Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf routes om de herfst te vieren

Monday 26 September, 2022

Het is volop herfst! Op deze vijf routes geniet je dit najaar van de mooiste paddenstoelen en herfstkleuren.

De Brunssummerheide ontdekken (29 km)

Startpunt: Schaapskooiweg, 6414 EL Heerlen, Nederland

In de herfstperiode is de Brunssummerheide in Limburg perfect om paddenstoelen te spotten. Het gebied is voedselarm, waardoor er veel mycorrhiza-soorten voorkomen. Dit is een paddenstoelensoort die verbonden is met een boom en daarmee stoffen uitwisselt. Denk aan paddenstoelen als de vliegenzwam. Ook heb je kans om de bijzondere zwarte truffelknotszwam, de koningsmantel of de roze spijkerzwam te zien.

De herfst in het Leenderbos (32 km)

Startpunt: Strijperstraat 46, 5595 GD Leende, Nederland

Tegen de Belgische grens in Brabant ligt het Leenderbos: een afwisselend natuurgebied met vennen, paarse heide en naald- en loofbossen. Voor een rustige fietstocht is dit de perfecte plek. In de herfst vind je hier allerlei verschillende paddenstoelen en kun je genieten van de herfstkleuren.

Paddenstoelenparadijs het Zwanenwater (40 km)

Startpunt: Zuidschinkeldijk, 1759 GX Callantsoog, Nederland

In de buurt van Callantsoog ligt het duingebied het Zwanenwater .Dit gebied bestaat uit een gevarieerd landschap van moerassen, heide, bos, duinen en zoetwatermeren en heeft elk seizoen iets bijzonders. In de herfst zijn dit natuurlijk de paddenstoelen met hun vele kleuren en vormen, die door het afwisselende, natte gebied overal wel een plekje kunnen vinden om te groeien. In het najaar is het werkelijk een paradijs waar je ogen tekort komt.

De Baggerputten en natuurgebied Tussen de Venen (45 km)

Startpunt: Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren, Nederland

Tijdens deze route fiets je door twee mooie, kleine natuurgebieden die rijk zijn aan verschillende soorten paddenstoelen: De Baggerputten en natuurgebied Tussen de Venen. De Baggerputten is een parel in Groningen, met veel verschillende vogels en vlinders. In de herfst is het gebied rijk aan paddenstoelen.

Nadat je paddenstoelen hebt kunnen spotten in de Baggerputten, fiets je door naar nog een mooi natuurgebied: de Heemtuin en natuurgebied Tussen De Venen. Dit is een uniek gebied met een afwisselend landschap. Hier kun je veel paddenstoelen vinden die rood zijn en witte stippen hebben: vliegenzwammen. Je moet hiervoor soms goed kijken tussen de bomen en de struiken, maar het is het zoeken zeker waard.

De gevarieerde Kaapse Bossen (54 km)

Startpunt: Postweg 2, 3831 SE Leusden, Nederland

In de herfst zijn er in dit gebied gelegen in de provincie Utrecht enorm veel paddenstoelen te vinden. Het hoeft maar één keer te regenen en de paddenstoelen schieten de grond uit. Er zijn hier meer dan 50 verschillende soorten te vinden.