Logo Fietsen123

Nieuws

Veilig Honk: Bijzondere fietstip februari 2004

Wednesday 28 January, 2004

Kinderen die naar school gaan, moeten vaak ver fietsen. Onderweg naar school kan er van alles gebeuren. Pesterijen, een lekke band: noem maar op. Het idee achter het project Veilig Honk is dan ook om de schoolgaande jongeren onderweg wat extra veiligheid te geven.

Op bepaalde plekken langs de routes vinden de kinderen Veilige Honken. Een Veilig Honk is een huis waar vrijwilligers wonen die een veilige plek bieden. Dat doen ze door kortdurende hulp te geven aan de kinderen, wanneer die daarom vragen. De scholieren kunnen een Veilig Honk herkennen aan het bord, dat is aangebracht bij de woning. Het ontwerp van dit bord is door een van de leerlingen (Bart Salomé, leerling van het agrarisch opleidingscentrum) zelf bedacht. Het bord mag alleen opgehangen worden door vrijwilligers die zijn 'gescreened'. Het bord heeft merkbescherming van het Benelux Merkenbureau.

Het Veilig Honk project is opgezet door de gemeente Halderberge, het Marklandcollege, het Agrarisch Opleidingscentrum en de politie Halderberge samen.

Tot juni 2003 is er in 174 keer om hulp gevraagd bij Veilige Honken. Het totaal moet echter nog wat hoger liggen; een paar honken hebben namelijk geen registratie bijgehouden. Van het totaal blijkt 74% van de hulpvragen om pech onderweg te gaan. Met name lekke banden komen nogal eens voor. 16% betreft EHBO (vaak door valpartijen), 2% betreft hulp bij pesten/ruzie, 3% gaat om toiletgebruik en 5% zijn "overige hulpvragen".

Inmiddels is het initiatief door andere gemeenten overgenomen. Bv. door de gemeente Apeldoorn. Vanuit Eerbeek gaan elke doordeweekse dag zo'n 250 jongeren op de fiets naar school in Apeldoorn. Daarom start voor het schoolseizoen 2004/2005 ook daar een project Veilig Honk (zie: http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=34756).

De website van 'Veilig Honk' is door ons uitgeroepen tot 'Bijzondere fietstip van de maand februari 2004'. Het is een initiatief dat bekendheid én navolging verdient!

Klik hierna voor de pagina met deze en met de andere Bijzondere fietstips: 'Bijzondere fietstip van de maand februari 2004'.