Logo Fietsen123

Nieuws

Wie mogen er op het fietspad?

Thursday 12 March, 2020

Met de toename in nieuwe vervoersmiddelen komen ook nieuwe regels. Niet alleen zijn deze voor veel van de gebruikers onbekend, ook de regels voor conventionele voertuigen zijn niet voor iedereen duidelijk. Hoe zit het ook al weer?

Update: 2 februari 2022

Het beginsel ‘de burger wordt geacht de wet te kennen’ is een bekende misvatting, zelfs voor advocaten is het vaak nodig de wetboeken te raadplegen. Het is echter niet zo dat onbekendheid met de wet een overtreding rechtvaardigt. Om ongewenste boetes te voorkomen zetten wij de regels voor voertuigen op het (brom)fietspad op een rijtje.

Fiets

Het gebruik van de fiets is een van de meest karakteristieke eigenschappen van Nederland. Door het vlakke landschap en de goede fietsinfrastructuur is het hier prettig fietsen. Buitenlanders verbazen zich dan ook vaak over de speciale paden en de enorme stallingen.

Plaats op de weg: Een fietser is verplicht op een fietspad te rijden als dat aanwezig is, is dat niet het geval dan moet er van de rijbaan gebruik gemaakt worden. Het voetpad is verboden terrein voor de fietser.

Snelheid: Voor de normale fiets is er geen maximale snelheid. De gemiddelde fietser haalt snelheden van 10 tot 25 kilometer per uur, al kan de sportieveling snelheden tot wel 60 kilometer per uur halen.

Rijbewijs: Er is geen rijbewijs vereist.

Leeftijd: Er is geen minimumleeftijd.

Bijzonderheden: Fietsers mogen niet onder de invloed zijn van alcohol of drugs.

Standaard elektrische fiets

Halverwege de jaren 90 werd de elektrische fiets geïntroduceerd. Deze fiets wordt aangedreven door een elektromotor en kan gebruikt worden als zelfstandige aandrijving, maar ook in combinatie met spierkracht. De afgelopen jaren is de e-bike flink toegenomen in populariteit.

Plaats op de weg: De elektrische fiets valt onder de regelgeving van de gewone fiets, hierdoor is het ook verplicht om op het fietspad te rijden.

Snelheid: De standaard elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur.

Rijbewijs: Er is geen rijbewijs vereist.

Leeftijd: Er is geen minimumleeftijd.

Bijzonderheden: Voor de e-bike zijn een kentekenplaat en WA-verzekering geen vereiste. Ook het dragen van een helm is voor de standaard elektrische fiets tot op heden niet verplicht.

Bromfiets

De bromfiets kan beschouwd worden als tussenvorm tussen de fiets en de motorfiets: het is een gemotoriseerde tweewieler. Voor de wet gelden snorfietsen en brommobielen ook als bromfiets.

Plaats op de weg: Met een bromfiets is het verboden om op het fietspad te rijden.

Als het aanwezig is moet er gebruik worden gemaakt van het fiets/bromfietspad, is dat niet het geval moet de bromfiets op de rijbaan rijden. De snorfiets (met een blauw plaatje) moet wel op het fietspad rijden.

Snelheid: Voor de bromfiets geldt een maximale snelheid van 45 kilometer per uur.

Rijbewijs: Rijbewijs AM is vereist. Met rijbewijs B (auto) of A (motor) is geen apart bromfietsrijbewijs nodig.

Leeftijd: De minimumleeftijd om een bromfiets te mogen besturen is 16 jaar.

Speed pedelec

De speed pedelec is een snelle elektrische fiets die enkel trapondersteuning biedt. Sinds 1 januari 2017 krijg je bij de aankoop van een speed pedelec een bromfietskenteken. Hierdoor gelden de regels van een bromfiets.

Plaats op de weg: De speed pedelec is niet toegestaan op het normale fietspad. Wanneer er geen bromfietspad is moet er gebruik gemaakt worden van de rijbaan.

Snelheid: Op het bromfietspad is het binnen de bebouwde kom toegestaan 30 km per uur te rijden, buiten de bebouwde kom is het 40 km per uur. Op de rijbaan geldt een maximale snelheid van 45 km per uur.

Rijbewijs: Rijbewijs AM is vereist. Met rijbewijs B (auto) of A (motor) is geen apart bromfietsrijbewijs nodig.

Leeftijd: De minimumleeftijd om een speed pedelec te mogen besturen is 16 jaar.

Bijzonderheden: Het dragen van een helm en het afsluiten van een WA-verzekering voor de speed pedelec zijn verplicht. Ook moet op de fiets een achteruitkijkspiegel aanwezig zijn.

Scootmobiel

Populair bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking is de scootmobiel. Mede door de vergrijzing zien we dit voertuig steeds vaker. De bestuurder moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop hij rijdt. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel in het donker verlichting hebben aan de voor- en achterkant.

Plaats op de weg: Een scootmobiel mag op de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad, maar niet op de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers en bromfietsers.

Snelheid: Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 30 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur. Op de rijbaan is de toegestane snelheid 45 kilometer per uur. Op de stoep geldt de maximumsnelheid van 6 kilometer per uur.

Rijbewijs: Er is geen rijbewijs vereist.

Leeftijd: De minimumleeftijd is 16 jaar wanneer de scootmobiel sneller dan 10 kilometer per uur kan. Er is geen minimumleeftijd wanneer er langzamer wordt gereden.

Bijzonderheden: Een scootmobiel heeft geen kentekenplaat. Wel is een WA-verzekering verplicht.

Voor alle bovenstaande vervoersmiddelen geldt dat het vasthouden van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers niet is toegestaan tijdens het rijden. Dit mag wel als het voertuig stilstaat. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Ook is het verplicht om in het donker de voertuigen te voorzien van voor- en achterverlichting.