Logo Fietsen123

Nieuws

Welke fietsonderdelen slijten snel?

Monday 31 January, 2022

Je fiets heeft, net als andere gebruiksvoorwerpen, soms een beetje extra liefde nodig. Bewegende onderdelen van de fiets slijten vaak sneller dan de rest en dat is ook niet altijd zichtbaar. Welke onderdelen moet je in de gaten houden?

Verschil tussen e-bikes en (stads)fietsen

Voor we beginnen is het goed op te weten dat e-bikes onderdelen hebben die sneller slijten omdat ze meer te verduren hebben. Dat komt door de hoge snelheden die e-bikes bereiken en het feit dat sommige onderdelen dan harder moeten werken. Fietsers met een e-bike leggen vaak ook grotere afstanden af en dat betekent meer beweging van de onderdelen.

1. Remblokjes

De grootste slijtage bevindt zich bij de remblokjes. Als je remt, duwen de blokjes tegen de velg of tegen de schijf rondom de wielas. Er ontstaat wrijving en de blokjes slijten af. Gelukkig zijn ze makkelijk te vervangen, ook door jezelf mits je handig bent.

Hoe snel ze slijten heeft te maken met het aantal kilometers dat je aflegt en de weg die je rijdt. Fiets je vaak in een heuvelachtig of hobbelige weg, dan zul je de remmen vaker gebruiken dan op een vlak en rustig fietspad.

Slijtage vertragen

Je kunt je remmen beschermen door regelmatig het straatvuil tussen de blokjes te verwijderen. Dit doe je door ze schoon te spoelen met water en daarna droog te maken. Helemaal voorkomen dat ze slijten is niet mogelijk.

De remblokjes kun je zelf vervangen, maar het is altijd verstandig om ze even te laten controleren door een professional. Voor een paar tientjes ben je er dan al.

2. Ketting

De ketting krijgt ook veel te verduren, net als de remblokjes. Vaak moet je bij een versleten ketting ook de tandwielen vervangen, omdat de tandwielen niet meer aansluiten op de (nieuwe) ketting. Tegelijk vervangen is daarom het meest verstandig. Na ongeveer 4000 kilometer merk je dat de ketting vervangen kan worden (afhankelijk van je fiets). Laat je fiets daarom tijdig controleren of, als je zelf handig bent, controleer de ketting zelf.

Slijtage vertragen

De ketting regelmatig poesten en smeren verlengt de levensduur van zowel de ketting als de tandwielen. Schoonmaken moet ook als de ketting in een afgesloten kettingkast zit. Deze kun je makkelijk verwijderen (of laten verwijderen).

Vervangen

Bij de kosten van de vervanging van je ketting (en tandwielen) moet je denken aan een paar tientjes. Zelf doen is goedkoper, maar dan moet je goed weten wat je doet.

3. De fietsband

Hoe meer je fietst, hoe sneller je fietsbaden zullen slijten. Heb je goedkope fietsbanden? Dan zul je nog sneller merken dat ze (spreekwoordelijk) achteruit gaan. Een band van goede kwaliteit kan zeker 10.000 kilometer meegaan en zorgt voor meer comfort, minder lekke banden en een betere ligging.

Slijtage vertragen

De band gaat langer mee als je hem goed oppompt. Ook niet te zwaar beladen op de fiets stappen helpt voor een langere levensduur.

Een nieuwe fietsband hoeft niet veel te kosten, maar kijk goed naar de kwaliteit van de band. Je bent er wel met een paar tientjes. Een goede antilekband kost ongeveer 30 euro. Je kunt dit zelf doen of laten doen bij een fietsenmaker. Daar betaal je exclusief aanschafkosten tussen de 15 en de 25 euro. Heb je een e-bike? Dan kosten de banden en de montage vaak iets meer.

Bron: ANWB.nl


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De decemberkilo's te lijf met deze fietsroutes

De feestdagen en de bijbehorende lekkernijen maken december een gevaarlijke maand voor de weegschaal. Vaker naar de sportschool is een idee, maar waarom ga je de decemberkilo's niet te lijf…

Nieuws

Drie nieuwe fietsroutes in stadscentra

Fietsen in een stadscentrum kan ontzettend mooi zijn, zeker als het gaat om een historische of architectonisch unieke binnenstad met veel bezienswaardigheden. Wij hebben drie mooie routes d…

Nieuws

In 2020 minder reiskilometers, wandelen wel populair

De aantal zogeheten reiskilometers onder de Nederlanders is het afgelopen jaar met 30 procent afgenomen vergeleken met 2019. De oorzaak hiervan is uiteraard de coronacrisis. Wel werd er voo…

Nieuws

Helmdracht en helmplicht: de waarheid over de fietshelm

Gaan fietsers zich roekelozer gedragen door het dragen van een fietshelm? En zal een helmplicht leiden tot een afname van het aantal fietsers? Noorse wetenschappers onderzochten de effecten…

Nieuws

6 vragen over de accu

De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. Maar hoelang hoort zo’n accu eigenlijk mee te gaan en hoe laad je een accu goed op? Hoe gevaarlijk zijn fietsaccu’s? Beri…

Nieuws

Veel problemen met nieuwe e-bikes

De komst van de e-bike heeft het fietsen voor veel mensen gemakkelijker of toegankelijker gemaakt. Toch ondervinden veel mensen problemen met een nieuwe e-bike. Dat blijkt uit een enquête v…

Nieuws

Waar hoort de speed pedelec?

Per 1 juli 2017 moeten de speed pedelecs van het fietspad af en de rijbaan op. Met een topsnelheid van 45 kilometer per uur, zou je inderdaad kunnen stellen dat deze snelle elektrische fiet…

Nieuws

Utrecht wil vijf extra OV-fiets locaties

De langdurige proef met twee OV-fietslocaties op straat is geslaagd. De gemeente Utrecht wil nog eens vijf extra locaties in de stad om de OV-fiets te verhuren. De gemeente en de NS zijn m…

Nieuws

Last van heuvels? Bouw een fietslift! (film)

In fietsland Nederland hebben we over het algemeen niet te maken met steile heuvels waarvoor zelfs van de fiets gestapt moet worden. In het buitenland wel, en dat is vaak ook een van de red…

Nieuws

Check deze 6 gidsen voor fiets- en wandelinspiratie

In coronatijd is het goed om eventjes de buitenlucht op te zoeken. Met een dikke jas, handschoenen en een muts is het ook in de winter prima wandelen of fietsen. Zoek je inspiratie? Dan heb…