Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
45 Km (± 3:00
) | Gelderland | Het weer op de route
0
°C0bft
Het stuifzandgebied Kootwijkerzand in het westelijke deel van de Veluwe is niet alleen het grootste stuifzandgebied van Nederland maar ook van Europa. Het is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van boswachterij Kootwijk.
Oorspronkelijk was dit geen stuifzandgebied maar een bos dat al vanaf 2500 voor Christus bewoond was. Meer dan 3000 jaar later was hier een klein dorp met de naam Kootwijkerzand. In de eeuwen hierna werden de bomen in dit gebied omgehakt om houtskool te produceren. Hier kwam langzaam maar zeker de huidige zandverstuiving uit voort. Door het gebrek aan begroeiing had de wind vrij spel om de zandbodem los te waaien en te verspreiden over het hele gebied.
Kootwijkerzand biedt op sommige plekken het bijzondere plaatje van een woestijn in Nederland, compleet met woestijnachtige temperaturen van wel 60 graden in de zomer. Ook opvallend zijn de soms surrealistisch door de wind gevormde bomen.
Ter enige verkoeling fiets je op deze route ook door het in de buurt gelegen Apeldoorn. Daar vind je niet alleen voldoende terrasjes voor een koel drankje, maar ook de fietswinkel en gecertificeerd Shimano Service Center Giant Store Van Hest net voorbij knoopunt 50. Hier ben je hartelijk welkom voor een bezoek.
Vanaf de parkeerplaats zit je direct op knooppunt 36.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.