Logo Fietsen123

Nieuws

Top 10 mooie molenroutes

donderdag 29 april, 2010

Nationale Molen- en Gemalendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 mei. Molenaars en machinisten van vele honderden molens en tientallen gemalen verspreid over het hele land zetten dit weekend de deuren open voor het publiek. Het is een ideale gelegenheid voor jong en oud om deze werktuigen die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland van nabij te bekijken en te beleven. Fietsen.123 publiceert in het kader van deze dag een top 10 van de mooiste molenroutes in Nederland en België.

Mentermolenroute, Groningen

De MenterMolenroute brengt u bij de mooie molens van de gemeente Menterwolde en Slochteren. De route is, naar uw eigen keuze, 30 of (afgerond naar boven!) 40 kilometer lang. De kortere route gaat door Noordbroek; de langere ligt buiten de bebouwde kom. U doet de plaatsen Zuidbroek, Noordbroek, Slochteren en Froombosch aan. De start van de route ligt in Zuidbroek, in de gemeente Menterwolde, genoemd naar het historisch stroompje, de Menter A.
Klik hier voor de Mentermolenroute

Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe

U fietst een schitterende route van 49 km met veel afwisseling door en rond het Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe. Onderweg passeert u o.a. de Molen De Zaandplatte, de Schaapskooi en haar uitgestrekte heidevelden, de Radiotelescoop aan de rand van de heide, het Planetron in Dwingeloo, het Oriëntatiecentrum Spier en talloze verrassende vennen met kijk- en observatiehutten om de vele vogelsoorten te bekijken. De route start bij het NS-station in Hoogeveen. U kunt echter ook per auto in Fluitenberg parkeren en daar starten en eindigen.
Klik hier voor de Nationaal Park Dwingelderveldroute.

Rondom het mooie Bronckhorst, Gelderland

Deze route voert U langs de buitengrens van de nieuwe gemeente Bronckhorst. Er wordt zo veel mogelijk over Bronckhorsts grondgebied gereden. Waar dit niet mogelijk of wenselijk is gaat de route door een buurgemeente. De route gaat door de plaatsen Doetinchem, Laag-Keppel, Hoog-Keppel, Bronkhorst, Vierakker, Vorden, Veldhoek, Mariënvelde, Halle-Nijman, terwijl de verkortingen Keijenborg aandoen. Bij de brug over de Oude IJssel staan twee molens: een (naamloze) Watermolen en de Follega Molen, een 'spinnekop' watermolen uit de 14e eeuw.
Klik hier voor Rondom het mooie Bronckhorst route

Rondje Kromme Rijn, Utrecht

 Deze route gaat door het gebied van de Kromme Rijn. U passeert Molen 'Hoog int Zeil' en de Korenmolen van Werkhoven.
Klik hier voor de Rondje Kromme Rijn route.

Waterrijke Natuur, Noord-Holland

Deze verrassend mooie fietsroute brengt u door de prachtige waterrijke natuur onder de rook van Amsterdam-Zuid-Oost. U start in Ouderkerk aan de Amstel en fietst dan via het boeiende weidegebied van Polder De Rondehoep langs rivieren, vaarten en kanalen. U maakt kennis met interessante dorpjes als Baambrugge, Loenersloot en Vreeland. Vanuit Vreeland fietst u langs de schitterende Vecht naar Nederhorst den Berg. U fietst door de Spiegelpolder en langs de mooie Spiegelplas en de Ankeveense Plassen. U gaat tenslotte - opnieuw langs fraaie waterwegen - via Weesp en Driemond - naar het boeiende Abcoude met zijn imposante twee kerken. En vandaar keert u terug naar Ouderkerk aan de IJssel. Inderdaad, het is een imposante waterrijke natuurtocht. En .... U komt langs talloze molens!
Klik hier voor de Waterrijke Natuurroute

Route Ackerdijkseplassen, Zuid-Holland

Deze fietsroute van 40 km gaat vanuit Delft via mooie wegen door de weilanden naar het Vliegveld Zestienhoven en vandaar via Berkel en Rodenrijs naar een oase in de Randstad, de Ackerdijkse Plassen. U fietst daarna terug naar Delft. U passeert Molen 'De Valk'.
Klik hier voor de Ackerdijkse Plassen route

Kinderdijk: de grootste verzameling molens, Zuid-Holland

Deze route gaat vanuit Rotterdam naar De Kinderdijk, de grootste verzameling molens van Nederland. U doet o.a. Krimpen aan de IJssel, Krimpen aan de Lek, de Kinderdijk en Alblasserdam aan. Op de terugweg worden u drie alternatieven aangeboden, die de route 19,5 km, 34 km of 35 km lang maken.
Klik hier voor de Kinderdijk route

Vijf Molens Route, Noord Brabant

Binnen een straal van 10 km van Den Dungen zijn minstens vijf molens of restanten te zien. Ze liggen in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Schijndel. Deze fietsroute vanm van ongeveer 30 km gaat er langs. Ter nadere informatie is van elke molen een foto ingevoegd en een beschrijving van de molens. Het betreft De Pelikaan in het Maaskantje, de Catharinamolen in Schijndel, Molen De Pegstukken in Schijndel, de Molenromp in Gemonde en De Genenberg in Sint-Michielsgestel.
Klik hier voor de Vijf Molens route

Louis Verbeeck Route, Limburg (BE)

Dit is een lusvormige route in en rond Tessenderlo, over autoluwe, geasfalteerde wegen. Vertrek aan het cultureel centrum "Het Loo" op de vismarkt.U passeert de Oude Molen. De molen op de Berg werd voor het eerst vermeld in 1301. De huidige staak of standaard, waarop het gevaarte rust, dateert van 1728. Het gemeentebestuur Tessenderlo kocht in 1980 de molen, het molenhuis en de omgeving aan. Het beheer kwam in handen van de vzw. Molenvrienden.
Klik hier voor de Louis Verbeeck route

Oostelijke lus van Aarschot, Vlaams Brabant (BE)

Deze fietsroute, samengesteld door ROB televisie, voert ons door het heuvelachtige overgangsgebied tussen Kempen en Hageland, doorheen Langdorp, Testelt, Rillaar, Tielt-Winge, St-Pieters-Rode, Gelrode en Aarschot. Zij is bedoeld voor de iets sportievere fietser, een fiets uitgerust met versnellingen is noodzakelijk. Mogelijk vertrekpunt is de Demervallei-parking in Aarschot.
Klik hier voor de Oostelijke lus van Aarschot route


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Drie prachtige beschreven fietsroutes in Gelderland en Groningen

Deze keer publiceren we een drietal routes die 'ouderwets' beschreven zijn. U print een routebeschrijving en volgt deze stap voor stap. Veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan fietse…

Nieuws

Waarom een helmplicht (geen) zin heeft

De discussie rond het wel of niet invoeren van een helmplicht laait met zekere regelmaat op, zeker als er weer een dodelijk ongeluk is gebeurd waarbij een fietser betrokken was. Voorstander…

Nieuws

De 105-jarige die op een fiets zat...

... en een wereldrecord verbrak. Op de wielerbaan in de Franse plaats Saint-Quentin-en-Yvelines heeft de 105-jairge Robert Marchand het werelduurrecord in de categorie 105 jaar en ouder ver…

Nieuws

Het meest innovatieve kruispunt van Europa

Als het aan TNO Helmond ligt, heeft Nederland vanaf volgend jaar 'het meest innovatieve kruispunt van Europa'. Dit kruispunt aan de Europaweg in Helmond wordt uitgerust met sensoren die erv…

Nieuws

Aantal spaakbeknellingen daalt, maar verdere aanpak blijft nodig

Een brede coalitie slaat de handen ineen om de problematiek rondom spaakbeknelling een halt toe te roepen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tu…