Logo Fietsen123

Page

Fietsknooppunten

In Belgisch Limburg is het allemaal begonnen. Een nieuwe manier van het bewegwijzeren van fietsroutes. Het is inmiddels over de belangrijkste provincies van België en over een groot aantal provincies van Nederland verspreid.

Het is bekend onder verschillende benamingen, zoals fietsknooppuntennetwerk (de meest zuivere benaming!), fietsroutenetwerk en knooppuntensysteem. In dit artikel leggen wij uit hoe het werkt.

Van knooppunt tot knooppunt

Een fietsknooppuntennetwerk is heel eenvoudig: U fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Bekijk het filmpje hieronder voor een beknopte uitleg.

Gepubliceerde knooppuntroutes

Op onze website vindt u veel knooppuntroutes, zowel in Nederland als in België.

Uw eigen route samenstellen

Met behulp van dit systeem kunt u zelf uw route samenstellen. U bepaalt zelf op welk knooppunt u wilt beginnen en stippelt op internet of via een gekochte kaart een route uit. U noteert in de juiste volgorde de nummers van de knooppunten en kunt op pad. De nummers volgen!

Fietsknooppuntennetwerken per provincie

In veel provincies in België en Nederland bestaan inmiddels gehele of gedeeltelijke fietsknooppuntennetwerken. Hierna vindt u een overzicht van de huidige stand van zaken per provincie.

NEDERLAND: PER PROVINCIE

Groningen

Op 24 april 2012 is het knooppuntennetwerk Groningen geopend en operationeel

Friesland

Er is sinds 2003 een knooppuntennetwerk Noardwest-Frieslân, aangelegd door de ANWB. Het fietsknooppuntensysteem voor Zuidwest Fryslân is op 27 juni 2007 en voor Midden Fryslän op 20 december 2007 officiëel geopend. Op de website van Zuidwest Friesland kunt u de kaarten van dit gebied downloaden. Informatie: Fietsen in NoardWestFryslân en Fietsroutenetwerk Zuidwest Friesland. Ook is het knooppuntennetwerk voor Zuidoost Friesland inmiddels klaar. Informatie: Fietsroutenetwerk Zuidoost Friesland. Er is nu ook een Routebureau Friesland. U kunt uw klachten kwijt bij: De Fietsersbond ontwikkelde een Fietsknooppuntplanner voor Friesland.

Drenthe

Het Recreatieschap Drenthe realiseert op dit moment het fietsknooppuntennetwerk. Het zal aansluiten op de fietsknooppunten in Friesland en Overijssel. Uniek aan het Drentse fietsknooppuntensysteem is de volledige integratie van de bestaande ANWB bewegwijzerde fietsroutes die de provincie rijk is. Vrijdag 3 juli 2009 werd het fietsknooppuntensysteem Zuidwest-Drenthe officieel geopend. Ook werden de nieuwe website en de fietskaart met de knooppunten Zuidwest-Drenthe gepresenteerd. De gemeenten Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Westerveld en Midden-Drenthe zijn in 2009 voorzien van een systeem van knooppuntborden en - panelen. Woensdag 12 mei 2010 wordt het fietsknooppuntennetwerk Oost-Drenthe officieel geopend. Voor de rest van Drenthe is het Recreatieschap nog druk doende om de in totaal 20.000 routebordjes en 500 panelen te plaatsen. Medio 2010 zal in heel Drenthe het knooppuntennetwerk gereed zijn. Dan volgt een Drenthe-kaart waarop alle knooppunten staan aangegeven. Het fietsknooppuntennetwerk Drenthe wordt gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Drenthe en alle Drentse gemeenten. Informatie: Fietsen in Drenthe

Overijssel

In Twente is op 25 april 2007 het fietsknooppuntennetwerk in gebruik genomen. In navolging van Twente is het fietsroutenetwerk in Salland op 31 juli 2008 officiëel geopend. De IJsseldelta en de Kop van Overijssel is ook bewegwijzerd, maar er ontbreken nog informatiepanelen. Hetzelfde geldt voor het Overijssels Vechtdal en Reestdal. Er is ook een Fietsknooppuntenplanner ontwikkeld voor deze drie regio's. Informatie: Fietsen in Overijssel

Flevoland

Er is een fietsknooppuntennetwerk Almere. Het beslaat het gebied in en rond Almere.

De gemeenten Noordoospolder en Urk gaan ook een netwerk opzetten. De bedoeling is het project nog in 2010 uit te voeren. Omdat het systeem een groot aantal economische voordelen oplevert, hebben ondernemers in de Noordoostpolder de Fietsgroep Noordoostpolder opgericht. Aan de Stichting DBF is gevraagd of zij het initiatief willen nemen in de realisatie van een dergelijk systeem. Voor de financiering wordt uitgegaan van 50% POP-subsidie en 50% cofinanciering door de gemeenten. Het Plattelandontwikkelingsprogramma (POP) is een Europees subsidieprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van het platteland in brede zin. De gemeenten hebben besloten over te gaan tot cofinanciering, mits deze POP-subsidie wordt toegekend. Voor de gemeente Noordoostpolder gaat dit om een bedrag van € 85.000 en voor de gemeente Urk € 22.500.

Bij de provincie Flevoland bestaan ook plannen om een fietsknooppuntennetwerk door de gehele provincie Flevoland te maken.

Gelderland

Sinds de zomer van 2007 is het mogelijk met de digitale fietsrouteplanner voor de Veluwe Fietseropuit een recreatieve fietsroute op basis van de knooppunten te plannen. Ook de Fietsersbond ontwikkelde een Veluwe-knooppuntenplanner.

Het fietsknooppuntennetwerk in de stadsregio Arnhem Nijmegen is geopend op 5 juni 2009. Het omvat de volgende gebieden: het Rijk van Nijmegen, de Liemers, de Betuwe, Arnhem, Veluwezoom, Gelderse Poort en het land van Maas en Waal. De Duitse gemeenten Kranenburg, Kleve en Emmerich zijn eind oktober 2009 aangesloten op het netwerk. Nadere informatie en meldpunt voor klachten over dit netwerk: www.lekkerfietsen.nl

Het netwerk in Rivierenland was midden april 2009 klaar. Voor klachten: Uit®waarde, tel.: 0344 681 644 0344 681 644 ; E-mail: routes@uiterwaarde.nl en Internet: www.uiterwaarde.nl

De officiële ingebruikname van het netwerk in de Achterhoek vond plaats op 6 mei 2009.

Utrecht

Het eerste deel van het netwerk (West-Utrecht) is op 9 juli 2008 opgeleverd. Op 16 oktober 2008 was het gehele netwerk klaar zijn. De realisatie van een provinciaal fietsknooppuntensysteem in Utrecht kostte 1,3 miljoen euro. De recreatieschappen zullen het onderhoud verzorgen. De aanbesteding was gegund aan Diractive in Culemborg. Zij hebben ook het systeem in Noord-Brabant aangelegd.
Alle informatie: Fietsknooppuntennetwerk Utrecht.
De provincie ontwikkelde ook een Fietsknooppuntenplanner voor de gehele provincie. De Fietsersbond ontwikkelde een fietsknooppuntplanner voor de Gooi en de Vechtstreek.

Noord-Holland

Er is een fietsknooppuntennetwerk in Laag Holland en IJmond (het gebied tussen Castricum, Hoorn, IJmuiden en Zaanstad), in Noord-Kennemerland, in West-Friesland en in De Gooi en Vechtstreek. Alles kan vanaf internet geregeld worden! Om te beginnen krijg je via een kaart het overzicht van dat deel van Noord-Holland, dat inmiddels van de bekende knooppuntborden is voorzien. Maar belangrijker nog: je kunt je eigen route zelf op internet bepalen en vervolgens uitprinten. En dan direct op stap! Informatie: Fietsknooppuntennetwerk Noord-Holland

Zuid-Holland

Er is een fietsknooppuntennetwerk in de Hoekse Waard (onder Rotterdam), in de Krimpenerwaard (tussen Gouda, Schoonhoven en Rotterdam), in de Alblasserwaard-Vijf Heerenlanden (tussen Dordrecht, Nieuwpoort en Leerdam) en op het eiland Goeree Overflakkee.

Het netwerk in Midden-Delfland e.o. is op 19 april 2008 geopend en omvat de gemeente Delfland en Westland en omliggende steden en gemeenten Maassluis en Rozenburg, Schiedam, Vlaardingen, Delft en Rijswijk en Den Haag. Informatie: Fietsknooppunten Delfland e.o.

Er is ook een knooppuntennetwerk in de stadsregio Rotterdam. Hiermee wordt het gehele gebied van de gemeenten Albranswaard, Barendrecht, Lansingerland, Rotterdam, Capelle aan de IJssel, Ridderkerk en de gemeente Nieuwerkerk aan de IJssel bestreken, Informatie: Knooppuntennetwerk Stadsregio Rotterdam.

In Woubrugge is het eerste bordje van het fietsknooppuntennetwerkvan Holland Rijnland in de grond gezet. Het uitzetten van het gehele netwerk moet eind mei 2010 klaar zijn. De kosten van het Holland-Rijnland-gedeelte bedragen een kwart miljoen euro. Een deel daarvan wordt door Europa betaald uit het Fonds Plattelandsontwikkeling.

Ook de Duin- en Bollenstreek gaat deel uitmaken van het knooppuntennetwerk. Het netwerk moet in juni 2010 klaar zijn. De Duin- en Bollenstreek heeft € 55.950,-- EU-subsidie van de provincie ontvangen. Het knooppuntensysteem Recreatief Fietsen in de Rijn- en Veenstreek en in het Leidse deel van het Groene Hart is op 11 juni 2009 officieel geopend.

Het Stadsgewest Haaglanden heeft een fietsknooppuntensysteem. In december 2009 werden de eerste borden geplaatst en vanaf half maart 2010 is het netwerk gereed. De fietsknooppunten staan in de gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer. Informatie: Fietsen in Haaglanden

Een fietsknooppuntenplanner die gebruikt maakt van alle knooppunten in Zuid-Holland vindt u op
www.fietseninzuidholland.nl

Zeeland

Er is een fietsknooppuntennetwerk Zeeland. Op internet kunt u de knooppunten per eiland op kaarten bekijken en uw route plannen. Informatie: Routebureau Zeeland

Noord-Brabant

Er bestaan de volgende fietsknooppuntennetwerken: De Wijde Biesbosch (voorheen Land van Heusden en Altena), De Baronie van Breda (Baronie van Breda en een groot stuk van westelijk Brabant), De Brabantse Delta (in het noordwestelijke deel van Westelijk Brabant), Regio Midden-Brabant, De Meijerij, Noordoost-Brabant, De Peel, De Kempen, Stedelijk Gebied Eindhoven, Dommelvallei en Kempen en Maasland (België). U kunt de fietskaarten van het knoopuntennetwerk op de website van Routebureau Brabant gratis downloaden! Klachten en nadere informatie: Routebureau Brabant
Sinds 7 juli 2008 kunt u met Digitale knooppuntenplanner Fietseropuit een knooppuntenroute in geheel Noord-Brabant plannen. Sinds 14 september 2007 is het mogelijk met de digitale fietsrouteplanner voor Zuidoost Brabant een recreatieve fietsroute op basis van knooppunten voor deze regio van de provincie te plannen.

Limburg

Er bestaan de volgende fietsknooppuntennetwerken: Land van Peel en Maas, de Maasduinen, Midden-Limburg, Westelijke Mijnstreek, Mergelland en Parkstad Limburg. Meldingen over knelpunten bij knooppunten in Noorden en Midden-Limburg aan: Nikolien van Isterdael, coördinator Routebureau Noord- en Midden-Limburg, via telefoonnummer 06-42045079 of via e-mail info@routebureaulimburg.nl Het Routebureau zal er zorg voor dragen dat de meldingen binnen 72 uur worden opgelost. Het Routebureau Noord- en Midden-Limburg beheert het fietsroutenetwerk in de volgende gemeenten: Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Venlo, Peel en Maas, Nederweert, Weert, Leudal, Beesel, Roermond, Maasgouw en Roerdalen.

Knooppuntenplanner voor geheel Nederland

Falk
Falk presenteer als eerste in Nederland een fietsknooppuntenplanner op internet. Alle tot nu toe bestaande provinciale en regionale knooppuntnetwerken zijn erin opgenomen. Deze Nederlandse planner is te raadplegen via: www.falk.nl

BELGIË: PER PROVINCIE

Limburg

Limburg is de bakermat van het fietsknooppuntensysteem. De eerste knooppuntborden verschenen in 1996. Het afgewerkte netwerk telt nu zo’n 1.860 km bewegwijzerde knooppunttrajecten. In de Voerstreek is men ook klaar met het plaatsen van de bordjes.

Online fietsrouteplanner
De fietswebsite op www.toerismelimburg.be is helemaal vernieuwd. Eén van de paradepaardjes is een online routeplanner. Je kan er je persoonlijke route uitstippelen door eenvoudigweg de knooppunten van je keuze aan te klikken. De routeplanner berekent automatisch het aantal kilometers. Je kan ook nog fietscafés, fietslogies, picknickplaatsen enzomeer selecteren.

Antwerpen

Het fietsknooppuntennetwerk in Antwerpen is volledig klaar met 2750 km aan bewegwijzerde trajecten. Voor het volledige netwerk heb je vier kaarten nodig. Informatie: Toerisme Provincie Antwerpen.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen kent fietsknooppuntennetwerken per regio: de Kust, de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek-West. U hebt zeven kaarten nodig. Informatie: Toerisme Leijestreek, Toerisme Westhoek, Toerisme Brugse Ommeland en Toerisme De Kust

Oost-Vlaanderen

Er zjn aanvankelijk drie regio’s met knooppunten bewegwijzerd: de Leiestreek-Oost, het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen. In 2008 zijn ook het Waasland en het Scheldeland bewegwijzerd. Op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen is vanaf oktober 2008 een knooppuntenplanner beschikbaar. Informatie: Toerisme Oost-Vlaanderen (TOV)

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is er inmiddels in totaal al 1270 km knooppuntennetwerk gerealiseerd en wel ten noorden en oosten van Brussel: * Hageland: gerealiseerd in 2006-2008, 670 km; * Dijleland, eerste deel van het fietsknooppuntennetwerk Groene Gordel: gerealiseerd in 2008, 280 km; * Brabantse Kouters, tweede deel van het netwerk Groene Gordel: gerealiseerd in 2009, 320 km; * Pajottenland, derde deel van het netwerk Groene Gordel: de officiele opening hiervan is in april 2010. Informatie: Toerisme Vlaams Brabant

Wallonië

Alleen in de Oostkantons bestaat een fietsknooppuntennetwerk. “Vélo Tour Hoge Venen-Eifel” omvat 850 km bewegwijzerde fietsroutes. Er is één kaart. Informatie: Dienst Toerisme Oostkantons

Knooppuntenplanners voor geheel Vlaanderen

Fietsnet

Fietsnet is een project (in beta-versie) dat het gehele fietsknooppuntennetwerk in Vlaanderen op één online kaart verenigt, c.q. wil verenigen. Het is in juni 2007 op niet-commerciële basis gestart door de ingenieurs Koen Mannaerts en Kris Mattheus. Daarmee heeft Vlaanderen zijn eerste online fietsknooppuntenplanner met automatische routeberekening. Klik hier voor deze planner.

DUITSLAND

In Duitsland bestaat geen fietsknooppuntennetwerk en men is er ook weinig bekend mee. Uitzonderingen hierop zijn Kreis Aken en Kreis Heinsberg, dat grenst aan het netwerk van Nederlands Limburg.
Ook in het grensgebied tussen Overijssel en de Graafschap Bentheim (Vechtdalgebied) zijn aan de Duitse kant knooppuntenroutes. Deze sluiten aan op de Nederlandse routes rond Hardenberg en Gramsbergen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen langs de beste terrassen van Nederland

Elk jaar stelt het vakblad MissetHoreca de Terras Top 100 samen waarna de nummer 1 van de lijst wordt uitgeroepen tot 'Beste terras van Nederland'. Leuk, maar als dat terras aan de andere k…

Nieuws

Fietsers die druk zijn met hun smartphone blijven beschermd

Ook als een fietser drukker is met zijn smartphone dan met het verkeer en daardoor een ongeval veroorzaakt, dan blijft artikel 185 van de Wegenverkeerswet van kracht. Volgens dit artikel is…

Nieuws

Zorg goed voor je fiets: smeer je ketting

De ketting is een belangrijk onderdeel van je fiets. Verzorg deze dan ook goed en smeer hem op de juiste manier. Ketting smeren Een fietsketting smeren kan het beste met olie. Hoe vaak j…

Fietstest

Test 2017: fietsendragers voor de e-bike

Onlangs heeft de ANWB acht robuuste fietsendragers getest - fietsendragers die gemakkelijk twee e-bikes moeten kunnen vervoeren. De meeste dragers scoorden goed, maar er ging ook wel wat mi…

Nieuws

Snorfietsen naar de rijbaan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft gemeenten de mogelijkheid om snorfietsen vanaf 2019 naar de rijbaan te sturen. Zeker in grote steden worden fietspaden steeds drukker, …