Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Wees lief voor de accu van je e-bike

Thursday 9 June, 2022

Bijna drie miljoen e-bikes telt Nederland inmiddels: we fietsen wat af met z’n allen! Maar weten we ook hoe we verantwoord omgaan met de accu van de e-bike? Best belangrijk, want dat ding kán in brand vliegen.

Sommige fietsenmakers zeggen het zelfs hardop: wees het zuinigst op je partner én op je accu! Accu’s zijn dure apparaten: een nieuw exemplaar kost je al gauw 500 tot 600 euro. En nog los daarvan: een accu is een brandgevaarlijk apparaat. Een beetje extra voorzichtigheid is dus geen overbodige luxe.

Zo ga je verantwoord om met de accu van je e-bike:

 • Bewaar de accu altijd vorstvrij en laad de accu ook op in een vorstvrije omgeving. Vriest het en is je schuur of garage niet verwarmd? Leg dan de accu in huis neer.
 • Laad de accu op op een plaats waar geen rommel ligt.
 • Haal de stekker eruit voor je gaat slapen – na een avondje laden is een gemiddelde accu echt wel weer vol.
 • Leg nooit iets óp de accu-oplader, want de lader wordt heet. Dat komt doordat de oplader hard moet werken om stroom in de accu te pompen.
 • Zorg ervoor dat de oplader zijn warmte kwijt kan tijdens het laden. Laad de accu dus niet op terwijl de lader nog in je fietstas zit!
 • Staat je e-bike langere tijd stil? Leg dan de accu één keer per 6 maanden aan de oplader. Laad de accu op tot 70 à 80 procent en bewaar hem op een droge en vorstvrije plek in huis. Controleer de accu elk half jaar en laad bij als het percentage onder de 70 procent komt.
 • Gaat de e-bike op de fietsendrager, haal dan de accu eruit en leg deze in de kofferbak. Zorg ervoor dat de accu nergens tegenaan kan stoten. Leg de accu in géén geval op de hoedenplank, want onder het raam kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Dat gebeurt zeker als de auto stilstaat, bijvoorbeeld in de file of als je voor het fietsen eerst even naar het terras gaat voor een kop koffie met een stuk appeltaart.
 • Leg de accu nooit in de volle zon, maar altijd binnen – in huis, in de caravan of in de camper – en buiten het bereik van direct zonlicht.
 • Laat je e-bike en zeker ook je accu onderhouden door een professionele fietsenmaker. De fietsenmaker meet de accu door en controleert of de software van de accu nog up-to-date is. Zo nodig installeert hij de nieuwe updates, zodat je weer veilig op weg kan.
 • Is je e-bike omgevallen of is je accu uit je handen geglipt? Laat de accu dan buiten liggen en laat de accu zo snel mogelijk controleren door een professionele fietsenmaker. Een accu die is gevallen, kan namelijk spontaan in brand vliegen. Ook als je er aan de buitenkant niets aan ziet, kan er vanbinnen iets kapot zijn, waardoor zo’n brand ontstaat.
 • Begint de accu te roken of wordt hij uitzonderlijk heet? Leg de accu dan direct buiten en laat hem - in geval van ontbranding - helemaal uitbranden. Ga niet blussen - niet met water en ook niet met een poeder- of schuimblusser. Water reageert zeer heftig met lithium, waardoor er een explosief gas ontstaat.
 • Goed om te weten: volgens de ANWB komen accubranden maar zeer zelden voor. En zolang we allemaal een beetje lief zijn voor onze accu’s, houden we dat ook zo.

In samenwerking met Shimano Service Centers.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Winnaar Trek e-bike t.w.v. 2499 bekend

Heeft u meegedaan met onze actie waarbij u door uw nieuwsbriefinschrijving kans maakte op een elektrische fiets van Trek t.w.v. € 2499? Dan vindt u hier de uitslag. De winnaar is:C Spi…

Nieuws

Fietsers: de overheid moet nog meer doen voor fietsers

Er wordt nog niet genoeg gedaan om fietsgebruik te stimuleren, zowel door overheid als grote werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse fietsonderzoek van Fietsen123 onder ongeveer 500 Neder…

Nieuws

Fiets en e-bike halen auto in

Nederlanders pakken voor kleine afstanden – tot 7,5 kilometer – vaker de fiets dan de auto. Op de langere afstanden – 7,5 tot 15 kilometer – blijft de auto vooralsnog het populairst, maar o…

Nieuws

Langste fietsbrug van Europa geopend

De gemeente Oldambt is sinds gisteren het thuis van de Pieter Smitbrug, een brug voor fietsers en wandelaars. De brug loopt van Winschoten naar Blauwestad en volgens de gemeente is de 800 m…

Nieuws

De Fietsstad van 2018 is…

Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. Dit jaar beoordeelden ruim 45.000 fietsers hun gemeente in de verkiezing van de meest fietsvriendelijke gemeente. Naast de enquête onder fietsers is d…