50 te hard binnen de bebouwde kom?
Welke wegen binnen de bebouwde moeten volgens jou een maximumsnelheid van 30 km/h krijgen? De Fietsersbond brengt het in kaart met het initiatief ’30 is het nieuwe 50!’ Voor automobilisten …
Nieuws
Wednesday 10 June, 2020
Van je fiets een elektrische fiets maken, dat klinkt misschien wat vreemd. Toch zijn er een aantal ombouwsets op de markt die dit mogelijk maken. Je hebt er wel wat technische kennis voor nodig en niet iedere fiets is geschikt.
Voor je een ombouwset aanschaft, is het verstandig om eerst te kijken of je fiets wel omgebouwd kan worden. Van sommige merken en types is bekend dat de frames (en specifiek de voorvork) niet sterk genoeg zijn voor de kracht van een motor. Dan wordt ombouwen sterk afgeraden. Ook het remsysteem (velgrem, schijfrem, rollerbrake of trommelrem) moet dit wellicht worden aangepast of vervangen.
De Consumentenbond heeft een aantal ombouwsets getest. In de meeste sets zitten de volgende onderdelen:
Er zijn ook sets die zonder accu geleverd worden. Kijk dus goed naar de inhoud voor je een set aanschaft.
Goede tip: test een e-bike met dezelfde motor/ondersteuning om te zien welk ombouwpakket je nodig hebt.
Als je flink wat technische fietsenkennis bezit, kun je zelf de fiets ombouwen. Twijfel je (of weet je zeker dat het je niet gaat lukken), schakel dan een vakman in. Een fietsenmaker kan je ook prima adviseren over of je fiets geschikt is of niet en hoeveel tijd (en geld) het kost om je fiets om te bouwen.
Kijk op de website van de Consumentenbond om te zien welke fabrikanten ombouwsets aanbieden, hoeveel ze kosten en of je ze moet verzekeren.
Bron: Consumentenbond, ANWB, Fietsersbond.