Logo Fietsen123

Blog

Waarom fietsen in de natuur goed voor je geest is

Thursday 17 May, 2018

Er zijn drie belangrijke redenen waarom veel mensen regelmatig fietsen. Het is leuk om te doen, het is goed voor de gezondheid, en het helpt om op gewicht te blijven. Maar wist je dat fietsen in de natuur bovendien goed voor ons brein is?

Op de fiets zie je soms pas hoe mooi Nederland is. Vanuit de auto trekt het landschap snel en onopgemerkt aan ons voorbij. Op de fiets zie je veel meer, en heb je soms onverwachte ontmoetingen. Een buizerd die door de lucht glijdt, of een hert op de heide, aan de rand van het bos. Zulke landschappen en ontmoetingen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor je geest.

De afgelopen jaren is er een hele reeks onderzoeken gedaan, waaruit steeds weer bleek dat het voor iedereen – jong en oud – goed is om regelmatig in de natuur te zijn. Zo verbetert je stemming wanneer je erop uit trekt, heb je minder negatieve gedachten en ervaar je minder stress. Ook neemt de mentale vermoeidheid – die je na een dag vol afspraken en zorgen hebt – af in de natuur. Bovendien zijn kinderen met een aandachtsstoornis beter in staat om zich te concentreren als ze in een groene omgeving spelen. Wat je noemt een mooie en simpele oplossing!

Eén van de redenen waarom de natuur zo’n invloed op het hoofd heeft, komt door de weidsheid ervan. De enorme ruimte die je ervaart wanneer je door de weilanden of langs de kust fietst, werkt door in je hoofd: er ontstaat ruimte en een gevoel van vrijheid.

Tot zover lijken de positieve effecten van de natuur eindeloos, en dan is het belangrijkste nog niet genoemd. De natuur is vooral goed voor het brein omdat ze onvoorspelbaar en vol verrassingen is. Iedere keer dat je buitenkomt ziet het landschap – dat je zo goed dacht te kennen – er weer anders uit. Hetzelfde landschap doet op een wolkeloze zomerdag volledig anders aan dan op een gure herfstdag. Je ruikt nu eens bloemen, dan weer naaldbomen. Dat stimuleert het brein op een positieve manier, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de drukte van de stad, waar de vele prikkels (auto’s, reclames, stoplichten, enzovoort) juist eerder belastend zijn.

Er is maar één ding dat je als fietser hoeft te doen om de voordelen van fietsen in de natuur te ervaren: heb aandacht voor de omgeving! Ook als je – druk pratend – met anderen onderweg bent, is het goed om af en toe de tijd te nemen om samen het landschap te ervaren: te zien, te ruiken, te voelen, en te horen.

Martijn Veltkamp is psycholoog en schrijver. In zijn boek ‘Leven in cadans’ beschrijft hij op welke manieren fietsen goed is voor onze geest, en wanneer precies. ‘Leven in cadans: hoe je fietsend je geest verzorgt’ verscheen in april 2018.