Logo Fietsen123

Nieuws

Veilig op de fiets: zo doe je dat

Tuesday 18 April, 2023

In Nederland bezit 84,6% van de bevolking een fiets. We kunnen dus wel concluderen dat Nederland een echt fietsland is. Máár een land waar veel gefietst wordt, heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Op deze manier ontstaan namelijk ook meer fietsongelukken, lees in dit artikel hoe je die kan helpen voorkomen.

In 2022 zijn er in Nederland 737 mensen om het leven gekomen door een verkeersongeluk. Dat is 27% hoger dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2008. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers het sterkst is toegenomen onder fietsers van 75 jaar of ouder. Van alle fatale fietsongelukken valt meer dan 50% van de mensen onder deze doelgroep. Ook stijgt het aandeel van de elektrische fietsen in het aantal dodelijke fietsongelukken onder ouderen, dit is namelijk een derde.

De oorzaken van fatale fietsongelukken zijn erg divers, maar met deze vier handige tips zorg je dat jij veilig blijft fietsen, ook op de e-bike:

Tip 1: Neem ieder uur een pauze

Een veel voorkomende oorzaak van fietsongelukken is dat mensen te lang doorfietsen, terwijl ze eigenlijk te moe zijn. Wacht niet tot je klachten krijgt voor een pauze. Wees dat moment net even voor. Als je samen fietst is dat lastig, maar neem als stelregel dat je elk uur vijf minuten moet afstappen. Blijf tijdens de pauze wel in beweging, anders zak je in. Blijf goed drinken en neem af en toe een lichte snack, zodat niet alle energie naar de stofwisseling gaat.

Tip 2: Ga naar een fietsschool

Sommige mensen vinden fietsen spannend worden door de drukte in het verkeer en een verminderde balans. De Fietsersbond heeft een netwerk aan fietsdocenten, bij wie je een cursus kunt doen. Zij controleren meteen of je fiets nog geschikt is en bij je past. Echt een tip waarmee je zo lang mogelijk kan blijven fietsen. Klik hier voor meer informatie.

Tip 3: Stel de fiets goed af

In de loop der jaren verandert je lichaam, dus je fiets moet eigenlijk mee veranderen. Stel de fiets zo in, dat je zoveel mogelijk macht over de fiets houdt. Zet het zadel bijvoorbeeld wat lager, zodat je met beide benen de grond kan raken bij een stop en zo stabieler staat. Het zadel moet je bekken ondersteunen. Een goede fietsenmaker kan meten hoe breed je bekken is, en welk zadel daarbij het beste past. Laat meteen ook de hoogte van het stuur instellen. Hoe rechter je zit, hoe meer gewicht naar je zadel verplaatst. Voordeel is dat je meer verkeersoverzicht hebt en je handen minder belast worden.

Tip 4: Draag een fietshelm

Een helm is best een gedoe, want waar laat je dat ding als je afstapt? Maar aan de andere kant kan een helm levensreddend zijn. Belangrijkste tip: een helm moet zo goed zitten, dat je bijna vergeet dat je hem draagt. Een nadeel: als je een helm draagt, word je krapper ingehaald door auto’s. Zorg dus dat je opvalt. Neem geen zwarte helm, want andere verkeersdeelnemers zien je dan niet, als je in de schaduw fietst. Doe overdag je verlichting aan en draag felgekleurde kleding.

Een deel van deze tips komt uit een artikel in het juli-nummer van Plus Magazine. Drie deskundigen leggen daarin uit hoe je altijd door kunt blijven fietsen.

Lees op de website van Plus meer over veilig fietsen en fietshelmen:

Kooptips fietshelm: een kopzorg minder
Waarom fietsen zo gezond is: 18 redenen!
Verantwoord op de e-bike: zo blijf je veilig

Bron: NOS, CBS, Beslist


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Elke maand een digitale gids met 12 gloednieuwe routes

Maak ook kennis met onze Fietsen123 digitale fietsroutegids: elke maand twaalf fraaie knooppuntroutes door de twaalf provincies. Voor de routes kiezen we steeds een ander thema: museumroute…

Nieuws

Steeds meer gevaarlijke fietsen verwijderd

Gemeente Utrecht verwijderde in 2015 bijna 11.000 gevaarlijk gestalde fietsen. Er zijn in het afgelopen jaar minder fietsen weggeknipt door door de gemeente. Maar het aantal gevaarlijk gest…

Nieuws

Dé fietsroute van het Jaar 2017!

Ook dit jaar is er weer een fietsroute uitgeroepen tot de fietsroute van het jaar. In totaal werden er zestien internationale routes aan de driekoppige jury (Wouter Bazen, Luc Oteman en Ber…

Nieuws

10 winnaars ANWB Fietsroutebox bekend

De ANWB Fietsroutebox is een handige box waarin alle actuele Nederlandse fietsroute-informatie is verzameld. Inclusief 100 routes en landsdekkend kaartwerk waarmee fietsers zelf routes kunn…

Blog

Bert blogt: Fietsen langs de Donau

De officiële Donauradweg loopt van Donaueschingen naar Boedapest en is één van de meest aansprekende fietsroutes in Europa. Bert en zijn vrouw maakten kennis met een fascinerend deel van Eu…