Logo Fietsen123

Nieuws

Vier handige fietsapps

vrijdag 25 juni, 2021

Als je toch je smartphone meeneemt op de fiets, kijk dan eens naar deze handige apps. Ze kunnen je fietstocht nog aangenamer maken.

De onderstaande apps zijn allemaal te downloaden uit de officiële stores van je smartphone. Ga voor Android naar de Google Play Store. Voor Apple kijk je in de Apple App Store.

Fietsen 123 (gratis) Nederlandstalig
Android: Fietsen 123 - Apps op Google Play
Apple: ‎Fietsen 123 in de App Store (apple.com)

Fietsen123 biedt naast fietsnieuws en maandelijks nieuwe mooie fietsroutes door heel Nederland ook de gratis Fietsen123 app. Met deze app kun je op je smartphone ruim 800 van deze fietsroutes laden. De routes maken gebruik van het populaire knooppuntnetwerk. Op een overzichtelijke kaart zie je hoe de route loopt. Verder geeft de app aan waar allerlei handige adressen voor fietsers in de buurt te vinden zijn, zoals fietsenwinkels, horecagelegenheden en oplaadpunten voor e-bikes. Ook worden Points of interest (POI) bij een route getoond. Dit zijn interessante punten onderweg, zoals bijzondere gebouwen en attracties.

Buienalarm (gratis met advertenties, €1,09 een jaar zonder advertenties) Nederlandstalig
Android: Buienalarm - Apps op Google Play
Apple: ‎Buienalarm in de App Store (apple.com)

Voor een fijne fietstocht is droog en vooral zonnig weer toch wel mooi meegenomen. De app Buienalarm waarschuwt je aan de hand van je locatie automatisch voor regenbuien die je kant op komen. Zo kun je op tijd beslissen wat je gaat doen: verder fietsen, terug naar huis of op zoek naar een beschutte plek.

Behalve aan de hand van een geanimeerde radarkaart geeft Buienalarm ook mogelijke buien weer in een grafiek. Hierin staat de hoeveelheid verwachte neerslag op een bepaald tijdstip. Op deze manier kun je tot twee uur vooruit kijken.

Bijzonder aan Buienalarm is dat er geen GPS wordt gebruikt voor het bepalen van je locatie. Dit gebeurt, als dat nodig is, aan de hand van zendmasten in de buurt. Hierdoor blijft het batterijgebruik van je smartphone beperkt, zodat je niet onderweg met een lege mobiel komt te zitten.

Strava (basisversie gratis, premium versie €59,99 per jaar) Nederlandstalig
Android: Strava gps hardlopen en fietsen - Apps op Google Play
Apple: ‎Strava GPS Running and Cycling in de App Store (apple.com)

Strava is een bekende naam onder sportfietsers, maar ook voor de recreatieve fietser is deze app de moeite waard. Strava houdt allerlei gegevens bij tijdens je fietstocht, zoals de afgelegde afstand, tijd, snelheden en hoogteverschillen. Ook wordt het aantal verbrande calorieën vastgelegd, voor als je fietst om af te vallen. De door je gereden fietsroute wordt weergegeven op een kaart, zodat je die later eventueel nog een keer kunt rijden. Handig als je tijdens het fietsen een leuke nieuwe route hebt ontdekt. Je opgeslagen prestaties en tochten deel je eenvoudig met je familie, vrienden en anderen via Strava, Facebook of Twitter.

De app gebruikt de GPS van je smartphone om je fietstochten bij te houden. Dat vraagt extra stroom van je smartphone, dus hou wel de accu in de gaten.

De uitgebreide, premium versie van Strava is vooral gericht op het verbeteren van je fietsprestaties en daarom meer bestemd voor sportfietsers.

Fietsersbond Routeplanner (gratis) Nederlandstalig
Android: Fietsersbond Routeplanner - Apps op Google Play
Apple: ‎Routeplanner in de App Store (apple.com)

Soms wil je geen rondje via knooppunten fietsen maar gewoon van A naar B op een kaart. De Fietsersbond Routeplanner bestaat al sinds 2006 en navigeert je van start naar finish door ieder landschap. Niet alleen met pijlen op het scherm van je smartphone maar ook met gesproken instructies. Daardoor kun je je ogen op de weg houden.

Je kunt met deze routeplanner op allerlei manieren van de ene locatie naar de andere rijden. Bijvoorbeeld via de kortste route, een autoluwe route of de route die het makkelijkst fietst. Een fietsrondje plannen is ook een optie.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen zonder licht wordt meer beboet

Het aantal boetes voor fietsen zonder licht is in 2016 met een derde toegenomen. Waar in 2015 nog zo’n 26.000 fietsers een boete kregen voor het fietsen zonder (goed werkende) verlichting, …

Nieuws

Mondkapjes op meeste pontjes verplicht

Op de veerboten en (fiets)pontjes waar afstand houden moeilijk is, is het dragen van een mondkapje verplicht. De vervoerders sluiten daarmee aan bij het beleid van de Nederlandse Spoorwegen…

Nieuws

Meerderheid Pluslezers ziet helmverplichting op e-bike niet zitten

Verplicht een helm dragen op een e-bike: zeventig procent van de Pluslezers voelt er niets voor. Dat blijkt uit een peiling op PlusOnline onder ruim 6.500 lezers. 'Onhandig', 'warm' en 'laa…

Nieuws

De fietsairbag: ga jij hem dragen?

Zolang je gewoon fietst, ziet het er niet eens zo gek uit. Maar als je valt, dan lijk je opeens op een Sub-space Mushroom uit Super Mario Bros. We hebben het hier over de Hövding 2.0 van Ke…

Nieuws

Op de fiets.... 50 km door de Kanaaltunnel!

Niemand heeft ooit nog de 50 kilometer tussen Groot Britannië en Frankrijk gefietst, tot 1 juni 2014. Chris Froome werd de eerste man die op de fiets door de Eurotunnel mocht fietsen. …