Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf knooppuntenroutes in West-Vlaanderen

Monday 15 June, 2009

Bikepointer Vlaanderen publiceert 5 nieuwe fietsknooppuntenroutes in de provincie West-Vlaanderen. U kunt de knooppunten direct uitprinten en invoegen in uw Bikepointer. Hierna geven we een karaktersitiek van iedere route. * Langs verdwenen Zwinhavens Bezoekers van het Zwin staan er waarschijnlijk niet bij stil; maar ooit was dit de poort tot de wereld. Schepen met kostbare lading voeren af en aan. Brugge was dé handelsstad van toen. Helaas verzanding van het Zwin maakte een eind aan alle naam en faam. Of waar men water eerst wou buitenhouden, om het daarna terug op te zoeken. Deze tocht neemt u mee langs voormalige Zwinhavens. De route is 54,2 km lang.

* Fietsen in de zuidelijke Westhoek Een niet te missen uitdaging voor de zomer: fietsen in de zuidelijke Westhoek rond Ieper, Watou en Westouter. Passages langs vaarten, bossen, abdijen, kastelen, soldatenkerkhoven en niet te vergeten een portie kuitenbijters in de regio van Kemmel- en Rodeberg. Genieten van de West-Vlaamse heuvels kan je hier met volle teugen. De route is 63,1 km lang.

* Molenfietsroute rond het ZwinDeze route start in Sluis en doet 5 molens in Zeeuws-Vlaanderen aan. Het zijn: De Brak in Sluis, de Standerdmolen van Retranchement, Nooit Gedacht in Cadzand, Molen Nieuwvliet in Nieuwvliet en Molen Zuidzande in Zuidzande. De route is 37,6 km lang.

* Fietshaven OostendeMet de slogan ‘Stad Aan Zee’ wou Oostende haar imago verjongen. De Koningin Der Badsteden wilde zichzelf toegankelijker maken met deze nieuwe fietsroute. Sindsdien is het leuk fietsen rond de grootste Belgische kuststad. We vertrekken voor onze biljartvlakke rit, een enkele brug over de autoweg buiten beschouwing gelaten, aan het Leopoldpark, op een boogscheut van het station. ‘Den hof’ van de Oostendenaars is er al sinds 1870 en herbergt een meer, wandelpaden en een cafetaria. De grindpaden in deze rustige groene oase middenin de stad zijn niet aan te raden voor de koersfietsrijders maar je kunt het park gerust omzeilen. Het bordje van het knooppunt 1 van de kuststreek vind je op de kleine rotonde naast het park. De route is 30 km lang. 

* De heuvels van Streuvels Het land van Leie en Schelde is heel aantrekkelijk en nog relatief ongeschonden. Je treft er historische hoeves, wind- en watermolens en charmante dorpjes. Tussen beide riviervalleien verrassend veel heuvelruggen. Het is tegelijk het land van Stijn Streuvels, die deze regio uitvoerig beschreef in onder andere 'De Vlaschaard' en 'De teleurgang van de Waterhoek', ooit door Hugo Claus verfilmd onder de titel 'Mira'. De geoefende sportieve fietser zal er aan zijn trekken komen op de vele pittige hellingen die deze brede waterscheidingskam in petto heeft. Voor de recreatieve fietser is het dan weer genieten van de jaagpaden, de mooie vergezichten en het zeer landelijke karakter. Erg contrasterend met het sterk geïndustrialiseerde 'Texas van Vlaanderen', verderop tussen Kortrijk en Waregem. De route is 47 km lang.

Link* De vijf fietsknooppuntroutes vindt u onder de provincie West-Vlaanderen