Logo Fietsen123

Nieuws

Volop aandacht voor fiets op Vakantiebeurs 2008

vrijdag 28 december, 2007

Fietsen behoort tot de twee meest beoefende buitenactiviteiten van Nederlanders in hun vrije tijd en op vakantie in eigen land of ver daarbuiten. Tijdens de Vakantiebeurs 2008 is volop aandacht voor korte en lange trips met de tweewieler. In hal 12 is een fietsparcours. Op de stand van VVV Nederland in deze hal is de gratis VVV Fietskrant verkrijgbaar. VVV-FietskrantDeze uitgave is speciaal ontwikkeld voor de Vakantiebeurs en bevat informatie, tips en weetjes over fietsen in Nederland, met leuke picknickplaatsen, fietsveerpontjes, bijzondere koffiehuizen en slaapadressen. Maar ook hoe je snel een lekke band kunt verhelpen of zadelpijn voorkomen. En een lijst met fietsroutes.  Met ruim 1,2 miljoen recreatieve fietsers scoort Nederland hoog in deze vorm van buitenrecreatie.

Themaroute: Hiking & CyclingGespecialiseerde exposanten brengen het meest actuele aanbod overzichtelijk bij elkaar op de themaroute ‘Hiking & Cycling’, een van de primeurs op de Vakantiebeurs. Bij de informatiebalies is een gratis plattegrond van deze route beschikbaar. Door het volgen van deze speciale route komen de bezoekers in direct contact met de gespecialiseerde aanbieders.

MegafietsroutesIn het buitenland kan ook volop gefietst worden en een groot aantal Vakantiebeurs exposanten zal de bezoekers wegwijs maken in de ruime mogelijkheden. Een nieuwe fietsroute wordt komend voorjaar in Duitsland geopend. Het is de liefst 1.320 km lange, bewegwijzerde megafietsroute van de bron naar de uitstroom van de Rijn; van Andermatt in Zwitserland tot in Nederland. De Allgemeine Deutsche Fahrradclub in Bremen is coördinator voor de markering en het onderhoud van de routes, die in verschillende landsdelen zijn opgesplitst. Minder lang is de Oranje fietsroute langs plaatsen die een binding hebben met ons Oranjehuis. De tocht voert over bijna 400 km van Bad Arolsen naar Nassau.

Langs de LoireDe Fransen zijn ook druk bezig met het ontwikkelen van toeristische fietsroutes. De tocht langs de Loire is er daar een van. Van de 800 km is nu al 400 km gereed en gemarkeerd. Daarnaast worden veel oude spoorlijnen en jaagpaden langs de rivieren geschikt gemaakt voor het fietstoerisme. Dat zijn vooral de vlakke routes die bedoeld zijn voor de recreatieve fietsers. Populair bij de geharde fietsfanaten blijven natuurlijk de bergbeklimmingen van de Tour de France, die een onweerstaanbare uitdaging vormen voor talloze recreatieve fietsers. Op de Vakantiebeurs presenteren de Fransen ook een uitgebreide gids voor de recreatiefietsers.

Vrije fietsenIn Frankrijk is het begrip vrije fietsen inmiddels ingeburgerd. In Parijs heet het Vélib, een systeem waarbij op veel plaatsen fietsen zijn te huren. In Lyon staan liefst 4.000 fietsen klaar voor de mensen, die dit vervoer prefereren om stad en omgeving te bekijken. Het eerste halve uur zijn de fietsen gratis, daarna kosten ze een euro per uur.

WielerklassiekersIn België zijn toeristische fietsroutes ontwikkeld over de trajecten van befaamde wielerklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik voor wieleramateurs. Voor de minder getrainde amateurs zijn er de vele fietsknooppunten, waarbij de fietsers naar eigen keuze routes kunnen samenstellen.

Smalle straatjesIn Portugal krijgt het initiatief van de gemeente Cascais navolging. Deze kustgemeenten ten westen van Lissabon introduceerde het BiCas programma. Toeristen krijgen gratis een fiets tot hun beschikking, waarmee ze de smalle straatjes van de havenstad kunnen verkennen en de kustpaden kunnen berijden. Met dit geslaagde plan bleven heel wat auto’s aan de gemeentegrens achter en nam het autoverkeer in de stad en langs de fraaie kustwegen aanzienlijk af.

Ver wegFietsen in bestemmingen ver weg komt ook steeds meer voor in de reisprogramma’s van de beursdeelnemers. Thailand, Vietnam en Indonesië zijn de meest bekende aanbieders voor rondritten door de lagergelegen delen van die landen.

OpeningstijdenDe openingstijden van de Vakantiebeurs 2008 zijn van woensdag 9 januari t/m zondag 13 januari 2008 van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 11 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie is verkrijgbaar via tel. 0900-52272387 (€ 0,13 per minuut) of per e-mail naar visitorsinformation@vnuexhibitions.com.

Link* Tijdens de Vakantiebeurs worden tal van gevarieerde activiteiten georganiseerd. Het meest actuele overzicht staat vermeld op: www.vakantiebeurs.nl


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Den Haag breidt aantal fietsparkeerplaatsen flink uit

De fietsflat in de Rijnstraat bij Den Haag Centraal wordt groter. Nu zijn er 2.750 fietsparkeerplaatsen, dat worden er 4.100. Uiterlijk begin 2015 is de fietsflat klaar. De nieuwe fietsflat…

Nieuws

De gemakken van een e-bike

U heeft misschien zelf al een elektrische fiets of overweegt er een aan te schaffen. Twijfelt u nog? Overtuig u dan van de gemakken van een e-bike! Er zijn namelijk veel redenen om op een e…

Nieuws

Verbod op appen op de fiets nog massaal genegeerd

Een jaar na het verbod van bellen en appen op de fiets blijkt het gebruik van de telefoon nog steeds een probleem te zijn. Nu de controles onder de dagelijkse handhaving vallen, ziet de pol…

Nieuws

Gelderland Fietsprovincie van het Jaar 2014

Gelderland is door bezoekers van Fietsen.123 gekozen tot de Nederlandse Fietsprovincie van het Jaar 2014. Ruim 7.100 mensen brachten hun stem uit en kozen daarbij in de eerste plaats v…

Nieuws

E-bike op zonne-energie

Het kan bijna niet Hollandser: een elektrische fiets die rijdt op de energie van de zon. Vandaag wordt de eerste s-bike onthuld, die straks als duurzaam alternatief van de traditionele e-bi…