Logo Fietsen123

Nieuws

Top 10 Fietsroutes in Groningen

dinsdag 19 april, 2011

Ook in Groningen kan gefietst worden over fietspaden die vooral mooie vergezichten bieden. Veel mensen denken bij Groningen niet meteen aan de fietsprovincie bij uitstek, maar het tegendeel is waar. Fietsen.123 selecteerde tien routes die zeer afwisselend Gronings landschap zullen laten zien.

1. Natuurgebied Muntsgroppe, 21 km.
Deze route voert u vanaf de camping 't Strandheem, die ligt in een mooi afwisselend landschap tussen Friesland, Groningen en Drente, via het dorp Rottervalle naar het bekende natuurgebied de Mûntsgroppe, waar destijds veel filmopnames zijn gemaakt voor de film 'Het Teken van het Beest'. Het is een reconstructie van de zaak IJje Wijkstra, de idealistische, anarchistisch loswerkman uit Grootegast, die in 1929 vier veldwachters doodschoot, omdat ze zijn vriendin Aaltje kwamen halen.

2. Groot rondje Zuidlaardermeer, 28 km.
Het Zuidlaardermeer in het Noorden van Nederland heeft veel te bieden. Het meer vormt de basis voor een prachtige nieuwe fietstocht van 28 of 19 km vanuit Noordlaren.Zeer gevarieerd.
Het Zuidlaardermeer is 671 ha groot, waarvan 121 ha oever en rietland is. Het meer ligt op de grens van Groningen en Drenthe. Groningen is bekend om zijn weidse landschap en de polders. Drenthe is bekend om de bossen, heide en vennen. De fietsroute kent al deze aspecten en is dus zeer gevarieerd.

3. Menter Molenroute, 30 km.
De MenterMolenroute brengt u bij de mooie molens van de gemeente Menterwolde en Slochteren. De route is, naar uw eigen keuze, 30 of (afgerond naar boven!) 40 kilometer lang. De kortere route gaat door Noordbroek; de langere ligt buiten de bebouwde kom. U doet de plaatsen Zuidbroek, Noordbroek, Slochteren en Froombosch aan. De start van de route ligt in Zuidbroek, in de gemeente Menterwolde, genoemd naar het historisch stroompje, de Menter.

5. Route Middag-Humsterland, 35 km.
Ten noordwesten van de stad Groningen liggen de voormalige eilanden Middag en Humsterland. In het verleden was bewoning mogelijk dankzij de aanleg van wierden (een ophoging van land oftewel terp). Deze zijn goed bewaard en archeologisch interessant. Tussen de eilanden liggen dichtgeslibde wadgeulen die nog steeds terug te vinden zijn in de gebogen vormen van percelen en sloten.

Deze fietsroute gaat door dit oudste cultuurlandschap van Nederland, dat is aangewezen als Nationaal Landschap. De fietstocht heet de Middag Humsterland route, genaamd naar de twee voormalige eilandjes in de Middeleeuwen, die hier ten tijde van overstromingen van de zee voorkwamen.

6. Menter zee- en veendijken, 37 km.
Deze route brengt u door de drie landschappen van de langgerekte zandwegdorpen, van de voormalige kleipolders en van het afgegraven veen. U rijdt over zichtbare reliëfs en over nu praktisch onzichtbare zeedijken en veendijken. Het motto was (en is): 'Wie niet wil dijken moet wijken'.De start van de route ligt in Zuidbroek, in de gemeente Menterwolde, genoemd naar het historisch stroompje, de Menter

7. Fietstocht door en om Groningen, 38 km.
Aangeraden wordt om bij deze fietstocht een plattegrond van de stad Groningen (bijv. Falk) te gebruiken.
Deze fietstocht start voor het Centraal Station van Groningen, alwaar fietsen te huur zijn.

8. Achter de Coulissen-route, 38 km.
De start is bij Jumbo Leek. De mooie fietspaden in het buitengebied brengen u door de prachtige landerijen langs dorpen als Midwolde, Tolbert, Nuis en Nieuw Roden. Wanneer u bij Boerakker het woldiep kruist, passeert u een pittoresk houten bruggetje waar heden en verleden elkaar kruisen. In natuurgebied Het Oude Riet en bij de faunapassage over de A7, hebt u zelfs de kans oog in oog te staan met een paar reeën!

9. Veenkolonie en Hunebeddenroute, 44 km.
Na afgraving van de venen bleven de zogenaamde dalgronden over, die in Groningen en Drenthe zeer geschikt bleken voor de landbouw. Dalgrond ontstond door het zand onder het pas afgegraven veen te vermengen met de bewaarde bovenste laag van het hoogveen (bonkaarde).

Bemesting maakte deze grond beter vruchtbaar. Er werden en worden diverse landbouwgewassen geteeld, zoals bieten, aardappelen, rogge, haver, tarwe, gerst en maïs. Deze gewassen worden ook op de hoger gelegen zandgronden verbouwd. Zoals in een landbouwgebied gebruikelijk ziet u overal boerderijen.

10. Menter Oude venen-route, 47 km.
De Menter Oude Venen Route gaat door een deel van het verdwenen en onmetelijke veengebied, dat eens bij het Wold Oldambt hoorde. Het veen is vanaf 1600 drooggelegd. De turfgraverij en de scheepvaart was het begin van grote economische bloei. De route gaat door het stroomgebied van twee oude veenrivieren: de Pekel A en de Menter A (die in Veendam Oude Ae heet). De route volgt de (gedempte) kanalen, eens de levensaders van de Veenkoloniën. In het veengebied ten zuiden van Muntendam en Meeden is lange tijd op een grootschalige manier turf gegraven. Er werden verveningsmaatschappijen (compagnieën) opgericht. De vervening gebeurde met een systeem van kanalen, zijkanalen en sloten. Handel en scheepvaart bloeiden. Langs de kanalen ontstonden dorpen.

Lees ook:
* Top 10 Mooiste fietsroutes langs molens
* Top 5 Fruitroutes
* Top 10 Mooiste fietsroutes van Nederland
* Top 5 fietsroutes rond en bij meren


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fiets mee en help een kind aan een fiets

Van 18 tot 23 mei gaan we met z'n alle fietsen om het Nationaal Fonds kinderhulp te steunen en kinderen in armoede aan een fiets te helpen. Goed voor uw gezondheid, humeur en het milieu. In…

Nieuws

Fietsen met Hella: ‘Door te fietsen ontsnapte ik aan de ellende’

De racefiets die Rini Wagtmans op zijn 14de bij elkaar spaarde, veranderde zijn leven. Met zijn wielersuccessen nam de voormalig profwielrenner wraak op de vernederingen uit het verleden. “…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Fiets onder de loep

Op een opoefiets naar Santiago de Compostela; het kan natuurlijk best, maar echt comfortabel zal het niet zijn. En weet u waarom trommelremmen worden afgeraden? Of waarom een spiegel zo bel…

Nieuws

7 procent bijtelling voor fiets van de zaak goedgekeurd

De Tweede Kamer is op 15 november 2018 akkoord gegaan met een bijtelling van 7 procent voor de fiets van de zaak. Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2020. De bedrijfsfietsenregeling…

Nieuws

Ouderen en fietsongevallen

Uit een studie die is gedaan naar de achtergronden van fietsongevallen waarbij ouderen zijn betrokken blijkt dat er nog veel te verbeteren is bij de fietsers zelf, de fiets en infrastructuu…