Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf keer door de duinen

Wednesday 15 June, 2022

Van de zon genieten in de duinen, met een beetje wind van het strand of heerlijke bossen om je heen, wat wil je nog meer? Wij hebben vijf mooie duinenroutes uitgekozen waar je in de zomer van kan genieten.

Paraboolduinen langs de Maas

De Maasduinen vormt de langste rivierduingordel van Nederland. Water is altijd de drijvende kracht geweest bij het ontstaan van de duinen. Uiteindelijk zijn er door de wind twee bijzondere duinen ontstaan: paraboolduinen en streepduinen. Bij paraboolduinen heeft de wind de gewone duinen weggeblazen in de vorm van een hoefijzer. Streepduinen zijn restanten van paraboolduinen en ontstaan als de wind zo krachtig is dat uiteindelijk ook de kop van een paraboolduin verdwijnt. Zeker een bezoek waard dus!

De Schoorlse Duinen

In Noord-Holland liggen de Schoorlse Duinen, een gebied met een afwisselend landschap bestaande uit duinen, stuifzand en heide. De Schoorlse duinen is het breedste en hoogste duingebied van Nederland. Een mooie route om heerlijk uit te waaien, duinen te beklimmen voor een goed uitzicht en te genieten van de heide.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is met 375 hectare stuifzand een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Daarom wordt het ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied bestaat uit heide, bos en stuifzand. Al deze afwisseling in natuur maakt dit zo’n bijzonder natuurgebied.

De duinen van Oostvoorne

Dit duingebied ligt tussen Oostvoorne en Rockanje, op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten. Het is een prachtig afwisselend duingebied met duingraslanden en vochtige duinvalleien. Ook liggen er midden in het gebied nog twee duinmeren: het Quackjeswater en het Breede Water. Dit zijn twee populaire broedplaatsen voor vogels en dus ook een goede vogelspotplaats. Kortom: een bijzondere route waar genoeg te zien valt.

Het Zuidelijk Westerkwartier en de Bakkeveense Duinen

De Bakkeveense Duinen is een mooi gebied dat gevormd wordt door veel verschillende landschappen. Zo is er een bos- en heidegebied, zijn er zandverstuivingen, graslanden en zelfs landgoederen in het dal van het Koningsdiep. De Bakkeveense Duinen zijn een goed voorbeeld van hoe het Friese landschap er twee eeuwen geleden uitzag. Op deze route kom je naast de duinen ook nog door het Groningse Nanninga’s Bos.