Logo Fietsen123

Nieuws

Wat is er aan de hand met VanMoof?

Sunday 16 July, 2023

De afgelopen tijd is het fietsenbedrijf VanMoof volop in het nieuws en niet op een positieve manier. Waarom is er opeens zoveel aandacht voor dit bedrijf?

Wat is VanMoof?

VanMoof is een Nederlands bedrijf, in 2009 opgericht door de broers Ties en Taco Carlier, dat fietsen produceert en verkoopt. Geen gewone fietsen, maar tweewielers met een bijzonder en hip uiterlijk dat flink verschilt van de fietsen van andere merken.

De fietsen van VanMoof werden al snel populair in Nederland en daarna ook andere delen van de wereld, vooral als stadsfiets in grote steden. Ook de latere overstap naar het maken van eigenzinnige e-bikes was in eerste instantie een succes, mede door de technische innovaties bij de VanMoof fietsen.

Wat ging er mis?

In 2023 raakte VanMoof in ernstige financiële problemen, waardoor een faillissement dreigde en uitstel van betaling moest worden aangevraagd. De financiële perikelen speelden overigens al jaren.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze problemen. Een daarvan is juist het unieke van de VanMoof fietsen. Het bedrijf verkocht zijn fietsen direct aan de klant, niet via fietsenwinkels zoals bij de meeste merken het geval is. Ook voor onderhoud en reparaties moest je naar een winkel van VanMoof. Toen de S3 e-bike uitkwam, bleek dat er veel meer technische problemen mee waren dan bij andere merken e-bikes. Een overmatig aantal exemplaren moest terug naar VanMoof voor reparatie. Veel meer dan het bedrijf aankon, ook omdat de innovatieve onderdelen vaak langere tijd niet beschikbaar waren. Dit leverde een hoop extra kosten en ontevreden klanten op.

Daarnaast had VanMoof moeite geld te lenen om de groei van het bedrijf in binnen- buitenland te bekostigen. Hierdoor liepen de financiële problemen nog verder uit de hand.

Wat zijn de gevolgen?

Door de financiële problemen moest VanMoof uitstel van betaling aanvragen bij de rechter. Dat is inmiddels gebeurd en de aangestelde bewindvoerders zijn op zoek naar manieren om de problemen op te lossen. Het is maar de vraag of dat nog lukt, want het bedrijf leed de afgelopen jaren grote verliezen. In 2021 bijvoorbeeld was het verlies 77 miljoen euro.

Voor bezitters van een VanMoof fiets heeft dat vervelende gevolgen. Wettelijk zit er nog steeds garantie op de fietsen maar het is de vraag of je daar nog aanspraak op kan maken. Verschillende VanMoof winkels houden hun deuren inmiddels gesloten, onder andere in verband met boze klanten. Bied je je fiets ter reparatie aan bij een andere fietsenmaker, dan moet je zelf de kosten voorschieten. Door de exclusiviteit van de VanMoof onderdelen kan dat flink in de papieren lopen en het is onduidelijk of je dat geld terug zal krijgen van VanMoof, ondanks de toezeggingen.

Kopers van een VanMoof fiets kunnen er niet automatisch vanuit gaan dat ze hun eerder bestelde en betaalde fiets nog zullen krijgen. Dit is vooral afhankelijk van een mogelijke doorstart van het bedrijf.

Update 19-07 - VanMoof is inmiddels failliet verklaard. Er wordt door de curatoren gekeken of er een doorstart mogelijk is. De winkels van VanMoof zijn gesloten, ook voor reparaties. Heb je een fiets besteld en al (gedeeltelijk) betaald, dan moet je een vordering indienen bij de curatoren bij VanMoof.

Bron:

www.nos.nl

fieuwsfiets.nu

Fotocredit: Wikimedia/Womse

Door: Alex Wit