Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf fietsroutes langs heidegebieden

Wednesday 19 August, 2020

In augustus en september staan de heidevelden voor vol prachtige, paarse struikhei: een plaatje wat je niet wil missen. We zoeken vijf fietsroutes uit over bloeiende heidevelden door heel Nederland.

Het grootste natte heidegebied van West-Europa – 43 km

In Drenthe ligt het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa: Nationaal Park Dwingelderveld. Het Dwingelderveld is op meerdere manieren een uniek gebied: de bodem is van keileem, die ervoor zorgt dat regenwater niet goed kan wegzakken. Ook is er in de loop van de geschiedenis weinig menselijk ingrijpen geweest. Hierdoor heeft het gebied zijn voedselarme en vochtige karakter kunnen behouden en zijn zeldzame planten er in stand gebleven.

De Brabantse Wal en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide – 54 km

Op de grens van Nederland en België ligt Nationaal Park Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Dit uitgestrekte, grensoverschrijdende natuurgebied is gevormd tijdens de laatste ijstijd. Tegenwoordig is het een afwisselend gebied, met veel verschillende vogelsoorten.

Heide in Het Gooi – 36 km

Deze korte, maar prachtige route neemt je mee langs en door een aantal heidegebieden in Het Gooi: de Tafelbergheide, Blaricummerheide, Bussummerheide, Westerheide en Zuiderheide. Vanaf augustus het allermooist, want dan staat de heide in bloei.

Oldebroekse Heideroute – 52 km

De Oldebroekse Heide is een natuurgebied op de Veluwe met een gevarieerd landschap. Uitgestrekte heidevelden, weiden en lanen worden afgewisseld met bossen die vooral bestaan uit naaldbomen. De meeste gedeeltes van de heide zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van de ‘rustplaatsen’ voor de vele dieren die in de natuur overleven. Geniet van een ontspannende tocht door heide in bloei.

Een uniek stukje heide in Flevoland – 57 km

Een heel bijzonder stuk in Oostelijk Flevoland is het heidegebied in het midden van het bos. Dit geeft aan dat de vochtige bodem zowel kalk- als voedselarm is. Op het kleine heidegebied komen soorten als heidespurrie, langbaardgras en struikheide voor.