Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf routes langs rivieren

Tuesday 14 June, 2022

Het prachtige weer is dé uitnodiging voor een fietstocht door het gevarieerde rivierlandschap van Nederland. Van rivieren in de Krimpenerwaard tot Gelderse meren: ontdek en ontspan tijdens een van deze vijf rivierenroutes.

Rivieren in De Venen

Door het gebied De Venen stromen enorm veel mooie wateren, van kleine riviertjes tot de rivier de Vecht. Zo kom je om te beginnen langs De Utrechtse Vecht, een rivier die bekend staat om de vele buitenplaatsen en de mooie landgoederen die aan de oevers liggen. Hierna kom je bij De Venen, een voormalig venengebied. Het vormt zelf het grootste aaneengesloten gebied met veenontginningen van Europa. Tenslotte kom je ook nog langs De Grecht en De Angstel, twee wat kleinere wateren.

Rivieren door de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een polderlandschap dat ingeklemd ligt tussen de rivieren de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. Het gebied is al oud, aangezien het in de 10de eeuw voor het eerst genoemd werd. Het mooiste stuk van de route ligt tussen Haasrecht en Schoonhoven. Hier loopt het riviertje de Vlist, een riviertje waar ook een aantal poldermolens naast staan. Een ander mooi stuk in het gebied is het Loetbos waar het veenriviertje de Loet doorheen loopt. Al met al een mooi gebied waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Rivieren in Overijssel

Deze route in Overijssel neemt je mee langs twee prachtige rivieren, de Overijsselse Vecht en Beneden-Regge. De Overijsselse Vecht is het Nederlandse deel van een rivier die in Duitsland ontspringt als de Vechte. Langs deze rivier zijn vanwege de vele bochten zeven stuwen aangelegd, dit zorgde ervoor dat de rivier beter bevaarbaar was. Beneden-Regge is het laatste stuk van De Regge, dit was ook een zeer bochtige rivier maar dit is door kanalisering opgelost.

Gelderse meren langs de Rijn

Meren, rivieren en uiterwaarde: dit gebied heeft het allemaal en is een prachtig waterland om doorheen te fietsen. Om te beginnen kom je langs De Bijland, een meer van 300 hectare. Hier heb je ook het Bijlandskanaal dat samenvloeit met de Rijn en de Waal. Ook kom je langs natuurreservaat de Oude Waal, waar ook de stuw de Oude Waal zit. Verder heb je op de route meerdere kleinere wateren en meertjes wat de route een prachtig geheel maakt.

Rivierenroute Rotterdam

In Rotterdam ligt niet alleen de haven, maar ook verschillende riviertjes en kleine wateren. Op deze route kom je langs deze wateren, deels in de stad en deels er net buiten. Zo ga je via de Nesserdijk de stad uit en ga je richting het waterlandschap. Daarna kom je bij een de Groenendijk en zo ga je vanaf de rivieren richting de Zevenhuizerplas. Tenslotte kom je ook nog langs de rivier de Rotte en de Kralingse Plas. Een mooie afwisselende route met stad en natuur.