Logo Fietsen123

Nieuws

Zes keer door de duinen

Wednesday 14 April, 2021

Met de zon en de zee, of juist bij bos en hei: duinen hebben we in alle soorten en maten. Op deze zes heerlijke duinroutes kun je uitwaaien en genieten van de prachtige natuur.

Duinen Den Helder-Callantsoog - 47 km

Het duingebied is samengesteld uit verschillende afzonderlijke gebieden: de Grafelijkheidsduinen, de Donkere Duinen, de Noordduinen en het Kooibosch. Een groot deel van het gebied was vroeger een eiland, maar in de loop der jaren is het aan het vasteland vastgegroeid.

De Duinen van Oostvoorne - 34 km

Het gebied – met de naam Voornes Duin – staat vooral bekend om de verschillende landschappen die je hier kunt vinden. De uitgestrekte duinen wisselen duingraslanden en vochtige duinvalleien af. Midden in het gebied liggen twee natuurlijke duinmeren: het Quackjeswater en het Breede Water. Deze duinmeren zijn een populaire broedplaats van verschillende (water)vogelsoorten.

De Gasterse Duinen - 43 km

De Gasterse Duinen liggen in het noordelijke deel van het gebied, boven Gasteren. Het grootste deel van de Gasterse Duinen bestaat uit golvend heidelandschap, met hier en daar hoge stuifduinen en prachtige vennen. Opvallend is de ligging van de vennen: allemaal in het verlengde van elkaar. Dit komt omdat deze vennen ooit deel uitmaakten van de loop van de Drentsche Aa, de beek waaraan het hele gebied haar naam dankt. Oude karresporen herinneren nog aan de tijd dat er een belangrijke handelsroute door het gebied liep.

De Lange en Korte Duinen - 57 km

De Soester Duinen zijn ontstaan in de laatste ijstijd. In deze periode kwam geen landijs meer voor in Nederland, maar werden wel enorme hoeveelheden dekzand afgezet door de extreme winden. Na de ijstijd raakte het gebied bebost, maar door houtkap en begrazing veranderde het gebied weer in heide en stuifvlaktes. Toen de begrazing door schapen stopte, ontstonden er weer veel bossen, waardoor het open stuifzandgebied tegenwoordig lang niet meer zo groot is als vroeger. Het gebied is een aardkundig monument.

Het Zuidelijk Westerkwartier en de Bakkeveense Duinen - 47 km

Op deze route start je in Groningen bij het Zuiderlijk Westerkwartier, waarna je oversteekt naar Friesland. In Friesland fiets je door de Bakkeveense Duinen. Het gebied wordt gevormd door een aantal aaneengesloten bos- en heidegebieden, zandverstuivingen, graslanden en landgoederen in het dal van het Koningsdiep. Het gebied is ontstaan na de veenontginning van de 19de eeuw en sindsdien onaangeroerd gebleven. Daarom zijn de Bakkeveense Duinen een goed voorbeeld van hoe het Friese landschap er twee eeuwen geleden uitzag.

De Brand en de Loonse en Drunense Duinen - 40 km

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen en naaldbossen. Onderdeel van het gebied is het beekdal de Zandleij, waar ook natuurgebied De Brand ligt. Door de grote hoeveelheid stuifzand worden De Loonse en Drunense Duinen ook wel ‘de Brabantse Sahara’ genoemd. De Brand dankt zijn naam aan het feit dat er vroeger brandstof in dit gebied gewonnen werd. Het ging in beperkte mate om turf en verder vooral om brandhout.