Logo Fietsen123

Nieuws

Zes elektrische fietsen getest

maandag 2 februari, 2009

De E-bike, een fiets met een elektrisch ‘duwtje in de rug’, is dé fietshype van nu. De Consumentenbond heeft er zes getest. Van de bekende merken Koga, Batavus, Sparta, Gazelle, Giant en Union. De op één na goedkoopste (€ 1.700,--), de Giant Twist Comfort Lite, werd met 60 punten door de bond uitgeroepen tot 'beste koop' (zie foto). De twee honderd euro goedkopere Union kreeg overigens slechts één punt minder, namelijk 59 punten. Koga en Batavus, de duurste modellen, kregen beiden het hoogste aantal punten, namelijk 70. Sparta ION Comfort GL en Gazelle Orange Innergy, kwa prijs behorend tot de 'middenklasse', kregen beiden 66 punten. TestteamHet testteam heeft bij alle e-bikes verschillende metingen uitgevoerd. Er is ondermeer gemeten en beoordeeld op energiegebruik, actieradius (hoeveel kilometer levert de accu ondersteuning zonder tussentijds opladen), gewicht en remweg. Daarnaast heeft een groep gebruikers in Nederland een afwisselend parcours met alle fietsen afgelegd. Deze gebruikers waren onervaren, zodat de gebruikersvriendelijkheid kon worden beoordeeld. Er is alleen met damesfietsen getest door de groep die bestond uit vrouwen en mannen. Damesfietsen worden meer verkocht dan herenfietsen en er is alleen gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen.

ActieradiusDe Consumentenbond heeft 6 e-bikes getest, waarvan er één (Koga Tesla) een extra grote actieradius heeft (88 punten). Keerzijde hiervan is dat hij wel de zwakste ondersteuning biedt. De Union scoort daarna het beste bij de actieradius (66 punten), gevolgd door de Giant Twist Comfort Lite met 56 punten. De Gazelle Orange Innergy bezet de laatste plaats met 50 punten.

Gelijkmatige ondersteuningDe gelijkmatigheid van de ondersteuning speelt een zware rol in de test. De gebruikers geven de Batavus en Gazelle op dit aspect het hoogste oordeel. Bij de Koga is de ondersteuning het zwakst. Bij de Giant valt op dat de ondersteuning bij wegfietsen zeer snel reageert, bij de Union juist traag.

RijcomfortWat betreft rijcomfort wint de Sparta ION Comfort GL het met 78 punten van de Batavus Padova Easy Supreme (77 punten). Op de laatste plaats komt de Gazelle Orange Innergy met 67 punten.

Afzonderlijke oordelenHierna zette we de gegevens en oordelen per fiets op een rijtje. We beginnen met de voordeligste en eindigen met de duurste.

* Union SwitchGewicht: 27,6 kgRichtprijs: € 1.500,-Algemeen:- Afneembare accu; - 8 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel. Plus:- Relatief lage prijs; - Grote actieradius. Min:- Ondersteuning reageert traag bij wegfietsen; - Ondersteuning minder gelijkmatig; - Motor maakt wat geluid.

Opmerking: In de periode tussen de daadwerkelijke test en publicatie heeft Union een nieuw klokje toegepast met 3 standen en een ander rijprogramma. Dit is niet in de test meegenomen.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 59 punten (Elektrische ondersteuning: 51; Rijcomfort: 71 en Actieradius: 66 punten).

* Giant Twist Comfort LiteGewicht: 28,4 kgRichtprijs: € 1.700,-Algemeen:- Afneembare accu; - 7 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel.

Plus:- Ondersteuning reageert zeer snel bij wegfietsen. Min:- Lange oplaadtijd; - Lader minder gemakkelijk aan te sluiten; - Displayfuncties zeer beperkt; - Aanduiding batterijniveau minder betrouwbaar.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 60 punten, 'beste koop'. (Elektrische ondersteuning: 68; Rijcomfort: 72; Actieradius: 56 punten).

* Sparta ION comfort GLGewicht: 30,4 kgRichtprijs: € 2.300,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 7 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Uitgebreid display met nauwkeurige aanduiding accuniveau. Min:- Bediening display lastiger.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische Ondersteuning: 78; Rijcomfort: 78; Actieradius: 52 punten)

* Gazelle Orange InnergyGewicht: 26,8 kgRichtprijs: € 2.150,-Algemeen:- Afneembare accu; - 8 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel.

Plus:- Zeer gelijkmatige ondersteuning. Min:- Aanduiding batterijniveau minder duidelijk; - Lader wordt erg warm tijdens laden.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische ondersteuning: 71; Rijcomfort: 67; Actieradius: 50 punten).

* Batavus Padova Easy SupremeGewicht: 29,3 kgRichtprijs: € 2.200,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 7 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Gelijkmatige ondersteuning; - Motor is geruisloos.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 84; Rijcomfort:77 en Actieradius: 52 punten).

* Koga TeslaGewicht: 30,4 kgRichtprijs: € 2.800,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 21 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Zeer grote actieradius; - Korte remweg; - Motor is geruisloos. Min:- Relatief hoge prijs; - Relatief zwakke ondersteuning.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 65; Rijcomfort:70 en Actieradius: 88 punten).

Link* Consumentenbond


Gerelateerde artikelen

Fietstest

De beste e-bikes van 2018

Met de opening van het nieuwe fietsseizoen zijn natuurlijk ook de beste (elektrische) fietsen van het jaar getest. Het Algemeen Dagblad (AD) in samenwerking met Fietstest.nl, Telegraaf, de …

Nieuws

BOVAG: ‘Breng de speed pedelec terug naar het fietspad’

De verkoop van elektrische fietsen neemt toe, maar de speed pedelec blijft achter. Volgens BOVAG en RDC komt dit door te strenge regels. Het aantal verkochte speed pedelecs is de laatste ja…

Nieuws

Telefoongebruik op de fiets verminderd na verbod

Sinds de invoering van het appverbod is het telefoongebruik op de fiets flink afgenomen, in ieder geval in Amsterdam. In 2017 gebruikte 45 procent van de fietsers in deze stad zijn telefoon…

Nieuws

Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld: bekijk de beelden

Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. De bouw is gisteren officieel gestart. De megastalling komt onder een verhoogd stationsplein aan de sta…

Nieuws

Fietsknooppunten doorgetrokken naar de Duitse grensstreek

Tussen het Nederlandse knooppuntensysteem en het Duitse systeem met routebordjes - met plaats van bestemming, richting en afstand - is een geleidelijke overgang gecreëerd. Het Duitse g…