Logo Fietsen123

Nieuws

Veilig fietsen in de winter: tips en trucs

Monday 5 December, 2022

De winter is een speciaal seizoen voor mens en fiets. Kou, sneeuw en gladheid kun je allemaal op je pad tegenkomen. Daarom een aantal tips en trucs van Fietsen123 om veilig de winter door te fietsen.

Probeer eens fietswinterbanden

We vinden het tegenwoordig heel normaal om de zomerbanden van de auto om te wisselen voor winterbanden. Die zorgen er tenslotte voor dat de auto onder winterse omstandigheden beter reageert en veiliger rijdt. Maar wist je dat er ook voor de fiets aparte winterbanden zijn?


Het eerste waar fietswinterbanden door opvallen is hun profiel. Dit is een stuk grover en dieper dan dat van gewone fietsbanden. Hierdoor hebben ze een betere grip op een natte of gladde ondergrond. Bijvoorbeeld wanneer er sneeuw op de weg ligt.

Er zijn zelfs winterbanden met spikes. Dit zijn kleine spijkertjes die zorgen voor een extra goede grip onder winterse omstandigheden. Hierbij heb je de keuze tussen spikes aan de zijkant van de banden of over het hele loopvlak. De spikes alleen aan de zijkant zorgen vooral voor een betere grip in bochten en gebruik je meestal op asfaltwegen. Banden met overal spikes zijn meer bedoeld voor sportieve fietsen zoals mountainbikes. Bij spikes is het wel belangrijk om de fietsband wat minder hard op te pompen dan je gewoonlijk doet.

Naast een ander profiel hebben fietswinterbanden ook een wat andere samenstelling waardoor ze soepeler blijven bij koude temperaturen. Dit zorgt ervoor dat je stabieler kan blijven fietsen.

Moet je er in de winter vaak op uit, dan is het een goed idee om je eens te laten informeren bij de fietsenmaker over het laten plaatsen van winterbanden op je fiets.

Denk aan de pekel

s’ Winters worden wegen en fietspaden regelmatig en rijkelijk bestrooid met pekel. Dat is fijn omdat het ervoor zorgt dat sneeuw en ijzel smelten, zodat je kan fietsen zonder dat je om de 100 meter onderuit glijdt. Het is wat minder fijn omdat de pekel onvermijdelijk aan je fiets blijft plakken. Deze pekel zorgt ervoor dat de metalen onderdelen van je fiets gaan corroderen. De bekendere naam hiervoor is roesten. Denk overigens niet dat je fiets de dans ontspringt wanneer het frame en andere onderdelen gemaakt zijn van aluminium. Aluminium roest niet maar reageert wel vroeg of laat op de combinatie van vocht en pekel. Hierdoor wordt ook aluminium aangetast.

Om een aangevreten rijwiel te voorkomen, is het verstandig regelmatig je fiets even af te spoelen. Dat kan met een emmer water en een spons, maar ook met een tuinslang of een niet al te krachtige hogedrukspuit.

Vind de strooiroutes

Strooipekel zorgt ervoor dat je een stuk veiliger van A naar B komt. Maar iedereen die weleens op pad is gegaan bij gladheid op de weg, weet dat lang niet overal gestrooid wordt. Het is dus handig als je zou weten waar de strooiwagen wel en niet langsgekomen is. Dat kan gelukkig, met de fietsrouteplanner van Fietsen123 op Knooppunten fietsrouteplanner | Fietsen123.Hiermee kun je een route uitstippelen die rekening houdt met strooiroutes.

Klik hiervoor eerst op Kaart laden en daarna op de knop Strooiroutes boven de kaart. Als je de strooiroutes in je omgeving wilt weten, typ je in het vak Van het gewenste adres in en klikt op de juiste straatnaam, wijk of plaats in de lijst. Je kan ook gewoon een route plannen die rekening houdt met de strooiroutes. Typ dan bij Van het beginpunt en bij Naar het eindpunt in van je route en klik op Plan route. Alle aangegeven wegen en straten zullen waarschijnlijk niet altijd al op tijd gestrooid zijn maar op deze manier ben je in ieder geval beter op de hoogte.

Door: Alex Wit