Logo Fietsen123

Nieuws

Warm gekleed op de fiets

dinsdag 15 november, 2016

Met de winterperiode in aantocht laten veel mensen hun fiets staan. Eigenlijk zonde, want met de juiste kleding kun je zelfs met temperaturen rond het vriespunt nog lekker rondfietsen.

Onderkleding

De bekende thermo-onderkleding voert het transpiratievocht af, waardoor je huid droog en je lichaamswarmte intact blijft. Bij erg koud weer kun je ook twee dunne thermoshirtjes over elkaar dragen. Tussen de lagen van de kleding vormt zich dan een warm luchtlaagje.

Fietsjas

Een goede fietsjas voor de winter heeft drie belangrijke eigenschappen: het is winddicht, regenbestendig en heeft een goede ademende werking. Dit betekent in de praktijk dat zo'n fietsjack transpiratievocht wel afvoert, maar regendruppels niet doorlaat. Dit is mogelijk omdat zweetdruppels veel kleiner zijn dan regendruppels.

Regenkleding

Goede regenkleding is in de eerste plaats regenbestendig maar liefst ook winddicht en ademend. Veel regenkleding beschikt bovendien over de nodige sluitbare ventilatiemogelijkheden. Helaas blijkt in de praktijk dat deze eigenschappen in een regenpak moeilijk zijn te combineren; alleen de regenpakken uit het duurdere segment scoren vaak wat beter. Heb je geen zin om heel veel euro's voor een regenpak neer te tellen, dan komt het erop neer dat je toch een keuze moet maken en inlevert op waterdichtheid of windbestendigheid. Houd bij de aanschaf van een regenpak ook rekening met het formaat tijdens het vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van bijvoorbeeld reflectorstrepen.

Handschoenen of polsmofjes

Handschoenen zijn er in soort en maten: van dun katoen tot dikke fleece en van elegant leder tot charmant breisel. De keuze hangt geheel af van wat je zelf lekker vindt zitten en wat je van je handschoen verwacht: een katoentje is minder warm dan fleece en een gevoerde want voelt heel anders dan een lederen handschoen. Daarnaast zijn er de handschoenen zonder vingers: kouder, maar ook handiger omdat je meer grip hebt.

Overschoenen

Bij temperaturen onder de vijf graden zijn overschoenen bepaald geen overbodige luxe. Overschoenen koop je bij de betere fietsenwinkel. Ze zijn er in verschillende diktes, van verschillend materiaal, maar het principe is steeds hetzelfde: ze beschermen je voeten tegen kou, wind en regen. Overschoenen - het woord zegt het al - trek je aan over je gewone schoenen en uit ervaringen weten wij: dat is best comfortabel in de koudere maanden!

Fietssokken

Als je meerdere sokken over elkaar draagt, is het wel belangrijk dat je je tenen voldoende bewegingsruimte geeft. Worden je tenen te veel afgekneld, dan worden ze binnen de kortste keren ijskoud en dat is nu net wat je wilt voorkomen.

Muts of hoofdband

Gezien je de meeste lichaamswarmte via de hoofdhuid verliest, is het zaak een goede muts of op z'n minst hoofdband te dragen als het kouder wordt.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Oproep aan minister Van Nieuwenhuizen: “er moet een slot op het appen op de fiets.”

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging Verkeersslachtoffers roepen minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen dringend op om te komen met een verbod op het ap…

Nieuws

Leuke tochten voor met de scootmobiel

Een aantal leuke tochten voor op de scootmobiel. Met zorg uitgezet en speciaal voor scootmobiels!  Heide, bossen en polder (28,7 km) Startpunt: Lt. Generaal van Heutszlaan 5 , 3743 …

Nieuws

Genieten tijdens een fietstocht in de winter

Een fietstocht maken ligt in de winter wat minder voor de hand, maar het kan zeer de moeite waard zijn. Goed voorbereid kun je al fietsend mooie winterlandschappen ontdekken. Rijp aan de bo…

Nieuws

Wandel corona de wereld uit

Dit jaar geen Vierdaagse, geen Airborne Wandeltocht of Bloesemtocht, hoe groot het verdriet ook is voor wandelaars, feestvierders en horecaondernemers. Het Radboud Fonds, het goede doel van…

Nieuws

ANWB: 'Snelheidslimiet voor fietsers op fietspad naar 20 km/u'

Het wordt drukker op de fietspaden en dat betekent dat de veiligheid van fietsers soms in het geding komt. Een maximumsnelheid op het fietspad is volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen de…