Logo Fietsen123

Page

De Oranjes in de buitenlucht: Koninklijk fietsen

Fietsen is ook een Koninklijk gebeuren. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ook het Nederlandse Koninklijk Huis maakt graag gebruik van de fiets. In deze 'Special' hebben we naast ruim 10 Koninklijke fietsroutes enkele feiten op een rijtje gezet.

Koninkijke fietsroutes

Op onze website vindt u verschillende Koninklijke routes. Hierna geven we een kort overzicht van deze routes.

Paleis Soestdijk
Wilt U langs het voormalige Koninklijk Paleis Soestdijk fietsen? Met als titel 'Baarn, paleis Soestdijk en Soestduinen' fietst u een prachtige tocht van zo'n 25 kilometer door zeer afwisselend gebied. De moeite waard!

Paleis Het Loo en Kroondomeinen
Of wilt u een fietstocht bij Paleis Het Loo in Apeldoorn en door de Kroondomeinen van de Veluwe fietsen? Dan hebt u meerdere keuzes. Zo is er de Motketelroute vanuit Apeldoorn. U fietst verder door of langs de Kroondomeinen met de Route Hartje Veluwe en met Kootwijk: Bossen, Heide, Zand en Radio. De route Door Koninklijke Bossen en Heide: Niersen, Vaassen, Emst, Gortel en Vierhouten start in Elspeet.
Via het mooie coulissenlandschap rond Emst fietst u door de prachtige Veluwse bossen rond Vaassen, Niersen en Gortel. Op een veelsprong in de bossen bij Gortel vindt u bij mooi weer meestal de 'Koninklijke' IJskar. Sinds 1960 staat Jan Rozeboom op zijn standplaats, waar hij van de Koningin als enige (en al jaren!) mag staan. U hebt de keuze uit 23 verschillende smaken ambachtelijk bereid ijs.

Fietsen naast de Koningin!
Op onze fietsroute 'Naar Posbank' komt u langs het standbeeld van Koningin Beatrix op de fiets, dat op 14 juni 2002 is onthuld. Het beeld is gemaakt door de kunstenares Daphné du Barry. Het beeld is zo gemaakt, dat u naast de Koningin kunt fietsen.

Den Haag
De Horstenroute vanuit Den Haag brengt u naar de omgeving van landgoed De Horsten tussen Wassenaar en Voorschoten. In 1838 kocht prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I, de landgoederen Raaphorst en Ter Horst aan als jachtgebied; enkele jaren later voegde hij er Eikenhorst aan toe. In het aangrenzende landgoed de Paauw betrok hij een buitenhuis. De drie horsten (horst = lage zandrug) zijn sindsdien koninklijk bezit. Op Eikenhorst bevindt zich tegenwoordig het woonhuis van kroonprins Willem Alexander en zijn gezin. De 'Parkenroute' laat u kennismaken met alle kanten van Den Haag, dus ook met haar Koninklijke aspecten, zoals Huis Ten Bosch, dat door de Koninklijke familie wordt bewoond.

Lage Vuursche: Drakestein
De 'Grote Bossentocht' brengt u bij 'Groot Drakestein', het buitenverblijf van Koningin Beatrix in De Lage Vuursche. Het buitenverblijf is recent grondig opgeknapt, hetgeen aanleiding heeft gegeven tot speculaties over een spoedig op handen zijnde troonsopvolging. Koningin Beatrix zou zich hier dan definitief gaan vestigen.

Fietsen en het Koninklijk Huis

We geven hierna meer informatie over het fietsen van het Nederlandse Koninklijke Huis en met name over Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Prins Bernard, Koningin Beatrix en Prins Claus, Prins Willem Alexander en Prinses Máxima en hun kinderen.

Koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina kocht al vóór de vorige eeuwwisseling een rijwiel in Wenen, nadat ze daar een wielerwedstrijd had bijgewoond. Maar de Ministers vonden het geen goed idee, dat ze zelf ging fietsen. In het boek Koninklijk Autorijden citeert Frans Vrijaldenhoven een bericht uit De Kampioen: 'Koningin Wilhelmina bleef evenwel volhouden, dat wielrijden een gezonde ontspanning is en Zij noemde een aantal hooge vrouwen, die ook al fietsen. Toen zei de Minister-President: "Dit kan waar zijn, maar geen van die vrouwen, die U noemt, heeft de verantwoordelijkheid voor het welvaren van zovelen als Uwe Majesteit. Wij moeten dus Uwe Majesteit vriendelijk verzoeken van Haar voornemen af te zien, ook al is het gevaar, dat in wielrijden ligt, zeer gering". Kortom, de Minister-President verbood haar in 1897 het fietsen.

Later werd de Koningin alsnog een hartstochtelijk fietser. Haar trouwe Fongers (zie foto hierboven) maakte haar 'zoo heerlijk onafhankelijk'. Deze fiets, die daarna nog jaren is gebruikt door prinses Margriet, is sinds 1998 in bruikleen bij Fietsmuseum Vélorama in Nijmegen. Hieronder fietst Koningin Wilhelmina in Den Haag.

Koningin Juliana en Prins Bernard

Een Duitse fietsenfabrikant liet in 1909, het geboortejaar van de dochter van Koningin Wilhemina, Juliana, het fietsmerk Juliana deponeren. Maar de export naar Nederland wilde niet erg en het merk heeft maar kort bestaan.


Prinses Juliana hield van fietsen. Ze werd in 1936 in de tuin van Soestdijk gefotografeerd met haar verloofde, Prins Bernhard, op een tandem (zie foto hieronder). Fotograaf Simon Smit had die voor twee kwartjes per uur gehuurd en moest na de sessie smeken om het rijwiel terug te krijgen. Liefhebber Prins Bernhard verkeerde namelijk in de veronderstelling dat het een cadeau betrof.

Juliana en Bernard

Koningin Juliana kreeg daarna grote internationale faam als de 'Biking Queen'. Regelmatig drukten buitenlandse kranten foto's af van haar af, op de fiets, ten teken van de gewoonheid van ons vorstenhuis. Na uitgebreid familieberaad kreeg later ook de fiets van Juliana (met een rond rokzadel) een plaats in het Fietsmuseum Velorama in Nijmegen.

Koning Juliana

Koningin Juliana en de zesjarige Prinses Marijke (later Christina) op paleis Soestdijk, juli 1953.

De Engelsman Colin White en de Amerikaanse Laurie Boucke schreven in: The Undutchables (Amsterdam 1995) over al die fietsen in Nederland: "Alleen al in Amsterdam zijn het er meer dan 575 000. Of die allemaal in rijdende staat verkeren, of dat hierbij ook de verwrongen en vervallen karkassen gerekend worden die overal in de stad aan bruggen en lantaarns geketend staan, dat is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de Hollanders er zo verzot op zijn dat liefst vijfentachtig procent van de populatie een fiets koopt. Fietsers zijn heer en meester (m/v) in het verkeer (zelfs ex-koningin Juliana placht wel eens op de fiets naar de botermarkt te gaan)...

Juliana en Bernard

Op bezoek op de Waddeneilanden (juli 1967) maken Koningin Juliana en Prins Bernard een fietstocht.

Tijdens haar vele werkbezoeken aan Friesland stelde koningin Juliana het altijd zeer op prijs als er een fietstochtje kon worden ingepland.

Juliana op de fiets

Op 19 april 1974 bracht ze een bezoek aan het zuiden van Friesland en fietste ze onder andere over het schelpenpad langs de Helomavaart door natuurgebied Rottige Meenthe (foto: zie hieronder). Ze maande daarbij de voor haar fietsende burgemeester Luitzen Boelens 'herhaaldelijk tot grotere spoed'. Achter de koningin fietst haar toenmalige commissaris Hedzer Rijpstra.

Juliana in Friesland

Koningin Beatrix en Prins Claus

Beatrix op de Fiets

Koningin Beatrix is tot nu toe wat minder op de fiets gezien dan haar moeder. Wel stond ze tijdens de Watersnoodramp van 1953 direct haar nieuwe fiets af, die ze van een rijwielhandelaar in Soestdijk had gekregen.

orginele bericht

De voormalige pr-man van Gazelle, Cees van Wijk (72), meldde, dat de Gazellefietsen Koninklijk zijn. "Ook Beatrix heeft er een." Sterker: De vorstin heeft zelfs gecrosst op een stoere Gazelle-ATB (terreinfiets), op kroondomein Het Loo. "Tijdens een feestje, ter gelegenheid van haar 25-jarig huwelijk." Van Wijk was er bij en zag meteen: O jee, dat zadel veel te laag. "Ik zei: Majesteit, ik moet u verzoeken af te stappen." Waarop Beatrix antwoordde: "Het zit inderdaad niet lekker." Met een bijgesteld zadel ging de koningin op pad. "Tien kilometer heen en terug." Een van de gasten, naar verluidt een Scandinavische prinses, botste volgens Van Wijk tegen een boom. "De paniek was groot maar ach: ze had alleen een tand door haar lip."

Prins Claus en Prinses Beatrix zagen we in 1973 samen op de fiets tijdens een ritje langs de Drentse Aa.

Claus en Beatrix

Prins Claus en Prinses Beatrix zagen we in 1973 samen op de fiets tijdens een ritje langs de Drentse Aa.

Koninginnedag 1999 werd vooral de fietsdag van prins Claus. Hij sprong net als de jonge prinsen op de fiets en nam jongedames op zijn bagagedrager mee.

Claus op de Fiets

Op onze fietsroute 'Naar Posbank' komt u langs het standbeeld van Koningin Beatrix op de fiets, dat op 14 juni 2002 is onthuld (zie foto). Het beeld is gemaakt door de kunstenares Daphné du Barry. Het beeld is zo gemaakt, dat fietsers naast de Koningin kunnen rijden. De Stichting Koningin op de Fiets uit Rheden bracht in twee jaar tijds geld bijeen om het beeld te kunnen betalen.

claus en Betrix op de fiets

Ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld 'Koningin op de fiets' te Rheden is door de stichting Koningin op de fiets in samenwerking met Muntpost en de Vereniging van Natuurmonumenten een speciale penning uitgegeven. De penning toont het portret van H.M. Koningin Beatrix en een weergave van het standbeeld. Klik hier voor nadere informatie over deze munt.

Penningen

Willen-Allexander en Maxima

Prins Willem Alexander, prinses Máxima en kinderen

Van Prins Willem Alexander is bekend, dat hij van fietsen houdt. De voormalige pr-man van de Koninklijke Gazelle, Cees van Wijk, vertelde, dat hij werd gebeld door de hofhouding, toen Willem-Alexander een jaar of 18 was. "De Prins van Oranje overweegt een racefiets aan te schaffen." Met een verstelbare proeffiets ging Van Wijk naar hem toe en was onder de indruk van zijn prachtige houding. "Als profwielrenner zou hij geen gek figuur geslagen hebben." Van Wijk kreeg daarna een boek over paleis Huis ten Bosch. "Heel hartelijk dank voor de supersnelle perfecte service," staat voorin met de hand geschreven. "Ik hoop nog heel lang plezier van de superfiets te kunnen hebben. Willem Alexander."

Maar kan prinses Máxima fietsen? Kan een Argentijnse eigenlijk wel fietsen. Dat vroeg de Hartstichting zich ook af, toen men haar op 17 september 2001 op paleis Noordeinde als verlovingscadeau een fraaie Gazelle cadeau deed. Máxima's antwoord was duidelijk: 'Ja, wat denkt u, ik kom niet van een andere planeet. Natuurlijk kan ik fietsen'. Betrouwbare bronnen melden zelfs dat Máxima in het geheim regelmatig een mountainbike heeft bereden om op haar gewicht te komen voor haar huwelijksdag. Geen fietscultuur in Argentinië? In de plaats waar haar familie een buitenhuis heeft, heb je de Club Mountainbike Bariloche!

Prinses Amalia ontving op haar vierde verjaardag haar eerste echte fiets. Van Gazelle. Want Gazelle is immers Koninklijk. Het was de Prinses Isabella fiets.[Lees meer]

Maxima fietsend

Maxima in de batavus febriek

Foto: Prinses Máxima bezoekt op 15-9-2004 de Batavusfabriek t.g.v. het honderdjarig jubileum en de tien miljoenste Batavusfiets.

Familie Willem-Allexander

In juli 2008 presenteerden Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima zich met hun gezin op Landgoed De Horsten aan de pers: op de fiets en in de bakfiets. Ariane zat bij mama achterop; Amalia en Alexia zaten bij papa in de bakfiets. Overigens, niet van het merk Gazelle...