Logo Fietsen123

Nieuws

Via de Maas door de Groene Taille van Limburg (serie, deel 1)

maandag 21 januari, 2008

Grenzeloos fietsen in beide Limburgen. Met deze slogan bieden de beide provincies sinds kort een aantal mooie fietsarrangementen aan. Fietsen Eén Twee Drie probeerde een driedaags fietsarrangement in het Nederlandse Zuid-Limburg uit. Met het thema ‘Fietsen over, langs en in het water’. Kenmerkend voor de streek. Want de Maas verdeelt Limburg in een oostelijke (Nederlandse) en een westelijke (Belgische) provincie. Het fietsarrangement van het project 'Fietsen in Limburg' ziet de Maas echter niet als een grens, maar juist als een bindteken. 'Aan beide zijden spreken ze dezelfde taal en zijn ze even gastvrij en plezant'. Hierna volgt onze eerste van twee reportages over dit arrangement.  GunstigHotel en startplaats voor het arrangement is het vernieuwde viersterrenhotel Amrâth in Born in de Westelijke Mijnstreek. Het ligt gunstig, vlakbij de snelweg, en toch rustig. We kunnen er onze auto met fietsdragers prima kwijt. Er is 's-nachts een speciale afgesloten berging voor onze fietsen. We ontvangen een welkomspakket met een knooppuntenroutekaart (in het Nederlands en Duits!), de brochure De Wegwijzer Zuid-Limburg en een kant-en-klare fietsroute. Kortom, na aankomst kunnen we direct aan de slag!Groene TailleWe beginnen met een eigen fietsroute, zelf thuis gemaakt op basis van de bekende knooppunten. Het is een eerste verkenning van de Maas en van de Groene Taille van Limburg. Thuis hadden we ze al op een label geplaatst: de knooppunten, die we willen gaan volgen. Vanuit het hotel naar knooppunt 23 en dan de knooppunten 19-13-11-16-18. Aan het slot hoeven we niet helemaal terug naar knooppunt 23, maar kunnen we ongeveer halverwege rechtstreeks terug naar ons hotel. De tocht is zo'n 40 km lang, een mooie afstand voor de eerste dag.

NedCar, maar ook dierentuinWe hebben onze eigen fietsen meegenomen op onze fietsdrager en fietsen vanuit hotel Amrath naar Born. Dit kerkdorp is vooral bekend is door de huisvesting van NedCar, de grootste Nederlandse autoproducent. Vanuit ons hotel hebben we het complex al zien liggen. Minder bekend is Kasteelpark Born, waar we op weg naar Grevenbicht langs fietsen. Het park is opgezet rond de ruine van het in 1930 door brand verwoeste Kasteel Born. In het park is een dierentuin, waar je onder meer apen, roofdieren, stekelvarkens, lynxen, wallabies, vogels en harten kunt zien. In Grevenbicht ontdekken we de Maas. Over de Maas vaart een voet-fietsveer naar het Belgisch-Limburgse Rotem (Dilsen-Stokkem). Wij hebben moeten besluiten aan deze kant van de Maas te blijven, omdat het voetveer alleen 's zomers in gebruik is. We slaan dus rechtsaf richting knooppunt 13.

Tussen Maas en JulianakanaalWe fietsen nu een mooie route tussen de Maas en het Julianakanaal. We komen bij de afslag naar Vissersweert. Er staat geen knooppuntenbordje, dus we moeten formeel gezien rechtdoor. Maar het bordje van de LF3b fietsroute geeft wel aan om hier linksaf te slaan. We besluiten dit LF-bordje toch maar even te volgen. We krijgen er geen spijt van. Het blijkt een kleine extra lus door dit mooie gehucht, inclusief een bankje met fraai zicht op de Maas.

Tweetalig Vervolgens fietsen we door naar Roosteren en vandaar naar Dieteren. Het valt ons plotseling op: het lijkt hier wel Friesland! We zien overal tweetalige naamborden. Roosteren heet in het Limburgs Roostere en Dieteren (voor de allochtonen!) heet voor de autochtonen Deetere. Beide namen worden keurig vermeld op de tweetalige naamborden van de dorpen.

Groene Taille Deetere - we proberen ons te integreren... - is een kerkdorp in de Groene Taille van Limburg. De verklaring van de naam Groene Taille is eenvoudig. Groen vanwege het landelijk karakter, Taille omdat het midden van de provincie hier tussen Duitsland en België zeer smal is: slechts enkele kilometers. We fietsen nu door het Limburgse platteland met zijn landbouwproducten, zoals uien,suikerbieten en mais. 

P1040773BosNa enige tijd belanden we in het bos van Het Hout, een verrassing na De Maas en de akkervelden. Midden in het bos ligt knoopunt 16. Van daaruit bereiken we de grens met het Duitse Nordrhein-Westfalen (zie foto). Je kunt met recht zeggen, dat deze route de grenzen scheert! Ook deze grens overschrijden we niet, maar blijven in Limburg en komen in het hartje van Nieuwstadt. Daarna fietsen we even langs een drukke weg, maar dan al weer in het tweede bos van deze route: het Limbrichterbos. Dit bos en zijn cultuurgronden liggen aan de uiterste noordrand van het Limburgse lössgebied. In het bos staan overwegend loofbomen van meer dan 75 jaar oud. Op sommige plaatsen worden populieren, robinia’s en esdoorns verwijderd om ruimte te maken voor van oudsher voorkomende struiken en kruiden. In het bos groeien planten als gevlekte aronskelk, bosanemoon en muskuskruid.

Rechtdoor!We zijn nu eigenlijk al bijna terug bij ons hotel, dat in feite aan de rand van het Limbrichterbos ligt. U fietst vanaf knooppunt 18 dus niet geheel door tot knooppunt 23! Op de T-kruising, bekend van de start, slaat u niet linksaf richting 23, maar fietst u rechtdoor. U rijdt deze asfaltweg af (Rollenweg wordt Langereweg) en komt weer bij het benzinestation uit. U vindt dan links Hotel Amrath. Waar we gaan genieten van een goede maaltijd en een verdiende rust. Het was een mooie eerste dag.

Kaart, luchtfoto en virtueel fietsenU kunt de route bekijken op Google-Maps. U kunt de route ook zien vanuit de lucht via Google Earth. U kunt de route zelfs al virtueel fietsen. Een link naar deze mogelijkheid vindt u op de speciale pagina over dit fietsarrangement (zie hierna).

Link* Arrangement Zuid-Limburg langs de Maas met nadere informatie en twee knooppuntfietsroutes


Gerelateerde artikelen

Elektrische Fietsen

E-bike voor beginners

De e-bike is toch net even iets anders dan een gewone fiets. En als je al een paar jaar helemaal niet hebt gefietst, is het dubbelop wennen. Al een tijd niet gefietst en nu besloten de e-bi…

Nieuws

De beste smartphonehouders voor op de fiets

Sinds de invoering van het appverbod op 1 juli 2019 heeft de verkoop van smartphonehouders voor op de fiets een hoge vlucht genomen. De Fietsersbond deed onderzoek naar de beste houders. He…

Nieuws

De winnaars van het Rosiir-zadel zijn...

Onlangs mocht Fietsen123 vijf Rosiir ISM-zadels ter waarde van 99 euro weggeven. De actie is inmiddels afgelopen en de winnaars zijn bekend. De winnaars Uit alle juiste inzendingen hebbe…

Nieuws

De mooiste bosroutes

De eikels vallen van de bomen en de (naderende) herfst zorgt voor een prachtig kleurenpalet tussen de bomen. Tijd voor een mooie fietstocht door de bossen. We zetten de mooiste bosroutes vo…

Nieuws

E-bike blijkt niet gevaarlijker dan gewone fiets

Sinds de opmars van de e-bike zijn er regelmatig berichten verschenen dat ze gevaarlijker zouden zijn dan gewone fietsen en voor meer (zware) ongevallen zorgen. Dit negatieve beeld klopt to…