Logo Fietsen123

Nieuws

Zo lang gaat een (elektrische) fiets mee

woensdag 4 september, 2019

Met de enorme groei die de e-bike in Nederland heeft doorgemaakt, is er ook een behoorlijke handel ontstaan in tweedehands exemplaren. Maar dat roept de vraag op hoe lang zo’n ‘oude fiets’ nog mee gaat. En kun je hem altijd blijven repareren?

Over de exacte levensduur van een fiets is niets eenduidigs te zeggen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat goed onderhoud de levensduur van je fiets ten goede komt. Dit geldt zowel voor de fiets zelf, als voor losse onderdelen als de accu van een e-bike. Maar dat wil niet zeggen dat de fiets het eeuwige leven heeft. En zeker van oudere fietsen kan het weleens voorkomen dat onderdelen na een aantal jaren niet meer te krijgen zijn.

Advocaat Maryse Oranje van Nineyards Law vindt dat je na bijvoorbeeld tien jaar niet meer kunt verwachten dat een fabrikant nog onderdelen heeft voor een bepaalde fiets. “Fabrikanten moeten zorgdragen dat een product binnen een redelijke periode na aankoop nog hersteld, vervangen of gerepareerd kan worden. Hoe korter de periode na aankoop, des te meer je van de fabrikant kunt verwachten.” Volgens Oranje bedraagt deze periode voor een e-bike zo’n zeven jaar.

Garantie

De levensduur hangt natuurlijk af van het onderhoud, maar toch geeft de door de fabrikant geboden garantieperiode een indicatie van de (minimale) levensduur van (bepaalde delen van) je fiets. Om dit te verduidelijken, behandelen we verschillende onderdelen van de fiets en noemen we de geldende garantieperiodes bij een aantal bekende fietsmerken in Nederland.

Het frame en de voorvork

Van een oude(re) fiets is vrijwel één ding zeker: hoewel banden, wielen en andere onderdelen misschien al een keer vervangen zijn, is het frame in de meeste gevallen hetzelfde gebleven. Om die reden hanteren veel fabrikanten dan ook een lange garantietermijn voor dit deel van de fiets.

Deze garantieperiodes hanteren fabrikanten voor het frame:

 • Batavus: 10 jaar.
 • Cortina: 5 jaar.
 • CUBE: 6 jaar op aluminium frames en 3 jaar op carbon en alu-carbon frames.
 • Gazelle: 10 jaar (15 bij Gazelle Ultimate).
 • KOGA: levenslange garantie op ongeveerde frames, 3 jaar op geveerde frames en 10 jaar op carbon frames. Op frames van e-bikes geldt ook levenslange garantie.
 • QWIC: 5 jaar op aluminium frames en 2 jaar op stalen frames.
 • Stella: 5 jaar.

Voor ongeveerde voorvorken geldt bij deze fabrikanten dezelfde garantie als voor het frame. De enige uitzondering is QWIC, die hiervoor dezelfde garantieperiode hanteert als voor de geveerde voorvorken. Voor geveerde voorvorken hanteren de fabrikanten de volgende garantieperiodes:

 • Batavus: 2 jaar.
 • Cortina: 2 jaar.
 • Gazelle: 5 jaar.
 • KOGA: 2 jaar.
 • QWIC: 2 jaar.
 • Stella: 5 jaar.

Lak en chroomdelen

Je gebruikt de fiets in weer en wind en daarom heeft het stalen ros nogal wat te lijden. Voor de metalen onderdelen van je fiets vormt de lak een belangrijke bescherming tegen de elementen. Lakschade kan dan ook het beste zo snel mogelijk weggewerkt worden. Vanuit de fabriek krijgen fietsen doorgaans een hoogwaardige lakafwerking mee, waar fabrikanten dan ook garantie op geven.

 • Batavus: 2 jaar.
 • Cortina: 2 jaar.
 • Gazelle: 5 jaar.
 • KOGA: 10 jaar. De lak op geveerde voorvorken en chroomdelen heeft een garantie van 2 jaar.
 • QWIC: 1 jaar.

Ook chroomdelen vallen bij bepaalde fabrikanten onder de garantie:

 • Batavus: 2 jaar.
 • Cortina: 2 jaar.
 • Gazelle: 2 jaar.
 • QWIC: 1 jaar.

Overige onderdelen

Voor onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, geldt doorgaans geen garantie. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de banden, ketting en tandwielen.

Op alle andere reguliere en – bij e-bikes – elektronische onderdelen hanteren de fabrikanten een garantie van 2 jaar.

Accu

Met uitzondering van Stella geven de genoemde fabrikanten allemaal 2 jaar garantie op de accu. Bij Stella is dit een jaar langer: 3 jaar. Wel wordt door de fabrikanten aangegeven dat een normale capaciteitsafname tijdens de garantieperiode, niet onder deze garantie valt.

In alle gevallen geldt dat je met problemen het beste naar de fietsenwinkel kan gaan waar je de fiets hebt gekocht. Als je zelf gaat sleutelen aan de fiets of accu, vervalt namelijk de garantie.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De beste smartphonehouders voor op de fiets

Sinds de invoering van het appverbod op 1 juli 2019 heeft de verkoop van smartphonehouders voor op de fiets een hoge vlucht genomen. De Fietsersbond deed onderzoek naar de beste houders. He…

Nieuws

Minste fietsdoden in de winter

In het jaar 2015 kwamen 185 fietsers om in het Nederlandse verkeer. Dit cijfer wijkt weinig af van voorgaande jaren. Het aantal fietsdoden ligt in de winter het laagst, in de herfst het hoo…

Nieuws

De fietsstraat: welke regels gelden daar?

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor sommige straten als fietsstraat in te richten. Een goed initiatief, maar helaas verstaan fietsers en automobilisten elkaar niet altijd even goed. Vraag i…

Nieuws

Leuke en handige tips voor de e-bike

Een elektrische fiets is anders dan een ‘normale’ trapfiets. Hoe zorgt u er nou voor dat u het meeste uit uw e-bike en accu haalt? We geven een aantal tips. Pomp de banden hard op, om de me…

Nieuws

Lekker: vier dagen fietsen

Het vierdaagseseizoen staat voor de deur en daar wordt menig fietser vrolijk van. Zeker in de maanden juli en augustus vinden er weer heel wat fietsvierdaagsen plaats; een leuke en ongedwon…