Logo Fietsen123

Nieuws

Yorkshire: fantastisch veelzijdig

Wednesday 20 March, 2019

Yorkshire – alleen de naam is al mooi. Deze Engelse regio heeft eigenlijk alles wat van Engeland zo’n prachtig vakantieland maakt. Een mooie kustlijn, schitterende heuvels, ongerepte natuur, knusse dorpjes en majestueuze steden, fraaie tuinen, kunst en cultuur, een geschiedenis om de vingers bij af te likken en dan ook nog eens heel veel gezelligheid.

Het graafschap Yorkshire ligt aan de oostkust van Engeland, grofweg tussen de steden Hull en Newcastle. U vindt er knusse vissersplaatsjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, maar ook badplaatsen die al eeuwenlang bezoekers trekken. Ook de meest verwende fietsers en wandelaars komen in deze regio ruimschoots aan hun trekken.

Adembenemende kust

Voor natuurliefhebbers heeft de kust van Yorkshire veel te bieden. Zo is er het unieke schiereiland Spurn Point, een bijna vijf kilometer lang stuk land dat er onder invloed van het getij steeds weer anders uitziet. Tot een paar jaar geleden was Spurn Point tevens per auto bereikbaar, maar daar heeft het springtij van 2013 een einde aan gemaakt: de autoweg is toen grotendeels verdwenen.

Tegenwoordig kunt u het schiereiland alleen nog te voet bezoeken. Nog een aanrader voor de natuurliefhebber is de grillige kliffenkust van Flamborough Head. In de door de zee en de wind uitgesleten krijtrotsen leven honderdduizenden zeevogels, waaronder de immer fotogenieke papegaaiduikers.

Smokkelaars en badgasten

Langs de kust van Yorkshire liggen veel leuke plaatsen en plaatsjes die een bezoek meer dan waard zijn. Voor de liefhebber van pittoreske vissersplaatsjes zijn Robin Hood’s Bay en Whitby een absolute must. Beide plaatsjes liggen een beetje verscholen tussen steile kliffen en slenterend door de smalle straatjes is het niet moeilijk voor te stellen hoe de vissers – én smokkelaars – hier eeuwen geleden leefden.

Veel groter maar net zo goed bijzonder is Scarborough, een stadje dat al in de 17e eeuw als kuuroord bekend stond. Ook de moderne toerist is dol op Scarborough, en terecht: de plaats kent een prachtige ligging, een fraai oud centrum en een mooie (jacht)haven.

Yorkshire Dales

Als we het hebben over Yorkshire, dan mogen de Yorkshire Dales niet ontbreken. Steile kliffen, glooiende heuvels en diepe dalen domineren de Dales. De smalle stroompjes en brede rivieren storten op verschillende plaatsen meters naar beneden bij indrukwekkende watervallen. En verborgen in de schilderachtige valleien herinneren de (ruïnes van) kastelen aan de roerige geschiedenis van dit nu zo rustige gebied.

De Yorkshire Dales vormen overigens al decennialang het decor voor diverse film- en televisieopnamen. Dit komt ook door de historische stoomtreinen die – vaak over historische spoorbruggen – door het landschap kruisen.

North York Moors

Minstens zo mooi zijn de North York Moors. Dit landschap strekt zich uit van de Yorkshire Dales tot aan de kust en bestaat uit heuvelgebieden, hoogvlaktes, graslanden en bos- en heidegebieden. Maar het gebied staat vooral bekend om de vele archeologische locaties: er zijn er ruim 12.000 te vinden, waarvan er zo’n 700 als beschermd erfgoed zijn aangemerkt.

Erfgoed in Yorkshire

De veelzijdige geschiedenis van het graafschap heeft overal in het landschap sporen nagelaten. Vooral de vele kasteelruïnes herinneren aan de conflicten die zich in het ogenschijnlijk vreedzame landschap hebben afgespeeld. De mooiste ruïnes zijn:

• Knaresborough Castle
• Richmond Castle
• Scarborough Castle
• York Castle en Clifford's Tower
• Conisbrough Castle
• Spofforth Castle

Over geschiedenis gesproken

Overal in het graafschap is bijzonder religieus erfgoed te vinden. Van lieflijke parochiekerkjes in de kleine dorpjes, tot gigantische kathedralen in de steden en ruïnes van kloosters en abdijen. Henry VIII liet in de 16e eeuw veel kloosterorden ontbinden, een gebeurtenis die bekend zou komen te staan als de ‘Dissolution of the Monasteries’. De verschillende ruïnes van kloosters en abdijen, bijvoorbeeld in Whitby en Bolton, herinneren aan deze geschiedenis.

Modeldorp voor de textielarbeider

Aan de Aire en het Leeds and Liverpool Canal ligt het bijzondere dorp Saltaire. Dit modeldorp is gebouwd in opdracht van de industrieel Sir Titus Salt, die hier zijn textielfabriek had. Hij liet het dorp hier bouwen om betere leefomstandigheden te creëren voor zijn arbeiders, een streven dat uiteindelijk leidde tot een dorp met stevig gebouwde, ruime woningen en tal van sociale voorzieningen. Het volledige dorp staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Historisch York

York, de stad waar het graafschap naar genoemd is, behoort tot de mooiste steden van Engeland. Het historische centrum is zeer goed bewaard gebleven, met nog grote delen van de stadsmuur en -poorten intact. In York staat ook de kathedraal van York, meestal York Minster genoemd. Het is de zetel van het aartsbisdom York en een van de belangrijkste kerken van Engeland.

Na de Dom van Keulen is het de grootste gotische kathedraal van Europa. Nog een aanrader is The Shambles, een oud en smal straatje met overhangende houten gevels. Alsof u ineens in de Middeleeuwen verzeild bent geraakt.