Logo Fietsen123

Nieuws

Top 10 Fietsroutes langs rivieren

woensdag 25 januari, 2012

Met de lentezon op het gezicht is het heerlijk om langs rivieren te fietsen, in tegenstelling tot het bos bevindt u zich naast een rivier veelal in open gebied om lekker van de zon te kunnen genieten. De top 10 hieronder bevat een grote verscheidenheid aan fietsroutes die langs rivieren en mooie vergezichten met typisch Hollandse uitstraling.

1. Waterlinie-fietstocht Diefdijk Linge, 29 km.
Deze route is de enige Waterlinieroute die niet hetzelfde begin- en eindpunt kent. U kunt echter gebruik maken van de faciliteiten van de NS op de stations Culemborg en Leerdam. De tocht loopt voor een belangrijk deel over de reeds uit de dertiende eeuw stammende Diefdijk langs de Linge. U fietst langs fort Everdingen, fort Asperen en het fort aan de Nieuwesteeg en voorts langs het Werk aan de Spoel en het Werk aan de Spoorbrug. De waterkering bij de A2 is een fraai voorbeeld van een kunstwerk dat zowel voor civiele doelen als voor militaire doelen ingezet kan worden. Ook de fraaie maalsluis de Oude Horn mag u niet missen!

2. Boomgaarden en bloesems Midden-Betuwe, 31 km.
Deze fietstocht gaat langs de Neder Rijn en door het prachtige rivierengebied van de Midden- Betuwe. U fietst tussen en over diverse dijken. In het eerste gedeelte fietst U langs de Rijn rondom het natuurgebied De Blauwe Kamer naar Rhenen. U gaat daarna via de brug naar de Midden-Betuwe. Als in de lente vanaf half/eind maart tot eind april/midden mei (afhankelijk van het weer!) de fruitbomen volop in bloei staan komt U hier ogen te kort om al het moois te zien.

3. Langs Lek en Zouwe, 35 km.
In Nederland zijn heel veel mooie plekjes. Corita Johannes heeft gekozen voor een fietstocht (met enkele facultatieve afstapjes) in de omgeving van haar geboorteplaats Ameide, op de grens van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het is een typisch Nederlands polder/rivierengebied. Vooral in het voorjaar, in de bloesemtijd, zal deze route mooi zijn.

De route is in tweeën te knippen en is in totaal naar schatting 35 km lang. Let wel even op de vaartijden van het tweede pontje 'De Overkant'!

4. Bos en Uiterwaard, 35 km.
Deze route is zeer afwisselend. U fietst eerst door enkele buitenwijken van Deventer. Daarna door een mooi bosrijk gebied rond Gorssel en tenslotte door de zeer fraaie uiterwaarden van Gorssel en via het Dommerholts veer terug naar het hartje van Deventer. U komt door Deventer, Schalkhaar, Gorssel en Epse. De lengte van de totale route, dus via het veer, is ongeveer 35 km. Blijft u aan de Gorsselse kant van de IJssel, dan is de route 36 km. De kortste mogelijkheid is 25 km.

5. Fietstocht door het Rijnoevergebied, 38 km.
Water, uiterwaarden en nieuwe natuur


Op de fietstocht langs de uiterwaarden van de Nederrijn draait alles om water. Soms stroomt er zoveel water door de rivierbedding dat overstromingen optreden, soms zo weinig dat scheepvaart onmogelijk wordt. De uiterwaarden zijn echter altijd boeiend om te zien, al was het maar om kasteel Amerongen (het start- en eindpunt van de route)

6. Grote Polderroute, 40 km.
Deze prachtige fietsroute gaat vanuit Amersfoort door het stille poldergebied van Birkt naar Soest, Baarn en het rustieke Eemnes. Daarna fietst u via het stiltegebied van de Eempolder naar Eemdijk. Vervolgens via de dijk langs het Eemmeer naar Bunschoten/Spakenburg. En tenslotte via het weidegebied langs de Zevenhuizerstraat en Hoogland terug naar de startplaats.

7. Afgedamde Maasroute, 40 km.
Vanaf het plaatsje Wijk en Aalburg gaat u al vrij snel de dijk langs de Afgedamde Maas op. Vervolgens gaat u via de Bommelerwaard weer terug naar het Land van Heusden en Altena. Onderweg komt U onder andere langs kasteel Nederhemert en heeft u ruim voldoende gelegenheid om een kopje koffie te drinken of een hapje te eten in één van de leuke dorpscafés.

8. Rondje Alblasserwaard, 45 km.
Deze fietsroute brengt u door de Alblasserwaard. Dit is de streek in het zuiden van de provincie Zuid-Holland, ten oosten van Rotterdam. In het noorden wordt de Alblasserwaard begrensd door de rivier de Lek, in het zuiden door de rivier de Merwede en in het westen door de rivier de Noord. In het oosten vormen de Oude Zederik (in 1370 gegraven tussen Ameide en Meerkerk), het Merwedekanaal (een vergraving van het Zederikkanaal, dat een vergraving was van de rivier de Zederik) en de Linge de grens met de Vijfheerenlanden. U start vanuit Dordrecht en doet de volgende plaatsen aan: Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Vuilendam/Brandwijk, Groot-Ammers en Streefkerk.

9. Betuws Fruit, 50 km.
Dit is een fietsroute door de Betuwe met gebruikmaking van de voetveren van Druten-Dodewaard/Echteld en Tiel-Wamel (let dus op de vaardagen en vaartijden hierna in de beschrijving!). De route gaat over verharde fietspaden en wegen. U fietst niet veel over de dijk, maar in het fruitgebied tussen de Waal en de Rijn. U vindt een gevarieerde omgeving tussen de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen en de Prins Willem Alexanderbrug, die u beiden vaak kunt vinden aan de horizon.

10. Rijn en Waal, 60 km.
Willem van Teeseling maakte exclusief voor onze website onderstaande fietsroute. Hartelijk dank! De tocht start in zijn woonplaats Oosterbeek en gaat over de Rijn, door een klein deel van de Betuwe en de Liemers en langs de Waal.

Lees ook:
* Top 10 Mooiste fietsroutes langs molens
* Top 5 Fruitroutes
* Top 10 Mooiste fietsroutes van Nederland
* Top 5 fietsroutes rond en bij meren


Gerelateerde artikelen

Nieuws

6,7 kilometer fietsen, onder water! Video wereldrecord.

Onder water fietsen, dat kan natuurlijk ook, moet men gedacht hebben. De enige zichtbare aanpassingen aan de fiets zijn een paar vleugels aan de voor- en achterkant die de fiets een neerwaa…

Nieuws

EuroVelo lanceert nieuwe overzichtskaart

Het Europese fietsroutenetwerk EuroVelo heeft onlangs een nieuwe overzichtskaart uitgebracht en dat is goed nieuws voor iedereen die van plan is Europa vanaf het fietszadel te ontdekken. E…

Nieuws

Twee nieuwe fietsroutes in waterrijk Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie met veel water, maar ook veel tegenstrijdigheden: van de Noordzee met haar duinkust in het westen tot de voormalige Zuiderzee met vissersdorpjes in het oosten…

Nieuws

Dé fietsroute van het Jaar 2017!

Ook dit jaar is er weer een fietsroute uitgeroepen tot de fietsroute van het jaar. In totaal werden er zestien internationale routes aan de driekoppige jury (Wouter Bazen, Luc Oteman en Ber…

Nieuws

De decemberkilo's te lijf met deze fietsroutes

De feestdagen en de bijbehorende lekkernijen maken december een gevaarlijke maand voor de weegschaal. Vaker naar de sportschool is een idee, maar waarom ga je de decemberkilo's niet te lijf…