Logo Fietsen123

Nieuws

Warm weer? Let op je fietsaccu!

Monday 3 July, 2023

De accu van je e-bike werkt optimaal tussen de 10 en 25 graden. Is het warmer, dan moet je oppassen dat hij niet oververhit raakt. Let daarom goed op bij zomerweer en neem de juiste maatregelen.

Uit de zon

Fietsen in de zon is geen probleem, zolang je maar grotendeels in beweging bent. De wind onderweg zorgt ervoor dat de fietsaccu niet te warm wordt. Hij kan wel te heet worden als je je e-bike voor langere tijd ergens neerzet. Vooral als dat vol in de zon is. Zoek daarom niet alleen voor jezelf maar ook voor je e-bike een schaduwrijk plekje op. Hou er wel rekening mee dat wanneer je urenlang je fiets achterlaat, de zon in de loop van de dag draait. Een koele schaduw verandert dan na een paar uur in een pittige hitteplek. Ga je naar een plek met van nature weinig schaduw, zoals het strand, zet je fiets dan in een overdekte stalling als die er is.

Is er nergens voldoende schaduw meer te vinden? Haal dan de accu van je e-bike en neem hem met je mee naar een koelere plek. Die in een (accu)tas plaatsen of onder een parasol helpt ook enigszins bij het op temperatuur houden.

Koele accu aan de lader

Of je nou aan het einde van je rit of onderweg je accu moet opladen: het laden zorgt ervoor dat de accu automatisch warmer wordt. Het is daarom belangrijk dat je hem eerst voldoende af laat koelen voordat je hem aan de lader legt. Dat kun je meten door de accu even voorzichtig te voelen. Als je hem zonder problemen vast kan houden (handwarm), is hij voldoende afgekoeld voor opladen.

Let er ook op dat de accu tijdens het laadproces niet te warm wordt. Bijvoorbeeld doordat de zon door een raam naar binnen op de accu schijnt. Het is ook beter de fietsaccu niet volledig op te laden bij warm weer. Kijk tot slot uit bij snelladen, omdat een accu daarbij warmer wordt dan bij gewoon laden.

Even afkoelen

Merk je dat de fietsaccu toch te heet is geworden? Laat hem dan eerst rustig afkoelen en fiets er niet mee verder. De nadruk ligt hierbij op rustig. Dus kom niet in de verleiding om de temperatuur even snel in een koelkast of koelbox te laten dalen. Abrupte temperatuurveranderingen zijn niet goed en bovendien is het vocht in een koelkast of -box een risico. Het kan kortsluiting veroorzaken.

Extra zekerheid

Neem je je e-bike mee op vakantie voor langere fietstochten? Dan is het verstandig om een extra fietsaccu mee te nemen. Mocht je accu toch beschadigd raken door oververhitting, dan heb je in ieder geval nog je reserveaccu bij de hand om verder te genieten van leuke fietsritten.

Door: Alex Wit