, gelijkmatige, strak begrensde rechthoekige lichtvlek op straat. Deze lichtvlek is zeer geschikt vom de weg ver voor je te verlichten. Doordat de bundel zo strak is begrensd verblind je tegenliggers niet. Het nadeel is dat er weinig strooilicht buiten de bundel valt. Hierdoor kan het moeilijk zijn de berm of slingeringen in het fietspad goed te zien. Ook de inolight verbruikt ongeveer 4,5 watt uit de dynamo om 3 watt naar de led te sturen. Een minpuntje is dat het rubber om de schakelaar waterdicht af te dekken gemakkelijk losgaat.
* Inoled Inolight 10+ (69 euro) Goed
Van inolight is okok een 10 + uitvoering die lechts 1,6 watt naar de led stuurt. De lamp is zuiniger, maar toch lijkt het verstandiger om de 20+ aan te schaffen. Met de 10+ is de bundel aan de zwakke kant om de weg ver voor je uit te lichten
* Basta Pilot Steady, Gazelle Twin Eye (45 euro) Redelijk
De Basta Pilot is minder goed dan de voorgaande lampen. En dat komt omdat de luxeon led veel minder energie ontvangt. Van de 2,6 watt uit de dynamo gaat 1,5 watt naar de led. Een ander nadeel is de lichtbundel. Het is een smalle felle vlek. Constructief is het verder een prima lamp. De Twin Eye van Gazelle is wat electronica betreft identiek aan de Basta Pilot. Alleen de behuizing is anders waardoor de gazelle lamp 65 gram zwaarder is.
* Spanninga Luceo Slecht
Een buitenbeentje in de test omdat de spanninga luceo geen luxeon led gebruikt maar een Nichia led. De kleine nichia ledjes vind je vooral in batterijlampjes. 1 Nichia led is te zwak om om de weg voor je te verlichten. De luceo geeft veel licht doordat het wordt gebundeld tot een smalle lichtvlek. Dat heeft dus zoals gezegd een aantal nadelen. Opmerkelijk is hier het stroomverbruik. Van de 3 watt die wordt gebruikt gaat negentig procent verloren. Er gaat maar 0,3 watt naar de led.

Batterijkoplampen:

* Inoled 10+ (69 euro) Goed, Inoled Inolight 20+ (89 euro) Zeer goed
De inoled kan zowel op accu als dynamo worden aangesloten. Bij een accu is de lamp iets zuiniger doordag maar 4 respectievelijk 2 watt nodig is. Voor de lamp kun je veel accusterktes gebruiken. Met een spanning tussen de 14 en 6 volt doet de lamp zijn werk. Inoled levert zelf voor 69 euro een accu van 3,6 Ah. Genoeg voor ruim 5 uur fel licht bij model 20+ en 10 uur licht bij de 10+.
* B&M Ixon (57 euro) Goed
De ixon heeft een lichtbundel die qua lichtsterkte en vorm net zo god is als de klassieke D'Lumotec Oval met halogeenlamp, maar hij doet wel twee keer langer met de batterijen. Constructief een uitstekende lamp, maar helaas net als de andere niet 100 procent waterdicht. De Ixon kan op half vermogen branden. Erg praktisch om op verlichte wegen batterijen te sparen. De Ixon is ook te koop als losse lamp die aangesloten kan worden op een externe accu. Brandtijd 5 tot 12 uur.
* Trelock LS600 (43 Euro) Goed
De Ls600 geeft evenveel licht als de Ixon. De bundel is in het midden iets gelijkmatiger verdeeld. De lamp werkt op 5 aa batterijen. Een onhandig aantal want de batterijen worden per 2 of 4 verkocht. Trelock verkoopt een handige lader die de batterijen kan opladen, zonder dat je ze uit de lamp hoeft te halen. De kop van de lamp kun je in 5 hoeken stellen. Leuk, maar bij de bewegende kop kan wel water naar binnen dringen. Brandtijd 6,5 uur.
* Sigma Supra led (30 euro) Redelijk
De Supra Led heeft net als de LS600 ook 5 AA batterijen nodig. De bundel is even fel maar wel smaller dan bij de LS600. De Supra Led kun je zonder extra beugel direct op het stuur van iedere fiets klikken. Dat klikken gaat niet altijd even gemakkelijk. De lamp is duidelijk minder waterdicht dan de Ixon en de LS600, brandtijd 7,5 uur.
* Cateye HL-EL220 (25 euro) Goed,
De HL-EL220 heeft 5 kleine Nichia leds in plaats van 1 grote luxeon led. De maximale lichtopbrengst is laag, maar de 5 leds geven wel een brede egale bundel. Vooral op slingerende fietspaden is een brede bundel handig. En omdat de bundel nergens fel is wennen je ogen aan het donker. Het dekseltje voor de batterijen oogt erg kwetsbaar. Brandtijd 26 uur
* Basta Comet IV (12,50 euro) goed
De 4 ledjes geven evenveel licht als de Cateye HL-EL220, maar de bundel is minder mooi. Ook het stroomverbruik en de waterdichtheid van de Pilos is iets minder goed. Voordelen ten opzichte van de cateye zijn de lagere prijs en het betere batterijdeksel. Brandtijd 22 uur.
* Cordo White Beam (29 euro) Redelijk
De White Beam is een lamp met weinig minpunten maar ook geen pluspunten. De lamp geeft nauwelijks meer licht dan de Cateye maar verbruikt wel drie keer zoveel stroom. Brandtijd 8 uur
* Gazelle Twin Eye (45 euro) matig
De batterijverwis van de Twin Eye heeft dezelfde bundel als de dynamoversie, maar de lichtopbrengst is twee keer zo laag. De lamp wordt vast op de voorvork gemonteerd. Batterijen wisselen is dan lastig en het batterijdekseltje gaat ook slecht open. De lamp is zwaar en wordt opmerkelijk genoeg door Gazelle gemonteerd op lichtgewicht fietsen. Brandtijd 9 uur
* Gazelle Power Eye Matig
De power eye gaat feller branden als het donkerder wordt. Klinkt logisch, maar is het niet. Juist als je veel omgevingslicht hebt is het fij al je een fel brandende lamp hebt. Batterijen vervangen lastig. Brandtijd 11 uur
* Cateye HL-EL320 (30 euro) matig en HL-EL510 (42 euro) matig
Deze twee koplampen van Cateye zijn nauwelijks bruikbaar omdat ze een smalle kleine bundel hebben. Tijdens het fietsen heb je daardoor constant een kleine felle vlek voor je wiel. Brandtijd 320 17 uur en van de 510 is dit 9 uur.
* Spanninga Luceo Matig
Deze Luceo geeft veel licht, maar helaas in een smalle bundel. Het verwisselen van batterijen is lastig. Brandtijd 18 uur

* Hella 200 Micro Tech (40 euro) slecht. Een prima koop als de lamp goede waterdicht zou zijn. Helaas is hij zo lek als een mandje, één flinke bui en de lamp staat vol water. Ongeschikt dus! Brandtijd 7 tot 9 uur.

Naar begin van deze pagina

KINDERFIETS 2006: GAZELLE BUMPER 26 "

Een gecombineerde kinder- en vakjury heeft de Gazelle Bumper 26" uitgeroepen tot kinderfiets van het jaar in de categorie 'fietsen voor dagelijks gebruik'. De Bumper scoort met name goed op de punten veiligheid en kwaliteit. De kinderen vonden vooral dat de fiets er mooi uitziet en mooie kleuren heeft. Aldus meldt de ANWB.

De winnaar
De Gazelle Bumper is een mooie en degelijk afgemonteerde kinderfiets waarbij een aantal zaken opvallen. Een grote, stevige bagagedrager met daarin een goed weggewerkt en dus beschermd achterlicht. Een betrouwbare verlichting door een degelijke naafdynamo in het voorwiel gecombineerd met een terugtraprem. Verder zijn de verende voorvork en handige kabelgeleiders en een vART-goedgekeurd slot waardevolle extra's.

ACHTIEN FIETSEN MET NAAFVERSNELLING

De Bikkel Nunhem (adviesprijs € 749,- ) is de verrassende winnaar van een test van 14 fietsen in de prijsklasse tot € 750,--. Deze test wordt gepubliceerd in het ANWB-ledenblad 'De Kampioen' van mei 2006.

Een testteam nam in totaal veertien fietsen voor woon-werk-verkeer of recreatief gebruik onder de loupe. Ze hebben 7 of 8 versnellingen, een dichte kettingkast, voorvering, veel luxe en comfort en kosten maximaal € 750,-.

De conclusie van de test in De Kampioen luidt als volgt: 'Het relatief onbekende merk Bikkel wint deze test. De Bikkel Nunhem (€ 749,-) is een zeer comfortabele fiets, waarop je probleemloos kilometers wegtrapt. Met een 8,4 scoort hij het hoogste eindcijfer. Bijna even hoog (een 8 of hoger) eindigen de Raleigh Elan (€ 749,-), de Target Washington (€ 699,--), de Gazelle Xanta (€ 749,-) en de Puch Excellent 300 (€ 669,-). Is uw budget beperkt, dan zijn de goedkoopste fietsen uit de test, de Avancer Manhattan (€ 469,-) en de Montego Distincion (€ 499,-) het overwegen waard. Die scoren met respectievelijk een 7,4 en een 7,2 nog altijd redelijk tot goed'.

In het aprilnummer 2006 van 'Toeractief' van de ANWB wordt dezelfde test gepubliceerd, De test is uitgebreid tot 18 'fietsen met naafversnelling'. We publiceren hierna het testresultaat van al deze 18 fietsen; u vindt eerste de score en dan de adviesprijs: Altra Discovery: 7,4 en € 699,--; Avancer Manhattan: 7,4 en € 469,--; Azor Highlander: 6,8 en € 599,--; Batavus Intermezzo: 7,7 en € 749,--; Bikkel Nunhem: 8,4 en € 749,--; Gazelle Xanta: 8,0 en € 749,--; Giant Fusion: 8,0 en € 799,--; Koga Silver Ace: 8,1 en € 1.199,--; Montego Distinction: 7,2 en € 499,--; Multicycle Tour 700: 7,9 en € 999,--; Pointer Unica: 7,6 en € 579,--; Puch Excellent 300: 7,6 en € 699,--; Raleigh Elan: 8,3 en € 749,--; Rih Delta: 8,4 en € 899,--; Simplex 4000: 7,8 en € 749,--; Sparta Amphion: 7,8 en € 699,--; Target Washington: 8,2 en € 699,-- en de Trek L300: 7,7 en € 749,--.

Naar begin van deze pagina

VIJF MOEDERFIETSEN

De Fietsersbond-Nederland publiceerde op 2-5-2006 een test van vijf Moederfietsen. De Gazelle Bloom (€ 859,-) werd hier winnaar met de Batavus Parma als tweede.

De Fietsersbond Nederland testte een vijftal Moederfietsen. De conclusie van de test: 'Al met al zijn de Gazelle Bloom (€ 895,-; cijfer: 8,5) , de Sparta Amazone Trendy (€ 929,-; cijfer 7,5)), de Batavus Parma (€ 799,-; cijfer 8 min) en de Cobra Familybike (€ 595,-; cijfer 7 plus) allemaal prima fietsen die op detailpunten verschillen. De Gazelle Bloom springt er wat kwaliteit en rijgemak bovenuit. De Halfords Limit (€ 399,--; cijfer 5,5) scoort onder de maat. Deze fiets toonde al na een week gebreken (kapotte spaak, roestplekjes, afgebroken remhendel)'.

Link
* Alle gegevens over de Test van Moederfietsen door de Fietsersbond

TIEN FIETSEN (nieuwste modellen)

In de 'special' van het Algemeen Dagblad van 20 april 2006 over de Fietsmaand worden tien gloednieuwe fietsen getest. Gazelle wint twee keer. Bij de 'Sporthybrides wordt de Gazelle Lite Hybrid Superieur eerste samen met de - goedkopere - Trek Navigator T 500. Bij de 'Moederfietsen' wordt de Gazelle Bloom alleen eerste. Bij de 'Stads en recreatiefietsen' zijn er ook twee winnaars: de Giant Freerider DX en de - veel duurdere! - Koga Miyata Leontien.

Moederfietsen
De test van tien fietsen levert in twee van de drie categorieën Gazelle als winnaar op. Bij de 'Moederfietsen' is de Gazelle Bloom (€ 869,--) nummer 1 met 7,6 punten. Tweede is de Sparta Amazone Trendy (€ 829,-) met 7,5 punten. De Batavus Parma (de goedkoopste, € 799,--) werd derde met 7 punten. 'Batavus moet toch nog wat sleutelen aan de Parma', aldus de conclusie van de test.

Sporthybrides
Bij de 'Sporthybrides' is de afstand nog groter. De Gazelle Lite Hybrid Superieur (€ 1199,--) krijgt 8,1 punten. Dat geldt ook voor de Trek Navigator T 500, die flink goedkoper is en als adviesprijs € 899,- heeft. Maar 'de Gazelle heeft veel uitstraling en dat maakt dat de twee fietsen uiteindelijk gelijk eindigen', aldus testbegeleider Jan Kampers. De Batavus X-Light Sport daarentegen scoort veel minder en krijgt slechts 6,4 punten. De adviesprijs is dezelfde als die van de Trek Navigator: € 899,--.

Stads- en recreatiefietsen
Bij de 'Stads- en recreatiefietsen' zijn er ook twee winnaars. Maar met een aanzienlijk prijsverschil! De Giant Freerider DX scoort 8,2 punten. De adviesprijs is € 799,-- . Die mooie score krijgt ook de Koga Miyata Leontien. Maar die kost wel € 700,-- euro meer: € 1499,--! Derde wordt de Multicycle Comfort de Luxe (€ 1099,-) met 7,3 punten. De 'Union Libra' van Halfords blijkt de goedkoopste met € 749,--. De fiets krijgt wel 7,2 punten. Een hogere score dan de Batavus-fietsen in de andere categorieën.

VIER FIETSPOMPEN

Het Algemeen Dagblad publiceerde op 20 april 2006 een test van een viertal fietspompen. De SKS, Airchamp Pro van Halfords kreeg vijf sterren, evenals de Jumbo van Megabike.

Paul Hovius van het Algemeen Dagblad concludeert over deze heel speciale SKS, Airchamp Pro (€ 20,95): 'De ultieme pomp voor de werwende fietser die niet al te krap bij kas zit. Het pompje is klein van afmeting en licht van gewicht en dus gemakkelijk mee te nemen. Pompen hoeft ook niet, daarvoor is er een koolzuurpatroon. Op het ventiel plaatsen, even drukken en de band vult zich vanzelf. Totdat de patroon leeg is, dan is het uit met de pret. Twee patronen kosten toch weer € 4,50. Ultiem gemak kost wat". De traditionele, echt ouderwetse voetpomp Jumbo van Megabike (€ 15,-) krijgt ook vijf sterren. "Geen kwaad woord over dit oerdegelijk stukje Nederlandse product". En "Hij werkt natuurlijk prima". Vier sterren krijgt het kleine en lichte luchtpompje SKS, Rookie Minipomp (€ 6,15) van Profile. 'Een schatje', aldus Paul Hovius. Maar bij het pompen 'merk je ook de beperkingen. Het pompen is inspannender dan met een grote pomp'. De merkloze voet pomp van Bonusbikes (€ 8,95) behaalt drie sterren. Eigenlijk is er weinig verschil met de Jumbo. Hovius schrijft: "Het oogt toch een beetje goedkoop" en "Verschil moet er zijn".

8 ELEKTRISCHE FIETSEN

De Sparta M-Gear werd door het testpanel met afstand als beste fiets gekozen. Alles klopt aan die fiets, aldus de jury in overgrote meerderheid. Op de tweede plaats, met behoorlijk wat minder punten, eindigde de Batavus Padova Easy. Opvallend want eigenlijk is dit een Sparta-fiets in een iets ander jasje. De derde plek was voor de Flyer C8, een Zwitsers merk. Aldus melden de regionale kranten van de GPD. Ze organiseerden op 2 april 2006 de test in samenwerking met Ruud Worm van de speciale website over Elektrische Fietsen.

De tien belangrijkste fabrikanten was gevraagd om één e-bike voor de test af te vaardigen. Alle grote merken waren van de partij. Alleen Gazelle en Giant lieten op de dag zelf, zonder enige opgaaf van reden, verstek gaan. Koga Miyata zei wel graag meegedaan te hebben, maar hun eerste e-bike staat pas over enkele maanden in de winkel en was dus nog niet klaar voor een praktijktest.

Zoals gezegd werd de Sparta M-Gear eerste, op afstand gevolgd door de Batavus Padova Easy en de Flyer C8. De andere geteste elektrische fietsen zijn: Sachs Alu Touring, Harbin Classic de Luxe, Linbike, BinBike en de Easy-Bikes Tornado.

In het testrapport op de site van Elektrische fietsen worden de acht geteste fietsen met de belangrijkste kenmerken en met enkele plus- en minpunten uit de juryrapporten besproken.

Naar begin van deze pagina

OMAFIETSEN

In het aprilnummer 2006 van de Consumentengids heeft de Consumentenbond twaalf omafietsen aan een test onderworpen. De 'Gazelle Toer populair' kreeg met 72 punten de meeste waardering. Deze omafiets werd vooral geprezen om z’n rijcomfort en –eigenschappen. Het Gazellemodel was met een adviesprijs van € 500,- wel de duurste van het stel. Tweede werd kwa testoordeel met 70 punten de Gazelle Basic (€ 400,-). De Halfords fiets Limit Classic omafiets 28'' (adviesprijs € 190,-) kreeg met 52 punten de kooptip als voordelige keus.

Naast bovengenoemde fietsen werden de volgende merken/typen Omafietsen getest: Locomotief Basis (69 punten; € 325,-), Union Climax (69 punten; € 370,-), Batavus Old Dutch, 67 punten; € 400,-), Grandeur Classic (65 punten; € 300,-), Altra Tour (65 punten; € 360,-), Sparta Granny (64 punten; € 400,-), Raleigh Young Mrs Grace (57 punten; € 330,-), Ranger Discovery (53 punten; € 160,- en Avancer Authentic (53 punten; € 280,-).

De conclusie van de test luidt:
"De twaalf geteste omafietsen doen het over het algemeen redelijk tot goed. Het rij-comfort en de rijeigenschappen zijn bij sommige fietsen niet zo goed en de uitrusting is soms karig. De constructie en weerbestendigheid is in orde".

HEADSETS VOOR OP DE FIETS

De Fietsersbond testte in haar blad van maart/april 2006 vijf headsetjes voor mobiel bellen op de fiets. Belangrijkste gebruikseis: niet gevoelig zijn voor wind. Opvallendste verschil: de oordopjes. Als beste kwamen Nokia en Plantronics uit de bus.

De Fietsersbond testte vijf headsetjes voor handsfree bellen op de fiets: Nokia Boom Headset, speciaal voor Nokia, met als prijs: € 14,95, de Logitech EasyFit Over-Ear Headset, te combineren met: Nokia, Siemens, Samsung, en Sony Ericsson, met als prijs € 9,95 (maar je hebt echter ook een EasyFit Connector nodig, die € 4,95 kost), de Plantronics Mobile headset MX 300 met als prijs: € 14,99, de Samsung SGH/E600, speciaal voor Samsung, die gratis is bij aanschaf van de mobiel en de Siemens Headset PTT, speciaal voor Siemens met als prijs € 14,95.

De belangrijkste eis is, aldus de bond, de kwaliteit van de ontvangst en de verstaanbaarheid van de mobiele telefoon. Die bleek in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van het microfoontje. Microfoontjes die ontworpen zijn om gevoeligheid voor wind weg te nemen, zijn voor fietsers uitermate geschikt. Hoog scoren Plantronics en Nokia. Volgens de proefpersonen doen deze twee merken niet voor elkaar onder. Wat draagcomfort betreft valt op dat er een enorme diversiteit aan oordopjes is. Het beste bevielen - alweer - Nokia en Plantronics. Plantronics is daarbij het comfortabelst. Nokia ziet er daarentegen kek uit en is hygiënischer. Verder lette de Fietsersbond op het snoertje (over het algemeen degelijk) en het gemak waarmee je het gesprek kunt aannemen of afbreken. Daarin verschilden de setjes nauwelijks. Bij de headset van Samsung hangt de telefoon om je nek. 'Dat staat erg hip', volgens de gebruiker. Maar helaas was het (gratis) setje van erg slechte kwaliteit.

18 FIETSEN: HYBRIDES EN STADSFIETSEN

Vijf wielerkampioenen hebben voor de weekendbijlage van 'De Telegraaf' van 11/12 maart 2006 18 fietsen op Curacao getest. Alle fietsen kregen een cijfer voor rijeigenschappen (R), techniek (T) en styling (S). We vatten hier de resultaten samen.

Aangeklede hybrides: Prijsklasse 600-70 euro: Gazelle Cayo (€ 759,-): R: 7,5, T: 7,5 en S: 7,9; Batavus Cayuka (€ 699,-): R: 7,5; T: 7,5 en S: 7,4 en Giant Freerider (€ 749,-): R: 7,1; T: 7,3 en S: 7,4.

Aangeklede hybrides: Prijsklasse: 750-1.000 euro: Gazelle Medeo (€ 859,-): R: 7,8; T: 7,7; S: 9,1; Batavus Jakima (€ 799,-): R: 7,7; T: 7,4 en S: 7,3; Cannondale E-street 600: R: 7,7; T: 7,5 en S: 7,3.

Kale hybrides: Prijsklasse: 600- 750 euro: Trek 7500 FE (€ 769,-): R: 7,7; T: 7,5; S: 7,3; Gazelle Playa (€ 659,-): R: 7,6; T: 7,5 en S: 7,6; Merida Crosswau 8700-V (€ 649,-): R: 7,4; T: 7,2; S: 7,4.

Kale hybrides: Prijsklasse: 750-1.000 euro: Merida Crossway 8900 V (€ 899,-): R: 7,6; T: 7,5 en S: 7,5; Trek 7,6 VX (€ 999,-): R: 7,5; T: 7,4 en S: 7,9; Gazelle Lite Line Hybride (€ 999,-): R: 7,5; T: 7,5 en S: 7,6.

Stadsfietsen: Prijsklasse: 450-600 euro: Gazelle Nature (€ 599,-): R: 7,3, T: 7,0 en S: 7,8; Raleigh Priority (€ 599,-): R: 7,4; T: 7,3 en S: 7,5; Batacus Entrada: (€ 599,-): R: 6,9; T: 6,8 en S: 7,0.

Stadsfietsen: Prijsklasse 600-750 euro: Sparta Amphions (€ 699,-): R: 7,6; T: 7,5 en S: 7,7; Gazelle Punta (€ 699,-): R: 7,3; T: 7,5 en S: 7,8; Fiant Fusion (€ 799,-): R: 7,7; T: 7,5 en S: 7,3.

TIEN VAKANTIEFIETSEN

Op Pad, het ANWB-blad voor de buitensporten, heeft tien vakantiefietsen getest. In het geheel vernieuwde februarinummer van 2006 wint de Santos Travel Master 2.6 Alu. Als tweede eindigt Van Herwerden Roadmaster. De derde plaats is voor de Avaghon Series S 26.0.

Alle 10 geteste rijwielen staan overigens bij ervaren vakantiefietsers bekend als geschikte fietsen voor fietsvakanties met bagage. De andere geteste fietsen zijn in alfabetische volgorde:
- Cannondale Touring
- Giant Expedition 2.0
- Koga Miyata Randonneur
- Snel Safari LX
- Trek Navigator X500
- Vittorio Alu
- VSF Fahrrad Manufaktur T400

De redactie maakt in de eindbalans overigens enkele relativerende opmerkingen bij de keuze van de top drie. Daarom volgt hier dit volledige eindoordeel.

"Volgens dit testeam wint de Santos Travelmaster 2.6 Alu, op de voet gevolgd door de Van Herwerden Roadmaster. De derde plek is voor de Avaghon Series S 26.0. Tip voor 28-inch-liefhebbers: de Snel Safari LX. Een ongelijke strijd? Enigszins. Ons ervaren testteam blijkt een voorkeur te hebben voor 26-inch, maar die voorkeur is ook gebaseerd op ervaring. De testers hebben graag een sportieve zit, liever niet te rechtop. Deels is dat ervaring, maar de jonge leeftijd speelt hier vast eveneens een rol. De favorieten zijn stuk voor stuk fietsen met onderdelen naar wens. Wij zijn van mening dat je op deze manier meer kans maakt op de 'perfecte fiets' dan bij een kant-en-klaar model. De gekozen fietsen zijn niet goedkoop, maar al deze modellen zijn ook verkrijgbaar met iets minder dure onderdelen, die het rijgedrag amper zullen beïnvloeden. Daar komt bij dat Santos, Van Herwerden en Avaghon ook 28-inch maken en andersoms maakt Snel ook 26-inch. Vaar dus niet blind op onze keuzes en kies zelf. Succes."

14 FIETSEN MET DERAILLEURVERSNELLING

Toeractief, het ANWB-blad voor wandelen en fietsen, testte in haar februari-nummer van 2006 veertien fietsen met derailleurversnelling. Testwinnaar werd de Batavus Jakima met een score van 8,4 en een adviesprijs van € 799,--. Budgetkeuze werd de Raleigh Eagle met een score van 8,1 en een prijs van € 549,-.

De volledige conclusie van de test luidt als volgt: "De Batavus Jakima scoort hoog, op alle fronten. Het moderne uiterlijk viel bij onze testers in de smaak. Kijken we echter puur naar rijeigenschappen, comfort en bdiening, dan wint de Snel Safari. Over smaak valt te twisten, maar uiterlijk speelt vandaag de dag wel onbetwistbaar een rol. Daarom verliest in deze test de 'stalen oerfiets' Safari nipt van de 'designkampioen' Jakima. De relatief goedkope Raleigh Eagle overtuigt op alle testonderdelen en is daarom onze budgetkeuze. Maar ook de Gazelle Medeo, Hiant Ambition, Muticycle Exclusive en trek T500 scoren goed en vormen een goede basis voor veel fietsplezier".

De 14 geteste fietsen met hun score en hun adviesprijs zijn: Batavus Jakima (8,4; 799,-), Snel Safari (8,3; 1169,-), Giant Ambition (8,2; 699,-), Gazelle Medeo (8,1; 859,-), Multicycle Exclusive (8,1; 1229,-), Trek T500 (8,1; 899,-)Raleigh Eagle (8,1; 549,-), Koga Miyata Roadspeed (7,9; 1299,-), Sparta Argeon (7,8; 849,-) Bikkel Berghem (7,6, 669), Montego Traveller (7,6; 469), Simplex (7,6; 699,-), Puch Country 300 (7,5; 799,-) en Roba TL 06 (7,5: 859,-).

Naar begin van deze pagina

13 FIETSPOMPJES

Op Pad, het ANWB-blad voor de buitensporten, heeft 13 fietspompjes getest. In het geheel vernieuwde februarinummer van 2006 wordt de testwinnaar gepubliceerd. Het is de Topeak Turbo Morph.

De testuitslag luidt als volgt: "Opvallend is, dat veel fabrikanten zwijgen over hoe hard je een band kunt oppompen met een bepaalde pomp. BBB maakt de fout 7+ op de verpakking te zetten: inderdaad gingen beide pompen bij iets meer dan 7 bar kapot. Bij veel andere pompen blijft het gissen. De beide framepompen deden hun werk prima, maar de Zéfal hpX3 is iets comfortabeler. Van de echt compacte pompen is er geen één, die er heel dik uitspringt. Ze hebben allemaal iets dat niet bevalt en daarom is de Testwinnaar een wat onverwachte keus, de Topeak Turbo Morph. Ja, de duurste en de zwaarste pomp, maar hij doet wat je ervan verwacht: hij zit goed in elkaar, is prettig in het gebruik en bouwt snel druk op. Dan heb je na het pompen nog gewoon adem over om verder te fietsen".

De Topeak Turbo Morph weegt 279 gram. De lengte is 34,5 cm en de adviesprijs is € 42,95.

QUICKER PRO FIETSPOMPJE

In een test in twee Duitse bladen kwam het fietspompje als beste uit de test. Zelf probeerden we het pompje ook uit. Met tevredenheid. Alleen een goede handleiding is nodig. Elke Gazelle-dealer kan hem leveren.

We praten over de Quicker Pro. In een test, gepubliceerd afgelopen juni in twee Duitse fietsbladen, kwam het fietspompje er als beste uit. Het is een 'meer-kamer'-pompje uit Zweden. Het combineert een groot volume met hoge druk en een lage inspanning. Met andere woorden: u hebt maar de helft van het aantal bewegingen nodig dan andere pompen om tot de gewenste druk te komen. En dit kost u veel minder kracht en inspanning, aldus de conclusie.

Zelf hebben we het pompje ook uitgeprobeerd. En we moeten het bevestigen: een klein, handig en effectief fietspompje. De lengte is 19 cm; het gewicht 183 gram en de maximale pompprestatie is meer dan 11 bar. U krijgt er zelfs een rubberen bevestiging voor aan de fiets bij. De prijs is in Duitsland 29,95 euro. In Nederland zagen we hem aangeboden voor 32,95 euro.

Of er dan niets te wensen over valt? Ja zeker wel. Een heldere handleiding! Om goed uit te leggen, hoe het 'mondstuk' uit elkaar gehaald kan worden. Zodat het bruikbaar is voor een ventiel van een 'gewone fiets' of voor een ventiel van bv. een mountainbike. En om ook uit te leggen, hoe de handle werkt en wanneer deze in welke stand moet staan! Want de website is daar niet helder in. Maar voor de rest: aanbevolen! U kunt het pompje bij iedere Gazelle dealer kopen.

7 STUURTASSEN

De Reisgids van de Consumentenbond testte 7 stuurtassen. Op gebruiksgemak, waterdichtheid en kwaliteit. En komt met een conclusie en een cijfer. Hierna geven we de gegevens uit het november/december-nummer 2005 van de Reisgids.

De 7 stuurtassen hebben allen een inhoud tussen de 5 en 7 liter. Ze werden getest in het laboratorium. Achtereenvolgens werd onderzocht, hoe sterk ze zijn, hoe het gesteld is met het rijcomfort, of je gemakkelijk bij de spullen in de tas kunt, hoe groot het zichtbare kaartoppervlak is en hoe het staat met waterdichtheid en gebruiksgemak.

De hoogste score krijgt de Agu Yamaska 420KF met als richtprijs € 62,--. Het totaalcijfer is 7.1. Daarmee is deze stuurtas ook de 'beste koop'. De Ortlieb Ultimate 3 M classic van € 98,-- scoort een 6.9. De Agu Ventura 112 (€ 24,--) scoort ook voldoende met 6.1. Daarna volgen drie stuurtassen, die een 5.2 halen. Het zijn als eerste de Hema-stuurtas, die 9,50 kost en daarmee de beoordeling 'voordelige keus' krijgt. En verder de Halfords Arafura 140 S en de Fast Rider 426, die beiden € 15,-- kosten. Als zevende eindigt de Fast Rider 429, die € 29,50 kost, maar niet hoger dan 5.2 scoort.

Bike Rack and Rain Legs

De Consumentengids van oktober 2005 bevat in de rubriek 'Top of flop' een beoordeling van de Bike Rack (een tasrek op de fiets) en van de Rainlegs (een korte 'regenbroek' voor onder andere op de fiets). Het tasrek van Halfords krijgt een overtuigende plus; de Rainlegs een plus/min.

Over het Bike Rack, het tasrek op de fiets, bestaat geen twijfel. Afgezien van haken en ogen bij de montage - er moet maar snel een goede gebruiksaanwijzing komen!- verder niets dan lof. Handig voor zowel een attaché-koffer, een rugzak als een zware boodschappentas. 'Eenmaal goed vast (binders strak genoeg aantrekken!) blijft de lading prima zitten, ook in scherpe bochten, op een hobbelig wegdek en bij flink remmen. Zelfs met een boodschappentas van 10 kilo blijft de stabiliteit van de fiets goed'. De conclusie luidt dan ook: 'Ondanks de opstartprobleempjes is de Bike Rack een eenvoudige en doeltreffende uitbreiding van de bagagecapaciteit van de fiets'. Te verkrijgen bij Halfords met als adviesprijs € 15,-- .

De Rainlegs is niet echt een regenbroek, maar een 'broekvormige lap die je met elastieken banden vastgespt om je middel en de voorkant van je bovenbenen'. Het beschermt tegen regen. Negen fietsers testten ze. De uitkomst is een plus en een min. 'Het aantrekken is in een wip gebeurd. Het gewicht en formaat bevallen uitstekend'. Maar over de drooghoudprestaties zijn de fietsers minder tevreden. 'De bovenbenen blijven bij een gewone bui droog, maar de onderbenen staan nog gewoon bloot aan regen en vuil'. En bij harde regen 'lekt de stof ook door'. Dat laatste is nu verbeterd, liet de fabrikant weten. Of dat klopt heeft de Consumentenbond niet meer kunnen testen. De nieuwe versie is te herkennen aan reflectoren, die de oude niet bezat'.

6 FITNESSFIETSEN

De redactie van het ANWB-blad Toeractief (oktober 2005) beoordeelde zes fitnessfietsen. Dat zijn 'geen stadsfietsen en ook geen racefietsen. Fitnessfietsen zijn snel en wendbaar en in hun kale eenvoud begeerlijke speeltjes'.

De conclusie van de test luidt als volgt: 'Alle geteste fietsen bieden ruimschoots waar voor hun geld. In absolute cijfers komt de Batavus Cruiser SL (€ 859,- ) als beste uit de bus voor de snelle, sportieve fietser. De totaalscore is 8.2. Voor multifunctioneel gebruik scoort de Snel Hybride Cross heel hoog. De prijs (€ 995,-) is pittig, maar met wat goedkopere afmontage kan die aantrekkelijk worden. De score is 8.0. De (dure) Gazelle Arroyo (€ 999,-) en de Giant XtCN7 (€ 699,-) hebben een onderhoudsvrije Nexus versnellingsnaaf en zijn daarmee aantrekkelijk voor fietsers, die niet per se 21 of 27 versnellingen willen hebben. De Gazelle krijgt 7.4 punten en de Giant 6.6. De Trek (€ 499,-) valt een beetje buiten de boot. Wel veel uitstraling en een lage prijs, maar geen sportieve prestaties. De Trek krijgt 6.8 punten'. In de conclusie van de Test wordt de Cameleonte 2 van Bianchi (€ 799,--) niet genoemd. De beoordeling is echter ook ruim voldoende: 7.2.

Naar begin van deze pagina

TEST TIEN FIETSDRAGERS

De redactie van het ANWB-blad Toeractief (oktober 2005) beoordeelde tien fietsendragers. De conclusie van de Test luidt als volgt: 'Een test moet een winnaar hebben. En ook wij hebben een duidelijke voorkeur. De Thule Euroway 945 is over de hele linie de beste drager van alle tien. Het is een fietsdrager met mooie details, een fraai design en veel gebruiksgemak. Toch kunnen we er niet omheen om ook andere dragers te prijzen. Zo is de nieuwe Eagle fietsdrager van Spinder een plaatje, heeft Twinny Load gezien de prijs een bijzonder praktische trekhaakkoppeling op de Swing FK en gaat de Sollwerk Traveller met de eer strijken als het om stabiliteit gaat. Al met al goede producten, die garant staan voor veilig vervoer naar uw fietsbestemming'.

In volgorde van prijs is de Sollwerk Traveller (€ 159,--) de meest voordelige keus, gevolgd door Twinny Load Swing FK (€ 249,--), de Thule Euroway 945 (€ 259,--) en de Eagle Spinder (€ 379,--).

De andere geteste fietsdragers zijn: de Spinder Hawk (€ 249,--), de Spinder Falcon (€ 299,-), de Multa (€ 285,-), de Twinny Load Ergo FK (€ 339,-) en King Weekends 2 (€ 159,-). In het artikel worden van alle fietsdragers de plus- en minpunten genoemd. Zo wordt van de winnende Thule Euroway vermeld, dat de 'fietsen dicht tegen elkaar staan, waardoor er kans op beschadiging is'.

TEST VAN ACHT FIETSDRAGERS

'De beste fietsendrager bestaat niet en niet één van de geteste dragers is perfect. Elk model heeft wel iets waar je over kunt vallen. Er is echter een duidelijk onderscheid tussen goedkopere en duurdere modellen. Dragers als Twinny Load Swing F en de Thule 945 hebben meer toepassingen dan de Spinder Arrow en de Twinny Load Classic. Gebruik je de drager één keer of vier keer per jaar, dan kun je af met een goedkoper model. Ga je elk weekend op pad, dan is een gemakkelijk te monteren en hanteren drager wel zo prettig en ga je de extra's zeker appreciëren'.

Dat is de conclusie, die FietsActief in haar augustusnummer 2005 trekt na een uitgebreide vergelijking van acht verschillende types fietsendrager. Het zijn de Twinny Load Traditional C, de Twinny Load Swing FK, de Spinder Hawk, de Spinder Eagle, de Spinder Sparrow, de Multa, de Thule 945 en Cyclick Duo. Van alle dragers worden de plus- en minpunten in het artikel genoemd.

KOGA-MIYATA LIGHT SPEED

Fietsen Moet Kunnen testte in haar juni/juli/augustusnummer van 2005 de Light Speed van Koga-Miyata. 'Koga is een Nederlands bedrijf, waarvoor het Japanse bedrijf Miyata de frames levert. Trekkers en wereldreizigers gebruiken voor hun exploten dikwijls fietsen van dit merk. De firma heeft dus een naam hoog te houden. Er worden weinig compromissen gesloten, alleen het allerbeste materiaal is goed voor een fiets van dit merk. Dat het prijskaartje navenant is hoeft geen betoog'.

De conclusie van de test luidt: 'De Light Speed haalt één van de hoogste scores voor comfort en rijgenot. Daarenboven is de fiets een voorbeeld op het gebied van stabiliteit en stijfheid. De Light Speed is niet bepaald een boodschappenfiets, hoewel niets belet om hem ook daarvoor aan te wenden. Het is vooral een kwalitatief hoogstaand product met sportieve mogelijkheden. Een ideaal sport- en vervoermiddel voor hen, die de voorkeur geven aan compromisloze kwaliteit'.

Het artikel is in het geheel op internet te lezen: http://www.fietsenmoetkunnen.be/54/54%20KogaLS.htm

19 FIETSSTUURTASSEN

De redactie van het ANWB-blad Toeractief (augustus 2005) beoordeelde 19 fietsstuurtassen op functionaliteit en gebruiksgemak. De test leverde vier winnaars op. Toeractief selecteerde 19 fietsstuurtassen met verschillende afmetingen en inhoud. Alle tassen werden door twee fietsspecialisten op met name functionaliteit en gebruiksgemak beoordeeld. Voor een goede vergelijking van de inhoud werd een inhoudspakket samengesteld met o.a. een mobiele telefoon, zonnebril, zakdoekjes, lunchpakket, plakset, fototoestel, sleutelbos, portemonnee en routeboekje.

De uiteindelijke conclusie van de test luidt: 'Alle 19 geteste fietsstuurtassen bieden waar voor hun geld. Gezien het grote prijsverschil is de keuze van een testwinnaar niet gemakkelijk. Daarom 4 winnaars! Gaat u voor de 'top' en vormt 100 euro geen probleem, dan is de Vaude Komet II dé perfecte stuurtas (Bij de fietsstuurtas zelf wordt overigens geen adviesprijs van 100 euro, maar een prijs van 79,95 euro vermeld). Voor de helft van het geld beleeft u aan de AGU Yamaska 420 KF (adviesprijs 49,50) en de Basil Naba (adviesprijs 37,95) ook veel plezier. Wie prijsbewust gaat winkelen komt voor zo'n 20 euro bij de Halfords Arafura (adviesprijs 21,95) uit.

De test is - overigens zeer onvolledig - in PDF- formaat te downloaden op de site van Toeractief: http://img.yourzine.nl/anwb_fietsen/1/docs/WFNB7/TA04_P34_39_Test_Tassenv5.pdf

Naar begin van deze pagina

FIETSHELMEN

De Consumentengids (juni 2005) publiceert de resultaten van een test van zeven fietshelmen voor volwassenen op veiligheid, ventilatie, pasvorm, gebruiksgemak en afwerking. De conclusie van de Consumentenbond luidt: 'Helmen zijn niet verplicht. maar in tal van situaties onmisbaar. Alle geteste modellen zijn veilig en ventileren goed. Hebben ze eenmaal een klap opgevangen, dan is geen enkele helm meer safe. Beste koop zijn de Limar 520 (€50), de Briko Mistral (€55) en de Bell Ukon II (€50)'.

Hierna volgt het totaaloverzicht van alle geteste helmen. U vindt achtereenvolgens het merk en type, het testoordeel (schaal 1-100), de richtprijs en de prijzen van/tot:
- Agu S7 Flash: 78 € 65 (€ 59/68)
- Giro Encinal: 78 € 65 (€ 56/65)
- Limar 520: 74 € 50
- Briko Mistral: 71 € 55
- Cratoni Radon: 71 € 65
- Bell Ukon II: 70 € 50 (€ 45/55)
- Met A-tomo: 69 € 52 (€ 44/55)

Klik hier voor het volledige artikel in PDF-formaat

Bagagekarretjes

De Fietsersbond Nederland testte bagagekarretjes voor de fiets en mandjes en andere accessoires om boodschappen op de fiets te vervoeren. Bagagekarren zijn handig voor grote hoeveelheden boodschappen. De meeste zijn licht en wendbaar en dus makkelijk in het stadsverkeer. De Kidcar Combi (€ 329) is de beste bagagekar, zo bleek uit de test.

Verder worden de volgende karren in de test beschreven met hun voor- en nadelen: Bykaboose Gecko (€ 199), Burley Flatbed (€ 259), Burley Nomad (€ 379), Pletscher Shopper (€ 235), BOB Yak Trailer (€ 359) en de Comello Vouwkar (€ 384).

De resultaten van deze test: http://www.fietsersbond.nl/boodschap

BUITENBANDEN (18) VOOR HYBRIDE FIETSEN

FietsActief (mei 2005) heeft in samenwerking met de Fietsersbond 18 buitenbanden getest. 5 banden kregen de waardering 'goed', 5 'waren 'redelijk', 7 werden als 'matig' beoordeeld en 1 werd 'slecht' bevonden'. De Vee Guard Halfords springt eruit als de voordeligste keus. Alle banden in de test zijn geschikt voor hybride fietsen. Gemeten werden de lekbestendigheid, de rolweerstand, het comfort en er werd een duurtest gedaan.

De volgende vijf banden kregen de waardering 'goed'. We publiceren ze in de volgorde van de prijs, die onderling overigens geen al te grote verschillen aangeven:
- Vredestein Scarab PRS (20,95)
- Schwalbe Marathon Slick (22,90)
- Schwalbe Big Apple (23,95)
- Vredestein Perfect PRS (25,95)
- Dutch Perfect No Flat Tyre (28,00)

Vijf banden werden als 'redelijk' beoordeeld. De lijst is opnieuw in volgorde van prijs. Daarbij is Halfords duidelijk de voordeligste keus:
- Vee Guard Halfords (12,50)
- Continental City Contact (20,95)
- Schwalbe Marathon (22,90)
- Continental Top Touring 2000 (24,95)
- Continental Travel Contact (26,95)

'Matig' scoorden de volgende merken:
- Schwalbe Silento II (14,90)
- Cordo Flevo (15,90)'
- Cordo Kennemer (19,95)
- Hutchinson Globe Trotter (20,00)
- Maxxis Overdrive (23,95)
- Vredestein Spider PRS (25,95)
- Schwalbe Marathon Plus (29,90)

De enige band, die als 'slecht' is beoordeeld, is de Hema Protekt, die slechts 9,00 euro kost.

Later publiceerde de Fietsersbond de resultaten van dezelfde test, die op enkele onderdelen afwijkt van de beoordeling door Fietsactief. Zo werd in de publicatie van de Fietsersbond de Schwalbe Marathon Plus (26,95) niet als 'matig", maar als 'goed' beoordeeld. Klik hierna voor dit volledige testrapport: http://www.fietsersbond.nl/dbfilestream.asp?id=2856

Naar begin van deze pagina

Bakfietsen

De Fietsersbond Nederland testte tien bakfietsen. Als 'Beste driewieler' kwam de Family van Nihola (€ 2195) uit de bus. 'Beste tweewieler' werd de Cargobike (€ 1390) van Bakfiets.nl.

Hierna vindt u hun opvattingen en resultaten, zoals o.a. beschreven in 'De Vogelvrije Fietser' van mei 2005:

Twee- of driewieler?

Er zijn zowel twee- als driewielers getest. Belangrijkste kenmerk van de tweewielers is dat ze meeleunen in de bocht. Er wordt geen zijdelingse kracht op de fiets uitgeoefend. Bij driewielers is dat juist wel het geval.
Het fietscomfort op de tweewielers is, voor zowel de berijder als kinderen, een stuk groter omdat je niet heen en weer wordt geschud. Bovendien zijn tweewielers lichter, fietsen ze sneller en zijn ze smaller. Met een brede standaard zoals op de Cargobike, de 995 en de Tandemtransporter staat de fiets ook stabiel genoeg om kinderen en bagage gemakkelijk in te laden. De lange wielbasis is in het begin even wennen maar fietst al gauw als een gewone fiets.
Een driewieler is vooral aan te bevelen als je een ruime bak wilt, als je langzaam wilt fietsen of het lastig vind een zwaar beladen tweewieler in balans te houden bij het op- en afstappen.

Resultaten test

Als 'Beste driewieler' kwam de Family van Nihola (€ 2195) uit de bus. 'De Nihola heeft als enige van de geteste bakfietsen een bak die verbonden is met het achterframe. Een gewone bakfiets heeft een meesturende bak. Bij de Nihola sturen de wielen apart zoals bij een auto. Dit heeft als grote voordeel dat de bakfiets lekkerder rijdt. Dit blijkt ook duidelijk uit de rijtest: de Nihola is de snelste, het gemakkelijkst te besturen en fietst het comfortabelst.

De Cargotrike van Bakfiets.nl (€ 1650) kreeg van de Fietsersbond bij de driewielers de waardering 'Goed'. 'Van de bakfietsen met traditioneel meesturende bak vonden we de Cargotrike het lekkerste fietsen'.
Drie driewielers kregen als waardering 'redelijk': De Bakfiets van de 'Fietsfabriek (€ 1595), de Basis van Christiania (€ 1650) en de Filibak van 't Mannetje (€ 1680).
Het Basismodel van De Redding € 1460 kreeg als waardering 'Matig'. 'Dit is de grootste bakfiets uit de test, maar ook de slechtste'.

Beste tweewieler werd de Cargobike (€ 1390) van Bakfiets.nl. 'Deze tweewieler beviel ons erg goed'. De waardering 'Goed' kregen de 995 van de Fietsfabriek (€ 1295) en de Tandemtransporter van Onderwaterfiets (€ 1395). De Filibus van 't Mannetje (€ 1070) werd als 'Redelijk' getest.

De volledige testgegevens vindt u bij de Fietsersbond: www.fietsersbond.nl/bakfietsen

16 HYBRIDE FIETSEN

Toeractief deed de Grote Fietstest 2005. Zestien nieuwe hybride fietsen tussen € 430,- en € 830,- werden door de redactie samen met een panel actieve fietsers getest. Bij de fietsen met een naafversnelling scoorde de Gazelle Orange het hoogst. Met de goedkopere Puch Excellent koop je ook veel fietsplezier. In de categorie met derailleurversnelling werd de Batavus Cayuca winnaar. De voordeligste keus bij de derailleuruitvoering was de Raleigh Eagle.

De volledige conclusie van de test, zoals gepubliceerd in Toeractief 2005, nr. 2, luidt als volgt:
'Fietsen zijn weer geavanceerder geworden. Vooral bij de verlichting is de naafdynamo inmiddels gemeengoed, er zijn nu koplampen met één led-lampje. Vering is op bijna alle fietsen toegepast, maar haalt nog niet het comfort dat ermee gesuggereerd wordt.

Bij de fietsen met naafversnelling scoort de Gazelle Orange (€ 799,-) het hoogst. Niet zo verwonderlijk, want de kwaliteit straalt van de fiets af. In deze categorie kun je met de Puch Excellent (€ 669,-) voor een aanzienlijk lagere prijs ook een hele hoop fietsplezier kopen. De Decathlon (€ 430,-) valt buiten de boot. De afwerking is toch niet helemaal wat we in Nederland gewend zijn, zelfs niet voor een stadsfiets. De prijs is natuurlijk wel erg laag.

In de wat sportievere categorie met de derailleurversnellingen scoort de Batavus Cayuca (€ 749,-) het hoogst. Hij wordt wel op de hielen gezeten door Gazelle Cayo (€ 799,-) en Trek T300 (€ 799), die zeker vergelijkbare kwaliteit leveren. Met een gemiddeld cijfer van 9,0 is echter de over all zege in de test van 2005 voor de Batavus Cayuca.

Voor de voordelige keus bij de derailleuruitvoeringen komt de Raleigh Eagle (€ 549,-) in aanmerking. Voor zo'n 200 euro minder dan de testwinnaar een heel behoorlijke fiets, volgens de score van onze testrijders'.

VOUWFIETSEN

De Consumentengids van april 2005 testte negen goed verkrijgbare, zowel duurdere als goedkopere, vouwfietsen. De beste koop blijkt niet één van de duurste modellen te zijn: de Neobike F3, die als adviesprijs 490,- euro heeft.

We noemen hierna de geteste vouwfietsen, de gemiddelde aankoopprijs en het testoordeel (schaal 1:100). Daaruit blijkt, dat de beste vouwfiets vanwege de aankoopprijs niet de beste koop blijkt te zijn. 6 fietsen krijgen overigens alle ruim een voldoende; 3 merken hebben de duurzaamheidstest niet doorstaan.
De eerste zes:
1. Giant Halfway: 700 euro: 75 punten
2. Koga-Miyata: 1500 euro: 73 punten
3. Neobike F3: 490 euro: 72 punten
4. buZbike Aluminium type: 700 euro: 71 punten (alleen te koop bij de ANWB)
5. Brompton Regis rg-3: 890 euro: 66 punten
6. Cumberland Hopper: 350 euro: 66 punten

De drie fietsen, die een onvoldoende kregen:
7. Rhino Weekendstar: 140 euro: 45 punten
8. Limit Weekend -Star: 140 euro: 45 punten
9. Di Blasi R21: 600 euro: 20 punten.

Bij de test bleek ook, dat de stalen uitvoering van de vouwfiets DiBlasi R21 (615 euro) een ernstig mankement vertoonde. De fiets kan op een onderdeel van het vouwmechanisme breken, waardoor de berijder kan vallen. De importeur, Holland Bikes in Hoorn, erkende het probleem en verving het zwakke onderdeel kosteloos. Op nog te verkopen fietsen werd een nieuw onderdeel aangebracht. Meer informatie: www.holland-bikes.nl De Consumentenbond heeft daarna de fiets met het vervangende onderdeel opnieuw getest en in orde bevonden.

Naar begin van deze pagina

FIETSPOMPJES (MEENEEMBAAR)

De Fietsersbond testte vijfentwintig meeneemfietspompjes. Negen pompen werden uitgebreid getest. De Topeak Road Morph en de Zéfal hpX 4 komen als beste uit de bus. Zestien pompjes kwamen niet door de eerste selectie. Ze zijn nauwelijks geschikt om je lege band mee op te pompen.

De belangrijkste eis voor een pompje, is dat je er makkelijk een band mee kunt oppompen. Daarvoor heeft de Fietsersbond een eenvoudige test uitgevoerd die iedereen in de winkel kan doen: één minuut pompen en de bereikte druk meten. Het resultaat is opvallend. Slechts negen van de vijfentwintig pompen zijn voldoende van kwaliteit. Zij werden daarom uitgebreid verder getest. De Topeak Road Morph (32,50) en de Zéfal hpX 4 (22,50) komen daarbij als beste uit de bus. Ze pompen goed en gemakkelijk en zijn degelijk. Door het formaat is de Topeak Road Morph ook makkelijk mee te nemen. Zestien pompen zijn, volgens de Fietsersbond, onvoldoende van kwaliteit. Ze doen niet wat ze moeten doen: met gemak een lege band oppompen.

Bij de test is gekeken naar zowel de zuiger als de lengte van de pomp. Hoe breder de zuiger, hoe meer kracht je moet zetten bij het pompen. Hoe korter de pomp, hoe meer slagen je moet maken. De meeste afgekeurde pompen zijn kort. Een korte pomp vergt altijd meer kracht dan een lange pomp, ook als ze allebei precies dezelfde diameter hebben. Dat hangt met het ventiel samen. Die moet je tijdens het pompen openduwen en dat kost kracht. Twee korte slagen zijn hierdoor vermoeiender dan één lange slag. Een aantal pompen heeft een dubbele cilinder. Hierdoor zijn ze compact en kun je per slag toch veel lucht in de band pompen. Maar geen van deze pompen vond de Fietsersbond beter pompen dan een eenvoudig uitgevoerd exemplaar. Bij sommige merken pomp je ook lucht in de band als je aan de zuiger trekt. Dat lijkt efficiënt, maar blijkt in de praktijk erg vermoeiend te zijn.

Bij de uitgebreide test is ook gekeken of de pomp goed op het fietsventiel klemt. Bij het beoordelen van de algehele constructie is vooral gecontroleerd of er kwetsbare onderdelen aan de pomp zitten. Ook het meeneemgemak is beoordeeld: past de pomp in een rugzakje of is hij makkelijk aan het frame te bevestigen.

Meer informatie in de 'Vogelvrije Fietser' van maart/april 2005 en op de website: www.fietsersbond.nl/pompen

KINDERFIETS 2005

De Batavus Kameleon 26" jongensfiets en de Giant MTX 250 zijn deze week gekozen tot Kinderfiets van het jaar 2005. De Batavus won de prijs in de categorie ‘gebruiksfietsen’. De Giant won de titel in de categorie speel- en recreatiefietsen.

De Batavus won de titel vanwege onder meer het innovatieve verlichtingssysteem. De koplamp is minder kwetsbaar voor beschadigingen. Bijzonder is ook de op afstand bedienbare dynamo, waardoor tijdens het rijden de verlichting kan worden ingeschakeld. De bijzondere kleurstelling zorgt voor een chique en fraaie afwerking. De Giant is een stoere ATB fiets met voor- en achtervering. Een robuuste constructie en frisse kleurstelling, zorgde voor een hoge waardering van de jury.

De verkiezing van de kinderkeus is een initiatief van de ANWB en werd dit jaar voor de 11e maal georganiseerd. Opmerkelijk bij deze verkiezing is dat de jury voornamelijk bestaat uit kinderen. Zij hebben het afgelopen weekend tijdens Beurs Uit & Actief 40 fietsen uitgebreid kunnen testen en beoordelen op een speciaal daarvoor ingericht testparcours.

Uitgebreide informatie over de fietsen en de testprocedure vindt u op de site van de ANWB: http://www.anwb.nl/published/anwbcms/content/pagina/fietsen/uitrusting/fietsen-kinderfietsen-2005.nl.html

GEHARD STALEN FIETSKETTINGEN

De Fietsersbond-Nederland heeft meer dan veertig fietskettingen getest. Als beste uit de kniptest kwamen: Abus Steel-O-Chain 810 (€ 34,75), Cordo kettingslot 910/100 (€ 37,50), Abus Winner Chain 92W65/8 KS (€ 41,95) en Bumper Chain 31 (€ 29,90).

De test staat in het januarinummer 2005 van de 'Vogelvrije Fietser', het tijdschrift van de Fietsersbond. In een kniptest is gemeten hoeveel kracht er nodig is om de kettingen door te knippen. De kettingen die als beste uit de test komen, zijn van een venijnig hard staal. Ze zijn zo hard dat een fietsendief deze niet met een betonschaar kan doorknippen. Een belangrijke eigenschap van deze meest sterke kettingen is dat de schakels niet alleen aan de buitenkant goed gehard zijn, maar dat de schakels ook aan de binnenkant behoorlijk taai zijn. Het uiterlijk van een ketting - dunne of dikke schakels - is niet doorslaggevend voor de kwaliteit. Wel belangrijk is of de ketting van gehard staal is. Dit blijkt uit het onderzoek dat de Fietsersbond heeft laten uitvoeren door de Afdeling Technische Materiaalwetenschappen van de Technische Universiteit Delft.

Om de beste ketting - Abus Steel-O-Chain 810 - kapot te knippen is een kracht van 51 duizend newton nodig. Een doorsnee fietsendief kan met een betonschaar (van 60 cm) echter maximaal 10,9 duizend newton uitoefenen, mits hij alleen armkracht kan gebruiken. Voorwaarde is dus wel dat de ketting hoog bevestigd is aan de fiets en de vaste wereld (meer dan 50 cm van de grond). Want als de fietsendief de betonschaar op de grond kan leggen, kan hij met zijn lichaamsgewicht meer kracht zetten. Volgens de Fietsersbond is het dus - naast de aanschaf van een goed slot - ook belangrijk hóe je de fiets precies op slot zet.

Een fietsslot moet je nooit op de grond laten bungelen. De kniptest van de Fietsersbond concentreerde zich op gehard stalen kettingen omdat deze samen met beugelsloten het beste type fietssloten zijn. Uit een eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat gehard stalen kettingen en beugelsloten veel beter zijn dan kabelsloten, spiraalkabels, ringsloten en pantserkabelsloten. Alleen kettingen van maximaal 40 euro zijn in de test opgenomen. Ter vergelijking zijn ook enkele spiraalkabelsloten aan een kniptest onderworpen. Het resultaat is bedroevend. De kabeltjes bieden geen bescherming tegen betonscharen. Ook kabeltjes die bij een ringslot horen, zijn een geliefde prooi voor fietsendieven. Bij stationsstallingen liggen dan ook vaak doorgeknipte kabels op straat.

In een eerder onderzoek van de Fietsersbond uit 2001 kwamen de Red Chain en Yellow Chain van Cyclops als meest voordelige en goede kettingen uit de bus. Deze inmiddels populaire kettingen zijn te herkennen aan een rode of gele plastic hoes. Sindsdien zijn er veel meer gehard stalen kettingen op de markt gekomen. De Red Chain eindigt nu op de zevende plaats, de Yellow Chain op plaats 21. Opmerkelijk is wel dat er een kwaliteitsverschil is tussen verschillende exemplaren van deze kettingen (van verschillende importeurs). Door de grote populariteit zijn er namaakversies in omloop gekomen.

Herkenbare foto's van de geteste kettingen en namaakkettingen, tips voor hoe je het beste je fiets op slot kunt zetten en de ranglijst van 32 kettingsloten zijn te vinden op de website van de Fietsersbond: www.fietsersbond.nl/sloten

KINDERFIETSEN

De Fietsersbond Nederland testte in de zomer van 2004 22 kinderfietsen. Voor kinderen van 5 tot 8 komen de Poema en Non-stop 20 van Gazelle (€ 279,-) als beste uit de bus. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar zijn de Shark en Whale 24 (€ 399,-), ook van Gazelle, als beste beoordeeld. Bij de mountainbike jongensfietsen springt de Batavus Snake XC 24 (€ 409,-) eruit. Een goede, goedkope fiets met wat minder kwaliteit zijn: de Max2Bike Tropical 20 en Max2Bike Oxygen 20 (€ 209,-).

In de nieuwe rubriek over kinderfietsen staan handige tips waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe kinderfiets. Lees ook waarom het oordeel afwijkt van de Kinderfiets van het Jaar, gekozen door de ANWB.

Klik hierna voor alle gegevens: http://www.fietsersbond.nl/kinderfiets

Naar begin van deze pagina

FIETSSLOTEN

De Consumentenbond publiceerde in april 2010 een test van fietssloten. Lees meer over deze test: klik hier

KOPLAMPEN EN ACHTERLICHTEN

De Consumentenbond publiceert in haar septembernummer van 2004 een test van koplampen en achterlichten. De conclusie, zoals gepubliceerd op de website, luidt: "Het grootste manco van fietsverlichting, de kwetsbaarheid, is tegenwoordig een veel kleiner probleem dan vroeger. Dat komt vooral door de opkomst van verlichting die door batterijen gevoed wordt. Vooral voor de achterverlichting is dat een veel beter alternatief voor de dynamo. Voor voorverlichting kan de dynamo evenwel nog wél de beste keus zijn".

De test levert de volgende resultaten op. Als 'beste koop' voor de voorlichten komt de Mirage Bicycle Head Light (€ 7,50) uit de bus. Wat betreft de voorlichten met LED is de BBB Night Led, BLS-14 (€ 20,-) de beste koop. De voordelig keus in deze categorie is de Sigma Triled (€ 12,-). Bij de achterlichten met LED wint de Hema cg-404; 41.15.5040 (€ 6,70) en is dus de beste koop.

TIEN FIETSCOMPUTERS

Toeractief nr.4 van augustus 2004 beproefde tien voordelige exemplaren van de fietscomputer en gaf er twee het predikaat ‘testwinnaar’: De Gazelle Zone 5 en de Pro Digi 5.

De volledige slotconclusie van de test luidt: " De Gazelle Zone 5 en de Pro Digi 5 komen als uitstekend uit de test. De VDO C 05 en de Sigma BC 500 zijn echter ook erg goede alternatieven. De VDO is wat duurder, maar heeft een wat degelijker en minder diefstalgevoelig bevestigingsysteem op de houder. De middenmoot wordt door de Ciclomaster en de Cordo RD5 gevormd. De duidelijk mindere computers zijn de AS 8G, de Cateye Velo 5, de Trek Fusion en de Trelock FC 410. De Cateye heeft echter het excuus dat wij zogenaamde samples hebben ontvangen en getest waarin nog verbeteringen worden aangebracht. De AS 8G is zó goedkoop, dat deze voor dat geld nog niet eens zo gek is".

Klik hier voor het volledige artikel.

ZEVEN ELEKTRISCHE MEETRAPFIETSEN

De Consumentenbond van augustus 2004 testte 7 elektrische meetrapfietsen. Als beste koop kwamen de Sparta Ion en de Giant Lafree Twist uit de bus.

We geven hierna het volledige testoordeel per fiets. Uitgegaan wordt van een schaal van 1-100. Nr. 1 is de Sparta Ion (prijs: ca. € 1700,--) met 74 punten. Nr. 2 de Giant Lafree Twist (prijs ca. € 1700,--) met 70 punten. Nr. 3 is de Giant Lafree Twist Single Tube (ca. € 1800,--) met 64 punten. Nr. 4 is de Lintech Linbike (lage instap) (ca. € 2000,--) met 61 punten. Plaats 5 is voor de Sparta Finesse Souplesse (ca. € 1700,--), plaats 6 voor de Sachs Alu Touring (ca. € 2000,--) met ook 55 punten en plaats 7 voor de Antec A1 Mare (ca. € 2075,--) met eveneens 55 punten.

Naar begin van deze pagina

TIEN NIEUWSTE MODELLEN FIETSEN EN TANDEM

Het Algemeen Dagblad van 22 mei 2004 testte tien van de allernieuwste fietsmodellen en tandems. We geven hierna de cijfers en prijs per hybride fiets en tandem en de slotconlusie.

Tandems: Koga Miyata Twin Terra: cijfer 7,7, prijs: € 2695,-- ; Mulitcycle Collective: cijfer: 7,4, prijs: € 1899,--; Trek T 900: cijfer: 6,5, prijs: € 999,--.

Fietsen: Gazelle Ultimate Hybride: cijfer: 8,8, prijs: € 2495,--; Giant Escaper: cijfer: 8,5; prijs: € 629,--; Batavus Sioux: cijfer: 8,4; prijs: 649,--; Cumberland GTX: cijfer: 8,1; prijs: € 499,--; Raleigh Hornet: cijfer: 7,9, prijs: € 689,--; Altra Tracker: cijfer: 7,8; prijs: € 569,--; Sparta Helicon: cijfer: 7,3; prijs: € 595

De conclusie van de Test luidt: 'Het innovatieve Shimano Smover-concept, waarmee de komende tijd steeds meer nieuwe fietsen zullen worden uitgerust, heeft ons hart gestolen. De Gazelle Ultimate hybride is mede dankzij dit systeem van automatische vering en versnelling werkelijk een topfiets met hoogwaardige onderdelen. Bij de tandems zien we, dat de waardering evenredig is aan de prijs. Bij de recreatiefietsen (allemaal hybrides) gaat de licht rijdende en fraai afgewerkte Giant Escaper met de eer strijken. Opvallend is ook de bijzonder goede klassering van de Cumberland GTX bij de huismerken. Dit dankt hij vooral aan zijn uitstekende kwaliteit in combinatie met een lage prijs'.

21 buitenbanden

De Fietsersbond testte in mei 2004 in totaal 21 verschillende buitenbanden van stads, toer- en vakantiefietsen op onder andere duurzaamheid, lekbestendigheid en rolweerstand. De conclusies van de Fietsersbond luiden:

"Voor wie een band wil die praktisch nooit lek gaat, is de Dutch Perfect No Flat (€ 24,95) of de Schwalbe Marathon Plus (€ 26,95) de beste keuze. Beide banden hebben een dikke antileklaag die glassplinters vanzelf weer naar buiten duwt. Van deze twee banden gaat de Dutch Perfect langer mee en is het met de Schwalbe Marathon Plus plezieriger fietsen omdat de band sneller is en trillingen beter opvangt.

Wie op zoek is naar een comfortabele band, kan het beste de Schwalbe Big Apple (€ 22,90) kopen. De oneffenheden van het wegdek voel je met deze band het minst. Deze band is iets breder (50 mm) dan een doorsnee band (37 mm) wat als voordeel heeft dat hij minder hard opgepompt hoeft te worden. Omdat veel fietsers op te zachte banden rijden, is een iets bredere band een goed alternatief.

Zie ook: een kritische ervaring met deze fietsband van een erkend fietsenmaker: Klik hier

De Schwalbe Marathon Slick (€ 22) is de band met de minste rolweerstand (de snelste). De Vredestein Scarab (€ 20,95) en de Vredestein Perfect (€ 25,95) scoorden goed op duurzaamheid en hebben verder gemiddelde eigenschappen. Voor wie een goedkope buitenband wil kopen, raadt de Fietsersbond de Halfords Touring Protection (€ 12,50) of de Dresco (€ 8) aan."

Op de website van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl/banden) is de testtabel met de beoordeling van de 21 banden te vinden en het volledige testrapport te downloaden. Ook is er informatie te vinden over waar je op moet letten als je een nieuwe band koopt, handige tips voor het plakken van een lekke band en veel technische informatie over banden.

8 FIETSKINDERZITJES

De Consumentenbond test in haar gidsnummer van mei 2004 acht fietskinderzitjes, te weten vier zitjes voor achterop in de leeftijdsklasse van ca. 9 maanden tot 6 jaar (de Bobike Maxi SC, de Topeak Baby seat, de GMG T30 club en de Belleli Sittybike Special), twee zitjes voor achterop voor de leeftijd van ca 5 tot 9 jaar (de Bobike junior en de GMG R911-1) en twee zitjes voorop de fiets voor de leeftijd van ca. 9 maanden tot 3 jaar (Bobike Mini 2 en GMG T11 club). De conclusie luidt: 'Bijna de helft van de geteste fietskinderzitjes is onvoldoende veilig; geen enkele voldoet aan de Europese norm, die over enige tijd wet wordt. Voorzieningen om twee kinderen tegelijk achterop mee te nemen verdienen geen aanbeveling'.

En verder zegt de test: 'Het aanbod wordt beheerst door de merken Bobike en GMG. De resultaten houden niet over. Van de zitjes die voldoende veilig zijn verdient er maar één het Testoordeel 'goed'. Dat heeft een gangbare prijs en is onze enige beste koop'. Het betreft de Bobike Maxi SC voor de leeftijd van ca. 9 maanden tot 6 jaar. De prijs bedraagt ongeveer € 60,-. De onvoldoende veilige kinderzitjes zijn de Belleli Sittybike Special, de Bobike junior en de GMG R911-1. De fabrikanten van Belleli Sittybike Special en G.M.G. R911-1 hebben inmiddels toegezegd maatregelen te nemen.

De Consumentengids van augustus 2004 meldt in vervolg hierop: 'De fabrikant van Belleli Sittybike Special' heeft zijn zitje afdoende verbeterd. De kleine inzittende kan zijn vingertjes niet langer beknellen tussen het zitje en de bevestigingsstangen. De verbetering maakt het zitje ook stabieler, want minder draaibaar.

De fabrikant van de G.M.G. R911-1 heeft de bevestiging verbeterd, waardoor het zitje niet langer helemaal kan losraken, mocht de bevestigingsveer het begeven. Maar aan een andere tekortkoming van dit zitje doet hij niks - het mist een voorziening die voorkomt dat de voeten van het kind tussen de spaken komen. Laat maar jasbeschermers monteren, is zijn advies. Dit zitje blijft daarom 'onvoldoende veilig'. Hetzelfde geldt voor de Bobike Junior om dezelfde reden.'

Meer informatie over de veiligheid van Fietszitjes: Klik hier

14 HYBRIDE FIETSEN

Toeractief no. 2 (april 2004) testte 14 hybridefietsen onder de 900 euro met naaf- en derailleurversnelling.

De eindconclusie van de test van 7 fietsen met naafversnellingen onder de 800 euro luidt: "De Batavus Crescendo is de testwinnaar geworden. Het is een fraaie, goed rijdende en duurzame fiets. De tweede plaats wordt gedeeld door de Sparta Tyros en de Gazelle Grenoble. De laatste is winnaar vanwege de prijs: zonder vering en daarom 100 euro goedkoper dan de duurste van de zeven". De totaalcijfers voor alle geteste fietsen zijn: Batavus Crescendo: 7,8; Gazelle Grenoble: 7,6; Sparta Tyros: 7,6; Trek Navigator L-300: 7,5; Giant Brisbane: 7,1; Puch Excelent: 7,0 en de Union Antilope SN7: 6,9.

De eindconclusie van de test van 7 fietsen met derailleurversnelling onder de 900 euro luidt: "Hier wint de Trek Navigator met vlag en wimpel van z'n mededingers. Dit wil niet zeggen, dat de andere fietsen slecht zijn. De Gazelle Medeo (winnaar 2003) en de Sparta Olympia laten zich gelden, maar komen gemiddeld iets tekort". De totaalcijfers voor alle geteste fietsen zijn: Trek Navigator T-400: 8,6; Gazelle Medeo: 8,2; Sparta Olympia Avantgarde: 8,2; Batavus Alabama: 7,9; Giant Custom: 7,8; Union Goldrun C Alivo: 7,5 en de Puch Country 800: 6,9.

Naar begin van deze pagina

FIETSDRAGERS

'De Kampioen' van mei 2004 testte acht fietsdragers en kwam tot een aanbeveling voor de beste vier, met Multa als eerste en Twinny Load, de Tacx Compact en de Cyclick Duo als goede alternatieven. De conclusie luidt: "De winnaar van de Kampioentest is de Multa. Deze fietsdrager scoort overall het hoogst, zit zeer stabiel op de trekhaak en is de meest compacte en een van de lichtste dragers uit de test. Goede alternatieven zijn de superlichte Cyclick Duo, de erg makkelijk te monteren (maar wat minder stabiele) Twinny Load met Ergo koppeling en de zeer stabiele (maar wel vrij zware) Tacx Compact".

In het artikel wordt ook gewezen op de nieuwe Twinny Load fietsdrager met een rolstoeldrager: de Twinnyload Wheely. Nadere informatie: http://www.rolstoeldrager.nl/

Fiets van het jaar 2004

De Sparta ION Comfort is uitgeroepen tot 'Fiets van het Jaar 2004'. "De Sparta ION valt vooral op doordat deze fiets, die voorzien is van elektrische trapondersteuning, nauwelijks van een 'gewone' fiets kan worden onderscheiden. Het is een stijlvol ontwerp met een uitstekende functionaliteit. Het is bovendien de eerste fiets met trapbekrachtiging in de wereld die via de PC programmeerbaar is," aldus het juryrapport. De jury was unaniem in haar oordeel en is van mening dat Sparta met de ION een bijzonder comfortabele fiets heeft neergezet die een nieuwe dimensie geeft aan het fietsen met trapondersteuning. Klik hierna en lees alles over deze verkiezing, inclusief over de drie Special Awards voor de Batavus 'Centennial Sports Limited Edition', de 'FullProCarboLite' van Koga-Miyata en de 'NRS Composite 2' van Giant. Klik hier.

KINDERFIETS 2004

De Batavus Gabana 24 en de Kenosha Spark FS zijn op de Op Pad Beurs verkozen tot Kinderfiets 2004. Beide mogen ze zich Kinderfiets van het jaar 2004 noemen. De Batavus won de prijs in de categorie 'gebruiksfietsen'. De Kenosha won de titel in de categorie 'speel-en recreatiefietsen'.

REGENPAKKEN EN ADEMENDE JASSEN

Toeractief nr.1 (februari 2004) testte 7 regenpakken en 6 ademende jassen.

De 7 regenpakken waren het model Carson van Halfords (€ 41,50), het Regenpak van de HEMA (€ 41,50), de WPR003/005 (jas en broek) van Gelert (€ 36,98), de 6700 (jas)/6701(broek) van Fastrider (€ 41,--), de Functional Rainwaer van Rucanor (€ 34,95), de Subito van Agu (€ 75,45) en de Peperoni (jas)/Kingston (broek) van Jeantex ClarksV (€ 89,90). De eindconclusie van Toeractief luidt: "Testwinnaar is in prijs-kwaliteitverhouding de Fastrider, meteen gevolgd door het Hema-PAK. Voor wie het prijskaartje niets uitmaakt, is het AGU-pak de aanrader, want dat is echt de topper".

De 6 ademende jassen waren het model Canberra van Agu (€ 79,50), de Blade Rain van H20 (€ 46,95), de BTH 071 van Gelert (€ 35,95), de Climafit van NIke (€ 85,-), de MW 224 van Regatta Whitney (€ 50,-) en de Tuscan van Rucanor (€ 35,-). De eindconclusie van Toeractief luidt: "Als de Regatta-jas niet een lichte lekkage had opgelopen, had deze van de AGU-jas gewonnen is prijs-kwaliteitverhouding. De AGU Canberra wint het op comfort en afwerking, maar valt duidelijk in een duidelijk hoger prijssegment dan bijvoorbeeld de veel goedkopere, maar ook eenvoudigere en minder chique Tuscan-jas van Rucanor. Omdat het uiteindelijk vooral om waterdichtheid gaat, zijn zowel de AGU Canberra als de Tuscan winnaar in deze klasse".

Klik hier voor het gehele artikel.

LAPTOPTASSEN OP DE FIETS

Een laptop-computer moet zorgvuldig vervoerd worden. Dat kan ook op de fiets met speciale fietstassen. Er zijn inmiddels verschillende fraaie tassen in de handel, waarmee je je op kantoor prima kunt vertonen. De Fietsersbond onderzocht vijf tassen. De belangrijkste aspecten zijn de bevestiging aan de bagagedrager, de ruimte in de tas, de trillingsdemping en uiteraard de waterdichtheid.

De tassen van Vaude en Ortlieb voldoen aan al deze eisen, waarbij de kantoortas van Vaude aanzienlijk goedkoper is.

Het volledige onderzoek en de adresgegevens van de fabrikanten staan op: www.fietsersbond.nl/tassen

Naar begin van deze pagina

DRAADLOZE FIETSCOMPUTERS

De 'Reisgids' van de Consumentenbond heeft in haar januari/februari-nummer van 2004 een vijftal draadloze fietscomputers getest. Het testoordeel is uitgedrukt in punten. De resultaten zijn: de Cateye Cordless 7: 69 punten (richtprijs: € 52,-), de VDO Cytec C10+: 68 punten (richtprijs: € 54), de Sigma Sport BC 1200 + RDS: 67 punten (richtprijs: € 39,-), de Hema Speedmaster 7000: 63 punten (richtprijs: € 30,-) en de Topeak Panoram: 58 punten (richtprijs: € 65).

De slotconclusie van de test luidt:" De vijf geteste fietscomputers ontlopen elkaar niet veel in kwaliteit. Alleen Topeak scoort onder 60, omdat hij op verschillende testaspecten wat lager uit de bus komt dan de anderen (bij montage, gebruiksgemak en handleiding). Beste koop is de Hema Speedmaster 7000 (€ 30,-) vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding'.

TEST VAN FIETSVERZEKERINGEN

De Fietsersbond vergeleek in november 2003 de verzekeringstarieven voor een verzekering tegen diefstal van een nieuwe stadsfiets van € 449, voor een periode van drie jaar. In de Vogelvrije Fietser worden de resultaten gepubliceerd.

Orion Direct is de goedkoopste in alle verzekeringsdistricten van Nederland voor fietsen zonder antidiefstalchip. Voor fietsen met antidiefstalchip is Helepolis in ‘risicogebieden' en ‘overig gebied A' de goedkoopste. London Fiets Uniek, vorig jaar nog de goedkoopste in de grote steden, is voor wat betreft de vier grote steden gezakt naar de zevende plaats. London Fiets Uniek heeft een extra hoge premie voor de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Unive heeft een extra hoog tarief voor acht steden/risicogebieden.

REGENPONCHO OP DE FIETS

In de 'Reisgids', uitgave van de Consumentenbond, van november/december 2003 worden de resultaten van een Quicktest van regenkleding, nl. vijf regenponcho's, bruikbaar op de fiets, gepubliceerd.

Als beste getest komt de 'Agu Spirit Poncho' van € 41,95 uit de bus. Deze is te koop bij fietsenzaak Hans Struijk Fietsen in Den Haag. Nummer twee is de 'Arafura Regencape Charleston', die verkrijgbaar is voor € 24,50 bij de Halfords-winkels. Als derde in de rij verschijnt de 'Rainman Libra Senior Cape' voor € 27,--, met als verkooppunt 't Rijwielhuis in Den Haag. Vierde keus is 'de Regencape' van de HEMA, die € 26,95 kost. Nummer 5 werd de 'Human Nature Lichtgewicht', verkrijgbaar bij de ANWB voor € 19,95.

TEST FIETSVERLICHTING

De Fietsersbond heeft meer dan veertig koplampen, achterlichten en dynamo's getest. Hoeveel licht geven ze? Wat is de kwaliteit? Hoe lang branden ze? Wat is de goedkoopste en tegelijk de beste? Bekijk alle lampjes en test-tabellen op http://www.fietsersbond.nl/verlichting Voor de echte fietslampjes-liefhebber zijn er ook een aantal testfoto's te vinden; foto's van de brandende lampen in een donkere ruimte waarmee je kunt zien hoeveel licht verschillende koplampen geven. Samengevat zijn de resultaten als volgt:

Wil je weinig geld uitgeven en stel je geen hoge eisen aan de lichtopbrengst, dan komt als koplamp de Smart White Led (€ 12,95) en als achterlicht de Cateye LD120II (€ 10,40) als beste uit de test van de Fietsersbond.

Wil je makkelijk te monteren en betrouwbare verlichting, daarmee goed gezien worden en ook nog redelijk wat kunnen zien op een onverlichte weg, schaf dan als koplamp de Cateye HL-EL200 (€ 25,00) en als achterlicht de Spanninga Ultra Xb (€ 18,63) aan.

Wil je geen batterijen gebruiken, vind je de lichtopbrengst van de Cateye HL-EL200 te weinig of het op- en afklikken van de batterijlampjes te lastig, schaf dan als dynamo de BM Dymotec 6 (€ 30), als koplamp de Lumatec Oval Plus (€ 28) en de BM Dtoplight Plus (€ 26) als achterlicht aan.

Naar begin van deze pagina

TEST VAN TIEN NIEUWSTE VOUWFIETSEN

De Kampeer & Caravan Kampioen (KCK) van juli 2003 heeft tien van de nieuwste vouwfietsen getest. De slotconclusie luidt: "De vouwfietsen ontlopen elkaar in beoordeling niet zo veel. Het grote prijsverschil is voornamelijk terug te voeren op de materialen, de onderdelen en het design. Dat een vouwfiets met een zo uitgekiend veersysteem als bij de Koga een hoog prijskaartje heeft, zal niemand verwonderen. Wat betreft uitvoering, vouwen en rijden in relatie tot de prijs is buZbike (importeur: Buzaglo in Weesp, tel. 0294-418127) de absolute winnaar.

Als de fabrikant ook nog RVS spaken monteert, is de fiets helemaal af. De Di Blasi R3 (importeur: Holland Bikes in Hoorn, tel. 0229-271035) scoort relatief laag, maar dat komt voornamelijk voor rekening van de matige rijeigenschappen. Toch is het een bijzondere fiets die in een aantal gevallen uitstekend zijn nut kan bewijzen. Binnen zijn doelgroep van mindervaliden is er eindelijk ook een fiets die opgevouwen gemakkelijk meegenomen kan worden. Jammer is dat niet alle fietsen voorzien van de wettelijke voorzieningen zoals reflectie. Formeel ben je zelfs met acht van de tien testfietsen op de openbare weg in overtreding".

De beoordelingscijfers van de tien geteste vouwfietsen zijn als volgt: (eerst merk, dan type, dan adviesprijs in euro, tot slot totaal gemiddeld): R&M - Frog: 1166: 8; Mantella - Mantella: 468, 7,4; Merida - Pocketbike: 399, 7,5; buZbike - buZbike: 589, 8,4; Di Blasi - R5: 614, 7,8; Di Blasi - R3: 1260, 6,9; Multicycle - Vouwfiets: 699, 7,6; Neobike - PA16: 769, 7,5; Bridgestone - TS 207: 795 7,3 en Koga Miyata - Founder S: 1495, 7,3.

TEST VAN SPORTIEVE STADSFIETSEN

'Test-Aankoop' van juni 2003 testte sportieve stadsfietsen, omdat deze 'bij de Belgen het meest in de smaak vallen. Dat is wellicht te danken aan hun steeds verbeterde uitrusting. Sportieve stadsfietsen zijn geschikt voor de verplaatsingen van thuis naar het werk en voor (gezins)uitstappen. Ze worden soms ook hybridefietsen genoemd.'

Voor de test werden modellen uit de prijsklasse van zo'n € 570,- tot € 700,-- gekozen. Er werden uitsluitend herenfietsen getest, maar de meeste fabrikanten bieden ook damesmodellen aan.

De conclusies van Test-Aankoop waren: 'Er zijn wel degelijk verschillen in technische kwaliteit en comfort tussen de diverse modellen uit de test, maar uiteindelijk bieden ze bijna alle waar voor hun geld. Opmerkelijk is wel dat veel winkels zich aan de richtprijzen van de fabrikanten houden. Op basis van alle proeven blijkt Batavus Cayuca (€ 678 - 699) de Beste van de Test. Zowel de technische beoordeling als die van het gebruikerspanel zijn goed tot zeer goed. De remmen werken uitstekend, de fiets loopt prima en vertoont zeer comfortabele handvatten. Deze fiets is de favoriet van heel wat gebruikers uit het panel. Maar de beste in prijs-kwaliteitverhouding en dus de titel Beste Koop is weggelegd voor drie fietsen: Novy Traveller Alu (€ 601,-), Sparta Helicon (€ 585,-) en de Oxford Wellington (€ 583,-).

Naast bovenstaande modellen werden getest: Thompson Adventure Acera, Trek Navigator Trekking 200, Norta S 20, Giant Escaper F/S, Kettler Windsor Sport, Gazelle Bahia Alu, Venturelli Squadra Alivio, Merida Shamrock, Diamond Galaxy Suspension, Granville Caribou, Shrapnell Jubilé (Alivio) en Prestige Moanco Alu Sport.

TEST VAN KINDERKARREN

De Dolphin is de beste fietsaanhanger voor kinderen voor alledaags gebruik. De Burley d'Lite is de beste kinderkar in de categorie 'licht en klein op te vouwen'. De Chariot Couger is de beste fietskar die ook als wandelwagen te gebruiken is. Deze drie kinderkarren zijn de winnaars van de grote kinderkarrentest van de Fietsersbond die in het meinummer 2003 van de Vogelvrije Fietser bekend worden gemaakt.

De Fietsersbond heeft de tien meest bekende kinderkarren uitvoerig in de praktijk getest. Ouders met kinderen beoordeelden de Dolphin (789 euro) gemiddeld met het hoogste cijfer. De rijeigenschappen en het zitje zijn erg goed, mede doordat de kar een kunststof bak heeft. De Dolphin heeft een ruime bagageruimte. De kar maakt een degelijke indruk. Er kan weinig kapot aan gaan. Daardoor is het een goede kar voor alledaags gebruik. Wie het klein opvouwen of het gebruik als wandelwagen belangrijk vindt, kan beter de Burley d'Lite of Chariot Couger kiezen.

De Burley d'Lite (599 euro) is de lichtste kar uit de test die erg soepel rijdt. Hij is bovendien goed en klein op te vouwen. De Chariot Couger (614 euro) scoort het beste op het gebruik als wandelwagen. Doordat de kar weinig trilt is het een goede fietskar voor jonge kinderen. Testrijders gaven een oordeel over de rijeigenschappen, de zitplaats voor de kinderen en het gebruik als wandelwagen. Zij gaven iedere kar een cijfer. Dit cijfer woog zwaar mee in de eindbeoordeling. De karren zijn vanaf 10 mei 2003 uit te proberen bij Bike Experience in Boxtel, een nieuw testcentrum van de Kleine Aarde in samenwerking met de Fietsersbond.

Veel ouders hebben het idee dat het gevaarlijk is om een kind in een kinderkar achter de fiets te vervoeren. Uit onderzoek blijkt echter dat een kinderkar veiliger is dan een kinderzitje. Met kinderzitjes gebeuren soms ongelukken doordat de fiets (met kind) omvalt of doordat de voeten van het kind tussen de spaken komen.

Op de website van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl/kinderkarren) zijn de volledige testresultaten te vinden inclusief scoretabel van de testpersonen

TEST VAN 24 RECREATIEVE FIETSEN

ANWB-Tweewielers testte 24 nieuwe recreatieve fietsen. Daarbij staan comfort en vering voorop. De fietsen waren verdeeld in vier groepen. In de eerste groep (naafversnelling, geen vering) won de Multicucle Tour 700 (€ 949,-). In de tweede groep (naafversnelling én vering) de Batavus Staccato (€ 889,-), vooral dankzij de prima afwerking. In groep drie (derailleurversnelling, geen vering) won de Trek T 300 (€ 749,-), die mooi en goed is. En in de vierde groep (derailleurversnelling én vering) won de Gazelle Medeo (€ 849,-), een comfortabele fiets van hoge kwaliteit. Verder zijn de merken Altra, Bikkel, Koga Miyata, Puch, Azor, Giant, Monark, Cumberland, Sparta, Union en Merida getest.

(Tekst en Bron: Kampioen, maandblad van de ANWB, mei 2003)

TEST VAN 10 VAKANTIEFIETSEN

Het blad voor actieve vakanties, Op Pad, publiceert in haar meinummer van 2003 een test van tien vakantiefietsen met grote wielen (28-inch). De test werd uitgevoerd door zes ervaren vakantiefietsers in de Belgische Ardennen. Iedere tester maakte zijn persoonlijke top drie. Niet gekozen bleken Batavus Shoshone, Gazelle Formula Trekking en Trek Navigator X 600. Kees, één van de testers: 'Stoere fietsen voor in 't weekend. Maar echte vakantiefietsen? Niet helemaal'. Ook niet genomineerd is de Multicycle Sportive LX. Jan Mark, een andere tester: 'Toch zijn de onderdelen goed gekozen. Een rechtop-fiets met serieuze vakantiemogelijkheid'. De KTM-Sorento zien we een aantal keren op nummer drie. Veronique, ook één van de testers: 'Heel comfortabel, vooral op onverharde stukken'. Sjiva, een andere tester, zet Giant Expedition op twee: 'Stabiel, zit goed, rolt prima'. Santos STR01 staat twee bij Jan Mark: 'Met kleine wijzigingen in dit mijn fiets'.

De conclusie van het onderzoek luidt: "In het eindklassement komt de Cannondale Adventure 400 op nummer drie. Nico: 'Het frame voelt en zit goed. Een iets betere afmontage zou dit een prima vakantiefiets maken'. Koga Miyata Traveller is erg populair, goed voor de tweede plek. Ynke: 'Hij mag iets spartaanser, maar hij rolt heel prettig. Goed voor een lange tocht'. Maar zonder enige uitzondering kiest iedereen Snel Safari Randonneur LX als zijn favoriete fiets. Kees: 'Met een goede en degelijke afmontage is deze fiets zeer geschikt voor een fietsvakantie'. En daarmee mag de klassiek stalen Snel Safari Randonneur LX zichzelf de Testwinnaar noemen".

TEST FIETSENMAKERS

Het maandblad 'Kampioen' van de ANWB publiceert in haar mei-nummer van 2003 een onderzoek naar de kwaliteit en service van fietsenmakers. 'Mystery shoppers' brachten hun fiets met gebreken naar 31 fietsenmakers, die met naam en toenaam worden genoemd. Complimenten voor de kwaliteit van de reparaties kregen Van Dijk Tweewielers in Zoetermeer, Bike World in Heel, Batau in Nieuwegein, Jelier Tweewielers in Dirksland, Vis in Wateringen, Van Dijk in Spijkenisse en Rijwielhandel G. Dat in Den Haag. Waardering voor de prima service kregen Wolfis Tweewielerspecialist in Bedum en Banierhuis in Nieuwegein. Terpstra Fietsplus in Hardegarijp en Vis in Wateringen krijgen een compliment voor hun duidelijke en gespecificeerde factuur. J. Teunissen Tweewielers in Amsterdam blijkt gunstig geprijsd en Marcos Tweewielers in Wassenaar verricht geen onnodige reparaties. Gemiddeld rekent de fietsenmaker € 32,68 voor een onderhoudsbeurt, exclusief onderdelen. Dat is, volgens 'de Kampioen', een normaal bedrag.

De conclusie van het onderzoek - dat drie jaar eerder ook gehouden was - luidt: 'De beste fietsenmaker van Nederland is Van Dijk Tweewielers in Zoetermeer: vlot, vakkundig en met een vriendelijke service. Over het algemeen is de service en kwaliteit van fietsenmakers aanzienlijk verbeterd, zo blijkt uit onze hernieuwde test. Maar sommige fietsenmakers laten nog steken vallen. Het blijft dus zaak om uw fiets (en de rekening) na een beurt goed te controleren'.

TEST RUGZAKKEN

De Consumentengids van april 2003 heeft 18 dagrugzakken getest, met een inhoud van circa 20 tot 35 liter. Ze zijn ook gebruikt door een panel van 3 vrouwen en 3 mannen. Beste koop zijn: de Red Deer Spire 30, de Berghaus Freeflow II 20 en Mammut Aletsch 25 (alle € 65,-). Voordelige keus is: de ANWB/Human Nature Air (€ 30,--; voor leden: € 25,-).

De Consumentenbond publiceert haar tests op Internet, maar deze zijn alleen toegankelijk voor haar leden.

TEST Huurfietsen bij stations

Vindbaarheid, informatie en tijdsbeslag bij het huren van een fiets bij het station zijn voor verbetering vatbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond (van eind november 2002) onder een selectie van 25 verhuurders. De regels bij schade blijken sterk uiteen te lopen evenals de informatie over de verzekering. De bond is tevreden over de kwaliteit van de huurfietsen en over de beschikbaarheid. Van de vijf verschillende soorten fietsverhuurders kwam de OV-fiets als beste uit de bus. Doel van het onderzoek was de zwakke en sterke punten aan het licht te brengen en die te gebruiken voor vervolmaking van de ritketen fiets-trein-fiets.

De Fietsersbond onderzocht vijf soorten fietsverhuurders: Fietspoints, Rijwielshops, aan NS gelinkte particuliere verhuurders, ongebonden particuliere verhuurders en OV-fietsverhuur. Meest opvallende bevinding was dat op het station vrijwel elke informatie over de aanwezigheid van fietsverhuur ontbreekt, terwijl er via borden wel nadrukkelijk wordt verwezen naar taxi en aanvullend openbaar. Volgens de Fietsersbond is voor alle fietsverhuur van belang dat er goede informatie beschikbaar is en dat reizigers op het station duidelijk verwezen worden naar de fietsverhuur. Daarnaast is controle van bandenspanning en verlichting essentieel.

TEST FIETSKAARTHOUDERS

De Reisgids van de Consumentenbond (oktober 2002) heeft een 'Quicktest' gedaan van zeven kaarthouders. Als beste getest werden de Steco Kaart-Mee-IZI en de ANWB Fietskaarthouder, die identiek zijn, met als verkooppunten respectievelijk Halfords en de ANWB. De afmetingen van deze identieke kaarthouder zijn 23,5 x 23,5 cm. De prijs: € 15,50 bij Halfords en € 15,86 bij de ANWB, maar voor leden: € 13,59.Als tweede goede keus kwam de Cordo Fietskaartklem uit de bus, met als afmetingen 23,5 x 23,5. Ook deze kaarthouder kan in een wip op het stuur bevestigd worden en de leesbaarheid door het doffe plastic is goed. Het verschil met nummer 1 zit hem dan ook niet in de prestaties, maar in de prijs.

TEST SCHOOLFIETSEN

Het maandblad van de ANWB 'Kampioen' testte in haar september-nummer (2002) tien schoolfietsen. De conclusie luidde: 'De onderlinge verschillen tussen de geteste schoolfietsen zijn klein. Maar er is wel verschil in prijs. De beste fiets uit de test is de Union Luxor (€ 500). Op de tweede plaats eindigt de iets goedkopere Sparta Athos (€ 480,-). Goedkopere alternatieven zijn de Maxwell Dallas (€ 300,-), de Pointer Atlanta (€ 350,-) en de Ranger Cosensa (€ 280,-). Die scoren alle redelijk tot goed.

TEST AANHANGFIETSEN

De Fietsersbond heeft zes modellen aanhangfietsen voor kinderen getest. De Burley Piccolo komt als beste uit de bus. De Add+Bike eindigde als goede tweede in de test, gepubliceerd in het julinummer 2002 van de Vogelvrije Fietser. De Fietsersbond nodigde ouders en kinderen uit om de aanhangfietsen te testen. De testrijders gaven de fietsen een rapportcijfer, dat de basis was voor de eindbeoordeling.

Bij de éénwielige aanhangfiets voor kinderen is het belangrijkste dat de fiets stabiel achter de fiets van de volwassene hangt. De Burley Piccolo (610 euro) scoorde hierin beter dan de andere geteste aanhangfietsen. De Add+Bike (399,50 euro) die als tweede eindigde, heeft naast de meer voordelige prijs het voordeel dat hij als enige te combineren is met een kinderzitje.

Aanhangfietsen verschijnen steeds vaker op straat. De aanhangfiets heeft als voordeel dat als het kind moe is, het kan stoppen met trappen. Dat is handig voor wie met kinderen een dagje gaat fietsen of op fietsvakantie gaat. Maar ook voor korte ritjes heeft de aanhangfiets zijn nut bewezen. In druk stadsverkeer hoef je je met een aanhangfiets minder zorgen te maken over waar het kind rijdt. Er is inmiddels een levendige handel in tweedehands aanhangfietsen ontstaan. De aanhangfiets is geschikt voor kinderen van vier tot en met negen jaar. Het enige nadeel is dat het kind op deze manier niet - of op latere leeftijd - leert om zelfstandig te fietsen. Aan dit bezwaar komt de Trailgator tegemoet.

De Trailgator is een stang waarmee je een kinderfietsje achter een fiets van de volwassenen kunt bevestigen, waarbij het voorwiel van de kinderfiets wordt opgetild. Kinderen kunnen zo op hun eigen fiets fietsen, en als ze moe worden, kunnen ouders ze op sleeptouw nemen. De Trailgator (115 euro) is een goede en voordelige mogelijkheid voor kinderen van 4 of 5 jaar. Bij grotere kinderen gaat de kinderfiets scheef hangen wat het fietsen onmogelijk maakt, bleek uit de test.

Klik hier voor de Internetsite van de Fietsersbond met alle resultaten van de Test.

TEST VAN FIETSENREKKEN

Het keurmerk voor goede fietsenrekken, Fietsparkeur, is een groot succes. Afnemers blijken bereid fors meer te betalen, als ze weten dat een rek aan de normen van Fietsparkeur voldoet. Voornaamste argumenten zijn vandalisme- en diefstalbestendigheid, maar ook het esthetische aspect speelt een rol. Dat rekken met Fietsparkeur soms wat meer ruimte innemen, blijkt zelden een probleem. Door de vormgeving van de systemen worden namelijk alle plaatsen benut, en dat scheelt ruimte en rommel in en rond de rekken.

De Fietsersbond, die samen met de fietsenrekkenfabrikanten in 1999 het initiatief voor dit keurmerk nam, is blij met deze ontwikkeling. Ook de fabrikanten van de inmiddels 22 systemen met Fietsparkeur, zijn overtuigd van het belang van kwaliteit. Grootste afnemers zijn gemeenten, de NS en ondermeer het COA, dat voor de 15.000 stallingsplaatsen bij 50 asielcentra voor rekken met Fietsparkeur koos. Dat Fietsparkeur vertrouwen geniet, blijkt ook uit het feit dat bijvoorbeeld de provincie Brabant, stallingsvoorzieningen alleen subsidieert als zij voldoen aan Fietsparkeur.

TEST VAN 12 HYBRIDE FIETSEN

'Het maandblad van de ANWB, de Kampioen, testte in haar april-nummer (2002) twaalf hybride fietsen. De conclusies van de uitgebreide test luiden:

"De kwaliteit en afwerking van de fietsen blijft toenemen. De onderlinge verschillen zijn weer kleiner geworden. Wel nemen we waar dat de wat duurdere fietsen kennelijk toch zoveel meer te bieden hebben, dat de waardering ook hoger uitvalt. In de klasse tot 700 euro scoren de Peugeot en de Union het hoogst. De Peugeot is echter de goedkoopste van de twee. Voor de fietsen tot 900 euro komt de Giant als beste uit de bus. Vooral op het rijden scoort deze fiets aanmerkelijk beter dan de andere fietsen in zijn categorie. In de hoogste prijsklasse gaat Koga Miyata met de eer strijken. De topper onder de fietsen dankt zijn hoge waardering vooral door de zorg die is besteed aan de details".

Op de ANWB-website worden de resultaten vermeld. Klik hier voor deze gegevens.

ENKELE EN DUBBELE FIETSTASSEN

De Vogelvrije Fietser, het blad van de Fietsersbond, onderwierp veelgebruikte enkele en dubbele boodschappenfietstassen aan een gebruikersonderzoek. Iedere gebruiker kreeg een tas gedurende twee weken mee. Na de testperiode vulde de gebruiker een enquêteformulier in waarin hij of zij ook een rapportcijfer aan de tas gaf.

De Cordo kwam van de drie geteste tassen als beste enkele fietstas uit de bus met op de tweede plaats de Ortlieb en als derde de Hema Luxe.

De beste alledaagse fietstas ( van de zeven in totaal) is de Fast Rider Canvas met op de tweede plaats de Cordo en als derde de Fast Rider klein.

De volledige testen staan in de Vogelvrije Fietser van maart 2002.

FIETSBANDEN

Het maandblad 'De Kampioen' (ANWB) van november 2001 publiceert een 'Kampioen Fietsbandentest'. De conclusie luidt: 'Weg met de lekke band! Een moderne fietsband met een 'brekerlaag' helpt tegen het binnendringen van glas, spijkers en andere narigheden. En dat scheelt lekke banden. Wie veel fietst is het beste af met een lekbestendige én slijtvaste band. De beste banden zijn dan de Halfords Touring Protection, de Hema 41.12.2042, de Nokian Rollspeed TS OLC/PCR, de Continental Top Touring 2000 en de Dutch Perfect No Flat Tire. Fietst u weinig, dan is ozonbestendigheid belangrijker dan slijtvastheid. Een goede keus is dan de Cheng Shin CST Rubkev Antipuncture of de Anello/Avanti'.

FIETSSLOTEN EN FIETSENDIEVEN

Het blad van de Fietsersbond 'Vogelvrije Fietser' is op reportage geweest bij de fietsendieven in Amsterdam en Utrecht. Het dagblad 'Trouw' publiceerde een samenvatting van de resultaten en tips. De FietsRAI publiceerde een overzicht van de ART-goedgekeurde fietssloten voor tweewielers per 27-7-2001.

U kunt hier klikken en krijgt het artikel uit 'Trouw', het overzicht van de ART-goedgekeurde fietssloten en andere informatie rond diefstalpreventie

GROTE VOUWFIETSENTEST

De Fietsersbond publiceert in het maartnummer 2001 van 'de Vogelvrije Fietser' een test van de twaalf nieuwste vouwfietsen. De Brompton komt met een uniek vouwsysteem op nummer één. Deze fiets is het makkelijkst in de trein mee te nemen. Op een gedeelde tweede plaats komt de Dahon Roo die zeer comfortabel rijdt en de Birdy Blue komt als beste allround fiets uit de bus.

U kunt hier klikken en u komt dan bij de website van de Fietsersbond met o.a. een samenvatting van deze test.

TEST FIETSDRAGERS

Het maandblad 'Fiets' heeft in haar februari-nummer van 2001 een zestal fietsdragers getest. Het zijn de Multidrager, Thule 971, Twinny Load Easy, Hawk/Spinder, Tacx Compact en Cyclick Duo.

Het eindoordeel luidt, dat de Multidrager vanwege de prijs/kwaliteit-verhouding er als 'zeer goed' uit komt en de Twinny Load Easy, de Hawk/Spinder en de Tacx Compact als 'goed'. 'Redelijk' scoort de Cyclick Duo en 'matig/redelijk' de Thule 971.