Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf hoogtepunten van Klein-Polen

Monday 15 June, 2020

De historische kern van Polen is de provincie Malopolska, of Klein-Polen. Het gebied is naast haar hoofdstad Krakau rijk aan toeristische attracties: het Tatragebergte, kuuroorden, nationale parken, en maarliefst vijf plekken die op de UNESCO-lijst zijn geplaatst. Bezoek ze allemaal.

Malopolska ligt in het zuiden van Polen en het is een van de meest aantrekkelijke toeristische regio’s. Hier weerklinkt de roep van de Hejnal - een boeiende melodie die elk uur door een trompetspeler vanaf de hoogste toren van de Kosciół Mariacki (Mariakerk) in Krakau in Polen gespeeld wordt.

Malopolska is een gebied waarvan wel vijf aspecten op de UNESCO-lijst geplaatst zijn:

1. De oude stad in Krakau

Krakau is bekend als de 'parel in de Poolse kroon'. Dit is een fraaie historische stad aan de oever van de rivier Wisla. De binnenstad is sinds 1978 vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het groene park Planty, de stadsring, ligt rondom het centrum. Hier kunt u heerlijk wandelen en de cultuur opsnuiven. De mooiste plekken zijn de Oude Stad, met de Universiteit van Jagiellonia en Wawel met het Koninklijk Kasteel, de Kathedraal en de Drakengrot.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Op basis van het door je ingevulde formulier krijg je van ons een gepersonaliseerd infopakket gratis thuis toegestuurd!

Vraag nu gratis aan

Alle wandelroutes door de Oude Stad leiden uiteindelijk richting de Lakenhalle: de 16e eeuwse markthal met nog steeds bestaande koopmanskraampjes met leuke producten. Op de eerste etage vindt u de Galerij van Poolse Kunst uit de 19e eeuw, en onder het marktplein zijn enorme ondergrondse ruimtes te bezoeken met veel interessante informatie over het verleden van Krakau. Er is een multimediaal museum waarin je door het Krakau van de Middeleeuwen loopt.

Een bijzondere plek is de Sigismund Kapel van Wawel, voorzien van een gouden koepel. De Wawel is een heuvel met een hoogte van 228 meter en ligt op de oever van de Wisła. Dit is de begraafplaats van de laatste koningen van de Jagiellonische dynastie van Polen. Er zijn ook andere beroemde Polen begraven, zoals dichters en heiligen. In 2013 werd in Krakau een van de meest opmerkelijke Poolse schrijvers begraven, Sławomir Mrożek. Tijdens de belangrijkste nationale feesten is de bel van Sigismund uit de Wawelkathedraal door de hele stad te horen.

2. De zoutmijnen Wieliczka en Bochnia

In de Wieliczka Zoutmijn, op 135 meter diepte, vindt u in zout uitgehouwen kamers, meren, een mijnroute, en zelfs een kuuroord. Ook is er een herberg en comfortabele accommodatie in een genezingskamer met een ondergrondse pekeltoren en leeszaal. Ook de Bochnia Zoutmijn is cultureel erfgoed: daar bevindt zich de enige boottocht door een zoutkamer ter wereld.

3. Auschwitz-Birkenau

Dit is het beruchte nazi-Duitse concentratie- en vernietigingskamp. Auschwitz-Birkenau was het tweede van de drie grote kampen van het concentratiekampcomplex Auschwitz. Het kamp bevindt zich in Birkenau, de Duitse naam voor het Poolse dorpje Brzezinka, en besloeg een grote oppervlakte van 175 hectare. Het is open voor publiek om te bezoeken.

4. Kalwaria Zebrzydowska

De Passion and Mary's Shrine in Kalwaria Zebrzydowska is al 400 jaar een bedevaartsoord voor het 'wonderbaarlijke' beeld van Maria van Calvarie, dat 'geneest, regeert en troost'. Eenmaal per jaar keert Kalwaria Zebrzydowska terug naar de Bijbelse tijd en herleeft ritueel de dood van Christus tijdens het spectaculaire Mysterie van het Lijden.

5. Acht houten kerken van Zuid-Polen

Het gaat om vier katholieke kerken: in Binarowa, Dębno Podhalańskie, Lipnica Murowana en Sękowa en vier orthodoxe kerken: in Powroznik, Owczary, Kwiatoń en Brunary Wyżne.

Verken Malopolska per fiets

Een goede manier om Małopolska te leren kennen is door één van de vele fietsroutes te volgen. Neem de Vistula Fietsroute. Deze loopt door de meest pittoreske hoekjes van de Vistula Vallei en zijn zijrivieren. Op de fiets komt u langs het Koninklijk Kasteel in Niepołomice, het Wegenmuseum in Szczucin, het Auschwitz-Birkenau Museum, en Krakau, de stad van de koningen, de voormalige hoofdstad van Polen, en vandaag de dag het belangrijkste centrum van de regio. Een andere goede optie is de Velo Dunajec. Dit wordt door fietsers beschouwd als de mooiste fietsroute van heel Polen. Vanaf het imposante Tatragebergte, via de Gorce, Pieniny, Beskiden en de charmante omgeving van Tarnów leidt het naar de rivier de Vistula.

Bent u een fan van kastelen? Probeer dan de Adelaarsnestenroute. U ontdekt zodoende de kastelen van de Krakau-Częstochowa Jura hoogvlakte. Naast het Wawel kasteel in Krakau zijn ook de volgende kastelen het vermelden waard: Rabsztyn, Pieskowa Skała, Korzkw en Ojców. Małopolska wordt tenslotte ook doorkruist door de route van het Oostelijk Front van de Eerste Wereldoorlog, de Walachijse cultuurroute en de Zuidwestelijke cisterciënzerroute. Welke route u ook zult kiezen: u kijkt straks uw ogen uit!

Bron:Polen.travel