Logo Fietsen123

Nieuws

Vier mooie kerkenroutes

Wednesday 2 March, 2022

Een groot deel van ons erfgoed bestaat uit kerken. We hebben een aantal bijzondere routes uitgezocht langs allerlei verschillende kerken door heel Nederland. Veel fietsplezier!

Het culturele erfgoed van Friesland – 39 km

Friesland telt meer dan 130 middeleeuwse kerken, die de jaren geheel of gedeeltelijk hebben doorstaan. Een van de kerken die je op de route tegenkomt is de “Martenskerk’’ in Scharnegoutum uit de 19e eeuw. In 2019 is een kleine projectgroep gestart met het landelijke project ‘de groene kerk’. De andere kerk waar je langs fietst bevind zich in het dorpje Easterein (Oosterend) op een prachtige locatie de Martinikerk. Deze kerk uit de 14e eeuw staat centraal in het dorp en is gelegen op een omgrachte terp.

Kerken in de achterhoek – 43 km

Tijdens deze route fiets je langs meerdere kerken. Om te beginnen kom je langs de Dorps- of Antoniuskerk in het plaatsje Vorden dat al minstens bestaat sinds 1235. Het was een kleine kerk waar in de loop van de eeuwen steeds meer delen aan werden toegevoegd. Daarna komt je langs de Sint-Remigiuskerk, die vernoemd is naar een heilig verklaarde bisschop van Reims. En dan als laatst kom je langs nog een Remigiuskerk in Hengelo.

Kerken rond Wijk bij Duurstede – 41 km

Tijdens deze route kom je langs oude en nieuwe kerken rond Wijk bij Duurstede. Zo kom je langs de Grote of Johannes de Doperkerk die dateert uit de 14e eeuw, de Michaëlkerk uit 1300 en langs de Sint-Petrus en Pauluskerk die redelijk nieuw is en gebouwd werd in 1905. Deze kerken bevinden zich niet allemaal in Wijk bij Duurstede maar ook in Cothen en bij Leersum

Het katholieke Limburg – 50 km

De eerste kerk van deze route bevindt zich al op een paar kilometer van de startplaats. Midden in het centrum van Weert zie je de prachtige kleurrijke toren van de Sint-Martinuskerk. De kerk is een hallenkerk in laatgotische stijl, wat erg bijzonder is in Nederland. Het is één van de twee kerken van dit type die nog overgebleven zijn. De eerste kerk van deze route bevindt zich al op een paar kilometer van de startplaats. Midden in het centrum van Weert zie je de prachtige kleurrijke toren van de Sint-Martinuskerk. De kerk is een hallenkerk in laatgotische stijl, wat erg bijzonder is in Nederland.