Nieuws
Tips bij het kopen van een nieuwe fiets
Saturday 12 March, 2016
Een fiets kopen. Het lijkt zo gemakkelijk, maar toch is er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden zodat u een fiets koopt waar u lang plezier van heeft. Bij de aanschaf van een fiets krijgt u te maken met vragen als: wil ik een nieuwe of een gebruikte fiets? Neem ik een mountainbike of een stadfiets? Is de fiets voor werk of voornamelijk voor recreatieve doeleinden? Hoe zit dat ook al weer met framehoogte en verschillende zadels? En wat is het voordeel van een E-bike?
Fietsen123 zet de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje in de checklist. Alle tips gelden voor zowel gebruikte als nieuwe fietsen.
Nieuwe of gebruikte fiets?
Of u voor een nieuwe of een tweedehands fiets kiest is afhankelijk van een aantal factoren. Behalve het budget zijn dat zaken als: gebruikt u de fiets dagelijks, intensief en/of voor lange afstanden? Wat zijn uw wensen ten aanzien van service?
Een nieuwe fiets:
Bij een fietsvakhandel heeft u de meeste keuze en krijgt u de beste service. De specialisten leveren uw fiets volledig gemonteerd en afgesteld af (denk aan stuur, zadel, trappers, versnellingen en remmen). Bij een niet-vakhandel en een webwinkel zult u dit vaak zelf moeten doen. Bovendien kunt u geen proefrit vooraf maken.
Een gebruikte fiets:
Ook dan is het van belang te bepalen wat voor fiets u zoekt en waarvoor u deze wilt gebruiken. Aan een ‘stationsfiets’ stelt u immers veel minder eisen dan aan een fiets waarmee u drie weken op vakantie wilt.
Kijk bij de aanschaf van een tweedehands fiets ook of:
- verlichting en remmen goed werken;
- de fiets een niet driehoekige rode reflector aan de achterzijde van de fiets heeft, en witte of gele reflectoren aan de wielen.
Gebruikte fietsen vindt u bij de fietsvakhandel of via particuliere advertenties in kranten, winkels en op internet. Maak altijd een proefritje.
Maatfiets of standaardmodel?
Maakt u veel kilometers naar bijvoorbeeld werk of tijdens vakanties? Dan is een op maat gemaakte fiets wellicht een optie. Dat geldt ook voor mensen langer dan twee meter, die erg zwaar zijn of bij wie een standaardfiets niet voldoet.
Welk frame past bij mij?
Het type frame en het materiaal waarvan dit is gemaakt zijn bepalend voor de zithouding en het comfort van de fiets. Voor materiaal heeft u keuze uit stalen frames (betere demping, maar zwaar) of aluminium (onbreekbaar en lichter van gewicht.) Een fiets met een herenframe is het sterkst. Een handig weetje voor als u met veel bagage fietst.
Wat is de juiste framemaat?
De framemaat is de lengte van de zitbuis op een fiets. Om fysieke klachten te voorkomen is het van belang om te letten op de goede framemaat. De framematen van damesfietsen lopen meestal van 51 tot 61, herenfietsen gaan van 54 tot 66. Bij sportfietsen zien we soms de maten S tot en met XL.
Er is een handige formule om zelf de juiste framemaat te bepalen:
- Sta op blote voeten of sokken, de voeten ongeveer vijftien centimeter uit elkaar.
- Meet de lengte van uw binnenbeen vanuit de lies tot aan de grond;
- Voor een tourfiets: binnenbeenlengte x 0.66/0.67 = juiste framemaat. Rond af naar een heel getal.
- Voor een sportfiets: binnenbeenlengte x 0.65/0.66 = framemaat. Rond af naar een heel getal.
Wat moet ik weten van het zadel?
Omdat bij vrouwen de zitbotjes meestal verder uit elkaar staan dan bij mannen, zijn vrouwenfietszadels vaak breder dan mannenfietszadels. Als het gaat om comfort is het zadel een van de belangrijkere onderdelen van een fiets. Behalve de vorm speelt ook het materiaal daarbij een rol: een gelzadel is comfortabel en duurzaam, een leren zadel gaat lang mee en vormt zich na een tijdje naar uw lichaam.
Probeer verschillende zadels tijdens een lange proefrit zodat u de specifieke eigenschappen van de zadels goed kunt voelen. Met zadelhoogte wordt bedoeld de afstand van de naaf van het voorste tandwiel via de buis tot aan de bovenkant van het zadel.
Hoe hoog het zadel moet staan is eenvoudig te berekenen: de binnenbeenlengte x 0,885. Bij een juiste hoogte rust het midden van de voet op de trappers en met één trapper naar beneden is het been bijna gestrekt. Wanneer u op het zadel zit dan moeten uw voeten net de grond raken.
Andere aandachtspunten voor het zadel:
- Bij een fietszadel met een te smalle achterkant rust uw hele lichaamsgewicht op de voorkant van uw onderlichaam. Dit kan pijn veroorzaken.
- Voel of uw zitbeenderen voldoende ondersteund worden.
- Zachtere zadels veroorzaken minder wrijving en zijn geschikter voor langere fietstochten.
- Heeft het zadel een uitsparing dan rust er minder gewicht op de genitale zones.
Hoe zit het met het stuur?
Het stuur is medebepalend voor de zithouding. Staat het stuur té ver weg dan kunt u schouder- nek of rugklachten krijgen. Vuistregel voor een goede stuurafstand: zet uw elleboog tegen de punt van het zadel en zorg dat uw vuist net het stuur raakt.
Het model van het stuur is afhankelijk van de functie van de fiets. Met een racestuur zit u dieper en kunt u gemakkelijker tempo maken. Voor lange afstanden is een hoger stuur geschikter.
Waar let ik op bij de wielen?
Er is veel keuze in bandbreedte, bandsoort en bandenformaat. Het wiel van een mountainbike is over het algemeen 26 inch, een stadsfiets meestal 28 inch. Brede banden zijn comfortabeler dan smalle banden. Hard opgepompte banden zijn geschikt voor asfalt, zachtere banden zijn beter op een slecht wegdek.
E-bike of zelf trappen?
De elektrische fiets heeft zijn oubollige imago verloren en is een hip alternatief voor de auto of bromfiets. De elektrische fiets wordt allang niet meer alleen gebruikt door mensen die vanwege gezondheidsklachten lastig kunnen fietsen, of een beperkte actieradius hebben. In tegenstelling tot de Spartamet moet u met een e-bike nog wel zelf trappen, maar krijgt u via een elektrische hulpmotor een extra zetje. De elektrische fiets is stil en stoot geen verontreinigende stoffen zoals een brom- of snorfiets met benzinemotor. E-bikes zijn er in verschillende uitvoeringen, sommigen zelfs met een GPS. De aanschafwaarde ligt tussen de 800 en 3000 euro.
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een e-bike?
Alle punten voor het kopen van een gewone fiets zijn ook van toepassing op de e-bike. Omdat de fiets op een oplaadbare accu werkt is het belangrijk om te bepalen waarvoor u de fiets gaat gebruiken. In de stad heeft u bijvoorbeeld minder ondersteuning nodig dan in bergachtig gebied. Daarmee in verband staat ook het belang van de actieradius van de accu, net als de vraag hoe de accu opgeladen moet worden. Kan deze eraf gehaald worden of moet u met de hele fiets naar een stopcontact? Wilt u de e-bike achterop een auto meenemen dan is ook het gewicht een aandachtspunt.