Logo Fietsen123

Nieuws

Zoveel kosten fietsboetes je

Monday 12 February, 2024

De kans dat je aangehouden wordt voor een fietsovertreding is kleiner dan voor de auto. Maar als je tegen de lamp loopt, kan het je duur komen te staan. Fietsen123 pikt de opvallende boetes ertussenuit.

Boetes

Een ding is zeker: verkeersboetes blijven nooit lang hetzelfde. Ze worden bijna ieder jaar hoger, door inflatie of voor een hogere opbrengst. Dat laatste voor een deel omdat de kosten van de handhaving ook omhoog gaan. Voor 2024 wordt een gemiddelde verhoging van 10% aangehouden. Je kan dus ongeveer tussen de 5 en 20 euro bij de hieronder genoemde bedragen van maart 2023 optellen. Bovendien komen er ook altijd nog administratiekosten van € 9 bovenop.

Opvallend is dat boetes voor automobilisten en bromfietsers voor dezelfde overtreding een stuk hoger zijn dan voor fietsers. Bijvoorbeeld voor het vasthouden van je mobieltje achter of aan het stuur. Dat kost € 420 in de auto, € 290 op de brommer en € 160 op de fiets.

Voor fietsers onder de 16 jaar zijn boetes altijd de helft lager en worden de ouders aansprakelijk gehouden voor het betalen. Of de ouders dit door mogen rekenen aan de kinderen doormiddel van zakgeldinhouding wordt niet vermeld in de wet.

Mankementen

Het gebrek aan een jaarlijkse APK keuring maakt het heel wat makkelijker met een mankement aan je fiets rond te rijden. Soms zelfs zonder dat je het doorhebt. Dat je met een defecte verlichting een boete -van € 60- kan krijgen, zal niemand verrassen. Dat je voor een ontbrekende reflectie op je trappers en wielen of een kapotte rode reflector ook nog € 40 kwijt bent, weet dan weer niet iedereen.

Veel meer geld kost het je als je stuur niet goed werkt, bijvoorbeeld als het loszit en niet goed meedraait: € 110. Sowieso natuurlijk een defect waarbij het verstandig is om op tijd al zelf in te grijpen. Minder bekend is dat het frame van je fiets ook in orde moet zijn, anders kost het je 60 euro.

Gedragingen

Veruit de meeste boetes, en ook de hoogste, krijg je voor verkeerd verkeersgedrag. Dat houdt simpelweg in dat je je niet aan de verkeersregels houdt. Daar zitten heel wat overtredingen bij waar fietsers over het algemeen niet echt bij stilstaan. Denk aan keren waar het verboden is, tegen de rijrichting in rijden, aan de verkeerde kant van de weg rijden, niet stoppen bij een stopbord of over een doorgetrokken streep fietsen. Dat kost je van 60 tot wel 110 euro bij de laatste twee overtredingen. Ook niet goed voorrang geven aan voetgangers kan duur uitpakken, nog even los van de risico’s voor de voetgangers en jezelf. Voor geen voorrang geven aan passagiers die uit een bus of tram stappen krijg je € 110 aan je broek. Geen voorrang geven aan een blinde of slechtziende met een stok, of voetgangers bij een zebrapad kost je wel € 160. Zelfs voor inhalen direct voor of op een zebrapad krijg je zo’n boete.

Het is verder opletten als je niet voldoende rechts houdt (€ 110), een kruispunt blokkeert (€ 110) of een verplicht fietspad niet gebruikt (€ 60). Ook voor niet je hand uitsteken kun je nog een bekeuring van € 40 krijgen. Tot slot is de fiets niet echt een goede vervanger voor de auto als je teveel drank op hebt. Je krijgt namelijk voor rijden onder invloed de hoogste boete voor de fiets: € 200.

Kortom: het is ook verstandig je op de fiets aan de wettelijke regels te houden. Niet alleen voor lijf en leden maar ook voor je portemonnee.