Logo Fietsen123

Nieuws

Zes elektrische fietsen getest

maandag 2 februari, 2009

De E-bike, een fiets met een elektrisch ‘duwtje in de rug’, is dé fietshype van nu. De Consumentenbond heeft er zes getest. Van de bekende merken Koga, Batavus, Sparta, Gazelle, Giant en Union. De op één na goedkoopste (€ 1.700,--), de Giant Twist Comfort Lite, werd met 60 punten door de bond uitgeroepen tot 'beste koop' (zie foto). De twee honderd euro goedkopere Union kreeg overigens slechts één punt minder, namelijk 59 punten. Koga en Batavus, de duurste modellen, kregen beiden het hoogste aantal punten, namelijk 70. Sparta ION Comfort GL en Gazelle Orange Innergy, kwa prijs behorend tot de 'middenklasse', kregen beiden 66 punten. TestteamHet testteam heeft bij alle e-bikes verschillende metingen uitgevoerd. Er is ondermeer gemeten en beoordeeld op energiegebruik, actieradius (hoeveel kilometer levert de accu ondersteuning zonder tussentijds opladen), gewicht en remweg. Daarnaast heeft een groep gebruikers in Nederland een afwisselend parcours met alle fietsen afgelegd. Deze gebruikers waren onervaren, zodat de gebruikersvriendelijkheid kon worden beoordeeld. Er is alleen met damesfietsen getest door de groep die bestond uit vrouwen en mannen. Damesfietsen worden meer verkocht dan herenfietsen en er is alleen gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen.

ActieradiusDe Consumentenbond heeft 6 e-bikes getest, waarvan er één (Koga Tesla) een extra grote actieradius heeft (88 punten). Keerzijde hiervan is dat hij wel de zwakste ondersteuning biedt. De Union scoort daarna het beste bij de actieradius (66 punten), gevolgd door de Giant Twist Comfort Lite met 56 punten. De Gazelle Orange Innergy bezet de laatste plaats met 50 punten.

Gelijkmatige ondersteuningDe gelijkmatigheid van de ondersteuning speelt een zware rol in de test. De gebruikers geven de Batavus en Gazelle op dit aspect het hoogste oordeel. Bij de Koga is de ondersteuning het zwakst. Bij de Giant valt op dat de ondersteuning bij wegfietsen zeer snel reageert, bij de Union juist traag.

RijcomfortWat betreft rijcomfort wint de Sparta ION Comfort GL het met 78 punten van de Batavus Padova Easy Supreme (77 punten). Op de laatste plaats komt de Gazelle Orange Innergy met 67 punten.

Afzonderlijke oordelenHierna zette we de gegevens en oordelen per fiets op een rijtje. We beginnen met de voordeligste en eindigen met de duurste.

* Union SwitchGewicht: 27,6 kgRichtprijs: € 1.500,-Algemeen:- Afneembare accu; - 8 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel. Plus:- Relatief lage prijs; - Grote actieradius. Min:- Ondersteuning reageert traag bij wegfietsen; - Ondersteuning minder gelijkmatig; - Motor maakt wat geluid.

Opmerking: In de periode tussen de daadwerkelijke test en publicatie heeft Union een nieuw klokje toegepast met 3 standen en een ander rijprogramma. Dit is niet in de test meegenomen.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 59 punten (Elektrische ondersteuning: 51; Rijcomfort: 71 en Actieradius: 66 punten).

* Giant Twist Comfort LiteGewicht: 28,4 kgRichtprijs: € 1.700,-Algemeen:- Afneembare accu; - 7 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel.

Plus:- Ondersteuning reageert zeer snel bij wegfietsen. Min:- Lange oplaadtijd; - Lader minder gemakkelijk aan te sluiten; - Displayfuncties zeer beperkt; - Aanduiding batterijniveau minder betrouwbaar.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 60 punten, 'beste koop'. (Elektrische ondersteuning: 68; Rijcomfort: 72; Actieradius: 56 punten).

* Sparta ION comfort GLGewicht: 30,4 kgRichtprijs: € 2.300,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 7 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Uitgebreid display met nauwkeurige aanduiding accuniveau. Min:- Bediening display lastiger.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische Ondersteuning: 78; Rijcomfort: 78; Actieradius: 52 punten)

* Gazelle Orange InnergyGewicht: 26,8 kgRichtprijs: € 2.150,-Algemeen:- Afneembare accu; - 8 Naafversnellingen; - Motor in het voorwiel.

Plus:- Zeer gelijkmatige ondersteuning. Min:- Aanduiding batterijniveau minder duidelijk; - Lader wordt erg warm tijdens laden.

Oordeel Consumentenbond: Totaal: 66 punten. (Elektrische ondersteuning: 71; Rijcomfort: 67; Actieradius: 50 punten).

* Batavus Padova Easy SupremeGewicht: 29,3 kgRichtprijs: € 2.200,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 7 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Gelijkmatige ondersteuning; - Motor is geruisloos.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 84; Rijcomfort:77 en Actieradius: 52 punten).

* Koga TeslaGewicht: 30,4 kgRichtprijs: € 2.800,-Algemeen:- Ingebouwde accu; - 21 derailleurversnellingen; - Motor in het achterwiel.

Plus:- Zeer grote actieradius; - Korte remweg; - Motor is geruisloos. Min:- Relatief hoge prijs; - Relatief zwakke ondersteuning.

Oordeel Consumentenbond: Totaal 70 punten. (Elektrische ondersteuning: 65; Rijcomfort:70 en Actieradius: 88 punten).

Link* Consumentenbond


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Routemarkering en bewegwijzering

Hoe verder van Santiago de Compostela, des te talrijker de Jacobspaden en hoe meer ze uiteenlopen. Toen de Raad van Europa in 1987 opriep om de routes naar Santiago de Compostela nieuw leve…

Nieuws

Fietsersbond lanceert Routeplanner-app

Fietsers kunnen de zeer populaire digitale fietsrouteplanner van de Fietsersbond sinds kort ook via apps voor Android en iPhone raadplegen. Zo kan men ook onderweg een route plannen. In de …

Nieuws

Fiets stallen bij het station: het blijft een mission impossible

Uw fiets parkeren bij een van de stations in Nederland? Het blijft een hele klus om een plekje te vinden. Daarnaast wordt het tekort aan stallingsplaatsen de komende jaren alleen maar grote…

Nieuws

Leiden: monumentaal en inspirerend

Een deel van zijn bekendheid ontleent Leiden aan zijn universiteit: opgericht in 1575 en daarmee de oudste universiteit van Nederland. Maar Leiden heeft meer... Eigenlijk is de binnenstad v…

Nieuws

Fietsvakanties populair bij Nederlandse vakantiegangers

Het merendeel van de Nederlandse vakantiegangers boekt hun reis via een website; slechts een op de tien doet dit nog via een reisbureau of reisagent. Dit blijkt het Continu Vakantie Onderzo…