Logo Fietsen123

Nieuws

Wat als je geen fiets kunt betalen?

Thursday 18 April, 2019

Fietsen, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er in Nederland duizenden mensen die geen eigen fiets kunnen betalen. Gelukkig zijn er organisaties die zich voor hen inzetten.

Een degelijke fiets kost al snel honderden euro’s, ook de tweedehands exemplaren. ‘Fietsen voor iedereen’: dat is de overkoepelende gedachte achter de diverse initiatieven die een fiets beschikbaar stellen aan Nederlanders die rond moeten komen van een minimuminkomen.

ANWB: het Kinderfietsenplan

Het Kinderfietsenplan van de ANWB is het enige landelijke initiatief dat fietsen beschikbaar stelt voor mensen die leven van een minimumloon. Het Kinderfietsenplan richt zich op kinderen tussen de 8 en 18 jaar. De fiets is voor kinderen namelijk een middel om mee te doen, de vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken, stelt de ANWB.

Particulieren kunnen een oude fiets inleveren bij verschillende inzamelpunten van de ANWB. Als er geen inzamelpunt in de buurt is, dan halen regionale vrijwilligers van de bond de fietsen op. Deze fietsen worden in werkplaatsen opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en uitgedeeld aan kinderen.

Den Haag: Stichting Leergeld

Stichting Leergeld Den Haag werkt samen met de gemeente Den Haag, het lokale bedrijfsleven, fondsen en particulieren om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te helpen deel te nemen aan school- of sportactiviteiten. De fiets maakt deel uit van deze ondersteuning: kinderen die geen fiets hebben, komen in aanmerking voor een fiets van Stichting Leergeld Den Haag. De ouders hoeven hiervoor slechts 25 euro aan eigen bijdrage te betalen.

Lelystad: Fietsenbank Lelystad

Net als het Kinderfietsenplan en Stichting Leergeld Den Haag richt Fietsenbank Lelystad zich op kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. De stichting stimuleert het opknappen en doorgeven van oude fietsen via basisscholen in Lelystad. Vrijwilligers van de stichting halen fietsen op, repareren ze en delen deze uit aan kinderen en jongeren die geen eigen fiets hebben. Daarnaast geven vrijwilligers op scholen lessen in fietsreparatie en -onderhoud aan docenten, ouders en leerlingen.

Maastricht: Stichting Fietsbank Maastricht

Stichting Fietsbank Maastricht is een vrijwilligersorganisatie die in wijken van Maastricht leuke en leerzame activiteiten organiseert voor mensen die in armoede of sociaal isolement leven. Deze activiteiten richten zich allemaal op de reparatie en verkoop van fietsen en door deelname kunnen de mensen op den duur hun eigen fiets verdienen. De stichting probeert ook vooral jongeren hierbij te betrekken met onderhoudslessen: ze participeren in de samenleving en kunnen zelf hun fiets onderhouden, wat hun ouders geld bespaart.

Rotterdam: de Fietsenbank

De Fietsenbank in Rotterdam is het nieuwste initiatief in Nederland. In de wijk Feijenoord – waar nog geen twee derde van de inwoners een fiets heeft – is de eerste van drie fietsenbanken geopend. Het is een initiatief van de Verkeersonderneming en wil fietsen mogelijk maken voor alle Rotterdammers, om hen meer te laten deelnemen in de maatschappij. Projectleider Adem Cankaya verklaart: “Die zogeheten verkeersarmoede werkt negatief door: mensen kunnen minder gemakkelijk met vrienden afspreken, solliciteren op een baan of naar de sportvereniging.”

Mensen met een minimuminkomen kunnen bij de Fietsenbank een gratis fiets krijgen. Ook worden er fietslessen gegeven, omdat velen van hen nog nooit of nauwelijks gefietst hebben. Wel moeten zij daarvoor een tegenprestatie leveren door vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank te doen.

Bronnen: Verkeersnet & ANWB

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen zonder licht wordt meer beboet

Het aantal boetes voor fietsen zonder licht is in 2016 met een derde toegenomen. Waar in 2015 nog zo’n 26.000 fietsers een boete kregen voor het fietsen zonder (goed werkende) verlichting, …

Nieuws

Zo (on)veilig is jouw gemeente

In 2017 werd 78.962 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Dit is 18 procent lager dan het jaar daarvoor, toen het aantal aangiftes op 96.507 stond. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de St…

Nieuws

Goeie vraag: waarom schreeuwen wielrenners eigenlijk?

Het is misschien wel de grootste irritatie van de fietser: de schreeuwende wielrenner. Iedereen aan de kant, ik kom eraan, zo lijkt hij te zeggen. Maar is dat ook echt zo? En tegen wie schr…

Nieuws

Is een fietsverzekering wel nodig?

Bij een nieuwe fiets krijg je vaak een ver­zekering aangeboden. Wanneer heeft het zin om je fiets te verzekeren? Een gewone fiets of e-bike hoef je niet te verzekeren, maar het mag uiter…

Nieuws

NS doet proef met gratis fietsenstalling

De NS is bezig met een proef bij station Amstel in Amsterdam waarbij fietsen 24 uur gratis bewaakt kunnen worden. Dit om de overlast van fietsen die overal geplaatst worden te verminderen. …