Logo Fietsen123

Nieuws

Warm gekleed op de fiets

Tuesday 15 November, 2016

Met de winterperiode in aantocht laten veel mensen hun fiets staan. Eigenlijk zonde, want met de juiste kleding kun je zelfs met temperaturen rond het vriespunt nog lekker rondfietsen.

Onderkleding

De bekende thermo-onderkleding voert het transpiratievocht af, waardoor je huid droog en je lichaamswarmte intact blijft. Bij erg koud weer kun je ook twee dunne thermoshirtjes over elkaar dragen. Tussen de lagen van de kleding vormt zich dan een warm luchtlaagje.

Fietsjas

Een goede fietsjas voor de winter heeft drie belangrijke eigenschappen: het is winddicht, regenbestendig en heeft een goede ademende werking. Dit betekent in de praktijk dat zo'n fietsjack transpiratievocht wel afvoert, maar regendruppels niet doorlaat. Dit is mogelijk omdat zweetdruppels veel kleiner zijn dan regendruppels.

Regenkleding

Goede regenkleding is in de eerste plaats regenbestendig maar liefst ook winddicht en ademend. Veel regenkleding beschikt bovendien over de nodige sluitbare ventilatiemogelijkheden. Helaas blijkt in de praktijk dat deze eigenschappen in een regenpak moeilijk zijn te combineren; alleen de regenpakken uit het duurdere segment scoren vaak wat beter. Heb je geen zin om heel veel euro's voor een regenpak neer te tellen, dan komt het erop neer dat je toch een keuze moet maken en inlevert op waterdichtheid of windbestendigheid. Houd bij de aanschaf van een regenpak ook rekening met het formaat tijdens het vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van bijvoorbeeld reflectorstrepen.

Handschoenen of polsmofjes

Handschoenen zijn er in soort en maten: van dun katoen tot dikke fleece en van elegant leder tot charmant breisel. De keuze hangt geheel af van wat je zelf lekker vindt zitten en wat je van je handschoen verwacht: een katoentje is minder warm dan fleece en een gevoerde want voelt heel anders dan een lederen handschoen. Daarnaast zijn er de handschoenen zonder vingers: kouder, maar ook handiger omdat je meer grip hebt.

Overschoenen

Bij temperaturen onder de vijf graden zijn overschoenen bepaald geen overbodige luxe. Overschoenen koop je bij de betere fietsenwinkel. Ze zijn er in verschillende diktes, van verschillend materiaal, maar het principe is steeds hetzelfde: ze beschermen je voeten tegen kou, wind en regen. Overschoenen - het woord zegt het al - trek je aan over je gewone schoenen en uit ervaringen weten wij: dat is best comfortabel in de koudere maanden!

Fietssokken

Als je meerdere sokken over elkaar draagt, is het wel belangrijk dat je je tenen voldoende bewegingsruimte geeft. Worden je tenen te veel afgekneld, dan worden ze binnen de kortste keren ijskoud en dat is nu net wat je wilt voorkomen.

Muts of hoofdband

Gezien je de meeste lichaamswarmte via de hoofdhuid verliest, is het zaak een goede muts of op z'n minst hoofdband te dragen als het kouder wordt.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de FietsAwards 2021

De genomineerden voor de Fiets van het Jaar Verkiezing 2021 zijn bekend. Uit de inzendingen zijn 15 fietsen in 5 categorieën genomineerd. De genomineerden maken kans om op 10 maart aanstaan…

Nieuws

3 routes op de Europese topbestemming Texel

Reisgids Lonely Planet heeft Texel uitgeroepen tot een van de 10 mooiste bestemmingen om deze zomer heen te gaan. Onder andere door de vele festiviteiten, 's werelds grootste catamaranrace …

Nieuws

Winnaar elektrische fiets QWIC D9.1 t.w.v. €2099 bekend

Staat u ingeschreven voor de Fietsen123-nieuwsbrief, of heeft u in september een bezoek gebracht aan de Fietsen123-stand tijdens de 50PlusBeurs in Utrecht? Dan maakte u kans op deze mooie e…

Nieuws

Ontdek Texel op de fiets

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, een waar natuurparadijs waar je allerlei verschillende plant- en diersoorten kunt vinden. Ga je op (fiets)vakantie naar Texel? We geven je …

Nieuws

Het frame: de juiste maat en onderhoud

Comfortabel fietsen begint met het juiste frame. Dit voorkomt namelijk zadelpijn, knieklachten, rugpijn of schouderpijn. Maar hoe meet je de juiste framemaat. En hoe onderhoud je het frame?…