Logo Fietsen123

Nieuws

Zo kies je de beste bidon

Monday 5 September, 2022

Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het fietsen, zeker als het warm weer is. Als je daarvoor een geschikte bidon gebruikt, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Fietsen123 helpt je bij het kiezen.

Een bidon is een andere naam voor een speciale kunststof drinkfles. Bidons zijn vooral bekend van racefietsen, maar ze zijn ook prima te gebruiken op andere soorten fietsen, zoals e-bikes. Ze zijn zodanig gemaakt dat je ze onderweg makkelijk kan pakken en eruit drinken. Dat kan zelfs onder het fietsen, maar het is veiliger om gewoon even te stoppen.

Steeds meer niet-sportfietsen hebben de mogelijkheid een bidon op de fiets mee te nemen. Daarvoor kan een bidonhouder gemonteerd worden of is die zelfs al aanwezig. Een bidon kopen lijkt eenvoudig: ze zien er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uit. Toch zijn er wel een aantal belangrijke eigenschappen om op te letten.

Inhoud

In de eerste plaats is er de inhoud. De kleinste bidons hebben een inhoud van een halve liter of 500 ml. Als je niet al teveel dorst hebt onderweg is dat vaak wel genoeg. Ga je echter grotere afstanden fietsen of is het erg warm, dan kan een grotere bidon handig zijn. In de breedte van de fles maakt dit gewoonlijk niets uit: die is standaard hetzelfde. Wel in de lengte. In het grootste formaat bidon past bijna een liter. Een mooie tussenmaat is 750 ml. Meet bij grotere bidons wel eerst even of een bidon van die lengte nog op je fietsframe past.

Kleur

Bidons zijn er niet alleen in verschillende maten maar ook in allerlei kleuren. Dat betekent dat je er meestal wel een kunt uitkiezen die goed bij de kleur van je fiets past. Niet het belangrijkste natuurlijk, maar toch leuk. Wel belangrijk is de invloed van de kleur op de vloeistof die in de bidon zit. Meestal zal dat koud water zijn.

Een aantal van de bidons die je kunt kopen zijn doorzichtig. Dat heeft als voordeel dat je snel kunt zien hoeveel water je nog over hebt. Een nadeel is dat bij warm weer en veel zon, het water in de bidon snel opwarmt. Dat geldt nog meer voor een volledig zwarte bidon. De beste kleur voor een bidon die water zo lang mogelijk koel houdt is wit.

Kijk trouwens bij het kopen van een bidon op internet goed of de bidon ook echt wit of doorzichtig is. Op plaatjes is dit verschil vaak niet te zien, dus lees de beschrijving erop na.

Ventiel

Alle bidons gebruiken een ventiel om ervoor te zorgen dat de vloeistof erin niet naar buiten komt zolang dat niet de bedoeling is. De meeste bidons hebben een eenvoudig ventiel dat je omhoog trekt om te drinken en weer terugduwt om de bidon af te sluiten. Helaas zijn deze bidons niet altijd even waterdicht. Sommige kunnen gaan lekken als ze niet rechtop staan in een fietstas of een rugzak.

De bidons van het merk Camelbak hebben een bijzonder ventiel genaamd Jet Valve. Deze sluit zichzelf af nadat je uit de bidon gedronken hebt. Knijpen in de fles is voldoende om te drinken. Je kan eventueel dit ventiel op slot draaien, zodat er geen water meer uitkomt. Deze bidons hebben dan ook het voordeel dat ze veel minder snel lekken in een tas of rugzak.

Isolatie

Goedkope bidons zijn enkelwandig maar sommige duurdere exemplaren hebben extra isolatie. Dan kan in de vorm van een dubbele wand zijn of zelfs een gel-isolatielaag. Op die manier blijft ook onder warme omstandigheden je water lekker koel.

Tot slot nog een houd-je-bidon-gezond tip. Laat je bidon niet met water erin op je fiets staan. Anders kunnen bacteriën en schimmels zich makkelijk vermenigvuldigen in het water. Haal de bidon meteen van je fiets bij thuiskomst, gooi hem leeg, spoel hem eventueel nog even om en droog hem van binnen met een afdroogdoek.

Door: Alex Wit