Logo Fietsen123

Nieuws

Zo gaat Het fietspad van de Toekomst er uitzien

Tuesday 10 March, 2020

Eind 2019 schreef Provincie Utrecht de prijsvraag Het fietspad van de Toekomst uit. Deze luidde: ‘Hoe kunnen we het fietsen nóg aantrekkelijker maken?’ onlangs werden de winnaars bekend gemaakt.

Drie hoofdprijswinnaars mogen hun vernieuwende idee in de praktijk brengen in de vorm van een pilot op Het fietspad van de Toekomst. De drie keer €50.000 euro werd gewonnen door het KWS uit Utrecht, Boomkwekerij Ebben B.V. uit Cuijck en Ingenieursbureau Movares uit Utrecht. Zij zijn de bedenkers van ‘De bliksemsnelle baan’, Boomveer’ en ‘UpCycling’.

KWS – De bliksemsnelle baan

Het idee achter de bliksemsnelle baan is het beter benutten van bestaande fietspaden voor alle soorten fietsers. Met kleine ingrepen en behoud van wat er al is, wordt er ruimte gecreëerd voor de snelle forens én een veilige en comfortabele route voor de recreatieve fietser. Door gebruik te maken van de berm wil KWS de effectieve ruimte en veiligheid vergroten. Zo willen zij zorgen voor meer fietsplezier.

Boomkwekerij Ebben – Boomveer

Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie. Ze worden niet met hun kluit vastgehouden, maar in een lichte en sterke constructie of met een boombeugel.

De beweging van de boomveren in de wind, wekt stroom op die ervoor zorgt dat de boom zelfvoorzienend is. Maar ook zorgt deze ‘boomstroom’ voor fietspadsignalering of het opladen van fietsen. Dit idee is volgende Ebben goed voor mensen, planten en dieren.

Movares – UpCycling

Bij UpCycling gaat het idee om hergebruik en daarbij het toevoegen van waarden. De belangrijkste denkstap daarbij is dat we collectief lijkten te willen gaan voor uit de auto en op de fiets!

Movares stelt een ommekeer voor: de fiets wordt hoofdzaak en de auto wordt bijzaak op het fietspad van de Toekomst. Ook tankstations ondergaan een transformatie. Zij worden omgedoopt tot sociale hun met ruimte voor de mobiele fietsenmaker en een co-werkplek.

Het fietspad van de Toekomst

Het fietspad van de Toekomst is de fietsroute die tussen Utrecht en Wageningen ligt. Voor het grootste gedeelte ligt deze route naast de N225. Dit fietspad wordt gebruikt als experimenteerruimte voor innovaties om fietsen nóg aantrekkelijker te maken. Zo wekken de zonnepanelen in het wegdek bijvoorbeeld de energie op om het fietspad te verlichten en te verwarmen om gladheid tegen te gaan.

In totaal is het fietspad 28 kilometer lang en een belangrijke route voor recreatief gebruik, woon-werkverkeer en scholieren.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Draadloos laadstation voor elektrische fietsen

Studenten en onderzoekers van de TU Delft hebben het eerste draadloze laadstation voor elektrische fietsen ontwikkeld. Het laadstation is tot stand gekomen als afstudeerproject van meerdere…

Nieuws

Waarom fietsen zo veel stress kan veroorzaken

Jawel, je leest het goed: fietsen veroorzaakt stress. Maar niet eens zozeer bij de fietser zelf, maar bij andere weggebruikers. En waarom? Omdat we lang niet altijd zo netjes fietsen als we…

Nieuws

50-plusser met e-bike is veilige weggebruiker

Nederlandse 50-plussers zijn de afgelopen drie jaar nauwelijks betrokken geweest bij ongevallen in het verkeer. Ook geven ze aan zich netjes aan de verkeersregels te houden en te anticipere…

Nieuws

De fietskaart is springlevend!

Is de fietskaart op z’n retour, vroegen we je een maand geleden. Wat blijkt: de smartphone en de fietsnavigatie moeten het nog altijd afleggen tegen de kaarten en de fietsknooppunten. Ruim …

Nieuws

Fietsdeelsystemen in België en Luxemburg

In België zijn er een aantal steden met een eigen fietsdeelsysteem. Welke ga jij op de fiets verkennen: Antwerpen, Brussel of het minder bekende – maar niet minder mooie – Namen? Maar ook L…