Logo Fietsen123

Nieuws

Zelftest geeft 65-plussers inzicht in fietsbekwaamheid

donderdag 26 juli, 2018

Steeds meer 65-plusser fietsen, en dit is vooral te danken aan de elektrische fiets. Helaas ligt ook het aantal ongevallen onder deze doelgroep hoog. Een zelftest moet hen helpen veiliger op weg te gaan.

Veel ongevallen met een e-bike zijn eenzijdig en worden veroorzaakt doordat fietsers hun evenwicht verliezen, of door de snelheid niet snel genoeg kunnen reageren op verkeerssituaties. Daarom hebben het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en het Verkeers-en Vervoersberaad Drenthe een zelftest opgesteld die 65-plussers inzicht geeft in hun fietsbekwaamheid.

Het idee achter de zelftest is het zo lang mogelijk mobiel en fit houden van oudere gebruikers van een e-bike en om hen bij te staan met tips en adviezen, aldus de initiatiefnemers. Het advies is vrijblijvend, en vooral bedoeld voor zelfinzicht.

In de test worden allerlei vragen gesteld, bijvoorbeeld hoe lang je al fietst, wat voor fiets je gebruikt, wanneer je fietst en hoeveel ongelukken je de laatste tijd hebt gehad. Ook krijg je aan de hand van foto’s verschillende verkeerssituaties voorgelegd. Hierbij wordt je inzicht in het verkeer getest.

Momenteel is een proefversie van de test beschikbaar. Deze moet helpen om de definitieve test, die naar verwachting eind 2018 online komt, te optimaliseren. Om dit goed te kunnen doen, roepen de initiatiefnemers zo veel mogelijk fietsers op om de test in te vullen. Nu alvast benieuwd naar jouw fietsbekwaamheid? Doe dan hier de test.

Bron: Tweewieler

comments powered by Disqus

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Eerste deel van 100 km fietssnelweg geopend in Duitsland

Het eerste stukje van een fietssnelweg in Duitsland is geopend. Dit eerste deel is 5 kilometer lang, maar de snelweg moet op vrij korte termijn 100 kilometer lang worden. Doelstelling is om…

Routenieuws

Bos en water: twee keer Nederland op z'n mooist

Genieten van de zon, het water en het bos - zo mooi is Nederland! Waterroute: Fietsroute Waterrijk Giethoorn (Overijssel, 43 km) Welkom in Giethoorn, 'Hollands Venetië'. Dit dorpje wordt…

Nieuws

Met speciale antilekvloeistof nooit meer een lekke fietsband

Kan een lekke fietsband zichzelf repareren? Anton Kruitwagen uit Deurne ontwikkelde een goedje dat je preventief in de band gespoten wordt. Wanneer u dan onverhoopt door een spijker rijdt, …

Nieuws

De mooiste plekjes op de fiets en tips voor onderweg op Texel

Op Texel vindt u bijzondere natuurgebieden en prachtige duinen. Daarnaast is Texel de ideale stek voor vele vogelsoorten, dus neem de verrekijker mee op de fiets en geniet van de vogelrijkd…

Nieuws

Hoe wapent u zich tegen de regen? Kies A B C of D

Wat een regendag vandaag! Hoe wapent u zich tegen de regen op de fiets? Kies:A: Goed regenpak B: PonchoC: Fietsen met parapluD: Hoezo regen? Gewoon gaan/natregenen!