Logo Fietsen123

Nieuws

Beleef de Hanzesteden: grensoverschrijdende fietsroute

vrijdag 15 april, 2022

Ontdek de Hanzesteden van Duitsland en Nederland met de Hanzesteden Fietsroute! Deze 450 kilometer lange route volgt het water van de Rijn en de IJssel tussen het Duitse Neuss en Hanzestad Harderwijk. Uiteraard in etappes te volgen.

De Hanzesteden Fietsroute doet de stadscentra van de Hanzesteden aan en neemt je in acht etappes mee langs afwisselende landschappen.

De wereld van vandaag in een historisch decor

Stap op de fiets en treed in de voetsporen van de vroegere kooplieden: ervaar de macht en pracht van de Hanzesteden. Herbeleef de Hanzegeschiedenis in de steden met historische pakhuizen, middeleeuwse straatjes en overblijfselen van stadsmuren. Beleef ook het Hanze heden! Van trendy conceptstore naar ambachtelijke brouwerij. Van Gotische kerk naar futuristische kunstwolk, de Hanzesteden zullen je verrassen. En vergeet niet om een drankje te drinken op het terras, een museum te bezoeken of lekker te winkelen.

Een aantal etappes uitgelicht

Etappe 1 (88 km en meteen de langste): van het oude Neuss naar vestingstad Wesel slinger je langs de Nederrijn. Las onderweg een pauze in bij een leuke Biergarten – hier voel je dat je echt in Duitsland bent! Ga naar de route.

Foto: Neuss, Antje Zimmerman

Etappe 3 (60 km): Je steekt vanaf Emmerich am Rhein de grens over en verkent een deel van Oost-Gelderland, bijvoorbeeld het leuke plaatsje Tolkamer. Deze tocht eindigt in de oudste stad van Nederland, Nijmegen, waarvan de historie teruggaat naar de tijd van de Romeinen. Download etappe 3!

Foto: Emmerich am Rhein, Antje Zimmerman

Etappe 5 (53 km): Van cultureel Doesburg via torenstad Zutphen naar eigenzinnig Deventer, waar je het grootste en gezelligste Hanzemarktplein van Nederland vindt. Alle drie Hanzesteden bieden veel te zien, maar de wegen die je van a naar b leiden zijn net zo adembenemend. Meteen zien hoe de route loopt? Bekijk etappe 5.

Foto: Harderwijk, Gijs Versteeg

Etappe 8 (43 km): Tijdens de slotetappe verandert het landschap zo’n beetje iedere paar kilometer. Maar de ‘blauwe draad’ blijft gelijk: het water. Ontdek ook vissers- en vestingstad Elburg en eindig de Hanzesteden Fietsroute in heerlijk Harderwijk. Download de laatste etappe van de Hanzesteden Fietsroute hier.

Foto: Elburg, Gijs Versteeg

Benieuwd naar alle etappes? Kijk op www.hanzestedenfietsroute.nl.

Fiets eens een Hanzerondje

Liever een kortere route? Kies dan voor een van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kun je ook het achterland van een Hanzestad ontdekken. Ook in eigen land!

Muurschilderingen

Tip: In 2022 worden er in de Hanzesteden die horen bij de Hanzesteden Fietsroute prachtige meters hoge muurschilderingen gemaakt! Hier zie je al de meterhoge muurschildering in Hanzestad Kalkar. Laat je verrassen! Op het Instagramaccount van @discoverhansa kun je de vorderingen van de muurschilderingen volgen!

Foto: Kalkar, De Strakke Hand

Blijf gerust een nachtje slapen

Hoe leuk is het om verschillende Hanzesteden te combineren. Dan is een nachtje blijven slapen ook een goede tip! De Hanzesteden hebben voor ieder wat wils qua overnachten: romantisch overnachten in een knusse B&B’s tot moderne hotels. Bekijk de website voor tips.

Dit product is mogelijk gemaakt door het INTERREG-programma Deutschland-Nederland als onderdeel van het project Grensoverschrijdende samenwerking Hanzesteden.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

6 bijzondere Nederlandse musea

Bent u op vakantie in eigen land en wilt u zich onderdompelen in cultuur? Bezoek dan eens een van de meest bijzondere musea van Nederland. Wij zetten er een aantal voor u op een rij. Let op…

Nieuws

Natuurmonumenten gaat betaald parkeren invoeren

De gratis parkeergelegenheid bij natuurgebieden die onder Natuurmonumenten vallen, wordt in de toekomst omgezet naar betaald parkeren. Het parkeergeld wordt 1,75 euro per uur met een maximu…

Nieuws

Winnaars vrijkaarten Fiets en Wandelbeurs bekend

Heeft u meegedaan aan de prijsvraag waarbij u kans maakte op 20x twee vrijkaarten voor de Fiets en Wandelbeurs t.w.v. €30,-?  Dan vindt u hier de uitslag! Wij feliciteren alle win…

Nieuws

Belangrijke veiligheidswaarschuwing fietsstoeltje 100 BCLIP B'TWIN, Decathlon

Decathlon heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor het fietsstoeltje 100 BCLIP B'TWIN. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het bevestigingspunt van de sluitingsgesp voor het kind br…

Nieuws

De fietshelm: waarom je hem zou moeten dragen

Over de fietshelm wordt vaak gezegd dat hij vervelend zit of niet nodig is, terwijl hij juist zo belangrijk kan zijn in het verkeer. Mocht het namelijk zo zijn dat je op je hoofd valt, dan …