Logo Fietsen123

Nieuws

Waarom wordt je fiets gestolen?

Tuesday 26 November, 2013

Fietsdiefstal is de meest voorkomende criminaliteit in Nederland. Steeds vaker laten mensen hun fiets staan uit angst dat deze gestolen wordt. Plaatsen waar fietsdieven vooral hun slag slaan zijn de plekken waar veel fietsen in groepen bij elkaar staan: het station en de openbare plekken. Maar het platteland is ook steeds meer in trek bij fietsdieven. Waarom worden onze fietsen eigenlijk gestolen? En wat kunnen we eraan doen?

Fietsen stelen gebeurt niet alleen in Nederland, maar op alle plaatsen waar veel fietsen te vinden zijn. Maar Nederland als fietsland is erg in trek bij fietsdieven. Het economische blog Priceonomics vraagt zich af wat er achter die fietsendiefstal zit, waarom worden fietsen gestolen?

Het loont de moeite
Het draait vooral om de moeite die de fietsdief moet doen. Dit betekent zowel de fysieke moeite die de dief moet uitoefenen om de fiets te stelen. Maar ook de moeite om er weer vanaf te komen. Hier speelt ook de kans dat de dief gepakt wordt een grote rol. Is de pakkans minimaal en de verkoopbaarheid van de buit groot dan neemt de kans dat er gestolen wordt toe. Dit blijft zich voordoen zolang de pak kans minimaal is en de buit maar hoog genoeg.

Een groot deel van de gestolen fietsen wordt vrijwel meteen weer doorverkocht. De gestolen fietsen worden aan particulieren doorverkocht als goedkope tweedehands fiets. Of de fiets gaat het criminele cirquit in en wordt door opkopers meegenomen. Deze verkopen de fietsen ook weer door aan anderen.

De conclusie van de economische blog is duidelijk: het probleem is onoplosbaar. De pakkans verhogen gaat niet. En het verlagen van de opbrengst is ook geen realistisch doel. Dit omdat er altijd een markt is voor goedkope (gestolen) fietsen.

Wat kun je zelf doen?
Er zijn natuurlijk tal van maatregelen die je zelf kan nemen om ervoor te zorgen dat je fiets niet gestolen wordt:

 • Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
 • Laat uw postcode en huisnummer in het frame graveren.
 • Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen.
 • Maak gebruik van een (bewaakte) stalling.
 • Laat uw fiets 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plek staan.
 • Laat geen waardevolle spullen in het mandje of de tassen liggen.
 • Zorg dat de fiets goed op slot zit. Misschien wel met twee sloten!
 • Maak uw fiets aan een voorwerp vast. Bijvoorbeeld een paal of hek.
 • Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar. Als het slot loshangt is het voor de dief moeilijker om deze door te zagen.
 • Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op. 
 • Er zijn allerlei moderne fietsloten die ervoor zorgen dat het moeilijker is om uw fiets te stelen.

Bronnen: politie.nl & welingelichtekringen.nl