Nieuws
Twee fietsroutes: Nationaal Park De Maasduinen en De Historie van Zeeuws-Vlaanderen
Tuesday 21 February, 2017
We hebben twee mooie routes geselecteerd. De eerste neemt je mee langs de langste rivierduingordel van Nederland: Nationaal Park Maasduinen. De tweede route laat je kennismaken met een relatief onbekende, maar zeer goed bewaard gebleven vestingstad in Zeeland, gelegen naast een prachtig natuurgebied.
Maasduinen: de langste rivierduingordel van Nederland – Limburg (36 km)
Vlak tegen de Duitse grens ligt Nationaal Park De Maasduinen. Deze rivierduingordel is na de laatste ijstijd gevormd door een samenspel van water wind en mens. In de Romeinse tijd vond er grootschalige ontbossing plaats om het gebied geschikt te maken voor landbouw. Later kreeg meer weer oog voor de ecologische waarde van dit gebied en zijn er bossen aangeplant om de biodiversiteit weer uit te breiden. Deze fietsroute neemt je meer door dit mooie gebied waar veel verschillende flora en fauna voor komen.
Historie in Zeeuws-Vlaanderen – Zeeland (50 km)
In Zeeuws-Vlaanderen ligt een vestingstad die vaak over het hoofd wordt gezien door de bekendheid van grotere of historisch belangrijkere vestingsteden. Zonde, want Hulst is absoluut een bezoekje waard. De vestingwerken verkeren nog in zeer goede staat en in het historische centrum is genoeg te zien. Wat denk je bijvoorbeeld van een van de mooiste kerken van Nederland: de Sint-Willibrordusbasiliek. Verder zie je op deze route het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit is het grootste schorrengebied van Europa en biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het is nu niet goed voor te stellen, maar dit gebied is bewoond geweest. Na inpoldering in de vroege Middeleeuwen hebben er tot de Tachtigjarige Oorlog dorpen gestaan en een slot gestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebied weer onder water gezet waarbij de bebouwing verloren is gegaan. Door de erosie van de Schelde komen soms resten van deze bebouwing weer bloot te liggen.