Logo Fietsen123

Nieuws

'Vlaanderens mooiste' als magneet voor fietstoerisme

vrijdag 20 april, 2007

'Vlaanderens Mooiste', de internationaal vermaarde Ronde van Vlaanderen, moet dé magneet worden voor het fietstoerisme naar Vlaanderen. Directeur Rik Vanwalleghem van het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) in Oudenaarde, zei dat gisteren in Den Haag. 'Niet alleen de Vlaamse Ardennen, maar héél Vlaanderen moet er van profiteren'. De Vlaamse minister van Toerisme, Geert Bourgeois, besloot al eerder dat de reputatie van bekende wielerronde op iedere veertiende zondag van het jaar als 'hefboom' zou moeten fungeren om het fietstoerisme in de Vlaamse Ardennen en daarbuiten te promoten. TourPRess doet verslag van de bijeenkomst. We citeren. ActieplanSamen met alle betrokkenen maakt hij een actieplan om het toeristische aanbod in de streek te verbeteren. In de eerste helft van volgend jaar volgt een stevige binnen- en buitenlandse promotiecampagne. Maar dit jaar al zal het fietstoerisme er een stevige impuls door moeten krijgen met Oudenaarde en zijn CRVV als de spil waar omheen zich tal van activiteiten concentreren.

KasseienKasseien, smalle weggetjes, tragiek, draaien en keren, klimmen en nog eens klimmen hebben de reputatie van de Ronde van Vlaanderen bij wielerliefhebbers in heel Europa, wellicht zelfs in de hele wereld, gevestigd, zei Van Walleghem tijdens de voorjaarsontmoeting van Toerisme Vlaanderen & Brussel in Den Haag. België, en Vlaanderen vooral, spant daarbij vanzelfsprekend de kroon. 'De wielersport is hier als een relígie', zei de CRVV-directeur. 'En de hoogmis, die iedere liefhebber tenminste één keer in zijn leven wil meemaken, is de Ronde van Vlaanderen'.

Tij is gunstigBij hun voorbereidingen hebben de plannenmakers de tijd mee, vindt Van Walleghem. 'Er is, zonder dat we daar buitensporig veel aandacht aan besteden, een sterk groeiende toeloop naar onze websites en vooral ook naar de webshop. Daar zijn allerlei attributen, die met de ronde te maken hebben, waaronder retro-wielrentruitjes en allerlei andere fietskleding niet aan te slepen'. Speciaal daarom is er nu ook een Ronde van Vlaanderen bordspel ontwikkeld, waarvoor eveneens een warm en enthousiast onthaal wordt verwacht. Kaartmateriaal om zelf het parcours van de ronde te kunnen fietsen vliegt eveneens de deur uit, evenals dat van het netwerk van fietsknooppunten. 'Het is beleving, en iedereen wil er aan meedoen'.

FietslussenSinds het voorjaar van 2006, met het uittekenen van drie volledig bewegwijzerde fietslussen, kan elke fietser nu al zijn eigen Ronde van Vlaanderen rijden. Een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, met de steun van Toerisme Vlaanderen. Een fietser/toerist beleeft zo zijn eigen Ronde-gevoel op de Muur van Geeraardsbergen, de Paterberg, Koppenberg, Berendries. En hij bouwt er, in navolging van de eveneens inmiddels legendarische Flandriens, zijn eigen mythe.

FietsvriendelijkDe reputatie van de ronde is volgens de initiatiefnemers van de nieuwe plannen sterk genoeg om Vlaanderen in binnen- en buitenland te promoten als fietsbestemming. Het actieplan beslaat omvat de ontwikkeling van meer fietsvriendelijke logies, de verdere uitbouw van de fietsnetwerken, arrangementen en evenementen, fietsverhuur- en herstelzaken, typische eet- en drankgelegenheden etcetera.

VoortrekkersrolBezoekerscentrum 'Centrum Ronde van Vlaanderen' in Oudenaarde krijgt een voortrekkersrol en zal leidend zijn bij tal van ontwikkelingen en initiatieven. Daar is inmiddels Joeri Wannijn als projectcoördinator aan de slag gegaan om de verdere ontwikkeling van het toerisme rond de ronde vorm te geven.

Krachtige opmaatHet effect daarvan wordt pas echt zichtbaar in 2008, maar dit jaar al zal er sprake zijn van een krachtige opmaat. Op 7 en 8 juli 2007 wordt in Oudenaarde en Herzele in de Vlaamse Ardennen het veelzijdige fietsevenement Word Flandrien XL georganiseerd. De dagen daarop, op 9 en 10 juli, trekt de Tour de France door Vlaanderen, met respectievelijk de aankomst van de tweede rit in Gent en de volgende dag het vertrek van de derde etappe van uit Waregem. Nieuwe evenementen binnen het Word Flandrien XL-concept zijn de 'De Gouden Flandrien' en de RetroRonde.

Goede aanzet'Alles bij elkaar een goede aanzet én een uitstekende test voor alles wat er in de komende jaren in Vlaanderen nog aan moois voor de fietsliefhebbers wordt bedacht', meent Van Walleghem. 'Ik heb er vertrouwen in: Vlaanderen wordt echt een fietsland van formaat'.

Link* Nadere informatie:  Centrum Ronde van Vlaanderen


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Wat doet de gemeente met opgehaalde fietsen?

We kennen allemaal wel de waarschuwingen dat verkeerd of te lang gestalde fietsen na een bepaalde tijd worden verwijderd. Maar wat gebeurt er eigenlijk nadat de fietsen zijn opgehaald? Hoev…

Blog

Bert blogt: Langs de Ringvaart

Ik las een maand geleden twee artikelen in de New York Times over de effecten van sportieve inspanning op de lichamelijke toestand van fietsers van boven de 50. De uitkomsten van de onderli…

Nieuws

De mooiste schaduwrijke fietsroutes

Fietsen met warm weer? Het kan, maar dan kies je het beste voor een route met veel schaduw. We zetten de mooiste routes door het bos voor je op een rij. Bossen in het Zuidelijk Westerkwarti…

Nieuws

De leukste fietsfeiten van 2017

Enig idee hoeveel kilometer wij in ons landje in een jaar bij elkaar fietsen? Of wanneer het allereerste fietspad van ons land werd opengesteld? De Fietsersbond en de website Beslist.nl zoc…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Uitdaging en bezinning

De pelgrimage naar Santiago de Compostela is inmiddels ‘s werelds populairste pelgrimsroute. Het woord ‘pelgrimeren’ is ontleend aan het Latijnse peregrinus, ‘vreemd’, en het betekent ‘je h…