Logo Fietsen123

Nieuws

Twee kinderfietshelmen onder de maat en uit winkel

zondag 16 maart, 2008

De Ventura Sport Helmet van € 15,- is de 'beste koop'. Deze is verkrijgbaar bij Halfords en de Tweewielerspeciaalzaak. MET Genio komt als beste uit de test, direct gevolgd door Giro Flurry. Beiden zijn echter met de adviesprijs van € 40,-- aanmerkelijk duurder. Twee helmen scoren onder de maat op veiligheid: de helm van HEMA met artikelnummers 41.17.8-16/17 en de Volare Kinderfiets- Skatehelm. Aldus meldt de Consumentenbond in haar test van tien kinderfietshelmen. Terug uit de winkelsHEMA haalt de helmen inmiddels terug uit de winkels. Kopers krijgen bij inlevering van de oude een nieuwe helm. Kubbinga van Volare heeft de helmen ook teruggehaald uit de winkels en komt met een nieuw verbeterd model. Consumenten krijgen hun geld terug als zij de helm terugbrengen naar de winkel.

Beste koopDe Consumentenbond testte 10 fietshelmen voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Ze keken daarbij naar veiligheid, gebruiksgemak en comfort. Ook vroegen ze zes kinderen om aan te geven welke helm het lekkerst zit, of de sluiting van de helm makkelijk vast en los is te maken en welke helm zij ‘cool’ vinden. Beste koop (prijs-kwaliteitsverhouding) bij de kinderfietshelmen werd de Ventura Sporthelm van € 15,-. Deze is verkrijgbaar bij Halfords en de Tweewielerspeciaalzaak. MET Genio komt als beste uit de test, direct gevolgd door Giro Flurry. Beiden zijn echter met de adviesprijs van € 40,-- aanmerkelijk duurder. De helm van HEMA en de Volare krijgen geen testscore omdat de Conumentenbond deze als onvoldoende veilig ziet.

Alle fietshelmenDe volgende fietshelmen werden getest. U vindt de naam, inclusief de adviesprijs, de winkel, waar u de sporthelm kunt kopen en de uiteindelijke score op een schaal van 100 punten:- Ventura Sport Helmet: € 15, - : Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 69 punten.- MET Genio: € 40, - : Tweewielerspeciaalzaak; 75 punten.- Giro Flurry: € 40, -): Tweewielerspeciaalzaak; 71 punten.- Fastrider Kid Helmet: € 20, -: Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 69 punten. - Widek Walt Disney Winnie the Pooh: € 30,-- : Halfords en Tweewielerspeciaalzaak, 66 punten. - AGU Tiger/Shark: € 33,- : Tweewielerspeciaalzaak en sportzaken; 63 punten. - Bell Amigo: € 30,- : Tweewielerspeciaalzaak; 57 punten.  - Abus New Smiley: € 30,-: Halfords en Tweewielerspeciaalzaak; 55 punten.- Volare Kinderfiets - Skatehelm: € 10,- :  Speelgoedzaak/fietsvakhandel/drogisterijketen; 0 punten. - Hema art. nr. 41.17.8-17: € 7,50 : Hema en internet; 0 punten.

Plussen en minnenHierna volgt het overzicht van de plussen en minnen van alle helmen, zoals door de test van de Consumentenbond vastgesteld.VeiligheidDe Ventura Sport Helmet en vervolgens de MET Genio halen de hoogste scores in de veiligheidstest. *Alle helmen hebben een redelijke tot goede schokdemping, maar er zijn wel verschillen. De helmen van Ventura en Agu absorbeerden de schokken zowel bij lage als hoge temperaturen het best en presteren ruimschoots binnen de Europese norm. De helmen van HEMA, Bell Amigo en Abus New Smiley haalden bij koude omstandigheden maar net de norm.*Alle helmen bleven bij een trektest aan de achterkant van de helm goed op het hoofd zitten.* In de test op sterkte van de bandjes en de sluiting van de helm waarbij hard aan de kinband werd getrokken door er een gewicht aan te hangen, brak de sluiting van de HEMA-helm twee keer en die van Volare één keer.  Bij de Volare liet ook 1 keer de riem los waar hij aan de binnenzijde van de helm vastzat. Een te grote uitrekking of het breken van de bevestiging betekent dat de helm bij een botsing los kan komen van het hoofd, waardoor het kind alsnog hoofdletsel kan oplopen.* Alle helmen scoorden goed op de test naar voldoende gezichtsveld.

GebruiksgemakHet passend maken en verstellen van de riempjes gaat bij de meeste helmen moeilijk en is niet altijd duidelijk. Het is niet altijd mogelijk om de helm op maat te maken terwijl het kind de helm op heeft. Een helm die niet goed past is veel minder veilig. Let daarom bij het kopen van een helm op of het passen, openen en sluiten van de helm gemakkelijk gaat. Vier van de zes kinderen in ons panel kregen de twee delen van de gesp bij de Bell Amigo niet zelfstandig in elkaar geschoven. Het dragen van paardenstaarten en/of speldjes in het haar kan de goede pasvorm van de helm belemmeren.

ComfortHet panel vond alle helmen lekker zitten. Er werd wel geklaagd over de bandjes en de sluiting onder de kin die bij bewegen kunnen schuren, strak zitten of ongemakkelijk aanvoelen.

Fietsspeciaalzaak of speelgoedwinkelEr zijn behoorlijke prijsverschillen tussen de helmen uit een fietsspeciaalzaak of een ander soort winkel, zoals een speelgoedwinkel of drogist. De Consumentenbond testte 8 helmen uit de speciaalzaak en slechts 2 uit andere winkels en kan op basis daarvan niet per definitie uitspraken doen over kwaliteitsverschillen. Uit ons onderzoek blijkt dat alle helmen uit de fietsspeciaalzaken slaagden voor de veiligheidstest. Over het algemeen zagen we dat de duurdere helmen (tot € 40) hoger scoorden. Met uitzondering van de Ventura Sport Helmet en de Fastrider Kid Helmet. Beiden scoorden met een relatief lage prijs van respectievelijk € 15,- en € 19,95 hoog op veiligheid.

CoolfactorDe Consumentenbond vroeg zes kinderen in hun panel vóór de gebruikstest welke helm zij het ‘coolst’ vonden. Nadat zij de helmen hadden uitgeprobeerd vroegen ze nog een keer welke helm zij zouden kiezen. Een deel van het panel bedacht zich na de gebruikstest: zij kozen niet de ‘coolste’ maar de helm die het lekkerst zat. Uiteindelijk was dit de score:* De Giro Flurry werd door de jongens het coolst gevonden; * De meisjes vonden de roze helmen van MET Genio en Volare het mooist; * Winnie the Pooh was voor het panel van 9-jarigen te kinderachtig en het minst cool.

Link* Testen van fiets en accessoires


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsfeitjes 2019

Mobiliteit in Nederland is constant in beweging. Steeds vaker zien we dat het traditionele straatbeeld – waarin auto’s domineren – verdwijnt en dat fietsers meer en meer ruim baan krijgen. …

Nieuws

Iedereen wil profiteren van succes e-bike

Er komen steeds meer fysieke fietsenwinkels in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Deze ontwikkeling valt samen met de stijgende verkoop- en omzetcijfers van ele…

Nieuws

Recordaantal fietsen verkocht in mei

De verkoop van e-bikes en andere fietsen door fietsenspeciaalzaken is in mei explosief gestegen. Er zijn maar liefst 58.000 e-bikes verkocht en dat is hoger dan ooit. Dat blijkt uit onderzo…

Nieuws

Wat doet de gemeente met opgehaalde fietsen?

We kennen allemaal wel de waarschuwingen dat verkeerd of te lang gestalde fietsen na een bepaalde tijd worden verwijderd. Maar wat gebeurt er eigenlijk nadat de fietsen zijn opgehaald? Hoev…

Nieuws

Alles over het appverbod

Vanaf 1 juli 2019 geldt een verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets. Maar mag je nog wel navigeren of muziek luisteren? En hoe hoog is de boete? We vertellen je er alles over. Bij…